Učitelka školka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2291
7.9.22 11:57
@Alexandria Nixia píše:
Jak to tak čtu, tak jsem asi taky podle všeho měla být s dítětem doma, když nemám práci.

Jenže zrovna moje dítě tu školku potřebuje. Pomáhá mu se rozvíjet. Ty učitelky tam jsou speciálně školené na práci s dětmi s mentálním postižením. A ví, jak s daným dítětem pracovat. Co zvládne a nezvládne. Mají své triky. Které upřímně jsou mnohdy, pro rodiče velká neznámá.

Mít ho doma, tak je to malé zvířátko. Protože i při sebe větší snaze nejsem schopna toho, co učitelky ve školce. :nevim:

Tohle mám doma. Starší má vadu a ředitelka místní MŠ mi nejdříve říkala, že to není problém, že s AP je to ok a pak otočila, že ho mám dát jinam, že mu jinde bude lépe a to ho ani neviděla… Jenže já se to dozvěděla v době, kdy už bylo vše plné a tak jedu režim. Práce-děti-děti-práce, respektive zkrácený úvazek a když jsem v práci, má manžel HO, v případě nouze máme hlídací tetu. Upřímně, je to šílené. Navíc synovi prostě kontakt s dětmi chybí, takže ted začneme jezdit do herniček, aby kluci měli kontakt s dětma.

Tohle nikdo neřeší, myslím to, že často ani 4leté dítě neumístíte, ještě k tomu, když má nějakou vadu. No a to se tu nebavíme o těžké MR, ale mírnějších vadách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
7.9.22 12:51

Rodič samozřejmě má právo nechat dítě ve školce spát. Ovšem ty nejstarší děti, i když mají odpočinek krátký, vůbec to ležení nebaví. Koukat se na ně, jak se vrtí, zlobí, opakovaně chtějí chodit na záchod, i když nepotřebují, ruší ty, co denně chodí od šesti a usnuly, to není nic, co by taky tu učitelku bavilo. Samozřejmě, že jsou maminky, že i když jsou doma, nechají tam dítě spát hned druhý den a je jim jedno, že v té třídě spí samotné. Nebo bydlí hned naproti školce a dítě je tam denně poslední půlhodinu samo a ptá se, kdy už maminka přijde. Maminka přijde minutu před zavírací dobou nebo klidně pět minut po ní a aby projevila zájem, sáhodlouze prohlíží nástěnky a s dítětem diskutuje v šatně. Učitelka se oblékne, obuje, stojí u dveří s klíči a ty čtvrthodiny denně navíc jí nikdo nezaplatí. Většina maminek prostě nedovede pochopit druhou stranu. To jest provoz třídy z pohledu učitelky a dětí. Neumí si představit, jaké to je, dostat 25 dětí, každé jiné, a odvádět s nimi požadovanou výchovně vzdělávací práci. Na co všechno musí pamatovat, co všechno ohlídat. S jedním procvičovat řeč, druhému pichat inzulín, třetí je hyperaktivní, čtvrtý je samý úraz, pátý má věčně špinavé brýle i z domova, šestý má dietu, sedmá potřebuje zpětnou vazbu a pochvalu, jinak se do ničeho sama nepustí, osmý je v oblékání denně poslední a i boty si dává zásadně obráceně…a učitelka tam má tu druhou kolegyní jen na vycházku a oběd. A musí se starat, třída musí fungovat. Ono to není snadné. Takže nějaká poznámka nebo dotaz, proč dítě nejde po obědě, je drobnost. Holčička je asi z těch, co odpolední spánek vůbec nepotřebují a učitelka to vidí. Když to řekne matce, ví, že ta jí odpoví, školku platím a dítě tu bude. Když to řekne holce, doufá, že matku doma umluví. Je otázkou takové nějaké taktnosti a profesionality zasahovat do kompetencí rodiče. Jsou učitelky, které si tu pusu umějí otevřít a jsou učitelky, kterým je pod úroveň něco takového říct. A raději ten čas o spaní přetrpí a při pozdním vyzvedávání mlčí. Každý je jiný. Jak rodič, tak učitelka. Když je omezený provoz kvůli nemoci a podobně, některé učitelce rodiče vyhoví a dítě si radši nechají doma, jiná učitelka jich má plný počet a k nim dostane po obědě nebo odp. svačině bonusem další třídu. A musí to vydržet s 35 dětmi a doufat, že se snad brzy rozejdou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17211
7.9.22 13:02
@Serpentini píše:
Pročetla jsem komentáře a zaujala mě jedna věc. Jak učitelky poznají, že je matka nezaměstnaná? :think: U těch na rodičáku je to poměrně jasné, když odvádí a vyzvedávají s kočárkem. Ale jak to poznají u té nezaměstnané, že je na pracáku?

A i kdyby byla, tak je to důvod aby dítě nešlo do školky? Chodí snad na pohovory, schůzky na ÚP, brigády - může si vydělat do určitého limitu… A ne vždy to jde zařídit jen dopoledne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2790
7.9.22 13:04

Spaní ve školce by mělo být paní učitelce jedno, mě jako rodiči taky, co mě ale vytáčí do běla jsou rodiče doma, kteří musí zaplácnout místo ve školce o prázdninách :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17211
7.9.22 13:06
@Jahudka82 píše:
A i kdyby byla, tak je to důvod aby dítě nešlo do školky? Chodí snad na pohovory, schůzky na ÚP, brigády - může si vydělat do určitého limitu… A ne vždy to jde zařídit jen dopoledne.

Byla jsem na pracáku v době covidu, dítě do školky normálně chodilo, i spalo, opět nikdo neřešil, měla jsem snad brát dítě s sebou na pohovor? Když mi řekli že mám přijít třeba na 12, 13, 14h? Do tohohle školce fakt nic není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5140
7.9.22 13:11

@EEKK Hezky si to napsala, ale… Předškolní děti jsou zvlášť, takže nespí, jen odpočívají, tzn. dívají se na pohádku nebo jim učitelka čte, apod… Pak opět pracují podle osnov, atd… Že toho máte moc a nestíháte, to mě jako rodiče nemusí zajímat. Jako vás učitelky nemusí zajímat, jestli maminka pracuje a nebo je s druhým, třetím dítětem doma. Ano, je to o empatii a porozumění. A hlavně komunikaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17211
7.9.22 13:13
@inkakřivák píše:
@j.a.n.i1 Nemusí mu věřit. Ale když dítě řekne máma je doma, tak se asi učitelka může zamyslet, proč je tedy dítě celý den ve školce. A mimochodem, i když je na HO, to dítě nelže. Ona je fyzicky doma.

To ano ale na HO mít dítě celý den za zadkem,
moc toho asi neudělám. Potřebuje třeba volat, může mít schůzky, to že ráno nejde ze školky do práce ještě neznamená, že se může dítěti při práci na HO věnovat tak, jako ve školce ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9046
7.9.22 13:47
@Jahudka82 píše:

A já snad někde píšu, že to je důvod, aby dítě nešlo do školky? Jen nechápu jak to ty učitelky poznají kdo pracuje a kdo ne. Já to totiž nepoznám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
7.9.22 14:02

@ibis Předškolní děti leží na lehátku polovinu doby. Potom jdou něco dělat podle toho, co si odpolední učitelka připraví. Takže leží řekněme hodinu, ty malé dvě hodiny. A ta hodina, pokud nespí a koukají, jim je dlouhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
7.9.22 14:11

@Serpentini Jinak samozřejmě že první týden učitelka neví, kdo pracuje, ale časem to vyplyne. Věřte mi. Mnohdy sám rodič má v tomhle iniciativu, aby učitelka věděla, zda v případě náhlé horečky, úrazu, věděla, za jak dlouho je rodič schopen přijet. Já mám z téhle diskuse pocit, že se dotkla těch, kdo jsou doma a mají děcko ve školce. Je to úplně zbytečné se tu hašteřit o slovíčka. Každý je někdy bez práce, každého to aspoň jednou v životě potká. Sousedka nebyla schopná dítě přivést včas do školky, věčně chodila pozdě. Pak měla jít do práce, i to všem hrdě oznámila, že budou už chodit jinak, asi se snad i těšila. Vše bylo při starém, protože nebyla schopná se vypravit. Tak ji potkáváme dál, jak po osmé se vytáhne z paneláku. Za rok půjde dítě do školy… Upřímně řečeno, všichni jsme to čekali. Některé maminky dnes jsou doma, co to dá. Jejich věc. Při dnešní drahotě a nejistotě…dnes je žena vdaná, zítra rozvedená a alimenty malé…je risk nemít zaměstnání…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101745
7.9.22 14:43
@EEKK píše:
@ibis Předškolní děti leží na lehátku polovinu doby. Potom jdou něco dělat podle toho, co si odpolední učitelka připraví. Takže leží řekněme hodinu, ty malé dvě hodiny. A ta hodina, pokud nespí a koukají, jim je dlouhá.

Ale to je problém školky a nikoliv toho, že některé z dětí mají mámu doma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17211
7.9.22 14:46
@Serpentini píše:
A já snad někde píšu, že to je důvod, aby dítě nešlo do školky? Jen nechápu jak to ty učitelky poznají kdo pracuje a kdo ne. Já to totiž nepoznám.

No já to pochopila tak, že to tak asi berou v té školce, coz samozřejmě nemají právo řešit ani zjišťovat natož se na to ptát dětí. Samozřejmě je dost bezohlednost, kdyz dá do školky dítě s rýmou jak trám máma, co si ho může nechat doma. Ale řešit, proč tam dítě spí, když máma nehakuje 8-16 v kanclu je úplně mimo. V tom s tebou souhlasím. Taky si myslím, že to jak a kde někdo pracuje dneska nejde takhle brát v době úvazků typu 4/6h v práci + pak ještě 2-4 hodiny práce z domova, volná/flexibilní prac. doba atd., ale chci jen říct že pokud to školky berou tak, že kdo nedělá na 8h/je doma kvůli péči o další dítě (vzdyt neví jestli třeba to dítě, s kterým je máma na RD, nemá nějaké zdrav. problémy a nelitaji po doktorech, příp. i máma sama se sebou - neumím si představit všude s sebou tahat obě děti, když jsem byla doma s mladší, stačilo že jsem musela brát s sebou ji když jsem obíhala doktory se sebou nebo se starším, musela do práce kvůli vyřízení papírů na daně aj.) má dítě brát po obědě domů, příp. do školky nejlíp nedávat vůbec když „hlídání nepotřebuje“ - prostě že brát to jen z pohledu „chodí/nechodí fyzicky do práce“ je nesmysl. Kdybych se sama nesetkala s tím, že se ve školce viditelně těhotné maminky ptali, kdy jde na mateřskou a jestli malá bude pak ještě chodit do školky, nevěřila bych tomu v dnešní době snad ani. Jo, slyšela jsem i názor, že děti kolektiv nepotřebujou pomalu do 6 let, ale pak když jdou rovnou do školy po předškolním IV doma což je teď taky v módě, akorat si zvykají na nějaky režim o to hůř, plus rovnou mají už i povinnosti, učení a je to podle mě větší šok, než když si předtím odbyly takové to zvykání na kolektiv a učitelky ve školce, kde si mohly jen hrát (a taky trochu trénovat imunitu, když bude doma do 6 let tak si ty nemoci všechny vybere v 1. třídě což taky není ideální). Takže optikou toho, že když máma nebude chodit někam do práce pravidelně do 5, 6 let dítěte, protože třeba nemá pro případ nemoci hlídání a málokde tolerujou OČR každý měsíc, takže bude mít třeba brigády, prip. další dítě, nemá dávat dítě do školky vůbec nebo brát po O i přesto, že dítě by třeba ve školce i spalo ale doma ne a pak je v 5, 6 večer už unavený a na zabití, jako to bylo u nás - když měl odpoledne kroužek, bez spaní by to prostě nedal. Po O se u nás doma chodí výjimečně a bereme to spíš jako svátek, s babickama nebo když se někam jede, v pátek, 1. září a tak. Ale já od 3 let obou makám, takže není co řešit, spali od začátku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42204
7.9.22 14:53
@Serpentini píše:

Stačí bydlet na malém městě/vesnici. Tam se ví i to, co jsi měla k obědu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8866
7.9.22 15:27
@prokr píše:
Co je ti do toho?
Máš snad pocit, že je to předmětem diskuze :roll:, nebo potřebuješ do někoho rýt, protože je se 4 letými doma a nehákuje?

Předpokládám, že diskuze je od slova diskutovat :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9046
7.9.22 15:46
@EEKK píše:
@Serpentini Jinak samozřejmě že první týden učitelka neví, kdo pracuje, ale časem to vyplyne. Věřte mi. Mnohdy sám rodič má v tomhle iniciativu, aby učitelka věděla, zda v případě náhlé horečky, úrazu, věděla, za jak dlouho je rodič schopen přijet. Já mám z téhle diskuse pocit, že se dotkla těch, kdo jsou doma a mají děcko ve školce. Je to úplně zbytečné se tu hašteřit o slovíčka. Každý je někdy bez práce, každého to aspoň jednou v životě potká. Sousedka nebyla schopná dítě přivést včas do školky, věčně chodila pozdě. Pak měla jít do práce, i to všem hrdě oznámila, že budou už chodit jinak, asi se snad i těšila. Vše bylo při starém, protože nebyla schopná se vypravit. Tak ji potkáváme dál, jak po osmé se vytáhne z paneláku. Za rok půjde dítě do školy… Upřímně řečeno, všichni jsme to čekali. Některé maminky dnes jsou doma, co to dá. Jejich věc. Při dnešní drahotě a nejistotě…dnes je žena vdaná, zítra rozvedená a alimenty malé…je risk nemít zaměstnání…

Mě se to nedotklo. Jen mě to zarazilo a napadlo mě, jestli můj manžel nevypadá se svojí nestandardní pracovní dobou a částečným HO ve školce jako nezaměstnaný. :D to už by se mě docela dotklo :D prostě bych úplně nesoudila podle toho, že toho rodiče člověk někde potká nebo vodí dítě až na osmou hodinu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin