Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Liliiii píše:
Ahoj holky, potřebuju uklidnit. Máme 3 týdenního chlapečka, od začátku hodně pláče. První týden nebyly výjimkou dny kdy třeba 18-12h denně byl nonstop řev s pauzama jen na kojení a potom opět řev. Je to naše první miminko, takže to byl pro mě celkem šok, všichni říkali a všude píšou jak novorozenec spinká až 20h denně a u nás přesně naopak. By jsme i u pediatra, říkal, že je to zdravé miminko, jeho trápí bříško. Zkoušeli jsme všechno rektální rourku, sab simplex, espumisan, bio Gaiu, nahřívání, Pupík..atd. Přijde mi, že bříško přešlo, už nemá křeče. Poslední dny byly celkem fajn, vydržel i chvilkama koukat a neplakat. Dnes už zase place pořád kromě kojení. Vím, že koliky apod můžou trvat dlouho. Co mě spíš trápí je to, zdali je to vážně bříško nebo něco standardního. Internet je plný strašáku v podobě uplakane dítěte a Adhd, autismus apod. Prosím maminky uplakaných děti, uklidnete mě tím, že jste měli podobná miminka a jsou to zdravé děti. Potřebuju se hodit do klidu. Děkuji.
Priprav se na to, ze 3 tyden je jenom zacatek, pokud to je trimesicni kolika. Ten nazev to nema jen tak pro nic za nic.
Je to narocne, znam to, moje miminko rvalo klido od 6 rana do pulnoci. A ja nosila cely den, konejsila, zpivala. Ale po nejakem case jsem se zacala hroutit.
Par posztrehu, ktere by mohly pomoct:
1. satek. Zavin si maleho na telo, on te bude citit, houpavy pohyb chuze ho uspi.
2. nemela si nahodou cisare? Retrospektivne si myslim, ze moje dcerka mela KISS syndrome.
3. chodit na dlouhe prochazky. Dite uhoupe kocar a spi, je ticho.
4. zapoj manzela na max do pece, at na to nejses sama, to je totiz cesta do pekel.
5, snaz se najit nejaky zpusob, jak si ulevit. Tvuj cil je prezit den. Mne napriklad holky poradily, kdyz uz jsem se zacinala hroutit, ze nemam nosit. Ze ony maximalne nabidly chovani na gauci. Nemyslela jsem si, ze moje mala s tim bude spokojena, protoze jecela a jecela..... ale protoze jsem uz fakt mlela z posledniho, zkusila jsem to. Sedla jsem si na gauc a zacala ji intenzivne houpat sem i tam. Plac jsem ignorovala … a ejhle, do 20min spala a spala a spala. Dokud jsem s ni sedela na gauci a mela ji v naruci, spala jako zabita. Ruku jsem si podlozila polstarem a takto jsme prozily nekolik tydnu na gauci.
Treba na syna bude zabirat neco jineho, musis byt vynalezava a hlavne, nesmis novy napad vzdat hned po jednom vyzkouseni. Mam zkusenost, ze na nektere triky si miminka musi zvyknout a ze je dobry napad veci opakovat.