Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já se klidně hlásím, že jsem momentálně na RD s mladším a starší (až se trochu rozkouká, za týden) bude ve školce spát. Spávala i v DS, a to když jsem chodila do práce a i později po narození mladší. A proč? Protože si prostě většinou potřebuje po obědě lehnout. Potřebovala to ve 2 letech, ve 3 letech a teď ve 4 letech už sice vydrží víc, ale je lepší, když si minimálně obden jde lehnout. A když ji vyzvednu po obědě, tak už doma nejde. Pak je na zabití.
Koukám tedy, že mezi ucitelkama budu asi za tu, „co nepracuje a nechce trávit čas s dítětem“. Njn, ať si myslí, co chtějí. ![]()
@EEKK píše:
Ano. Jsou učitelky, které nemají představu o tom, co je fyzicky namáhavá práce. Jsou učitelky, které působí na rodiče, aby je dostaly, kam potřebují. Ne všechny dělají tu práci tak, aby se za cenu přidělání si práce snažily maximálně vyjít vstříc dítěti, rodině. Hodnou empatickou učitelku poznáte podle toho, že ji rodina zdraví dávno po tom, co dítě ze školky odešlo a zastaví se s ní na kousek řeči. Za ty dlouhé roky, co jsem ve školce pracovala, se můžu do očí podívat všem rodičům s čistým svědomím. Jinak člověk s celoživotní praxí ví, s kým má tu čest, jen rodič s dítětem překročí práh. To mi můžete věřit…A že jsem x krát zažila třeba to, že dítě řeklo, mělo jsem horečku, ale muselo jsem do školky. Nebo beru medicínu, ale nesmím to říkat. Zažila jsem situace, kdy dítě muselo s vysokou horečkou zůstat další čtyři hodiny ve školce, neboť rodiče byli spolu na výletě na lyžích. Atd atd. Jsou dobří rodiče, dobré učitelky…a naopak. S tím my tady nic neuděláme… Čímž končím z mé strany diskusi v tomto tématu a jako učitelka babička zdravím maminky, které mají s těmi mrňousy ještě hodně velký kus práce, než je pustí jako dospělé a samostatné do života…
Taky to tak máme s paní učitelkou co měl syn v předškolácích, bydlí poblíž a potkáváme ji často, pamatuje si ho a to už je kluk čtvrťák… Mladší se bohužel do stejné školky nedostala, ale zato chodí do stejné budovy, jako má kluk školu. Ovšem tady opravdu, zvlášť díky covidu jede filozofie, že dítě s rýmou = jak to které se za dopoledne párkrát vysmrka a jinak mu nic není tak to, kterému tečou nudle proudem, do školky nepatří (v 2 případě necháváme doma, i když oba pracujeme, manžel má HO nebo se vystridame), stejně jako kašel= být doma a je jedno, jestli zakasle 3× za dopoledne nebo co 3 minuty. On ten covid spoustě školek nahrál v té eliminaci počtu dětí, kdy pomalu každé zakaslani bylo důvodem k tomu, poslat dítě domů - a asi to na rodiče platilo, tak proč v tom nepokračovat i po skončení pandemie…
@Santa Juana píše:
Já se klidně hlásím, že jsem momentálně na RD s mladším a starší (až se trochu rozkouká, za týden) bude ve školce spát. Spávala i v DS, a to když jsem chodila do práce a i později po narození mladší. A proč? Protože si prostě většinou potřebuje po obědě lehnout. Potřebovala to ve 2 letech, ve 3 letech a teď ve 4 letech už sice vydrží víc, ale je lepší, když si minimálně obden jde lehnout. A když ji vyzvednu po obědě, tak už doma nejde. Pak je na zabití.Koukám tedy, že mezi ucitelkama budu asi za tu, „co nepracuje a nechce trávit čas s dítětem“. Njn, ať si myslí, co chtějí.
Máme to stejně, starší mi teď tvrdí, že spaní ve školce nesnášel, ale když jsem pro něj ve 3 přišla, nechtěl domů a ukecaval to do 4 ![]()
@prokr píše:
Nedá mi to do tohoto tématu taky nepřispět. Je to tady celkem mazec
Učitelky v MŠ to je kapitola sama o sobě. Většina z nich vůbec nemá představu, co to obnáší v práci opravdu tvrdě dřít, nebo mít skutečně psychicky náročnou práci. Neříkám, že všechny to určitě ne, ale spousta z nich má hlavně starost, jak se nepředřít tím pádem, jak to udělat, aby bylo ve třídě co nejméně dětí. Urputné tlaky na rodiče dětí, které občas smrknou nebo zakašlou, aby je nechávaly doma jsou běžný a častý jev, to už jsem si zvykla. Co mě ale naposledy dorazilo to byl rodičák před začátkem školního roku.
Bylo totiž přijato několik dětí, které dovrší 3 let teprve během několika následujících měsíců, nejmladší z nich začátkem příštího roku. Tyto děti, ale mají samozřejmě jakožto
přijaté právo chodit do MŠ už nyní od září. No a tím se dostávám k věciTyhle hvězdy se na té schůzce pokoušely rádoby strašně empaticky a s citem přesvědčit rodiče těchto dětí, aby je do školky před třetím rokem nedávali, že to dětem škodí nejsou na to zralé a připravené a když už teda tak rozhodně vyzvedávat určitě po obědě a bla bla bla…samozřejmě, že jim jde jenom o blaho dětí
Bylo to něco, tak neskutečně trapnýho, že jsem se málem propadla hanbou. Děti samozřejmě nastoupily, hvězdy se Tváří jako kdyby chodily na 12ctky rubat uhlí do dolu a samozřejmě tlaky na rodiče všeho druhu jedou ve velkém.Příspěvek upraven 07.09.22 v 22:12
Ty s dětmi nepracuješ, viď? Jinak bys takový blud nemohla vyplodit. Je to odpovědnost, psychicky vyčerpávající a jsi často jednou nohou v kriminále, hlavně při akcích mimo instituci.
Nevím, proč by si měly učitelky zkoušet práci někoho jiného. Každý v jisté životní fázi měl možnost volby studia a povolání.
Bacily se v dětském kolektivu šíří raketovou rychlostí. Jsem ráda i k vůli svým dětem, že se to eliminuje a hlídá. Mám dítě se sníženou imunitou a další má od mimina astma. Tyto 2 děti byly v Covid období jako jedinkrát za celý život zdravé, i když dcera s astmatem měla Covid dvakrát a dlouho jí vypadávaly vlasy. Ale respirační potíže, které mívá každý rok od podzimu do jara, měla slabé.
Už před nějakými 10 lety v dobách dávno minulých jsem četla odborné články, že nejčastější původci dětských viroz se šíří horizontálně a častěji nemocní disponované děti, které musí ve školce ležet. Plané neštovice se naopak šíří vertikálně spirálovitě.
Mě teda pobavilo to tvrzení, že predskolaci ve skolce nespí a otravují. Asi mám divné deti, ale obe jako predskolaci ve skolce spaly. U starsiho ditka se jeste ucitelky smaly, ze ho v pul treti musi budit, ze spi a vubec mu nevadí okolo pobíhající deti a hlahol… ![]()
@Hanka1 Tak někteří fakt nespí, ale u nás s tím neměli problém, prostě se po dočtení pohádky potichu zvedly a šly dělat něco jiného. A nejen předškoláci, prostě všechny co neusnuly.
Jinak já měla taky spáče, učitelky věděly, že se naše dítě nesmí budit, takže když se nevzbudilo samo, tak ho nechaly spát a budila jsem si ho při vyzvedávání.
@Hanka1 Moje děti nespí od 2 let. V naší školce se dodržuje jen hygienické minimum, po 20 minutách můžou ke stolu všichni, co neusnuli. Maximální doba odpočinku je hodina. I děti, co spí, jsou probuzeny, po svačině se chodí na podzim a na jaře až do léta znovu na zahradu.
@j.a.n.i1 U nás bys s takovým požadavkem neuspěla. Děti se nenechávají dospávat. Chtějí jít ven, místnost na spaní není samostatná, lůžkoviny musí uklidit, aby byl prostor na hraní.
@Pears206 Já žádný takový požadavek neměla
velice rychle se tak rozhodli sami, když ho zkoušeli vzbudit.
@Pears206 píše:
@Hanka1 Moje děti nespí od 2 let. V naší školce se dodržuje jen hygienické minimum, po 20 minutách můžou ke stolu všichni, co neusnuli. Maximální doba odpočinku je hodina. I děti, co spí, jsou probuzeny, po svačině se chodí na podzim a na jaře až do léta znovu na zahradu.@j.a.n.i1 U nás bys s takovým požadavkem neuspěla. Děti se nenechávají dospávat. Chtějí jít ven, místnost na spaní není samostatná, lůžkoviny musí uklidit, aby byl prostor na hraní.
No a? Moje deti spaly jako predskolaci. Dokonce v prvni tride mi starsi usinalo u úkolů.
U nas ve skolce se spi do pul treti, pak svacinka a ven na zahradu.
@prokr píše:
Nedá mi to do tohoto tématu taky nepřispět. Je to tady celkem mazec
Učitelky v MŠ to je kapitola sama o sobě. Většina z nich vůbec nemá představu, co to obnáší v práci opravdu tvrdě dřít, nebo mít skutečně psychicky náročnou práci. Neříkám, že všechny to určitě ne, ale spousta z nich má hlavně starost, jak se nepředřít tím pádem, jak to udělat, aby bylo ve třídě co nejméně dětí. Urputné tlaky na rodiče dětí, které občas smrknou nebo zakašlou, aby je nechávaly doma jsou běžný a častý jev, to už jsem si zvykla. Co mě ale naposledy dorazilo to byl rodičák před začátkem školního roku.
Bylo totiž přijato několik dětí, které dovrší 3 let teprve během několika následujících měsíců, nejmladší z nich začátkem příštího roku. Tyto děti, ale mají samozřejmě jakožto
přijaté právo chodit do MŠ už nyní od září. No a tím se dostávám k věciTyhle hvězdy se na té schůzce pokoušely rádoby strašně empaticky a s citem přesvědčit rodiče těchto dětí, aby je do školky před třetím rokem nedávali, že to dětem škodí nejsou na to zralé a připravené a když už teda tak rozhodně vyzvedávat určitě po obědě a bla bla bla…samozřejmě, že jim jde jenom o blaho dětí
Bylo to něco, tak neskutečně trapnýho, že jsem se málem propadla hanbou. Děti samozřejmě nastoupily, hvězdy se Tváří jako kdyby chodily na 12ctky rubat uhlí do dolu a samozřejmě tlaky na rodiče všeho druhu jedou ve velkém.Příspěvek upraven 07.09.22 v 22:12
Zažila jsem v naší vesnické školce. Ve městě by si to nedovolili, protože mají konkurenci. Takže až když jsme s manželem osobně byli u ředitele, vzali nám syna narozeného začátkem listopadu, od září, protože učím
Je tam dodnes běžnou praxí, že kdo si to nevydupal, toho dítě vezmou až po třetích narozeninách v následujícím měsíci.
Škola dělá podobné obstrukce v různých oblastech, pořád něco nešlo, tak už mám obě děti u sebe ve městě A mám svatý klid. ![]()
@truelly píše:
Zažila jsem v naší vesnické školce. Ve městě by si to nedovolili, protože mají konkurenci. Takže až když jsme s manželem osobně byli u ředitele, vzali nám syna narozeného začátkem listopadu, od září, protože učímJe tam dodnes běžnou praxí, že kdo si to nevydupal, toho dítě vezmou až po třetích narozeninách v následujícím měsíci.
Škola dělá podobné obstrukce v různých oblastech, pořád něco nešlo, tak už mám obě děti u sebe ve městě A mám svatý klid.
No vidis a me tyhle obstrukce delala prazska skolka, na vesnici mi bzali od zariisropadovou a ještě s nima zari az listopad odchodila plavani. Tohle neni o vesnici cieste, ale o lidwch.
Mam 5 letou dceru. chodí do školky a ráda. jen mi jedna mladá učitelka přijde nevhodně oblékaná.. možná se mi to jen zdá opravdu nevím. proto mě zajímá váš názor. mladá paní učitelka nosí uplé legíny, minisukně, prusvitné šaty atd… několikrát jsem si všimla že jí je vidět zadek a ne jen ten.. nosí tanga..
myslíte si že je to normální? moc děkuji všem za názor
![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.