Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den maminky, obracím se na vás a prosím o radu 🙏
Mám dvouletou dcerku, stále kojim, ale už je tak závislá že mi vyhrnuje tričko i 15 krát za den, mě už to vadí, dokonce se mi dělá i zle od žaludku a dost mě to boli. Nicmene od minulého čtvrtka, jsem se rozhodla prso nedat -zkousela jsem i dříve, nepovedlo se, teď jsem si dala na prsa fialku, to zabralo, sice uspávání po obědě a večer je o hodinu delší, ale pořád dobrý, pak nastane noc a probere se, třeba kolem druhé ráno, totální řev, chce jít z ložnice pryč a chce se jen nosit, tak jsem to absolvovala čtyřikrát za noc po dobu dvou dní, pak jsem byla úplně vyřízena, tak jsem jí ho dala jen v noci, aby spala až do rána. Nejhorsi je že se nevyspim ani s prsem -to chce být pricucla celou noc, a bez prsa řve a chce být jen na rukách. Jsem v začarovaném kruhu a už nemůžu
Prosím napište mi radu, zkusenost. Nektere homeopatika mění chuť mléka, prosím poraďte. Moc děkuji a děkuji že si přečtěte tento příspěvek ![]()
Musíš být pevně rozhodnuta, že chceš odstavit a pak odstavit.
Homeo se změnou chuti MM neexistují.
Musíš vědět, za takto už to nechceš. A až se v noci probudí, tak ji klidně probuď, buď s ní, hlad, dej vodu, ale víc nedej. První noc bude šílená, čtvrtá už v klidu. Jen tedy sis to zavařila tím, že už jednou poznala, že když bude hodně řvát, že povolis.
Naprosto chápu a soucitim
Nám pomohlo, když se v noci na par dni staral tatínek. U mladšího to vyšlo tak, ze jsem kolem jeho druhých narozenin na par dni odjela, u starší jsme odstavení naplánovali na prodlouženy víkend a vstaval k ni manžel.
Četla jsem radu, že je dobré někam odjet a nechat dítko s tatínkem.
Zkusila bych zapojit tatínka, aby mléko ani prsa „necítila“
A buď opravdu neústupná. Držím palce.
Asi máte pravdu v tom že musím setrvat, i když opravdu nosit co hodinu 12 kilo čtyřikrát za noc je hrůza
Manžel by mě klidně vystřídal, jenže ona nechce má amok že se nemůže ani nadechnout a já to psychicky nezvládám ji slyšet tak plakat, ani si neumím představit, že bych odjela.Ma teď šílené období v tom že beze mě ani krok, s nikým nechce ani jít ven. Pritom je každý den moc šikovná, usměvavá vše v pohodě. Ja si tam dám asi tvarůžky aby ji to smrdelo ![]()
Asi máte pravdu v tom že musím setrvat, i když opravdu nosit co hodinu 12 kilo čtyřikrát za noc je hrůza
Manžel by mě klidně vystřídal, jenže ona nechce má amok že se nemůže ani nadechnout a já to psychicky nezvládám ji slyšet tak plakat, ani si neumím představit, že bych odjela.Ma teď šílené období v tom že beze mě ani krok, s nikým nechce ani jít ven. Pritom je každý den moc šikovná, usměvavá vše v pohodě. Ja si tam dám asi tvarůžky aby ji to smrdelo ![]()
Jinak vsechnynase děti neměly problém fungovat s tatínkem i po delší dobu. Ale téma odstav si musely dát se mnou. Já jsem měla ta prsa a byl tam ten kontakt ![]()
Jinak jsem četla, že okolo 2 let je časté kojení normální. Je to dáno vývojem. Po 2 roce četnost kojení se snižuje. Osobně si již nepamatuji.
@Nerinka 193 asi to prostě zvládnout budeš muset. Zkus najít jiný spací rituál. Nebo ji neodstavuj a ještě vydrž ![]()
Odstavovala jsem několik děti, umím si to představit:
Vlastně nejvíc v pohodě bylo to nejmladší.
@Nerinka 193 no a není lepší počkat, než přejde období pouze maminka? Asi tam tu potřebu kontaktu ma teď. Proč ji ještě brát MM. ![]()
Ale pokud se rozhodneš, tak musíš vydržet.
S tím jak dítě je šikovné odstav nemá nic společného.
Mám právě ještě syna, toho jsem přestala kojit v roce a pul, dalo by se říct stejný závislák, ale v noci si poplakal pět minut a bylo to, pak spal až do rána a já se konečně vyspala. Kdyby aspoň nechtěla chodit a nosit se v náručí, to ještě musíme jít pryč z ložnice a chce být jen v kuchyní
pak ji položím v domnění že už spí a zase nanovo…nevím co dělám špatně, nedej bože jít s košem a všimnout si že nejsem doma…A to jsme s dětmi v kontaktu pořád, na hřišti, chodíme plavat, někdy bych nejraději fakt někam odjela ![]()
Pryč, na noc, dvě, tri. Vím, lehce se to píše, hůř praktikuje. Ale je to nejúčinnější rada. Pak až se vrátíš, první noc to zas bude oříšek, ale poslední.
Jeste po přečtení příspěvku výše: myslím ze ta fáze časteho kojení kolem cca 18 měsíců - 2 let bývá. také jsme tím prošli a děti podobneho věku v tomtéž období též. Nemohla jsem si vůbec sednout, aby dítě už nebylo u mě a nedožadovalo se mléka. Pak se to zase uklidnilo. Nabízelo by se tedy jeste počkat, až toto období trochu přejde. Otázka je, jestli na to mate nervy.