Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky co jste obsolvovali laparoskopii a byly vám zjištěny srůsty, kdy se vám po lps podařilo otěhotnět? Braly jste něco proti případnému znovuvytvoření srůstů? Nebo nějaké bylinky? U mne o srůstech nevěděli, proto mi ani předem nenabízeli nějaký ten gel nebo sítky, kdybych to bývala tušila, že je mám, nechala bych si je 100% dát. Snažíme se o druhé mimi už 1,5 roku a po prvním porodu císařem je „zakopaný pes“ právě možná tady - doufám! Máte s tím nějaká zkušenost? Děkuji.
Ahojky, já se tedy začala o mimi snažit až někdy 4 roky po operaci ale upřímně Ti říkám - těhotenství bylo na mašli. Ty jizvy mě celé těhotenství tahali ze začátku jsme každou chvíli jezdili na pohotovost protože jsem měla ukrutné bolesti a nevěděla jsem jestli se neděje něco s miminkem. Když jsem se ptala doktora jestli se dá rozeznat jestli jsou to srůsty nebo třeba bych měla potratit tak mi říkal že ne a atˇ vždy při těchto bolestech přijedu. Druhé dítě nechci. Mám 7 měsíčního syna..a to těhotenství mám furt živě v paměti. Byla to hrůza. Tu bolest co jsem zažívala bych nepřála ani nejhoršímu nepříteli. Nechci Tě strašit. Samozřejmě to bude kus od kusu.. Ale u mě to bylo takhle a druhý dítě nebude.
Ahoj, já teď byla už na druhé laparoskopii, a a nyní jsem použila ten gel, tak uvidím, každopádně není stoprocentní a doufám, že teď se nám to už podaří.
Zdravim vas, ja byla na laparoskopii v polovine srpna. Snazima se uz dva roky. Zadarilo se nekterym uz z vas? ![]()
Laparoskopie zacatek roku 2012, otehotneni leden 2013. Jinak sem na malou cekala 7 let.
Laparo loni potom samovolny potrat a potom ještě zt, další laparo letos v červnu, cysty a srůsty. Potvrzena endometrioza, umělý přechod, dnes další laparo odstranění cysty. Umělý přechod bude pokračovat do konce roku. A potom snažení 2 mesice přirozeně, potom ivf
@lachtanice86 píše:
Laparo loni potom samovolny potrat a potom ještě zt, další laparo letos v červnu, cysty a srůsty. Potvrzena endometrioza, umělý přechod, dnes další laparo odstranění cysty. Umělý přechod bude pokračovat do konce roku. A potom snažení 2 mesice přirozeně, potom ivf
proč jen dva měsíce? Vždyt to obvykle nestačí ani zdravému páru, natož pak, když budeš tím hormonální pochody dlouhodobě uměle potlačené. Z toho se tělo vzpamatovává půl roku až rok ![]()
@Ivet78 Nedávno mi říkala známá, že se o miminko snažili tři roky, pak potvrzené srůsty a endometrióza, podstoupila laparo, bylo jí řečeno, že přirozené početí u nich neklapne, takže se přestali snažit, začali se připravovat na proces umělého oplodnění a za měsíc po operaci zjistila, že je těhotná - miminko počato přirozeně. Ještě neporodila, ale pokud vím, tak těhotenství zatím ok, žádné potíže nezmiňovala.
@Anonymní píše:
@Ivet78 Nedávno mi říkala známá, že se o miminko snažili tři roky, pak potvrzené srůsty a endometrióza, podstoupila laparo, bylo jí řečeno, že přirozené početí u nich neklapne, takže se přestali snažit, začali se připravovat na proces umělého oplodnění a za měsíc po operaci zjistila, že je těhotná - miminko počato přirozeně. Ještě neporodila, ale pokud vím, tak těhotenství zatím ok, žádné potíže nezmiňovala.
Ahoj, děkuji za reakci. Je to již delší čas, co jsem se psala, takže se u nás toho hodně změnilo… Tak spíše odpověď jak to bylo s námi pro ostatní… Mne bohužel jen odstranění srůstů nepomohlo. Asi u mne hrál roli i věk a horm. profil. Skončili jsme u IVF, ale naštěstí se zadařilo na poprvé a za týden mám termín porodu
. Těhotenství ve vysokém věku tedy nic moc samo o sobě, měla jsem a mám spoustu komplikací - mám kvůli tomu i plánovaný opět CŘ. Co se týče srůstů můj Dr. mi tvrdil, že se v těhu většinou sami rozmělňují, jak roste břicho. No částečně asi ano, ale 2× mne překvapily tedy tak, že jsem jela na pohotovost, že je něco špatně (placentu mám na přední straně) - provázelo to šílené rupnutí v břiše a v druhém případě jsem v předklonu chodila snad 3 dny. Je to asi individuální, někdo je necítí, někdo trpí hrozně. Já se srůstama až na tyhle dva fakt bolestivý podněty, které mne vzbudily celkem o. k. Jinak kamarádce moc moc gratuluji
. My na druhé čekali dva roky, kdyby mi netáhlo na 40, tak to neřeším, ale ten věk je bohužel prevít, tak proto jsme se po těch dvou letech už raději vrhli do IVF a nelituji toho. ![]()
Děkuji vsem za prispěvky
A preji hodne stesti vsem i nadale. ![]()