Učit dítě neškodně lhát?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19787
26.12.13 09:47
@helenkka píše:
To je přesně ono, zásada je neptat se dítěte na otázky, kde neunesu negativní odpověď - máš mě rád, chutná ti to, líbí se ti to… :mrgreen:

Nejen dítěte. Kdo nesnese pravdivou odpověď, ať neklade otázku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
26.12.13 10:21

Děti toho řeknou… Já myslím, že spíš dospělák by si měl uvědomit, že má dítě právo říct cokoliv. A že se mu něco nelíbí a řekne to narovinu, je dle mého dobře. Kolikrát bychom si my dospělí ušetřili spoustu pomluv okolo či zklamání, kdybychom věci dokázali pojmenovat tak, jak jsou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3175
26.12.13 10:24

Neucila bych lhat. Deti jsou takove a je to na nich to hezke, ze lhat neumi. Ale chapu tu neprijemnou situaci. Spis bych ho nenapadne vedla. k urcitemu zpusobu diplomacie. Treba…sice jsem to od jeziska nechtel, ale dekuju. Aby mel urcitou pokoru k darcum i pres jho nespokojenost s danym darkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
26.12.13 10:26

Dětem říkáme, že lhát se nemá… ale občas u dárků, které nejsou extra po chuti je lepší milosrdná lež, než cokoliv jiného. Ten, kdo obdarovával, vybíral dárek tak, aby se líbil, snažil se udělat radost…ani my dospělí neřekneme - jééé to jsem nechtěl, to nechci, to se mi nelíbí. Však ani vy byste nechtěli od dětí pod stromečkem slyšel - ponožky?! ty se mi nelíbí! Tričko? Proč? Nechtěla jsem ho!…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2698
26.12.13 10:31

Neučila bych lhát. Mohlo by se to pak vymstít. Já sama lži neuznávám a taky řeknu od plic co si myslím. Jsem ráda, že mě naši za lhaní trestali. Je to každého věc, ale toho člověka z rodiny si ty jako rodič můžeš vzít vedle a říct, že dárek je to dobrý a že si s tím jednou bude hrát že má jen spoustu dojmů. Ono bráška taky kolikrát řekne, že tu hračku nechtěl a že si s tím hrát nebude a další den už si s tím hraje protože ho zbytek věcí prostě omrzí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rachel55
26.12.13 10:36

V soukromi bych diteti vysvetlila, ze tohle se nedela, ze ma mit k druhym uctu a slusne chovani a vysvetlila bych mu co je smyslem Vanoc, abych se za nej priste nemusela stydet.
Sama si takovouhle situaci nedovedu predstavit, me deti v sesti letech jeste verily na Jeziska a nikdy nad zadnym darkem neohrnovali nos. Doba je dnes opravdu zvlastni a deti nevi coby.

• Citovat
  • Upravit
13749
26.12.13 10:52

Ano, je rozdíl mezi lhaním a určitou emapatií. Takže vysvětlovat tak nějak relevantně věku dítěte. Možná v šesti letech už něco takového pochopí. Rozhodně ale je to prostě pořád dítě, dospělý to snad pochopí. Anebo je třeba na rodičích, aby situaci nějak uhladili a trochu tomu pomohli.

Jinak stejná situace byla teď pod stromečkem, syn rozbaloval dárek ode mně - ušila jsem mu batůžek. Rozbalil, viděl batůžek, zahodil a běžel pro další. Rozhodně mně to nijak neranilo, ve světle ostatních kostiček, autíček atd… jsem to chápala :lol: Nepřipadá mi na tom nic divného. Navíc je ještě hodně malý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
26.12.13 10:55

@rachel55 Částečně máš pravdu. Jenže dnes někteří rodiče dětem o Ježíškovi nelžou, takže období, kdy dítě věří, může trvat jen do prvních Vánoc ve školce :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
-Nora-
26.12.13 10:57

Naučila bych ho formulovat jeho negativ @amarie jiným zpusobem. Je dobre, ze narovinu rekne svůj názor, jen bych dítěti vysvětli aby misto - to se mi nelibi, to jsem nechtel, řekl dekuji za darek, ale neni přesne co jsem očekával.

• Citovat
  • Upravit
3168
26.12.13 11:01

Pod stromečkem je to zase jiný, asi si syn myslel, že dárek přinesl ježíšek a ne teta, ne? Možná, kdyby to bylo k narozeninám a věděl, že je dárek od někoho v místnosti, tak by mu do očí neřekl, že se mu nelíbí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
26.12.13 12:25
@rachel55 píše:
V soukromi bych diteti vysvetlila, ze tohle se nedela, ze ma mit k druhym uctu a slusne chovani a vysvetlila bych mu co je smyslem Vanoc, abych se za nej priste nemusela stydet.
Sama si takovouhle situaci nedovedu predstavit, me deti v sesti letech jeste verily na Jeziska a nikdy nad zadnym darkem neohrnovali nos. Doba je dnes opravdu zvlastni a deti nevi coby.

No, ale je přece rozdíl například se zhlédnout v nějaké hračce a pak si ji vyřvat - tedy vydírat, versus neprojevovat nadšení tam, kde není.

Výsledkem takové výchovy, kdy se člověk ze samé úcty k tomu, co něco nabízí, bojí odmítnout, co se mu nelíbí, může být pak toto:
https://www.emimino.cz/…-dal-174170/
https://www.emimino.cz/…nergy-48755/
 https://www.emimino.cz/…tela-153364/

Případně si uvědomí, že je to špatně, začne opravdu odmítat, co nechce, jenže je na začátku, pokud jde o „diplomacii“ takového odmítání.

K té „diplomacii“: Vyžaduje jistou obratnost (kterou dítě mít nemůže) a ne vždy ten, kdo něco nabízí dovolí diplomacii použít.

Člověk se prostě musí naučit říkat i „ne“ a je dobře, naučí-li se to jako dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
801
26.12.13 12:34

Mozna to tu padlo.. Ale chlapec vedel, ze mu to prinesla teta..? Ne Jezisek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
109
26.12.13 14:58

@murkyf Jistěže dárek přinesl Ježíšek, ještě pořád věříme, je ještě ve školce-na podzim slavil šest let ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
109
26.12.13 15:03

Všem moc děkuji za názory… osobně jsem odpůrce lží!!! Proto jsem i použila tak silné slovo-lež namísto diplomacie ;-) Myslím, že právě to je na dětech krásné, že jsou upřímné a čisté ;-) ;-) ale…nadruhou stranu časem to budeme muset nějak pořešit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
26.12.13 15:27
@amarie píše:
@murkyf Jistěže dárek přinesl Ježíšek, …

Tudíž nelze ani předhazovat, že teta bude smutná, že se netrefila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí