Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dotaz je takový - je ve školkách běžné, že kuchařky a uklizečky suplují práci učitelek v MŠ? Syn je v této školce od září, a většinou jednou do týdne se stane, že tam prostě učitelky nejsou, ale v jedné třídě je uklizečka a v druhé kuchařka. Poprvé jsem na to zírala, říkala jsem si asi prostě se to tak sešlo že učitelky onemocněly nebo něco, ale jednou za týden už mi to připadá fakt divné. Ve školce pracují 4 učitelky, jsou tam dvě třídy, dvě učitelky jsou jakoby „třídní“ a dvě jsou co vím na zkrácený úvazek. Jsou to mladé holky, takže vím že ještě něco dostudovávají, mívají školení, nemoc je asi taky možná.. Já bych to snad ani neřešila, ale syn má ve školce dost těžké období kdy aspon trochu v klidu je když tam má jednu svoji paní učitelku. V momentě kdy mi tam ráno ječí a visí na mě, tak jeho učitelky už to s ním umí a zabaví ho, ale paní uklizečka stojí, čučí jak péro z gauče, děcko řve víc a víc a drží se pevněji a pevněji a ona přešlapuje a nic. Ony s nimi samozřejmě nedělají ani žádný program, prostě tam stojí a „hlídají“ je. Po rozhovorech s kamarádkama jsem naznala že to asi tak běžný jev ve školkách není, tak by mě zajímal i váš názor. Přiznám se že kdybych to věděla vždy předem že tam budou tak si kluka nechám doma, ale ono to není nijak pravidelné. Ještě bych ráda podotkla že to není nic proti tomu že je někdo uklizečka a ne učitelka, kdyby „fungovala“ tak neřeknu ani popel.
@JayLee píše:
u nas jo - od 6ti nez prisla ucitela která byla u Dr tak suplovala provozni cili uklízečka nekdy se to stane vyjimecne ale nevidim v tom problém deti ji akceptuji stejne jako učitelkunez aby se spokovali do jiny tridy kvůli par hdinam..však to není kazdej den ne?
No každej den to není, ale ono to není že tam jsou „než přijdou učitelky“, ony jsou tam po celou dobu. Jako kdyby je hlídali do 8 tak ok. Ale když přijdu pro kluka po obědě, tak tam jsou pořád tyhle dvě! Jednou jsem i sondovala a nechodí teda na procházky, ale jsou na školní zahradě. Jednou se stalo že tam tyhle dvě byly opravdu od rána až do doby co jsem pro kluka přišla po spaní.
U nás ve školce, kam chodila dcera, tak paní školnice (uklízečka a pomocnice v kuchyni k tomu) pomáhala paním učitelkám s dětma při obouvání a vypravováním na procházky, pomáhala jim s oblékáním, když se stala nehoda, apod. A když jsem chodila do školky já, tak paní školnice občas zaskakovala učitelky, když si někam odběhly, tak byla u nás ve třídě. A paní školnice byla zdaleka ta nejhodnější a nejempatičtější ženská, která se v celé školkové budově objevovala. Ale to se moc nehrálo na vzdělání učitelek a na rozvíjení dětí ve školce, jako teď.
U nás spíš jen hídají, když učitelka musí být chvilku někde jinde, nevadilo by mi to. Spíš bych přehodnotila, jestli je nutný dávat do školky dítě, který na ni evidentně není připravený… Pokud chodíš do práce, tak to je jasný, ale to asi zas tak úplně u zaměstnavatele neprojde, abys byla doma jen kvůli tomu, že dítě bude mít ve školce někoho jinýho, než oblíbenou paní učitelku…
![]()
U nas ve skolce taky pomahaji kucharky a uklizecka… a nenapadli by me to resit…a pochybuju jak ty pises ze tam jsou snema celej den jen ony samy je to nahoda ze jak prijdes tak tam zrovna jsou ucitelky mohli jit na zachod nebo proste nekde!!!a taky jak jedna psala ze bych takove dite co denodene rva jak ho vedes do skolky nedavala i kdyby se behem dne uklidnil kdybych teda nemela zamestnani jestli mas tak hold nechapu ze za ctyti mesice si dite nezvyklo to jsem u nas ve skolce nazazila ze by jeste tejake dite v teto dobe vriskalo
U nas to tak není a ani si to nedokážu představit, ze kuchařka, co ma vařit byla cely den u dětí… Každý ma svoji práci, v případě absence učitelky vykreje jiná, i za předpokladu, že bude pracovat „přesčas“… A jednou do týdne mi přijde hodně. ![]()
@marmelada78 myslím, že nejlépe ti na tohle odpoví ředitelka MŠ ![]()
@tera91 píše: .a pochybuju jak ty pises ze tam jsou snema celej den jen ony samy je to nahoda ze jak prijdes tak tam zrovna jsou ucitelky mohli jit na zachod nebo proste nekde!!!
To se opravdu pleteš, učitelka tam v tyto dny žádná není. Sama paní uklízečka mi ráno řekne "tak dneska tady budou děti zase s náma, paní učitelky jsou .. na školení / ve škole / mají dovolenou / jsou nemocné… - dosaď si co chceš. Fakt bych tady neřešila to že učitelka šla na záchod a zaskočila za ni uklízečka, jsem vcelku racionální osoba.
@tera91 píše:
tak hold nechapu ze za ctyti mesice si dite nezvyklo to jsem u nas ve skolce nazazila ze by jeste tejake dite v teto dobe vriskalo
Představ si že můj vloni čerstvě 3 letý syn odchodil celý školní rok ve školce od začátku i se spaním NAPROSTO BEZ PROBLÉMŮ. Zřizovatel školku zrušil a od letošního školního roku musel syn do nové školky, kde září a říjen jakž takž zvládal a pak nastalo prostě tohle peklo. Takže to řešíme s jeho učitelkou a pracujeme na tom. Syn opravdu není „nepřipravený na školku“, když už má jeden rok za sebou bez potíží. Takže tak černobílé jak si myslíš to opravdu není.
@mlsalkaM No bohužel, paní ředitelka je zároven ředitelkou ZŠ, a školka ji moc nezajímá. Vím o tom že jedna maminka se jí na to ptala a ona jí odvětila „no to víte, lepíme to jak se dá“
Já ale prostě nechápu, proč ve školce, kde jsou dvě třídy a 4 učitelky, to je potřeba LEPIT uklizečkou a kuchařkou.
Ale ok, já jsem se jen ptala jak je to jinde, jestli je to standardní, vidím že ano, tak díky za odpovědi, o nic moc víc mi nešlo. ![]()
U nás to běžné není. Ale naše školka je kolos s 10 třídami a téměř 300 dětmi. Kuchařek je několik,, stejně jako uklízeček a provozních pracovnic a všechny si dělají jen svoji práci a tam, kde mají. S dětmi pracují čistě jen učitelky. Vím, že loni v jedné třídě byla jedna učitelka dlouhodobě nemocná a tam potom suplovala bývalá učitelka, která je už v důchodu. A dělo se to tak i u jiných nepřítomností v dalších třídách. Zkrátka došla posila v podobě jiné učitelky. Ale tohle jsem už z jiných školek slyšela a co tak kde čtu a poslouchám, tak je to asi celkem běžné hlavně v těch malých školkách. Přeci jen asi ve školce, kde je 20 učitelek, jde potom lépe operovat, než někde, kde jsou jen dvě. ![]()
Příspěvek upraven 28.11.15 v 11:32
@marmelada78 píše:
@mlsalkaM No bohužel, paní ředitelka je zároven ředitelkou ZŠ, a školka ji moc nezajímá. Vím o tom že jedna maminka se jí na to ptala a ona jí odvětila „no to víte, lepíme to jak se dá“Já ale prostě nechápu, proč ve školce, kde jsou dvě třídy a 4 učitelky, to je potřeba LEPIT uklizečkou a kuchařkou.Ale ok, já jsem se jen ptala jak je to jinde, jestli je to standardní, vidím že ano, tak díky za odpovědi, o nic moc víc mi nešlo.
Tak mě to teda normální nepřijde, aby celý den byly děti pod dohledem uklízečky atd. U nás je na každou třídu jedna „asistenka“ - předpokládám bez pedag. vzdělání, která pomáhá učitelkám (jsou také 2 na třídu) s oblékáním atd. Výjimečně se stane, že odpoledne je s dětmi pouze tato paní asistentka. Ale děti ji znají, jsou na ni zvyklé a umí to s nimi, takže mi to nevadí. To co popisuješ mi přijde dost přes čáru a rozhodně by mi to vadilo a snažila bych se to řešit s ředitelkou nebo " to hnala výš"… ![]()
@marmelada78 U nás uklízečky pomáhají, dohlídávají pokud odpoledne potřebuje učitelka odejít dřív atd. Už se mi taky stalo, že syn zůstal ve školce sám jen s uklízečkou a asistoval jí při úklidu (asi aby ho měla na očích) Jednou byl sám ve třídě a uklízečka stírala schody - tak to mě teda zarazilo a naštvalo, ale stalo se to vyjímečně, tak jsem to neřešila. Nemáme tu babičky, tak se často stává že pro něj doběhnu deset minut před koncem školky a je tam poslední.
Co mě ale „baví“ je to, že uklízečka vytírá půl hodiny před koncem, takže jí ty schody stejně pošlapem ![]()
Moje kamarádka pracuje v MŠ jako uklízečka a dětem pomáhá při oblékání, hygieně a maličkým i při obědě. ![]()
Moje kamarádka pracuje v MŠ jako uklízečka a dětem pomáhá při oblékání, hygieně a maličkým i při obědě. ![]()
@marmelada78 tak se dojdi zeptat-stěžovat k zřizovateli školky- dobor školství na magistrátu města jak je možné že s dětmi neni pedagogicky vzdělaná osoba pokud není s ředitelkou řeč a nedá ti vysvětlení. Pokud je tam celý den uklizečka která je třeba mnohem lepší a šikovnější matka a dětem umí naslouchat… ale kdyby se dětem něco stalo je to obr průšvih ![]()
Že nechodí s dětmi na procházku a jen na zahradu je běžné asi ve více školkách i když tam je učitelka syn ještě se školkou na procházce nebyl jsou jen na zahradě.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.