Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
chtela bych vas pozadat o radu. Posledni 3 tydny mam problem s uspavanim sveho 16ti mesicniho syna. Pokud jej jde uspat tatinek, babicka, prilezitostna chuvicka, kterou mimochodem vidí 1× mesicne,… staci ho polozit do postylky, precist mu pohadku nebo zazpivat (je-li hodne unaveny, pak ani to neni treba), zhasnou a odejit. Malej pak bud usne hned nebo nejpozdeji do 15 minut. Problem ale je, pokud se ho snazim uspat ja. Ackoliv postupuju stejne jako ostatni, se mnou se malej chova proste jinak. Jakmile vidi, ze odchazim, postavi se v postylce a zacne rvat. To same pokud lezim vedle neho a ctu mu nebo zpivam. Proste jen stoji a krici, prestoze je uz hrozne unaveny. Takhle to vydrzi klidne pul hodiny, hodinu. Pokud se pak s tatinkem vymenime, usne do peti minut.
Nemate nekdo podobny problem? Ze by na vas dite reagovalo uplne jinak nez na ostatni? Budu rada za kazdou radu.
Predem moc dekuju!
Kamca
@kkabrtova Možná cítí tvoji nejistotu, tak zkouší. Moje starší má tři a s tatínkem usíná vždycky komplikovaněji, bo je to slabší článek
.
A tak posílej tatínka, vždyť je to jedno, ne?
Taky bych to neřešila a nechala uspávat taťku
Náš malý je ještě furt prsista(12m), co bych kolikrát dala zato, kdyby šel uspat manželem, nebo babičkou:D
Já myslím, že je to celkem běžný jev, že dítě po matce vyžaduje víc než po ostatních, je možné, že vychází celkově z toho, jak moc mu ustupuješ přes den, protože přeci jen máma má v tomto věku každý den asi tak milion příležitostí být nedůsledná.
A nebo je pro něj pohled na odcházející maminku příliš stresující, protože k tobě má nejblíž.
Nechávala bych uspávat tatínkem, pokud je to možné, myslím, že jim to oběma bude prospívat ![]()
To je pravda, už tam jdu s tím, co mě zase čeká a jsem z toho na nerv
, tatínka posílam, jak to jen jde, problém je, když je déle v práci nebo na fotbale, také přes den -je unavenej a protivnej, jakmile ho dam do postýlky, tak hyster, předevčírem jsem tam s ním ležela a vydržela hodinu to poslouchat, pak přišel tatínek z práce, položil ho a malej usnul, no na budku
, taky někdy nevydržim a radši ho vyndam, což vim, že je špatně, ale mam to pořád poslouchat?
@kkabrtova A co se děje, když ho dáš do postýlky, dáš mu pusu, zavřeš dveře a necháš ho být?
Tak si hnedka stoupne do rohu postýlky a s upřeným pohledem na dveře začne brečet, tak tam za nim přijdu, řeknu hají a zase jdu, třeba 15×, když už to trvá půl hodiny, tak si k němu lehnu a za další půlhodinu řevu ho přes den vyndam, ale nevšímam si ho, nehraju si s ním nebo tak a večer mi do hodky takovýmhle způsobem usne, nakonec to vždycky nějak dopadne, ale jen já mam takový boje
@kkabrtova Tak jestli to jde, nech uspávat tatínka. Jinak naše dcerka mívala střídavě období, kdy usínala výhradně za naší přítomnosti. Nevidím na tom nic špatného.
@kkabrtova - u nás to bylo to stejné. Syn mi takhle vyváděl od posledního očkování hexy a prevenaru, tj. od 12m. Přešlo to tak do tří měsíců. Teď bude mít 16 a usínání je mnohem lepší, i já jsem na tom líp, když mi hodinu neřve ![]()
Samotného usínat ho také nenecháváme, spinká s náma v ložnici hnedka u postele, což beru jako moc praktické, když mu vypadne dudlíček nebo potřebuje napít, tak natáhnu ruku a nemusíme vstávat, natož přecházet do jiné místnosti. Ještě donedávna fungovalo, že jsem pověděla pohádku a pak dělala, že spím. To přestalo fungovat, takže zkouším různé možnosti a zatím neuspěšně. Děkuju holky za rady, budu posílat tatínka a když to nepůjde, tak to nějak přetrpím. Snad je to jen nějaké období, které brzy skončí. A začne nějaké jiné ![]()