Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, maminky,
moc prosím o radu. Nedávno jsem dostala tento teploměr http://obchod.hartmann.cz/?….
Bohužel jsem ale omylem vyhodila návod a nevím, jak správně ho použít
Máte ho některá? Měří vůbec spolehlivě? Dnes jsem ho poprvé vyzkoušela, měřila jsem jak v oušku, tak na čele, teploty se absolutně neshodovaly. Skoro pokaždé mi teploměr změřil jinou telpotu, takže jsem stejně nakonec sáhla po digitálním a změřila v zadečku, teplota v zadečku po odečtu 38°C, v oušku 37,6°C, což je dost velký rozdíl. Určitě měřím špatně, ale jak správně tedy měřit? Díky za každou radu ![]()
Já tedy nemám, tak se omlouvám, že sem lezu, mám z Lidlu ušňočelní, a u něj je normální, že naměří pokaždé trochu jinou teplotu..má se měřit 3krát, a bere se ta nejvyšší naměřená.
@kristy84 mame tenhle a zkusenost je takova, ze lip meri na cele. V tom uchu je strasne citlivej a jakmile se da vic dovnitr, tak meri vic.
Taky máme jinej ušní-čelní teploměr a odchylky jsou taky velké, hlavně při měření na čele. Při použití na čele se má najít tepna která vede těsně nad obočím ale tu nejsem schopná najít. V oušku je měření přesnější. Používám ho v podstatě jen při nočním kontrolním měření když nechci dcerku budit normálním teploměrem. U miminka které lze lehce přidržet a teplotu zmeřit několikrát je to věc dobrá(stejně tak u staršího už rozumného dítěte) ale použití u vzpurného batolete nic moc…
@kristy84 jo a jinak na cele: zapnout teplomer, prtisknout k celu zmacknout senzor, ozve se pipnuti a pote se prejede teplomerem pomalu po cele, ozve se dlouhy ton, kdyz je hotovo. V uchu: oddela se krytka, zapne se teplomer, mjo vzdy se pocka az zmizi predchozi mereni, aby tam byly jen carecky. Da se do ucha, jen na kraj, zmackne senzor a ceka se na dlouhy ton.
@kristy84 Ahoj, já mám doma 3 digi teploměry a ani jeden neměří správně
Naštvala sem se a měřím obyč rtutí. Musím se sice s malou prát, ale aspoň naměřím správně. Teď byla nemocná. Digi na čele 37,2, v uchu 36,5 a rtuť 38,1.
@Maky.C píše:
Taky máme jinej ušní-čelní teploměr a odchylky jsou taky velké, hlavně při měření na čele. Při použití na čele se má najít tepna která vede těsně nad obočím ale tu nejsem schopná najít. V oušku je měření přesnější. Používám ho v podstatě jen při nočním kontrolním měření když nechci dcerku budit normálním teploměrem. U miminka které lze lehce přidržet a teplotu zmeřit několikrát je to věc dobrá(stejně tak u staršího už rozumného dítěte) ale použití u vzpurného batolete nic moc…
Žádná tepna těsně nad obočím není. Kdyby tam byla tepna, tak bys jí našla i poslepu. ![]()
Jinak tento teploměr máme doma i my, a ty odchylky jsou někdy opravdu velké. ![]()
@Faun No nevim ale myslim že spánková tepla vede na rozhraní obočí…
@Maky.C Píšeš „těsně nad obočím“. Pak musíš mít obočí na spánku. Já a dalších 6 miliard lidí máme obočí nad nadočnicovým obloukem. Nic ve zlém, jen pro upřesnění. ![]()
@Faun Ano, my hlupačky milujeme Vás všeznalé upřesňovatelky…
Zvlášť když je to k dotazu zakladatelky nepodstatné. ![]()
A jak tak pročítám návod na náš teploměr Geratherm duotemp tak jsou u výrobce taky idioti jako já když píší : Špičku měřícího čidla přiložte nad levé obočí, stiskněte tlačítko ON, držte je stisknuté, teploměr veďte po hraně dolů přičemž alespoň tři vteřiny přejíždějte přes spánkovou tepnu.
Děkuji, příště až budu chtít přidat nějaký příspěvěk, nejdříve si přečtu učebnici anatomie ![]()
Ahoj všem maminkám. trošku jste mne překvapily s teploměrem hartmann. může mi tady některé z vás říct, jak to s tímto teploměrem opravdu je? pár známých jej má a spokojenost, tak jsem si řekla, že ho taky koupím, ale ještě předtím jsem chtěla zjisiti nějaké info na internetu a tady se dozvím, že měří velké odchylky, tak nevím
děkuji za odpovědi.
@uršu píše:
Ahoj všem maminkám. trošku jste mne překvapily s teploměrem hartmann. může mi tady některé z vás říct, jak to s tímto teploměrem opravdu je? pár známých jej má a spokojenost, tak jsem si řekla, že ho taky koupím, ale ještě předtím jsem chtěla zjisiti nějaké info na internetu a tady se dozvím, že měří velké odchylky, tak nevímděkuji za odpovědi.
ahoj, trošku pozdě přicházím s odpovědí, ale i my bádali, jaký teploměr vybrat. Zpočátku se to zdálo jako snadná koupě, ale když jsem pročítala diskuze, nestačila jsem se divit, kolik šmejdských teploměrů se dá u nás zakoupit. nakonec jsem dostala tip od dvou kamarádek, jedna z nich mi půjčila tento hartmann http://www.zdravotnicke-potreby.net/detail.php?… a byla jsem s ním nadmíru spokojená. kvalitní teploměr, žádné velké odchylky, myslím si, že za ty peníze jsem koupila slušně. nevím odkud jsi, ale pochybuju, že bys byla z okolí šumeprka, abych ti jej mohla taky půjčit na vyzkoušení.