Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, konecne jsem se vzmohla napsat o rady ohledne spanku nasi 4,5m holcicky. Prvnich 14 dni po porodu byla zlata, od te doby se to jen zhorsuje. Momentalne to vypada tak, ze pres den spi cca 4× po zhruba 45 minutach (vydrzi vzhuru 60-90 min a potom uz je nevrla, pokud ji neuspim, zacne knourat a pak hysterak, tzn. nechat dyl vzhuru nejde) a noci odhadem od 20 do 6, nicmene noc vypada tak, ze ji ulozime hned pri prvnich znamkach unavy, ale usne treba az za dve hodiny a treba 15× se vzbudi (klidne i po 30min nebo driv), krouti se a usne opet jen u prsa, nekdy ani to ne. Prijde mi, ze ji boli brisko, ale uz jsem vyzkousela ruzne diety, vse zatim bez efektu (vcetne bez BKM), rano vetsinou kaka a prdi. Mala celkove neumi sama usinat, pokud je pretazena, nasadi hysterak, takze musime uspavat i pres den (dost nosim v nositku a pres den usne celkem i v postylce za me asistence) i vecer, vecer to jde ale opravdu spatne. Po koupani nakojim a modlim se, aby u toho usnula, coz se stalo tak 5×, potom do postylky a ja lezim vedle ni a vracim dudlik. U toho mame pusteny sum (nekdy sumime celou noc a bez efektu), mala spava v zavinovacce, zkouseli jsme i bez a zlepseni zadne. Postylku mame hned vedle postele a druhou pulku noci uz mam malou v posteli a jen menim prsa.
Uz ale potrebujeme nejak vyresit to buzeni v noci, jsme oba grogy (manzel dnes v noci sel kocarkovat - mala usnula pred 8, za 30 min vzhuru a pak se kroutila cca do pul 11, kdy jsme ji zkusili bezvysledne dat vykakat (kaka do umyvadla), nakojila jsem a ona porad nespala; neplakala, ale porad zavirala ocicka, kroutila se a fnukala, evidentne unavou). Celkove ma opravdu lehky spanek, dve hodiny v kuse jsou luxus a vzbudi ji i lupnuti v kloubu! Kasicky na noc zatim zkouset nechci, protoze porad trochu bojujeme s briskem. Vyrvani taky ne. Jinak jsem ochotna zkusit celkem cokoliv… moc prosim o rady, at se vyspim alespon 3 hodiny v kuse ![]()
Dala bych ji umělé mléko, evidentně má hlad.
Mě se to teda osvědčilo, první dcera takto vyvadela taky… Po první dávce umělého mléka odpadla… Spala několik hodin v kuse.
Nám strašně, ale strašně pomahal balon, ať jsme jeli kamkoliv, všude byl balon a uspavali jsme na něm.
Co spaní v kočárku nebo nosítku? Když se mi dcera špatně vyspala ve dne, tak noc stála za pytel, ale v kočárku i v manduce byla schopná spát krásně.
Není ji v zavinovačce horko? Přeci jen už jsou teplé noci.
Taky nám jednu dobu nechtěla spinkat, pokud neměla něco na hlavě, buď plenku, nebo si stáhla čepici do obličeje, tchyně plence nebo hadřičce na spaní říká čuchaňka a měly ji obě děti a nám to taky pomohlo.
Vyzkousim… Jen vaham ktere, porad jim velmi omezene mlecnych vyrobku, tak jestli koupit HA, ktere ji ale zase nemusi chutnat… nicmene ona v noci nehlta, parkrat cucne a pak jz usina, ale i tak to UM na noc zkusim, pres den pije casteji nez driv, tak to teoreticky hlad byt muze…
@MaminkaLucka píše:
Dala bych ji umělé mléko, evidentně má hlad.
Mě se to teda osvědčilo, první dcera takto vyvadela taky… Po první dávce umělého mléka odpadla… Spala několik hodin v kuse.
Hlad mi to nepřipomíná - to by se napila poradne a ne po par doušcich. Spíše to bříško. Dáváte probiotika a třeba espumisan nebo babycalm? Ten houpací míč je taky skvělý, u staršího mne zachránil v noci.
@Dutila Mate nejake alergie v rodine? HA mleko je pro deti s predpokladem alergie na BKM, ekzemu atd. Jinak me dcera taky dost malo spala…tak nejak v tomhle veku to zacalo. Ja kojila do 9 mesicu a byla stale vzhuru i v noci co 1,5 hodiny. Po 9 mesicich jsem padala na hubu. Jakmile jsem nasadila UM, byl od ni v noci pokoj, ale hyperaktivni je stejne stale a pres den spala malo. Od 2 let nespi vubec a nekdy od 7 vydrzi radit az do 22 hodin. ![]()
U nas byl prusvih, ze jsme ji prave uspavali…nekdo vzdy lezel u ni a to byl masakr tak do 3 let. Proste sama v pokoji nemohla zustat…to byl hned rev. Takze jestli to jde, tak ji nechavejte usinat spise samotnou. Jinak si na sebe pletes sileny bic, ktereho se jen tak nezbavis. ![]()
No my zkousime vecer nosit, houpat atd., ale pokud nechce zabrat, tak nic. To uspavani bych nejak prezila, kdyz u toho moc neplace, ale spis to buzeni je des, vubec nespim a uz to zacina byt krizovka ![]()
Vkocarku pres den rve, usne tam jen obcas (kdyz nasadi hysterak, dam ji do nositka a vezu prazdny kocar), takze doma postel a venku nositko.
A s tou zavinovackou - horko ji byt teoreticky muze pri usinani, ale vcera jsem ji zavinula az o te pul 11, kdy uz bylo chladno a meli jsme otevrene okno. Nicmene bez zavinovacky skoro neusne a kdyz zavazu jen plinou, tak se z toho vzdy vymota, jak sebou strasne cuka a haze. Ale kdyz ji v noci rozbalim, budi se stejne… a spaci plenu na oblicej zkousim, ale jak sebou mele, tak vzdy usne nakonec bez ni ????
Porad mam pocit, ze to je tim briskem, jak rano kaka a hodne prdi, ale netusim, jak to ovlivnit. Ale muze to byt i cokoliv jineho. Jeste zkusime spat v jine mistnosti, jedtli ji treba nebudine my…
@Rive píše:
Nám strašně, ale strašně pomahal balon, ať jsme jeli kamkoliv, všude byl balon a uspavali jsme na něm.Co spaní v kočárku nebo nosítku? Když se mi dcera špatně vyspala ve dne, tak noc stála za pytel, ale v kočárku i v manduce byla schopná spát krásně.
Není ji v zavinovačce horko? Přeci jen už jsou teplé noci.
Taky nám jednu dobu nechtěla spinkat, pokud neměla něco na hlavě, buď plenku, nebo si stáhla čepici do obličeje, tchyně plence nebo hadřičce na spaní říká čuchaňka a měly ji obě děti a nám to taky pomohlo.
Kdyz zacaly prdiky, zkouseli jsme vsechny mozne kapicky a caje, ale nic moc nezabiralo. Ted uz davam jen probiotika, nejdriv Biogaiu a ted zkousim Biopron, mozna je to lepsi pres den, to uz se tolik nekrouti, ale to muze byt tim, ze se vic hybe…
@Tichošlápek píše:
Hlad mi to nepřipomíná - to by se napila poradne a ne po par doušcich. Spíše to bříško. Dáváte probiotika a třeba espumisan nebo babycalm? Ten houpací míč je taky skvělý, u staršího mne zachránil v noci.
Podáváním UM si akorat za delate na bojkot kojeni a pravdepodobne to spis nepomůže, zvláště pokud ma problémy s bříškem…jsou miminka co proste spi hůř, navic celkove v tomto veku dochází k dozrávání nervové soustavy a deti usinaji a spi hůř..neco o spánku miminek a kojeni
https://www.mamila.sk/…cne-dojcenie
Pokud mate pocit, ze pije ne efektivně a budí se hladem, ma malo pocuranych plenek, tak urcite kontaktujte dobrou Laktacni poradkyni…
Přeju hodne stesti, urcite to zvládnete ![]()
Mamka spatne snasi lepek a mleko (myslim ale nema prokazano), sestrenice mela ABKM, otec, mamka i bratr jsou alergici na pyly, ja atopicky exem… Bezmlecnou dietu jsem zkousela cca mesic a pul a nepozorovala jsem zlepseni. Myslis, ze mam zkusit znovu? Ona nema vubec zadny exem ani zadny jiny alergicky projev, jen se takhle hodne krouti a budi a sem tam kaka trosku hleny, nekdy lehce zelene kousky, ale urcite ne vzdy…
Z toho uspavani mam tatky strach, ale nechat ji vecer samotnou a odejit se rovna nechat vyrvat, ona porad dokola plive dudlik, ktery ji vracim… Usina s dudlikem a po usnuti ho vyplivne. Pokud ho nema, tak zacne fnukat a po chvili plakat… pres den ho tedy u uspavani neplive tolik, ale cim vic se blizi vecer, tim vic se to u usnuti brani ![]()
@JaniceB píše:
@Dutila Mate nejake alergie v rodine? HA mleko je pro deti s predpokladem alergie na BKM, ekzemu atd. Jinak me dcera taky dost malo spala…tak nejak v tomhle veku to zacalo. Ja kojila do 9 mesicu a byla stale vzhuru i v noci co 1,5 hodiny. Po 9 mesicich jsem padala na hubu. Jakmile jsem nasadila UM, byl od ni v noci pokoj, ale hyperaktivni je stejne stale a pres den spala malo. Od 2 let nespi vubec a nekdy od 7 vydrzi radit az do 22 hodin.U nas byl prusvih, ze jsme ji prave uspavali…nekdo vzdy lezel u ni a to byl masakr tak do 3 let. Proste sama v pokoji nemohla zustat…to byl hned rev. Takze jestli to jde, tak ji nechavejte usinat spise samotnou. Jinak si na sebe pletes sileny bic, ktereho se jen tak nezbavis.
@Dutila Také jsem uspávala první všelijakými způsoby a také jsem si říkala, že přes den je mi vše už šumák, hlavně mi šlo, o to, abych se vyspala přes noc, abych mohla fungovat další den a měla energii na vše kolem potřebné.
Takže jsem to potom u obou mých holčiček vyřešila tak, že jsem si večer šla s malou lehnout, šupla jí k sobě pod peřinu, dala prso, napila se a udundala k spánku do cca 10-15 minut, já se jen odpojila a spali jsme tak dál spolu, když jsem cítila, že se začíná kroutit, budit, cokoliv (důvodů může být po různu), tak jsem jí dala ryhle druhé prso a spali dál.
Prostě jsem shledala, že se takhle vyspím, nevyspím, prostě jsem byla ráno vyspaná, takže jsem mohla fungovat.
No a suma sumárum, takhle spím s druhou již po první zkušenosti od porodnice již 2,5 roku
Vyspíme se všichni, malá snad jednou plakala v noci, když se probudila z nějakého snu a jednou když byla nemocná a blouznila.
Jinak já už si takhle zvykla, vím o malé přes noc skoro všechno, prakticky nemá šanci ani zabéknout, když jsem připravená s prsem
![]()
Tak to je moje zase rada pro vás ![]()
Z toho mam taky srach, proto planuji zkusit dat UM proste jeden vecer, jestli to bude mit efekt. Ale prave si nemyslim, ze je to hladem, cura hodne a i kaka hooodne ridce velke mnozstvi, coz by asi nekakala, kdyby mela hlad (asi by to vic travila a mene kakala).
Kdyby se budila co dve hodiny, tak bych to prezila a neresila, ale takhle opravdu temer nespim a mam obavy, ze to uz o moc dele nevydrzim, tak zkousim hledat nejake reseni jak to jeji spani zlepsit, nemam srdce nechat ji plakat, ale takhle nemuze ani cast noci hlidat manzel, kdyz po kazdem probuzeni mala potrebuje prso ![]()
Kojit urcite chci co nejdele, takze pokud nezabere vecerni UM, tak to budu proste muset jedte prezit takto.. nedovedu si nyni absolutne predstavit mit k tomu napriklad jeste dvouletaka ![]()
@iizabela píše:
Podáváním UM si akorat za delate na bojkot kojeni a pravdepodobne to spis nepomůže, zvláště pokud ma problémy s bříškem…jsou miminka co proste spi hůř, navic celkove v tomto veku dochází k dozrávání nervové soustavy a deti usinaji a spi hůř..neco o spánku miminek a kojeni
https://www.mamila.sk/…cne-dojcenie
Pokud mate pocit, ze pije ne efektivně a budí se hladem, ma malo pocuranych plenek, tak urcite kontaktujte dobrou Laktacni poradkyni…
Přeju hodne stesti, urcite to zvládnete
@Petulka1234 píše:
@Dutila Také jsem uspávala první všelijakými způsoby a také jsem si říkala, že přes den je mi vše už šumák, hlavně mi šlo, o to, abych se vyspala přes noc, abych mohla fungovat další den a měla energii na vše kolem potřebné.
Takže jsem to potom u obou mých holčiček vyřešila tak, že jsem si večer šla s malou lehnout, šupla jí k sobě pod peřinu, dala prso, napila se a udundala k spánku do cca 10-15 minut, já se jen odpojila a spali jsme tak dál spolu, když jsem cítila, že se začíná kroutit, budit, cokoliv (důvodů může být po různu), tak jsem jí dala ryhle druhé prso a spali dál.
Prostě jsem shledala, že se takhle vyspím, nevyspím, prostě jsem byla ráno vyspaná, takže jsem mohla fungovat.
No a suma sumárum, takhle spím s druhou již po první zkušenosti od porodnice již 2,5 rokuVyspíme se všichni, malá snad jednou plakala v noci, když se probudila z nějakého snu a jednou když byla nemocná a blouznila.
Jinak já už si takhle zvykla, vím o malé přes noc skoro všechno, prakticky nemá šanci ani zabéknout, když jsem připravená s prsem![]()
Tak to je moje zase rada pro vás
Takto to bylo presne u nas.
Nase mala ma taky problemy se spanim pres den, donutim ji tak 4×30 minut. Pres noc nastesti usina kolem 20 a budi se mezi 4-5 mezitim dve kojeni. Vecer dlouho kojim at je najedena a mezitim odrihava, treba i hodinu, ke konci dam do zavinovacky necham u prsa usnout, ponosim a prendam do postylky, kdyz se vzbudi tak opet. V noci nechavam v zavince jen nakojim a polozim zpet bez rihnuti. Rano ji pak trochu trapi prdy a tak tlaci a budi se, ale kdyz se mi v noci budila pri odrihnuti, tak jsem pak zase uspavala hodinu az dve.