Ukončení služebního poměru, kdo rozumí?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ukončení služebního poměru, kdo rozumí?
Ahoj holky, obracím se na vás a žádám vás o radu. Kdo rozumí zákonu č. 234/2014 §73 - skončení služebního poměru na základě žádosti státního zaměstnance, tak bych se chtěla zeptat jak to chápat, jelikož je to naprosto odlišné od klasického zákoníku práce a jak v případné podání výpovědi postupovat správně a jak to tedy chápat??? Třeba to chápu dobře a nebo špatně, nevím
dočasné info od personalistky a infomace z paragrafu se moc neshoduje, byla dost zmatená
Bohužel naše personalistka tomu příliš nerozumí a k dostižení je až během příštího týdne, prý se na to podívá
… tak se chci něco dozvědět dříve, třeba nějaká personalistka z oblasti státní sféry tu je… díky za odpověď ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Nedá se říct, že vyloženě nerozumím. Spíš jestli to chápu správně. Chápu to tedy dobře, že výpovédní lhúta, pokud to tak lze nazývat ve služebním poměru je 60 denní a plyne od podání žádosti? Tedy ne jako podle zákoníku práce, kdy lhúta začíná běžet až od následujícího měsíce? Tvrdila mi ještě tak v rychlosti, že si tam mám napsat přesný datum kdy chci skončit a půjde to k ředitele a k vedoucí a oni to odsouhlasí, což mi přijde jako blbost, takhle by státní zaměstnanci končili ze dne na den. Nebo to myslela tak, že ať si to tam napíšu a oni to můžou a nemusí odsouhlasit a pak jde na řadu ta 60 denní lhúta, ale musela bych podat znova výpověď s tou 60 denní lhútou?… nedokázala mi to moc vysvětlit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Callipo90 Ne, já to chápu tak, že ty podáš žádost a oni určí datum konce, s tím že mohou určit jakékoliv v rozmezí od podání tvé žádosti až do 60 dnů od ní. Ale je to pouze jak to chápu já
služební zákon jsem ještě ani nečetla, natož abych se v něm orientovala.
Takže bych řekla, že to co ti řekli je správně, ty si vymysli datum a oni ho buď odsouhlasí nebo vymyslí jiný. Je to tedy takové zvláštní, ale vyplývá mi z toho paragrafu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
@Callipo90 Ne, já to chápu tak, že ty podáš žádost a oni určí datum konce, s tím že mohou určit jakékoliv v rozmezí od podání tvé žádosti až do 60 dnů od ní. Ale je to pouze jak to chápu jáslužební zákon jsem ještě ani nečetla, natož abych se v něm orientovala.
Takže bych řekla, že to co ti řekli je správně, ty si vymysli datum a oni ho buď odsouhlasí nebo vymyslí jiný. Je to tedy takové zvláštní, ale vyplývá mi z toho paragrafu.
Tak to je ještě divnější… moc mi to nedává logiku
… dejme tomu, že bych tam napsala zítra, tak to buď odsouhlasí nebo zamítnou?… mají podstav, počítám s variantou, že mě pustí až po těch 60 dnech. Takže když napíšu po uplynutí té 60 denní lhúty, mohlo by to být ok, ne?… snad ješté martina napíše jak to je s tou dobou odkdy to plyne… jestli to fakt plyne od podání žádosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Callipo90 píše:
Tak to je ještě divnější… moc mi to nedává logiku… dejme tomu, že bych tam napsala zítra, tak to buď odsouhlasí nebo zamítnou?…
Souhlasím, taky mi to nedává logiku, ale chápu to tak. A ano chápu to tak, že tam napíšeš zítra a oni to buď odsouhlasí nebo tam místo tvého zítra napíšou jakékoliv datum do maximálně 60 dnů ode dneška. Ale možná je k tomu ještě něco dalšího v jiném paragrafu, kdo ví.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Callipo90 u nás vysvětleno takto - podáš výpověď, od prvního následujícího měsíce běží výpovědní lhůta. Pokud máš odsouhlaseno od vedoucího, výpovědní lhůtu lze zkrátit. Ale u nás byla praxe taková, že se nejdřív domluvili s vedoucím - zda je pustí dřív, na základě toho dávali výpověď k takovému a makovému datu - připsáno se souhlasem vedoucího. Pak běžela zkrácená do domluveného data. Ale pokud zažádáš u určitému datu a to je kratší jak těch 60 dní, oni to neodsouhlasí, tak běží jen těch původních 60 dní, nic víc. Takže plácnu - podáš 15.1., od 1,2 běží 60 dní. I kdyby Ti např v půlce února řekli, že Tě dřív nepustí, platí stále těch 60 dní. Nic se neprodlužuje
a teď jako doufám, že od nového roku není změna ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Callipo90 píše:
Tak to je ještě divnější… moc mi to nedává logiku… dejme tomu, že bych tam napsala zítra, tak to buď odsouhlasí nebo zamítnou?… mají podstav, počítám s variantou, že mě pustí až po těch 60 dnech. Takže když napíšu po uplynutí té 60 denní lhúty, mohlo by to být ok, ne?… snad ješté martina napíše jak to je s tou dobou odkdy to plyne… jestli to fakt plyne od podání žádosti.
od prvního v následujícím měsíci ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se píše:
od prvního v následujícím měsíci
A je to někde v jiném paragrafu? Právě že v tom o skončení služebního poměru o prvním nic není ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
A je to někde v jiném paragrafu? Právě že v tom o skončení služebního poměru o prvním nic není
a tak to Ti teď nepovim, bo to nevim
můžu poslat dotaz kámošce na personální ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se píše:
od prvního v následujícím měsíci
No mě právě tvrdila, že těch 60 dní běží hned
a v tom paragrafu 73 mi to taky tak vyznívá… chjo chjo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se píše:
@Callipo90 u nás vysvětleno takto - podáš výpověď, od prvního následujícího měsíce běží výpovědní lhůta. Pokud máš odsouhlaseno od vedoucího, výpovědní lhůtu lze zkrátit. Ale u nás byla praxe taková, že se nejdřív domluvili s vedoucím - zda je pustí dřív, na základě toho dávali výpověď k takovému a makovému datu - připsáno se souhlasem vedoucího. Pak běžela zkrácená do domluveného data. Ale pokud zažádáš u určitému datu a to je kratší jak těch 60 dní, oni to neodsouhlasí, tak běží jen těch původních 60 dní, nic víc. Takže plácnu - podáš 15.1., od 1,2 běží 60 dní. I kdyby Ti např v půlce února řekli, že Tě dřív nepustí, platí stále těch 60 dní. Nic se neprodlužujea teď jako doufám, že od nového roku není změna
Aha… takže defakto stejné jako u zákoníku…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Callipo90 píše:
Aha… takže defakto stejné jako u zákoníku…
jo, ale jako zjišťuju, že tomu každej rozumí jak koza petrželi
ale u nás 99% lidí šlo na dohodu dříve, nebyl problém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se píše:
jo, ale jako zjišťuju, že tomu každej rozumí jak koza petrželiale u nás 99% lidí šlo na dohodu dříve, nebyl problém.
Noooo já to oddaluji už dlouho, tak nějak jsem čekala, že se něco změní na našem oddělení. Bohužel čekala jsem a najednou jsem ve služebním poměru
… u nás nehrozí na dohodu. Máme podstav rok a půl a jedna kolegyně na tom ztroskotala, takže klasika dvouměsíčním lhúta no ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit