Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mam dceru 11 a syna 5. Driv jsem uspavala ctenim knizky, bavilo to oba. Posledni dobou to ale nefunguje. Cteme knizky spis k tomu mladsimu vekove, ale i tak posloucha napul, dceru to zas nebavi ze je to detinske. Zkousela jsem oddelene, ale to krom vic casu moc uspesne taky neni, syn chce k dcerindo pokoje a spolecne… Obcas hrajeme hry, to je lepsi, ale to zas nejde denne… Jak to delate vy, pro inspiraci????
Tak holka už je velká, může klidně jít spát až třeba půl hod po bráškovi ne?
@79Simona Uf, uspavat 11 lete dite? No, nestras…Ja doufala, ze to kolem 5 let skonci.
To muze, on chodi v 8, ona si pak smi do 9 cist sama. Ale uprimne - radsi bych nejak spolecne, pul hodky s kazdym-na to uz vecer nemam moc kapacitu…????
@79Simona Mám pocit, že vám nepomůžu. Jen vám napíšu jak to mám já s holkama 2,5 a 10 let. Jednoduše spím s oběma
Jdeme si třeba lehnout mezi 21 - 22hod. Před spaním chvilku zablbneme, třeba si zatancujeme, zazpíváme, pak se dohodneme, že bychom už mohli jít i spát, jelikož se druhý den vstává do školy. A už se těším na prázdiny, protože můžeme jíst spát, kdy budeme chtít, juchúúúú ![]()
@79Simona píše:
To muze, on chodi v 8, ona si pak smi do 9 cist sama. Ale uprimne - radsi bych nejak spolecne, pul hodky s kazdym-na to uz vecer nemam moc kapacitu…????
S holkou ještě nějaké uspávání??? pul hodiny? ![]()
Mame s bráchou stejný věkový rozestup. A mamka proste četla bráchovi a ja si chodila lehnout sama s knizkou. Uz není třeba uspavat tak velkou slečnu
Jsem asi sobec, ale ja jsem rada, ze v 9 tu je po celym dni ticho a spi, abych taky mela chvili cas a klid na sebe nebo manzela…???? Obcas s dcerou „ponocujem“ u telky a mame holcici mejdanek, ale to je vyjimecny, rozhodne ne denne…
Pokud chceš trávit čas s dcerou, tak to snad nemusí být ausgerechnet před usnutim, ne? „Uspávat“ jedenáctiletý dítě mi přijde prdly, já v tomhle věku dávno trávila večery čtením a máma by mi akorát překážela.
A můj osmiletý dnes místo čtení zalezl k sobě si číst a už chtěl svůj klid. Už to nejsou miminka.
Tak nas uz neuspavali ani v tech 5 letech natoz v 11
proste nas zahnali do posteli, se segrou sme si treba chvili povidaly a usly sme, uspavat takle stary deti bych teda nechtela ![]()
U nas dlouho fungoval Neznalek, to zkousli oba (zijeme v cizine, Neznalek je pro ne tak nejak cizokrajne srandovni)…no a pak prislo kratke obdobi, kdy jsem cetla mladsimu a starsi si vedle nas cetl. Pak uz chtel starsi cist sam (zacal si vecer psat s kamarady..12let) a ted uz si ctou oba sami (to mel mladsi 8let). Zni to mozna, ze byli hodne velci, ale ono ani tak neslo o uspavani jako takove, spis jsme meli chvilku pro sebe, obcas pres cteni povidali…moc mi to vlastne chybi.
Jako jak uspávám jedenáctileté a pětileté dítě? Nijak, chodí spát samotné. Jen té mladší se ještě zpívá písnička a čte pohádka.
@janoma píše:
Teda uspávat jedenáctiletého pubose, to je úlet
to teda ![]()
Já jsem teda v 11ti chodila spát sama a mamku bych asi poslala někam do háje :-d chtěla jsem si v klidu číst.. Pohádky mi máma četla tak max do 8 let.