Uchování vařených příkrmů
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Uchování vařených příkrmů
Ahoj holky,
jedeme za týden na dovolenou, teď jsem navařila spoustu příkrmu (mrkev, brambora, brokolice, krůtí maso), abysme měli s sebou a nemuseli kupovat skleničky.
Ale váhám s uchováním - mám to ve skleničkách od přesnídávek a nevím jestli bude lepší zamrazit nebo zavařit. Radši bych zavařila, pojedeme 300 km a nevím, jestli by to mražené vydrželo.
Prosím o rady s postupem zavařování. nikdy jsem nezavařovala
a vlastně nevím jestli se příkrmy vůbec zavařovat můžou.
Díky, díky, moc!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Pokud si nikdy nezavařovala, neuč se to na jídle pro dítě (je to docela náročné na čistotu, vše se musí sterilizovat, navíc v tomhle počasí…). Raději okamžitě hluboce zmraz (do plastových dóz, mrazících pytlíků apod.), na cestu naházej do cestovní lednice nebo jenom termotašky. 300km ujedete za max. 4 hodiny kterýmkoli směrem od ČR, po příjezdu to naházej do mrazáku.
Mně se jako nejrozumnější jeví nakoupit lahvičky tady (když se ti to jinde zdá drahé), ty jsou zavařené, vydrží i transport při vyšší teplotě.
My pojedem na konci srpna do Řecka (1500km, cca 20 hodin cesty) s dvěma dětma 3 roky a 16m, beru sebou pití, sušenky a tyčinky na cestu, pak už jen dvě lahvičky, krabici UM, dvě paštiky a dvě pytlíkové polívky pro „případ ztroskotání“, ostatní nakoupíme čerstvé na místě.
Pěknou dovču.
Bára
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nechápu Tě, skleničkové příkrmy nejsou za kdovíjaké ceny, na týden si je snad můžeš nakoupit
.
Plně souhlasím s Bárou, já taky neumím zavařovat maso a na dětské stravě se to uči nebudu.
Zmrazit to sice můžeš, ale to pak musíš vézt v té lednici - máš ji? Taky bys to měla po rozmražení ohřát varem, ne ve vodní lázni. Moc hodnotné jídlo to nebude.
Na kupovaný příkrm stačí horká voda na ohřátí, je to sterilní a zdravotně nezávadné. Nevím, nevím, jak Tvoje domcí výroba.
Nezlob se.
- Citovat
- Upravit
Holky, díky za každou radu. Vůbec se nezlobím.
Skleničky samozřejmě pro nás drahé nejsou, jen jsem radši, když vím, co malá jí. A máme přísun domácích surovin, tak toho využívám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdeenjo já taky vařím malé ale pokud někam jedu a měla bych to víc jak hodinu v autě dostane kupovanou sklínku i když ted si dá už třeba brambory nebo tak se mnou, ale já na Tvém místě bych raději také koupila pár sklínek
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj,taky bych koupila hotove…
a jeste k tomu mrazeni…jsem se docetla a dr. potvrdila,ze se prilohy jako brambor a ryze vubec mrazit nesmi…neni zaruceno,ze budou po rozmrazeni nezavadne…u malych deti by se mel varit prilohy vzdy cerstve… \\dokonce uchovavani priloh do druheho dne v lednicce neni vhodne … ..samozrejme nam dospelakum to nic neudela.ale mrnousove jeste nejsou takovi „otrli“
![]()
j.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jaano, brambory se mrazit můžou
Jediný problém je, že jsou pak blemcavé, ale jinak tomu jim nic není. Mrkni třeba na www.kojeni.net, tam je to hned v několika odpovědích ![]()
Zdeenjo, já bych taky koupila skleničky, je to bez práce a pohodlné ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky a poradily byste, jak zavařit ty dětské příkrmy? Nebrala bych je na cesty, ale chtěla bych jich mít pár doma ve sklepě pro případy, kdy nemám čas vařit..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak když chcete, tak třeba takhle:
- připrav si nádobky na zavařování (třeba lahvičky od dětských výživ), když máš myčku, nacpi ji lahvičkami a víčky, projeď na 90st., když nemáš, vydrhni je v horké vodě, opláchni
- uvař si příkrm (vše na másle nebo olivovém oleji, orestuj a malinko podus s trošičkou soli, ne do měkka), jestli chceš rozmixuj nebo rozmačkej
- pak rychle „horké do horkých“ (horké jídlo do stále horkých lahviček, pozor nespal se a nepobryndej si šroubovací okraje, čistou utěrkou utři dokonale do sucha víčko a šroubení, našroubuj, sterilizuj (možno opět v myčce při cyklu na 70st nebo v troubě na plechu s trochou vody při 70st nebo v zavařovacím hrnci minimálně půl hodiny)
- po sterilizaci teplé vyndej, otoč dnem vzhůru, nechej vychladnout.
Pak naskládej do špajzu a doufej, že se ti „nechytí“ jen část a že poznáš jestli je ta daná OK.
Mně přijde 20-30Kč za garantovanou kvalitu rozumnější řešení, ale jsou tu i tací, co si raději pečou vlastní chleba a svépomocí stloukají nábytek, věc názoru.
Bára
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zavaření příkrmů
A já bych se toho zase nebála a zkusila příkrmy zavařit. Buď sklenička při otevření sykne nebo nesykne a pozná se, zda je příkrm zavařený
. Náhodou mě to přijde výborný nápad, zavařit příkrmy, spíš mě přijde hloupý za něco dávat kolem 30Kč a nevím za co
. Tak s chutí do práce! Jo a mimochodem, zrovna jsem četla o zavařování v mikrovlné troubě, zkus si to Zdeenjo někde na netu najít, jen co budu moct, vyzkouším to taky
. Hodně štěstí!
- Citovat
- Upravit
domácí příkrmy
Tady asi někdo nepocítil bídu. Někomu dokonce nic jiného nezbývá. Když to dokážou průmyslově, proč by to nešlo doma? Když se vše pečlivě vyvaří a vyčistí, lidi jsou stejně víc a víc nemocný, myslím, že tímdle to nebude. V průmyslové výrobě je kontrola i těžší a náročnější, že by jim občas něco neujelo, pochybuji.
- Citovat
- Upravit
Taky myslím, že domácí strava je mnohem lepší, levnější a chutnější. A když někdo není lenoch, tak to tomu prckovi dopřeje, taky proč ne. Ale občas kupná na cestu myslím nic nezkazí ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahoj, hledám odpovědi na stejnou otázku a rozhorcuji mě odpovědi, které dotyčnou odsuzují, že nekoupí okupované skleničky. Já sama jsem první dceru krmila hodně kupovanyma sklenkama a doteď si to vyčítám. v tuto chvíli, má dcera 2,5roku a už rok a půl bojujemě s alergiemi a exemem.. alergicky reaguje třeba na kukuřici, myslíte si, že v masových kupovaných prikrmech je jen zelenina a maso? vše je hustene kukuřici skrobem atp. Druhému mimcu chci zavarit na zimu zeleninové prikrmy vlastní! a není to o penězích.
- Citovat
- Upravit
To Culinka: Ahoj, máš nějaký tip, jak zavařovat? Mám 5měsíčního syna, s příkrmy asi začneme tak za měsíc. Bude teď ale hlavně ovoce, tak nevím, jak moc se jim může dávat ovocných příkrmů, zas aby neměl jen sladké. Budu moc vděčná za tipy/receptiky na jakekoliv prikrmy ![]()
Diky
J.
- Citovat
- Upravit
@Janceh píše:
To Culinka: Ahoj, máš nějaký tip, jak zavařovat? Mám 5měsíčního syna, s příkrmy asi začneme tak za měsíc. Bude teď ale hlavně ovoce, tak nevím, jak moc se jim může dávat ovocných příkrmů, zas aby neměl jen sladké. Budu moc vděčná za tipy/receptiky na jakekoliv prikrmy
Diky
J.
Omyj a vyvař si skleničky a víčka a můžeš začít zavařovat. Vem si třeba mrkvičku, brokolici, brambor, jablko a první si zavař vše samostatně a pak můžeš příchutě kombinovat, ale to až poté co zjistíš jestli na to není prcek alergický. Nachystej si vodu a třeba hlávku brokolice. Pořádně to omyj. Brokolici si narůžičkuj a dej vařit do vody. Můžeš přidat trochu kmínu. Je to vhodné na prdíky a aby se prdolkovi lépe kakalo. Funguje to jako fenykl. Až bude brokolice měkká, tak já cedím vodu a naliju kojeneckou nebo čistou převařenou. V tom to rozmuxuju a přidám lžičku olivového oleje (tj. dobré taky na kakání, protože jakmile začínáš s příkrmama, tak bude mít prdolek tuhší stoličku). A ted bud to povařím znova do bodu varu a dávám do skleniček (pokud to skusíš s troškou brokolice, kterou chceš konzumovat třeba zítra, tak plnou zavřenou sklenici mužeš jen nechat postavenou dnem vzhůru)nebo pokud to chceš skladovat, třeba ten měsíc, tak tu rozmixovanou brokolici už nemusíš uvádět do bodu varu jen naplníš až do vrchu sklenice zavřeš a dáš do hrnce z vodou, kde ty skleničky necháš až se zavaří voda a potom to vyskládej zase na útěrku dnem vzhůru. A je hotovo… Je to trošku náročnější než koupit skleničku, ale zato víš co prdolkovi dáváš
Hodně štěstí se zavařováním ![]()
- Citovat
- Upravit