Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den mám 5.měsíčního chlapečka a asi od dvou měsícu mame problem s usínáním pokud ho nevezmu na ruce neusne sám v postýlce. Začne doslova ŘVÁÁÁT a řve dokud ho někdo nevezme na ruce pak stačí i dvě minuty a usne ale kdyby jsem ho nechala ležet tak řve do nekonečna… plače takovým stylem že se celý uplně spotí, zrudne a až se zaliká… je nějaka pomoc?
U nás pomáhalo položit ruku přes celý obličej a hladit, nebo chrastit nad postýlkou chrastítkem. Vždycky ho to uklidní a usne.
@bajusha šátek, plína přes obličej, tulící mazlík. U nás se usíná venku v kočáru nebo šátku, večer v postýlce s tulící plínou nebo mazlíkem.
Chrastitka ani hlazení ani mluvení nebo spívaní pravě nepomáha už jsem zkoušela držet za ruku ale nic prostě pokud ho nevemu na ruce tak nespolupracuje
@bajusha koukni na nosenideti.cz. Tam najdes vsechno. A vygoogli si tu i tu hacku. Je k nezaplaceni.
No… já bych ho prostě ty dvě minuty chovala
Uspávám takhle 9měsíční. Večer se nají a musím ji držet v náručí. Ale zase ne moc dlouho, protože to už se pak rozčiluje, takže musím najít ten správný okamžik, kdy ji můžu položit. Je to dost náročné, ale už to pomalu vychytávám.
Přes den když jde spát tak taky musíš chovat? Nebo usne třeba v kočárku? Já přes den uspávám v kočárku, tam je hned tuhá. Položit ji do postýlky tak asi zešílí
@bajusha a lehnout si s ni do postele, nebo v naruci v posteli v pololehu ji ukolebat?
EDIT: HO teda, kdyz je to kluk ![]()
@bajusha zas tak bych to neřešila, když mu stačí chvilka chování a spí
moje 5měsíční mrška to taky občas vyžaduje, je taková nevyspitatelná nikdy nevim co bude, někdy usne sama, někdy u kojení ![]()
@Berousik píše:
@bajusha a lehnout si s ni do postele, nebo v naruci v posteli v pololehu ji ukolebat?
EDIT: HO teda, kdyz je to kluk
No, takhle přesně to dělám já. Mi přijde zbytečné kvůli dvěma minutám pořizovat šátek. Nehledě k tomu, že večer než se to spící dítě vymotá z šátku, tak se akorát tak probudí
Dcera taky vyrostla na „kontaktním“ usínání.. ale mělo to své fáze, nejdřív ukojením, potom jenom přitulení, pak přitulení a zpívání, pak zpívat nechtěla a ležela sama.. dneska ve 4 letech už spí ve vlastním pokoji a usíná sama:-)
Jo a máme muchlinu, no. Buď se s ní šmudlá, nebo ji jen tak drží
@hofka píše:
Dcera taky vyrostla na „kontaktním“ usínání.. ale mělo to své fáze, nejdřív ukojením, potom jenom přitulení, pak přitulení a zpívání, pak zpívat nechtěla a ležela sama.. dneska ve 4 letech už spí ve vlastním pokoji a usíná sama:-)
Tak my jsme se u nás zasekli ve fázi tulení u všech tří
Zpívat naštěstí nemusím. Teda večer, přes den zpívám furt