Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Vaham.
Moje mladsi dcera mela pri poslednim mereni pred asi dvema mesici 100 cm a 16 kg. Budou ji ale teprve tri roky, chtela jsem ji koupit vetsi autosedacku k narozeninam, protoze mam pocit, ze 9-18( Maxi Cosi XP) uz ji bude mala, kdyz sedi, ma horni okraj zhruba ve vysi oci, tj. pri bocnim narazu asi nic moc ochrana, pasy ma skutecne nadoraz - tedy na vysku. Na druhou stranu, starsi dcera dostala vetsi autosedacku az pred ctvrtymi narozeninami, je taky dost velka na svuj vek. Cetla jsem ale , ze druha kategorie sedacek je pro deti nejbezpecnejsi a mely by v ni vydrzet do tech 18 kg.
Muj dotaz - jak poznam, ze je potreba prejit na autosedacku vyssi kategorie, tj. z 9-18 na 15-36 - tj. ze uz nesplnuje nejdulezitejsi hledisko, tj. uz neni bezpecna? Ze do vetsi uz muze, vim, jen vaham, kdy presne ji do te vetsi posadit.
Vetsi mam vybranou Cybex Solution X2-fix. Otazka je asi spis smerovana na nejakeho odbornika, ale uvitam i nazory ostatnich. Diky M.
Mě onehdá odepisovat Steeve, že právě hraniční je ta výška očí - ale už přesně nevím, jak… Jistojistě „překukuje-li“, což ale při 100 cm mi nepřipadá (máme MC Priori XP, synovi jsou tři a kus, je standardní dítě).
Z vlastní zkušenosti, kdy dcera přecházela do Römer 15-36 proto, aby uvolnila bráchovi místo v MC Priori ve 2 a 3/4 letech, bych to už znovu udělala jedině v případě, že by mi dítě v autě neusínalo.
Nepolohovací autosedačka je naprd a i kdyby se jednalo o usnutí jednou za tři týdny, bylo mi Lindy pokaždé líto, že nemá pořádně pohodlí na to, jaký je to ještě prcek. I když velikostně byla mohutnější než Tomáš (i v porovnání, kolik mu je dnes, stále byla tehdy větší)
Na druhou stranu v autosedačce 15-36 už se může líp protáhnout, což ve vedrech, která nás asi čekají je zase plus. S větší sedačkou alespoň částečně odpadá propocené dítě.
Za nás - plánovala jsem Tomovi dát nového Römera 15-36 kolem vánoc 2011, tedy v době, kdy mu mělo být 2,75 jako Lindě kdysi. Dnes si myslím, že v 9-18 vydrží do dalších vánoc (a jako taková ta autosedačka snad i je, mění se kolem 4. roku…).
No, podle parametrů se pohybujete na hraně, přesněji ti to řekne Steeve… jinak parametry si tu přesně popsala, okraj ve výši očí, pásy nesmějí jít jakoby zpod ramen a váhu máte ještě OK.
Další možností je vzít místo té vybrané tuhle http://www.slune-cz.cz/…ex-isis-fix/ a dát ji tam hned, zatím ještě s pultíkem, ale já zas neodhadnu jak dlouho ji bude trvat přibrat ty 2kg, kdy se pak musí pultík sundat a je fakt, že zas ta Cybex Solution X2-fix bude mít asi o maličko lepší boční ochranu.
Pokud ti maminko připadá,že je ji autosedačka malá,nebo dokonce nezdá se ti už dost na její výšku bezpečná,rozhodně kup větší,nebála bych se toho.stejně ji koupit budeš muset a jestli je to o rok dřívě,než jsi kupovala starší dceři,to vůbec nevadí.v hlavní roli je bezpečnost a pohodlí dítěte.neváhej.také jsme kupovali větší. ![]()
Naše šla do větší autosedačky (15-36kg) ve dvou letech a něco, měla 95cm a 18kg. Priorka ji byla už celkově malá.
No, me dite vypada o rok starsi, je spis dlouhe nez tluste. Na sirku se vejde do Priorky bez problemu. V aute tchanovcu ma Cybex Pallas a zrovna nedavo ji pultik sundali, pry uz ji do toho nemohli bez problemu zapnout( no nevim, nebyla jsem u toho), ale i podle popisu se ma putik dat pryc, kdyz ma dite 15 kg. Ted nekdy pujdeme na triletou prohlidku, tak uvidim, kolik aktualne meri, ale urcite je vetsi, nez deti okolo( to byla ale i starsi dcera, jen mladsi je asi jeste o neco vetsi - soudim spis podle velikosti obleceni, ktere dedi nejak rychleji).Starsi dcera sla do Cybexu asi v 3,75
, ale uz ji fakt potrebovala, byla uz na Priorku skutecne velka, tam to bylo bez debat.
No, asi to udelam tak, ze autosedacku k narozeninam dostane a dam ji do manzelova auta( s isofixem). Ve svem necham zatim Priorku, aspon je nebudeme muset pres leto prehazovat a budu moci porovnat, ktera ji sedi lepe.
@mroe to, co popisuješ, je stejné, jako u našeho Vojty, měl Roemer, ve 3 letech skutečně do větší musel, fakt to nešlo.. zvládl to, i když jsem nadšená nebyla..
a tedy nevím, ale já vojtu do pallasky zapla ještě v zimě, a to měl 110cm, 18kg
bylo to zkušební..
má jí mladší..
Jenze Pallasku ma v aute tchan, tu novou kupovat nebudu, to je zbytecne. Podle me by se s pultikem vesla, ale zrejme byla nabalena… coz ted neni, ale pultik uz odpociva na chalupe…mozna to nekdy zkusim zapnout, az se tam s tchanovci potkame…
@mroe píše:
Jenze Pallasku ma v aute tchan, tu novou kupovat nebudu, to je zbytecne. Podle me by se s pultikem vesla, ale zrejme byla nabalena… coz ted neni, ale pultik uz odpociva na chalupe…mozna to nekdy zkusim zapnout, az se tam s tchanovci potkame…
to jsem myslela, že nechápu, jakto, že se nevleze,. když se vlezl můj 18kg obřík,
je mi jasný, že druhou ne.. ![]()
@mroe pokud má dcera 3 roky , 16kg a 100cm a už má hlavu nad sedačkou výše než do úrovně očí, tak už jděte do sedačky 15-36, tato 9-18 již pro ni nebude bezpečná, už neochrání hlavu
do 15-36 může dítě jít když má nejméně 15kg, 2,5 ropku a min. výšku 94-100cm, takže všechny podmínky pro 15-36 kg splňuje