Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Emisis Ahoj, četla jsem, že ještě uspavas v kočárku. Jaky kočárek máš, že se Ti tam vejde? Já mám dítko 1,5 roku, ještě taky spinká přes den v kočárku, ale už to má tak akorát, myslím, že po lete se tam už nevejde. Děkuji.
Tak všem děkuju, hned mám lepší pocit. Jsem ráda, že v tom nejsem sama
. Odpoledne uspávám v kočárku…sama prostě spát nebude
. Když o tom tak přemýšlím, tak i jíst chce jen ode mě. Když ji krmí třeba moje mamka, tak toho moc nesní, přijdu já, vezmu lžičku a jde to.
@Vicky1 Netvrdim, ze jste spatna matka, ale to ze Vase dite po dvou dnech prestalo plakat, byla rezignace. Ditko pochopilo, ze ani placem Vas neobmekci. Moje sestra take praktikovala tuto metodu, mela stejnou zkusenost jak Vy, za par dni dcera prestala plakat. Dnes ma temer pet let a je na ni totalne zavisla. Takze ten cas, ktery tehdy usetrila spolecnym uspavanim, jsi ted dcera vybira jinym zpusobem:-(
Každé dítě se mění a několikrát se ti to změní samo..naše malá dřív usínala zásadně jen v zavinovacce, kolem 4m se to změnilo a jedině v náručí. Teď v 9m už cca dva měsíce usíná zásadně u lahvičky, vždy po koupání uložím, tatínek přijde dát pusu, dám čaj, toho vypije cca 120ml, poté se sama odpojí, na boku usne, cca za hodinku se vzbudí, vypije 200ml mlíka a spinká..
@Vegie dekuji za zkusenost vasi sestry
pani se ptala na nazory, ja ne! Neplakal mi dele jak deset minut a mezitim jsem tam po minute chodila, takze tak.
Me to pripada jako krasny zpusob usinani, mala usina blazene a spokojene u kojeni..
Lepsi nez kdyz dite usne vycerpanim ze stresu a rvani.
Je to docela prirozene, nemenila bych to.
@Vegie píše:
@Vicky1 Netvrdim, ze jste spatna matka, ale to ze Vase dite po dvou dnech prestalo plakat, byla rezignace. Ditko pochopilo, ze ani placem Vas neobmekci. Moje sestra take praktikovala tuto metodu, mela stejnou zkusenost jak Vy, za par dni dcera prestala plakat. Dnes ma temer pet let a je na ni totalne zavisla. Takze ten cas, ktery tehdy usetrila spolecnym uspavanim, jsi ted dcera vybira jinym zpusobem:-(
nic ve zlem, ale to vis jak? Podle mne by dcera tve sestry byla takova, at by byla estvilovana nebo ne. Nektere deti jsou maly zavislacci, jine jsou samostatne. Nas mama vychovavala vsechny stejne, vyrvavat nas nenechala ani jednoho. Ja byla akcni a samostatna, bratr a sestra viseli na mamce bezmala nez sli do skoly. Takze tolik k tomu.
@Vicky1 Musite mit nervy ze zeleza, kdyz vydrzite nechat plakat dite deset minut. Reagovala jsem na Vas proto, aby si z Vas pani nebrala priklad. Protoze ji podobnou metodu usinani doporucuji znami a ona intuitivne citi, ze to neni dobra vec. Jak pro dite tak ani pro matku. Takze zkuste nebyt tak sebestredna, o Vas mi opravdu nejde.
@warita
Ani Vy jste mne nepresvedcila, ze umyslne vyplakani deti je v poradku. Kazdy jsme jinak citlivy. Prave proto, ze nevim, jake bude moje dite, tak mu dam 100 %.
Znova opakuju, neodsuzuju zadnou zenu, ktera takovym zpusobem dite uspava. Je to bohuzel rozsireny zpusob a doporucuji ho i nektere pediatri. Je jen na instinktu kazde matky, jak se vyporada s takovym doporucenim.
Holky, já mám 11M dvojčata a pořád je uspáváme s mužem v náručí. To mi nevadí, usnou docela rychle. Sice mě trochu bolí ruce, už nemají 2.5kg
. Ale zaráží mě, že chtějí usínat zavinuté v dece. Takže pokaždé je zabalíme do deky (jako doutník), uhoupeme je (nesmí mít volné ruce, jinak si pořád sahají do obličeje, vyhazují dudlík a pod.). Až usnou, vymotáme je a ony se už točí ve spanídle libosti.
Spí se mnou v posteli (muž na gauči).
Stejně je uspávám přes den v kočáru. Zabalím jim ruce do deky a pak ji sundám.
Jen mi to přijde divné, zavinovat v 11M..
@Vegie píše:
@Vicky1 Musite mit nervy ze zeleza, kdyz vydrzite nechat plakat dite deset minut. Reagovala jsem na Vas proto, aby si z Vas pani nebrala priklad. Protoze ji podobnou metodu usinani doporucuji znami a ona intuitivne citi, ze to neni dobra vec. Jak pro dite tak ani pro matku. Takze zkuste nebyt tak sebestredna, o Vas mi opravdu nejde.@warita
Znova opakuju, neodsuzuju zadnou zenu, ktera takovym zpusobem dite uspava. Je to bohuzel rozsireny zpusob a doporucuji ho i nektere pediatri. Je jen na instinktu kazde matky, jak se vyporada s takovym doporucenim.
Ani Vy jste mne nepresvedcila, ze umyslne vyplakani deti je v poradku. Kazdy jsme jinak citlivy. Prave proto, ze nevim, jake bude moje dite, tak mu dam 100 %.
jako pozor, ja taky nenechavam decko vyrvat do spanku. Svou dcerku kazdy vecer uspavam (obcas dost pracne). Ja jenom myslim, ze to jake je dite zavislak na sve matce nebo ne s tim nesouvisi.
Mám také 10měsíční holčičku Usne jen u prsa nebo v kočárku. Spí s námi v posteli. Postýlku už jsme zrušili a vedle manželské postele dali další velkou postel se zabranou. Když usnula a já ji přenesla do postýlky, tak byla hned vzhůru, protože ve spaní „cestuje“a vždy se bouchla o šprušle a nepomohl ani mantinel. Teď spi ve velké posteli. U prsa zabere během pár minut a je spokojená ona i já. Starší syn k nám v noci chodil často do postele do cca 5 let a vůbec nám to nevadilo. Není nic krásnějšího, než vidět spokojené dítě a hlavně miminko mít stále pod dozorem. Vyřvávací metodu nikdy praktikovat nebudu, neuznávám ji, ale každý to cítí jinak. Dnešní moderní matky, které už od narození dají dítě do postýlky do pokojíčku(bez monitoru, bez chůvičky) a nějaké prý „lehké řvaní“ neřeší a dítě si nevezmou do ložnice ani, když je nemocné, aby si tam nezvyklo, nechápu. Ale neodsuzuji je.Je to jejich věc. Děti jsem chtěla, tak jim dám maximum a hlavně to dělám podle svého přesvědčení a nenechám si do toho mluvit
.Však ty děti s námi v posteli zase tak dlouho spát nebudou a budeme na to vzpomínat.
@Katka66 dělej si to podle sebe a na okolí neber ohledy.Je to Tvé dítě. Dle mého názoru jsi fajn máma
![]()
@kafíčková tak me dite vlastni postylku ma. Ja to par krat zkousela spat s ni, kdyz mel manzel nocni, ale to fakt neslo. Ona sebou ze spani sije, vzdycha, mava rucickama a je nespim nespim a nespim. Myslim, ze spolecne spani je pro lidi, ktere neprobudi hned tak neco. Jenze, mezi ty nepatrim a spanek potrebuju, jinak jsem rano jako prejeta traktorem.
@warita Každému vyhovuje něco jiného
.Nemám vůbec tvrdé spaní a jsem v noci taky vzhůru a taky jsem byla někdy jak přejetá traktorem, ale teď už se malá tak často nebudí, tak je to stále lepší a lepší. Když se probudila v postýlce, protože se bouchla, tak to vždy bylo na dlouhé uspavani, protože se probrala a já taky, protože jsem musela stoupnout a vytáhnout ji. Teď se začne vrtět, cucne si mlíka(je kojená) a spí a já hned taky. Oboustranná spokojenost ![]()
Jéééje, jak já nostalgicky vzpomínám na doby, kdy mi malá usínala u kojení
Dneska to předvedla v poledne, kdy byla od šesti vzhůru a ne a ne zabrat, to bylo fajn
večer to má tak, že vykoupat, nakojit, šup do postýlky, tam si tak deset patnáct minut čumákuje, demoluje mantinel a stačí se prokopat a prokousat díru do matrace, pak mě zavolá a někdy stačí jí držet ruku u hlavičky, ona se přitulí a zatuhne, jindy řve a řve a řve třeba hodinu a půl a můžem se u toho stavět na hlavu kolik chcem. Pak se prostě otočí a usne, to jsem vždycky špatná, že se musela uplakat do pláče. Snad to brzy přejde nebo přijdem na to, jak jí pomoct
je jí 6,5 měsíce.
@Mac123 mám sportak z trojkombinace Baby design dotty. On je fakt velký, malý se tam krasne vleze. Já ho pak ale prendavam do postýlky.. mám ještě Valco snap do auta, bez polohovani nozek takže celkem na prt, kdyby to to polohovani mělo tak se tam docela dobre vleze..i když on tak rad spí, ze usne kdekoliv a jakkoliv.. viz foto.