Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat maminek co uspávají děti obě najednou na řadu co s náma dvěma uz dělat. Mám dvě děti rok a půl a 3 a půl spi v ložnici s námi máme velkou postel ale uspavani je hororu dve hodiny. Problém je více v mladší ta si prostě nelehné starší leží čteme pohádky mladší furt rve preleza atd…už jsem z nich vyrizena. driv kdyz byla mladsi to slo uspala jsem mladsi a starsi sela az potom v 8h to jsem ji rekla pohadku a spala. Ale ted mladsi je schopna skakat do 22h tak proto chodim s obema. Možnost spát oddělené není zatím…cim je mladší starší tím je to horsi
taky to dělá i léto horko a světlo v zimě usinali obe do 8h teď jsem rada když je uspim do půl 11
jak to děláte vy?
Ps. Ponechat anonym chodí sem blízká rodina nechci aby to probírali jinak smazat dekuji![]()
Zakladatelko, v době kdy bylo dětem stejně jako jsou tvoje, jsem syna (mladší) uspávala na gymnastikém baloně. Měla jsem ho v náručí, houpala jsem ho a zpívala jsem oboum písničky. Jakmile syn usnul, hladila jsem dceru, pokud už nespala. Občas jsem to prohodila a houpala dceru (starší). Syn by nevydržel ležet v klidu než usne, to pokud neusne skoro hned, nevydrží ani nyní, má 4,5.
@Anonymní píše:
Myslím si, že by měli spát ve svém pokojíčku ale každýho věc..
Dcery(5r a 3r )spinkají spolu přes rok a není žádný problém.
moji stejně staří spí ve svém pokoji a problém je ![]()
@Anonymní píše:
Já čekám čtvrté
Dvě spí spolu a třetí spí zatím snámi, brzy se ale narodí syn a ten bude taky snámi spát, tak jsem zvědavá jak to bude fungovat..ale my máme ještě obývák kdyby náhodou…tak manžel pujde s dcerou do obýváku. Bydlíme v 3+1 ale kupujeme větší domek, takže to bude jiné
Ty jo 4 dítě to si vůbec neumím představit. Kdyby mala hojnější tak možná ale tak to se to nedá skáčou po sobě, bijou se, kousou. a to spani
..to by musel mít den aspoň 40hodin at aspon vyperu
zakl.
Zakladatelko, mela jsem to stejne jako ty.
Deti 19m od sebe, staveli jsme dum, ve kterem jsme byli jen v prizemi, patro delame az letos
tj. obyvakokuchyn a na spani spolecna loznice.
Kluci spali se mnpu v posteli, uspavala jsem tedy kojenim, coz bylo hodne rychle, ale je to asi jedno, bez kojeni pak stacilo obejmuti.
Jedina rada byla, zvlast ted v lete, kdy proste za svetla neusnou /ani ted v 8 a 6 letech/, posunout to usinani na pozdejc
abychom pak fakt lehli a oni usnuli. Jinak se tam rozcilovat od osmi s tim, ze deti stejne usnou az pred desatou, nema cenu. To radsi jit rovnou v deset. Cas pro sebe chybel, to jo, ale zpetne to beru tak, ze jsem byla na materske a rano do prace nevstavam ![]()
A to treti jsme nakonec zvladli v techhle podminkach taky ![]()
@majdula1 já už zkoušela i posunout spaní, ale stejně se vstávalo v 5 ráno ![]()
Snažím se vzpomenout, jak jsem to s našima příšerkama dělala ja…Kluci jsou od sebe 16 měsíců a měla jsem to u nich přesně naopak - starší nespací, mladší spací. Většinou, než jsem staršímu přečetla pohádku, mladší spal - dokud měl dudlík bez problémů a po sebrání dudlu vyváděl asi měsíc. Odstavil se naštěstí sám asi v 9 měsíci, takže kojit jsem nemusela.
Ale když jsem dočetla pohádku, tak měli období - žízeň a dokonce se v horkách budili často i v noci. Tak jsem hodně rychle vyměnila sladké pití za čistou vodu a tu si berou k posteli doteď ![]()
Jinak po pohádce jsem je ještě nechala vyčůrat, zhasla, lehla k mladšímu, hlazením kazila jakýkoliv pokus o stoupnutí či útěk a zazpívala 2 ukolébavky - stejné. Když chtěl vstávat, tak jsem jen důrazně trvala na hají, zavřít očička a odpočívat - na slovo spát jsem se blokovala jako dítě i já.
Staršímu jsem zazpívala taky, pak jsem odcházela, pokud měli kecací, dováděcí číhala jsem ještě chvilku za dveřma a opakovala - hají, zavřít očička a odpočívat a je teda pravda, že jsem u nich měla dlouuho zapojenou chůvičku, takže jsem jakékoliv nepřístojnosti a běhání slyšela.
Je pravda, že teď ve věku 9 a 7 a 3/4 jejich spaní opravdu neřeším a jsou takový, jako byli jako mimina - starší špatně usíná a vstává jak kakabus, mladší usne na drc, vstává brzo a jako sluníčko - s úsměvem.
Tož takhle je to u nás - držte se, věčně to trvat nebude
Děti 5 let a 2,5 chodí spát zvlášť. Také spí v jedné místnosti, ale až usne jedna, jde spát druhá. Jinak by taky neusnuly. Jedná se o čtvrthodinku, kdyby byly spolu, tak budou klidně řádit ještě další hodinu. Čas spaní se řídí i tím, jestli ta mladší spala přes den nebo ne.Na nějakém striktním čase netrvám, řídím se únavou a momentální situací. Ta starší přes den dávno nespí, spát chodí kolem deváté(teď v létě),v zimě dřív. U nás působí i to, jestli je světlo nebo tma ![]()
@Tamtama píše:
@majdula1 já už zkoušela i posunout spaní, ale stejně se vstávalo v 5 ráno
Na mě toto děti taky zkoušely, ale já jsem je i z ohleduplnosti k sousedům zahnala zpět do postele, s tím, že je brzy. Z postele až po 6. hodině a klidová činnost, knížky, nějaké hračky do postele, ale v žádném případě ještě běhání po bytě.
Pokud bydlíte ve vlastním RD a nevadí jim tak brzy vstávat(ve smyslu, aby se v deset, jedenáct, necpaly zpět do postele),tak je nauč vstávat samotné, můžeš připravit piškoty do misky na snídani, ať si hrají a Tebe nechají dospat ![]()
U nás se vstává taky brzy, ale většinou až po 6. ráno. Ale zároveň se chodí brzy večer spát, takže tím netrpím. Taky jsem skřivan.
@Jana206 do postele už se zahnat nedají.. vstávají sami, ale pro mě je jednodušší vstát taky, než pak dvě hodiny uklízet bordel
Mam deticky 3r a 1r, uspavam oba najednou pokud to jde, protoze uspavat treba 2×hodinu, tak vetsinou uspim driv sebe ![]()
Prave v horkach s tim mame taky problem, nemuzou usnout. Ale jinak to funguje od narozeni mladsi az doted porad stejne. Mladsi se nakoji, drzim ji v naruci a pak dam dudlicka a usina mi v naruci, poustim casto bily sum. Starsi si k nam prilehne do postele a tuli se. Moje deti usinaji tak, ze si hrajou s mymi vlasy, az je to uspi ![]()
Chce to vymyslet si svuj system. Deti v tomhle veku spacifikovat aby samy od sebe lezely asi ani nejde
![]()
Proto ja ji drzim v naruci, hladim po cele a poustim bily sum z aplikace v mobilu..
@Tamtama píše:
@Jana206 do postele už se zahnat nedají.. vstávají sami, ale pro mě je jednodušší vstát taky, než pak dvě hodiny uklízet bordel
Tak toto je hlavně o výchově. Také nemám svatoušky, ale chápou, že lidé pod námi, ve dvou bytech, se potřebují vyspat a nejsou zvědaví na to, aby v pět ráno vstávali. Stejně tak ve školce, u nás se nemusí spát, ale nikdo nesmí rušit ostatní, povolená je klidová činnost u stolečku, knížky, pracovní listy, malování.
V těhotenství si běžně chodím po obědě na hodinku lehnout, děti už nespí, věnují se klidové činnosti nebo hraní v pokojíku, nemám pocit, že bych po nich musela uklízet nějaký bordel ![]()
@Jana206 píše:
Tak toto je hlavně o výchově. Také nemám svatoušky, ale chápou, že lidé pod námi, ve dvou bytech, se potřebují vyspat a nejsou zvědaví na to, aby v pět ráno vstávali. Stejně tak ve školce, u nás se nemusí spát, ale nikdo nesmí rušit ostatní, povolená je klidová činnost u stolečku, knížky, pracovní listy, malování.
V těhotenství si běžně chodím po obědě na hodinku lehnout, děti už nespí, věnují se klidové činnosti nebo hraní v pokojíku, nemám pocit, že bych po nich musela uklízet nějaký bordel
to je hezký, pětiletý nejradši „vaří“, tahá mouku, cukr, olej, vejce,… a hází to do misek nebo na zem.. dětskou pojistku mám, poradil si s ní po dvou týdnech
teď zrovna na sebe v pokoji něco hejkají, já jsem po práci unavená, ráno vstáváme do školky..
Tak uloz nejdriv starsi a pak se venuj mladsi.
Urcite si vymysli nejaky ritual. Starsi ditko jsem ucila usinat, ze jsme cetli/prohlizeli knizku a pak lezela vedle. Mladsi takhle usina hur, pro ni je lepsi, kdyz precteme, pak dam do postylky a jdu pryc.
A jeste ti doporucim zatemnovaci zavesy. Hlavne na leto je to fajn.