Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jeste me napadla jina myslenka, co by se ti mohlo hodit na to skakani. Malou v posledni dobe na uspavani oblekam do spaciho pytle. Duvod je, ze se mi v noci odkopava a pak ji je zima. V tom pytli ma hodne omezeny pohyb, ona je jako z divokych vajec a bez pytle bych ji prakticky musela seskrabovat ze stropu.
Zkus dvojcatm dat pytel, nebudou pak moct po tobe skakat a lozit.
Ukládáme společně syna (3 roky) a dceru (2 roky), v jednom pokoji jsou cca rok. Máme večerní rituál: večeře, koupání, pohádka, uložení do postele, pusa, zhasne se a konec. Občas slyšíme, jak si potichu povídají a necháváme je, za chvíli je ticho. Když se (VÝJIMEČNĚ) ozve větší šrumec, jdeme za nima, řekneme že se teď spinká, pohladíme, odcházíme. Nejpozději v půl deváté je tam ticho. Nikdy jsme nenechali vyřvat, vždy to měli takto.
@kyticka86 píše:
Holky, jdu si pro radu. Mam 17 mesicni dvojcata. Vzdy jsme bojovali se spanim, ale ted uz je toho moc. Uspavam pres hodinu. Celou dibu skacou, pisti, mluvi casto skoci na sebe a pak jeci. To trva dokud neodpadnou. V mistnosti je tma a ja moc nemluvim nebo septam. V postylce nespi iz od 6 nesicu. Nesnasi ji a breci.Jinak spi jeste dopo cca 1.5hod. To uspavam v kocarku, jinak neusnou
Vzal jsem si každého mrňouse z jedné strany obejmul je rukou jemně k sobě přitisknul a šeptem je uklidňoval dokud nezabrali. Jinak nespavce máme taky. Usínají k desáté a v sedm už šmejdí.
Zvykneš si. U dalších ti to ani nepřijde. Pořád je to lepší než když se na tobě střídají.
![]()
Děkuju moc za reakce. Zkusím odpovědět tak nějak hromadně ![]()
A rituály máme - uklidíme hračky, okoupeme se, namažeme, oblečeme, s mlékem (jsou na UM) přejdeme do ložnice, vypijí ho (většinou)…a začne skákání..
@kyticka86 to mas tezky. Ja bych zkusila zase ty postylky. Oddelene od sebe a nejak nenasilne zacat ucit, ze budou usinat samy.
@warita píše:
@kyticka86 to mas tezky. Ja bych zkusila zase ty postylky. Oddelene od sebe a nejak nenasilne zacat ucit, ze budou usinat samy.
Ja take. Syn (23m) byl take zvykly spat se mnou v posteli a uspavani na 30×. Asi pred 3 tydny jsem si rekla dost. V noci se porad budil, plazil se po mne, neco vyzadoval. Zarekla jsem se, ze bude usinat sam a spat celou noc v postylce. Prvni den to bylo trochu narocnejsi (brecel atd.), ale za 3 dny jsem mela klid a konecne se obcas vyspim i celou noc v kuse.
Edit: mimochodem syn se ted take vyspi mnohem lepe a pres den je zlaty. Pomohlo nam to obema, asi i tim, ze konecne nejsem jak chodici zombie, kdyz se v noci i trochu vyspim ![]()
Já mám syna 20 měsíců a musí usina v postýlce, jinak by také za mnou chodil nebo dělal kraviny. Položím ho, dam pusinku, kralicka a spinkame. Někdy tam chodím co par minut tohle vše zopakovat, někdy ho taky chvilinku nechám a on třeba chvilku knoura, ale pak zabere. Většinou usne hned, už to tak máme dlouho… Nevidím nic špatného na tom, když si dítě chvilinku poplace, když place hodně nebo víc jak 2-3 min tak tam jdu.
@Limi123 to mám přesně já :-/ v noci se vzbudí a chce ke mě a já se nevyspim :-/ když ho nechám v postýlce, tak brečí a na to já nemám a hned jdu k němu :-/
@kyticka86 Jeste mne napada, maji tu postel pres den volne pristupnou k dovadeni? Mohou na ni skakat, jak chteji? Nam asi pomohlo toto, ze dite si pred den po posteli chodi, skace, dela co chce. Ale vecer zavelim a lezi mne pod kridlem. uplen nejhorsi usinani jsme meli prave v dobe, kdy dite zacalo obchazet a nejlepe se mu chodilo kolem sprusli postylky. To bylo videt, jak se do te postylky tesi, hned na nozky a zacit chodit. Po nynejsich zkusensotech bych ho tam nechala obchazet i pres den, aby se toho nasytilo a nebyl vecer jedina prilezitost k dovadeni.
@Kytičkaaa píše:
Já mám syna 20 měsíců a musí usina v postýlce, jinak by také za mnou chodil nebo dělal kraviny. Položím ho, dam pusinku, kralicka a spinkame. Někdy tam chodím co par minut tohle vše zopakovat, někdy ho taky chvilinku nechám a on třeba chvilku knoura, ale pak zabere. Většinou usne hned, už to tak máme dlouho… Nevidím nic špatného na tom, když si dítě chvilinku poplace, když place hodně nebo víc jak 2-3 min tak tam jdu.@Limi123 to mám přesně já :-/ v noci se vzbudí a chce ke mě a já se nevyspim :-/ když ho nechám v postýlce, tak brečí a na to já nemám a hned jdu k němu :-/
Ja jsem take sla v noci k nemu, jen jsem ho z te postylky proste nevyndala. A po par dnech uz spal celou noc (ne kazdou noc). Dnes treba v kuse 21-7:30. Pred 3 tydny by to bylo nepredstavitelne, vstaval treba 5× za noc.
Jinak syn spi se mnou v loznici.
Postel je cely den pristupna.
Mám kluky 2,5 a 1,5 roku a neuspávám tedy vůbec. Položím je do postýlek, dám pusu a jdu pryč. Za půl hodiny je jdu zkontrolovat, většinou si hrají. Tak je položím, řeknu jim ať spí a jdu zase pryč. Pak usínájí do pár minut.
Ale nebylo to tak vždy. Začátky byly krušné. Jen musí člověk vydržet.
Uspávat staršího jsem přestala, když jsem u něj každý večer seděla déle jak hodinu a půl a potom vařila a uklízela do půlnoci.
Mladšího jsem neuspávala nikdy. Stálo mě to nervů a slz, že jsem nejhorší matka
ale stálo to za to ![]()
A ukládám je vždy ve 20:00. Neexistuje, že by mi ještě v 22 hodin lítali po bytě. To, že si ještě pak hoďku hrají v postýlce je mi pak už v celku jedno.
Mladší usne většinou hned a starší si potichu hraje. Pokud nebudí bratra, neřeším to
Když jdu spát já, dojdu je jen zkontrolovat, přikrýt a srovnat je v postelých ![]()