Ukončení služebního poměru, kdo rozumí?

3677
4.1.16 11:42

Ukončení služebního poměru, kdo rozumí?

Ahoj holky, obracím se na vás a žádám vás o radu. Kdo rozumí zákonu č. 234/2014 §73 - skončení služebního poměru na základě žádosti státního zaměstnance, tak bych se chtěla zeptat jak to chápat, jelikož je to naprosto odlišné od klasického zákoníku práce a jak v případné podání výpovědi postupovat správně a jak to tedy chápat??? Třeba to chápu dobře a nebo špatně, nevím :nevim: dočasné info od personalistky a infomace z paragrafu se moc neshoduje, byla dost zmatená :nevim: Bohužel naše personalistka tomu příliš nerozumí a k dostižení je až během příštího týdne, prý se na to podívá :roll:… tak se chci něco dozvědět dříve, třeba nějaká personalistka z oblasti státní sféry tu je… díky za odpověď :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
4.1.16 12:11

@Callipo90 čemu tam nerozumíš? kdyžtak klidně sz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101871
4.1.16 12:14

@martina.se Ne, SZ prosím ne, já se taky ráda přiučím :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3677
4.1.16 12:24

Nedá se říct, že vyloženě nerozumím. Spíš jestli to chápu správně. Chápu to tedy dobře, že výpovédní lhúta, pokud to tak lze nazývat ve služebním poměru je 60 denní a plyne od podání žádosti? Tedy ne jako podle zákoníku práce, kdy lhúta začíná běžet až od následujícího měsíce? Tvrdila mi ještě tak v rychlosti, že si tam mám napsat přesný datum kdy chci skončit a půjde to k ředitele a k vedoucí a oni to odsouhlasí, což mi přijde jako blbost, takhle by státní zaměstnanci končili ze dne na den. Nebo to myslela tak, že ať si to tam napíšu a oni to můžou a nemusí odsouhlasit a pak jde na řadu ta 60 denní lhúta, ale musela bych podat znova výpověď s tou 60 denní lhútou?… nedokázala mi to moc vysvětlit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101871
4.1.16 12:30

@Callipo90 Ne, já to chápu tak, že ty podáš žádost a oni určí datum konce, s tím že mohou určit jakékoliv v rozmezí od podání tvé žádosti až do 60 dnů od ní. Ale je to pouze jak to chápu já :-) služební zákon jsem ještě ani nečetla, natož abych se v něm orientovala.
Takže bych řekla, že to co ti řekli je správně, ty si vymysli datum a oni ho buď odsouhlasí nebo vymyslí jiný. Je to tedy takové zvláštní, ale vyplývá mi z toho paragrafu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3677
4.1.16 12:45
@j.a.n.i1 píše:
@Callipo90 Ne, já to chápu tak, že ty podáš žádost a oni určí datum konce, s tím že mohou určit jakékoliv v rozmezí od podání tvé žádosti až do 60 dnů od ní. Ale je to pouze jak to chápu já :-) služební zákon jsem ještě ani nečetla, natož abych se v něm orientovala.
Takže bych řekla, že to co ti řekli je správně, ty si vymysli datum a oni ho buď odsouhlasí nebo vymyslí jiný. Je to tedy takové zvláštní, ale vyplývá mi z toho paragrafu.

Tak to je ještě divnější… moc mi to nedává logiku :)… dejme tomu, že bych tam napsala zítra, tak to buď odsouhlasí nebo zamítnou?… mají podstav, počítám s variantou, že mě pustí až po těch 60 dnech. Takže když napíšu po uplynutí té 60 denní lhúty, mohlo by to být ok, ne?… snad ješté martina napíše jak to je s tou dobou odkdy to plyne… jestli to fakt plyne od podání žádosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101871
4.1.16 12:47
@Callipo90 píše:
Tak to je ještě divnější… moc mi to nedává logiku :)… dejme tomu, že bych tam napsala zítra, tak to buď odsouhlasí nebo zamítnou?…

Souhlasím, taky mi to nedává logiku, ale chápu to tak. A ano chápu to tak, že tam napíšeš zítra a oni to buď odsouhlasí nebo tam místo tvého zítra napíšou jakékoliv datum do maximálně 60 dnů ode dneška. Ale možná je k tomu ještě něco dalšího v jiném paragrafu, kdo ví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
4.1.16 12:47

@Callipo90 u nás vysvětleno takto - podáš výpověď, od prvního následujícího měsíce běží výpovědní lhůta. Pokud máš odsouhlaseno od vedoucího, výpovědní lhůtu lze zkrátit. Ale u nás byla praxe taková, že se nejdřív domluvili s vedoucím - zda je pustí dřív, na základě toho dávali výpověď k takovému a makovému datu - připsáno se souhlasem vedoucího. Pak běžela zkrácená do domluveného data. Ale pokud zažádáš u určitému datu a to je kratší jak těch 60 dní, oni to neodsouhlasí, tak běží jen těch původních 60 dní, nic víc. Takže plácnu - podáš 15.1., od 1,2 běží 60 dní. I kdyby Ti např v půlce února řekli, že Tě dřív nepustí, platí stále těch 60 dní. Nic se neprodlužuje :think: a teď jako doufám, že od nového roku není změna :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
4.1.16 12:49
@Callipo90 píše:
Tak to je ještě divnější… moc mi to nedává logiku :)… dejme tomu, že bych tam napsala zítra, tak to buď odsouhlasí nebo zamítnou?… mají podstav, počítám s variantou, že mě pustí až po těch 60 dnech. Takže když napíšu po uplynutí té 60 denní lhúty, mohlo by to být ok, ne?… snad ješté martina napíše jak to je s tou dobou odkdy to plyne… jestli to fakt plyne od podání žádosti.

od prvního v následujícím měsíci :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101871
4.1.16 12:50
@martina.se píše:

A je to někde v jiném paragrafu? Právě že v tom o skončení služebního poměru o prvním nic není :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
4.1.16 12:52
@j.a.n.i1 píše:
A je to někde v jiném paragrafu? Právě že v tom o skončení služebního poměru o prvním nic není :think:

a tak to Ti teď nepovim, bo to nevim :oops: můžu poslat dotaz kámošce na personální :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3677
4.1.16 12:52
@martina.se píše:

No mě právě tvrdila, že těch 60 dní běží hned :* a v tom paragrafu 73 mi to taky tak vyznívá… chjo chjo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3677
4.1.16 12:58
@martina.se píše:
@Callipo90 u nás vysvětleno takto - podáš výpověď, od prvního následujícího měsíce běží výpovědní lhůta. Pokud máš odsouhlaseno od vedoucího, výpovědní lhůtu lze zkrátit. Ale u nás byla praxe taková, že se nejdřív domluvili s vedoucím - zda je pustí dřív, na základě toho dávali výpověď k takovému a makovému datu - připsáno se souhlasem vedoucího. Pak běžela zkrácená do domluveného data. Ale pokud zažádáš u určitému datu a to je kratší jak těch 60 dní, oni to neodsouhlasí, tak běží jen těch původních 60 dní, nic víc. Takže plácnu - podáš 15.1., od 1,2 běží 60 dní. I kdyby Ti např v půlce února řekli, že Tě dřív nepustí, platí stále těch 60 dní. Nic se neprodlužuje :think: a teď jako doufám, že od nového roku není změna :mrgreen:

Aha… takže defakto stejné jako u zákoníku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
4.1.16 13:06
@Callipo90 píše:
Aha… takže defakto stejné jako u zákoníku…

jo, ale jako zjišťuju, že tomu každej rozumí jak koza petrželi :lol: ale u nás 99% lidí šlo na dohodu dříve, nebyl problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3677
4.1.16 13:14
@martina.se píše:
jo, ale jako zjišťuju, že tomu každej rozumí jak koza petrželi :lol: ale u nás 99% lidí šlo na dohodu dříve, nebyl problém.

Noooo já to oddaluji už dlouho, tak nějak jsem čekala, že se něco změní na našem oddělení. Bohužel čekala jsem a najednou jsem ve služebním poměru :nevim:… u nás nehrozí na dohodu. Máme podstav rok a půl a jedna kolegyně na tom ztroskotala, takže klasika dvouměsíčním lhúta no :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat