Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Farllin já vím, že převést do reálu je vždycky cokoliv horší, to souhlasím.
Jen že se není třeba vzdávat dopředu neboli stahovat kalhoty dokud je brod daleko apod pořekadla.
Třeba budeš nakonec překvapená, já jsem byla. Ne že by to byla procházka růžovou zahradou, ale prostě ten pocit pak, že máš dítě, to je fakt bomba! ![]()
K epidurálu, tak za mě…já jsem měla „v plánu“, že pokud bude ta ptevírací doba trvat příliš dlouho, tak si o něj požádám. Právě že dost často při protrahovaným porodu mi přijde, že by spíš pomohl k otevření. Ale když by mi PA hlásila, že to jde docela dobře, tak s epokusím to vydržet. Opět zmíním naši dulu…ta říkala, že epi proč ne. Ale zkus si to představit na takové křivce. Křivka bolesti. Ta bolest se stále zvětšuje (resp. kontrakce chodí rychleji), ale ty s epostupně přizpůsobuješ. Pokud to netrvá dlouho a není člověk vyčerpaný, je možný dojít k cíli. Jak když lezeš do kopce, funíš, už máš pocit, že nemůžeš, ale stále šlapeš, odhodlaná dojít k vrcholu. U epi, tam teda bolest pomine, ale ke konci ti ho už stejně zruší, a pak přijde teda bomba bolest, na kterou se člověk ale nemohl takhle postupně přizpůsobovat. To jen takové víceméně kulhavé přirovnání. Něco jako když by ses na ten kopec svezla lanovkou, akorát těsně před cílem musela vyšlapat poslední stoupák. Epi ti umožní si odpočinout, ale ten poslední stoupák, ten tě nemine. ![]()
To je asi pravda, že to je asi potom šok pro to tělo, když najednou ucítí tu nejsilnější bolest jakou může, protože na konci 1 doby je to asi nejhorší. A když to ho stejně zruší, tak to je na
. Spíš to opravdu pomůže, když už je to moc a moc dlouhé a únava a vše se podepisuje. Přemýšlím tak, jaktože je spousta ženských a tu bolest přežily. Tož asi to nemůže zase tak moc bolet, ne? Nevím, já se bojím i obyčejné injekce. Jediný doktor, kterého snesu je zubař. Na porodním mi říkaly, že si můžeme přinést i různé vonné oleje a hudbu. Tomu já moc nevěřím.
Farlin - od zubaře jsem právě přišla…zánět nervu. Já bych si střihla raději ještě jeden porod. ![]()
A Suvik to fakt napsala pěkně. ![]()
Z toho mám právě strach, ale kamarádka mi tvrdila, že měla epi a nechali jí ho působit na celou první dobu porodní a pak když už tlaačila, tak jí to nepřišlo ![]()
čičinka píše:
Myslim, ze pokud narazis na dobry personal, zkusenou a vlidnou PA, tak jsou schpni ti pomoci, jak psychickou podporou, tak medikaci k tomu, aby se dite narodilo relativne v klidu.
Pokud narazis na hlupaky, muze s e stat, ze na tebe budou jecet, budou neprijemni a porod ti poradne osladi. To je bohuzel realita ceskych porodnic.
Doporucuju si v porodnici, kde se chystas rodit, najit prijemnou PA, ktere zapltis za nadstandardni sluzby, pujdes si s ni nekolikrat popovidat o porodu a pak ona prijede k tvemu porodu. Budes tam mit cloveka, ktery te zna, ktery bude znat tve potreby, strachy. A co si budem povidat, financni stranka veci dokaze i z nerudy udelat prijemneho pecujiciho cloveka,
Tý jo, čiči, něco takovýho bych chtěla příště
, ale tak nějak nevím, jak to v praxi mám uskutečnit. Představ si třeba Thomayerku - jak na to prakticky
Kde si takové PA vyčíhnout. Pokud vím, tak na předpor. kurzu byla jedna dosti rázná a kde se zkontaktovat s těmi hodnými? Nebo je jiná porodka, kde jsou jaksi personálně více otevření? Že by jako ty PA vedly navíc nějaká cvičení a která by se mi líbila, za tou bych šla… ![]()
Ono ti nezbude nic jiného,než to přečkat. Já po svých dvou porodech-oba těžké a dlouhé- musím říct,že ty kontrakce byly takový fičák,že ani nevím,jak sál vypadal. To,že mě rodil primář jsem zjistila až při šití. Ono tě to pohltní a budeš vědět,že musíš. Jak to začne,už ti nikdo nepomůže a budeš to muset zvládnout. Max. císař by byl bezbolestný,ale to hojení potom-není o co stát.