Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A není povinnost školek brát děti předškolního veku? A dávat všem stejnou přípravu? …nezastavam se matek co dávají děti do školek idkyz by na ne měly času dost …ale jde mi o to ze snad zákon nařizuje vzít dítě předškolního veku a to i neockovane nebo nějakým jiným způsobem dříve odmítané,..nebo je nějaká výjimka pro matky na RD/MD ze nemohou nechávat dítě i na odpoledne? …rozhodne si myslím ze je špatně ze učitelka toto řeší s dítětem nebo před dítětem, má si to vyřešit s rodičem stranou a ne zbytečně stresovat dítě 🤷🏼♀️
@Anonymní píše:
Dobrý večer.. mám 4 léte dvojčátka a 6 letou dceru jsem na ně uplne sama a učitelce ve školce vadí že mi tam dcera dnes poprvé spi ( odklad předškolní věk) dnes se dcery zeptala proč tu spi když ještě nechodím do práce… A ve startu mě tohle dala na tác… Co si o tom myslíte..
Kdo říkal, že to učitelce vadilo? Možná se jen malinko podivila, když je u vás pravidlo chození po obědě a mohla se zeptat v rámci běžné komunikace. Předpokládám, že se neptala nijak nabroušeně…
@EEKK píše:
Nevím, co je blbost, ale učitelka pozná podle příchodů a odchodů jak rodiče nezaměstnané, tak směnaře, zrovna tak lidi s pravidelnou pracovní dobou.
Jo a rodice s klouzavou pracovni dobou a HO pozna jak ![]()
@Hanka1 píše:
V praci ti misto drzi do tri let veku ditete, do ctyr let muzes byt na rodičovské dovokene a rodicak si rozdělit na ctyri roky, ale misto ti ctyri roky nikdo nedrží…Ucitelce je do toho prd…
No, na rodičovské dovolené fakt byt do 4 let nemůžeš, ta je maximálně do 3 let. Pak můžeš byt maximálně na neplacenem volnu nebo nezaměstnaná.
@EEKK píše:
Poznají, coby ne. Rodiče se mezi sebou znají a o vycházkách je běžné, že rodiče potkáte, při nákupu, při sportování, při jízdě v autě. A tak nějak to vyplyne z příchodů do školky. Někdo chodí stabilně pozdě třeba. Dneska je hodně rodičů doma. Není povinnost pracovat. Dříve to učitelky věděly hned. V papírech dítěte byl uveden zaměstnavatel i pracovní doba. Dnes učitelka neví, kde rodič pracuje a když má dítě horečku a matka je sama a dojíždí, tak to je problém. Kam s ním, když jde třída na vycházku.
I malé dítě, do kterého byste to vůbec neřekla, bezpečné ví, že dneska nešel rodič do práce, protože…má zubaře atd. Úplně nejlepší jsou setkání, kdy dítě na vycházce potká tátu nebo mámu se starším sourozencem, který ten den nešel do školy. A dítě ví, že ve školce spí a půjde domů jako vždy pozdě. To je pak cirkus na celou ulici.
Ale houby, jsou různé typy zaměstnání a různé pracovní doby. Když budu mít pracovní dobu dvakrát týdně od 13.30 do 20.30 hodin(půl úvazku v našem školském zařízení), tak mě taky zařadíš svou úzkou optikou do kategorie „nezaměstnaná“?
Starší sourozenec mohl být s rodičem, který pracuje na směny nebo v nepřetržitém provozu u lékaře. Někde na maloměstě je větší šance, že se potkají. Proč by měl nechávat doma všechny děti?
Od učitelky je netaktní a neprofesionální toto řešit s dítětem.
@Sisi 14 Ona to hlavně nema co resit vůbec, do faktu, ze tam dite spi ji nic není. Ano, pokud by bylo vyzvedavano pozdě nebo s tim melo to dite zadadni problem, tak to resit muze, ale jinak ji je do toho houby.
@truelly píše:
Proč nechodí čtyřleté do školky?
Co je ti do toho?
Máš snad pocit, že je to předmětem diskuze
, nebo potřebuješ do někoho rýt, protože je se 4 letými doma a nehákuje?
@EEKK píše:
Nevím, co je blbost, ale učitelka pozná podle příchodů a odchodů jak rodiče nezaměstnané, tak směnaře, zrovna tak lidi s pravidelnou pracovní dobou.
Je to neskutečná blbost. Zrovna já mám doma manžela, který pracuje většinou dva týdny v měsíci + cesta a zbytek měsíce má volno, kdy je zcela doma. Zaměstnaný je u jedné firmy (za dva roky to bude 30 let). Jsou různá povolání. Pokud by to některé dítě ve školce neřeklo nebo nemá někdo ze školky známého u stejné firmy. Tak těžko bude vědět, jak mají turnusy práce a turnusy volna. Tento měsíc bude mít výjimečně tři pracovní týdny, protože přechází na jinou sněmu pracovat a musí se trefit jim do turnusu. Učitelka by poznala max., že je taťka dýl v práci, protože by nevodil a nevyzvedával.
Především to není v její kompetenci, aby komentovala, které dítě spí ve školce, které tam nespí.
@topazio píše:
Vždyť už dětem byli čtyři roky. Rodičák už přeci není. Končí posledním dnem třetího věku dítěte.Nebo je to jinak?
Určitě je bez práce, protože poslední zaměstnavatel ji propustil, když byla těhotná ( to je přece běžné) a teď hledá a nemůže najít práci.
A učitelka ve školce to může vědět úplně jednoduše, to děcko ji to řekne. Děti vykecaji úplně všechno.
Anebo se jednoduše zeptala, protože ví, že má matka ještě čtyřletá dvojčata a do školky je nedává. Pokud je to někde, kde je jen jedna školka. Těch možností je.
@EEKK píše:
Poznají, coby ne. Rodiče se mezi sebou znají a o vycházkách je běžné, že rodiče potkáte, při nákupu, při sportování, při jízdě v autě. A tak nějak to vyplyne z příchodů do školky. Někdo chodí stabilně pozdě třeba. Dneska je hodně rodičů doma. Není povinnost pracovat. Dříve to učitelky věděly hned. V papírech dítěte byl uveden zaměstnavatel i pracovní doba. Dnes učitelka neví, kde rodič pracuje a když má dítě horečku a matka je sama a dojíždí, tak to je problém. Kam s ním, když jde třída na vycházku.
I malé dítě, do kterého byste to vůbec neřekla, bezpečné ví, že dneska nešel rodič do práce, protože…má zubaře atd. Úplně nejlepší jsou setkání, kdy dítě na vycházce potká tátu nebo mámu se starším sourozencem, který ten den nešel do školy. A dítě ví, že ve školce spí a půjde domů jako vždy pozdě. To je pak cirkus na celou ulici.
Takže když jde rodič místo do práce k zubaři či jinému doktorovi (což ale taky není na celý den, většinou jde do práce potom stejně), tak dítě nemá dávat do školky a má ho tam brát s sebou? Jinak náš byl se školkou většinou na zahradě, a na procházky jsem chodila úplně jinam, vůbec jsme kolem školky jít nemuseli.
@inkakřivák No, ono verit tomu, co rika skolkove dite je taky trochu mimo. Moje taky rikalo, ze maminka nejde do prace, když jsem mela HO, rozlisovalo jen jsem doma/nejsem doma.
Učitelce je do toho houby. Ale třeba se jen zeptala v rámci běžné komunikace, nemuselo to být nutně myšleno ve zlém. ![]()
@j.a.n.i1 Nemusí mu věřit. Ale když dítě řekne máma je doma, tak se asi učitelka může zamyslet, proč je tedy dítě celý den ve školce. A mimochodem, i když je na HO, to dítě nelže. Ona je fyzicky doma.
U nás ve školce se taky chodí na zahradu, mají to i v ŠVP, mimo jen na akce. Má to tak stále více školek, upřednostňuje volnou hru dětí než pochodování ulicemi.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ja vodim i vyzvedavam dokonce s duo kocarkem (deti maji 1 rok) a na rodicovske nejsem, takze ne vzdy kocarek s mladsim rovna se materska/rodicovska dovolena.
Chodim do prace na HPP, 6h denne a vetsinu tydne prace v rezimu HO.