Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn 16 měsíců nejedlík, snažila jsem se přes den omezovat kojení, aby se syn rozjedl, marně. Snažila jsem se syna v noci odstavit, marně, ve výsledku bylo to, že se syn probral a nechtěl už spát vůbec. Jsem už zoufalá. Spíme od půl roku hrozně. Syn se budí každé dvě hodiny. Co s tím?
Kaši na noc jakž takž sní, zkoušela jsem mu dát večer i pečivo, to si jen zobne. Z kaše ho břicho nejspíš nebolí, jsme pár dní bez ní a spí stejně špatně jako s ní.
Kamarádka radila „naprat“ syna místo večeře UM, máte s tím zkušenost? Syn flasku nikdy nechtěl, tak těžko říct, jak by to dopadlo…
Jsem opravdu zoufalá. Unavená. Děkuji moc za jakoukoliv radu.
Pokud se budi kazde 2 hodiny, tak to neni hladem ale tim, ze neumi spojovat spankove faze a uspava se kojenim. S tim ti zmena stravy nejspis nepomuze, potrebuje se naucit zase zpet usinat. Tomu nocnimu odstavu bych jeste dala jednu sanci, ono to par dni trva, nez si ti sedne, ja to teda delala s kompletnim odstavem, protoze to bylo jednodussi, ale nekomu se povede i jen nocni. Idealne at uspava manzel, u nas to bylo lepsi, jinak mi deti furt jely po tech prsou, kdyz nebyly v dosahu, vyrovnaly se s tim lepe.
Jeste bych s nocnim odstavem tak mesic dva pockala, pujde to lip. Pak proste v noci nedas.
Ale zaklad je mit dite u sebe v posteli a u kojeni spat.
(Ma vsechny zuby? Nektere deti se rozji az se zuby.)
Přesně tak.. nemusí se budit tím že má hlad. Ale jinak bych spíše na večeři zkusila zeleninové polévky, zeleninové placky… kaše jsou prostě sacharidy a může to hůře trávit, sacharidy prostě tělo nabudí.. ale může to tak být a nemusí zase na každého to působi jinak. Ale já dávala kaši ráno a na večeře ty polévky… to jde udělat na tisíc způsobu.
@Lucie_Sx holky děkuji za reakce, zuby na zatím jen předních 6, takže asi nějaké rostou… Ale to mi prijde, že mu rostou porad ![]()
@KKK85 jak ráda bych mu dala polevku, ale ty on vůbec nejí
ani maso, zeleninu téměř také ne…
@Bajina.P píše:
@KKK85 jak ráda bych mu dala polevku, ale ty on vůbec nejíani maso, zeleninu téměř také ne…
Zkus mu dát UM do hrnku s násoskou. Ne normální láhev. Spaní se bude měnit ještě mockrát, prostě vydrž.
@Bajina.P dudlík? Místo prsa? Nebudi se hladem, ale chce dudlat.. u nás pomohl až odstav ![]()
16 m už bych na UM nezvykala, zbavíš se MOŽNÁ kojení, ale za čas se budeš chtít zbavovat UM… navíc ho tak velké dítě už k ničemu nepotřebuje.
Spánek je prostě u takto starého dítěte ještě furt ve vyvoji, neumí se sám uspat, potřebuje k tomu nějak pomoct, navíc zpracovává mozek všechno ze dne, vývoj atd., do toho zuby, chce cítit tvoje blízkost… u nás se to začalo lepsit okolo 18 m, po 2 letech, co vyrostly stoličky, už to bylo fajn, max. s jedním vzbuzenim na curani.
Já bych tak velkému dítěti už UM místo jídla nedávala, co dávat něco jiného než kaši? V tomhle věku už může prakticky cokoliv
na oběd ti jí? Bych dávala třeba polévky, nebo klidně druhý chod jako při tom obědě.
@PepiKo píše:
16 m už bych na UM nezvykala, zbavíš se MOŽNÁ kojení, ale za čas se budeš chtít zbavovat UM… navíc ho tak velké dítě už k ničemu nepotřebuje.
Spánek je prostě u takto starého dítěte ještě furt ve vyvoji, neumí se sám uspat, potřebuje k tomu nějak pomoct, navíc zpracovává mozek všechno ze dne, vývoj atd., do toho zuby, chce cítit tvoje blízkost… u nás se to začalo lepsit okolo 18 m, po 2 letech, co vyrostly stoličky, už to bylo fajn, max. s jedním vzbuzenim na curani.
odstav UM neznám, děti ho do 18 měsíců přestaly pít sami od sebe
prostě už jim přestalo chutnat…
já bych zkusila dudlík ![]()
@welovefashion píše:
odstav UM neznám, děti ho do 18 měsíců přestaly pít sami od sebeprostě už jim přestalo chutnat…já bych zkusila dudlík
Ucit na dudlik v 16 m je nesmysl, uz by ho nemel mit vubec kvuli zubum
Jinak s tim odstavem - musis pocitat, ze to bude chvili trvat.. ja kdyz prcka v 15 m odstavila, tak jsme treba vic jak tyden vstavali kolem 3. Mel sileny hlad a proste v tu dobu uz chtel snidani. S odstavem se fakt silene rozjedl a nez si to sedlo, tak to chvili trvalo. Nasnidal se a treba v 6 mi usnul na 2 hod v nositku.
@Bajina.P píše:
@KKK85 jak ráda bych mu dala polevku, ale ty on vůbec nejíani maso, zeleninu téměř také ne…
Tak bych fakt s uplnym klidem kojila, nabizela a cekala, az bude mit ty zuby.