Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hele, a kde všichni jste - já venku potkávám jak na potvoru jenom roztomilý poslušný hodný dětičky, často takový ty „médi“ - kam posadíš, tam seděj, vezmeš jim hračku a jenom nechápavě koukaj, řev žádnej - a připadám si tim spíš jak nejhorší matka na světě
U nás i když se zrovna nehysterčí, tak zkrátka dcerka většinou není to tichý klidný dítě, co si ho člověk málem ani nevšimne, všude tak nějak budíme pozornost a já bych tak ráda byla neviditelná
Posledně v restauraci na zahrádce - bez řevu, bavila se a byla docela „hodná“, což ovšem znamená, že jsme s mamkou neustále něco před ní uklízely, sbíraly ze země (dohromady čtyři ruce nám sotva stačily, veškerý dochucovadla skončily brzo na vedlejším stole), několikrát byly v dětským koutku, pak si taky začala hlasitě „zpívat“, komentovala všechno kolem, když jsme si objednávaly, ona se nakonec postavila na židli a na celou zahrádku zahlásila „a já si dám hranolky“…
Vedle seděl asi tak stejně starej chlapeček, zabranej do hranolků a džusu, ani nepíp
![]()
@Bohulinka píše:..to je těžko…moje kamarádka má 2letého chlapečka a ten je tak klidný a tichý, že když nekdě jsme tak ho malej ani moc nevnímá, protože on je divoký…moc si spolu nevyhrajou no…kamarádčin syn na malého spíše kouká jak si hraje…někdo má hold klidné děti a někdo se může snažit vychovávát jak chce a geny se nezapřou..já byla taky hodně živá..tady to mám:-)…ale aspoň až vyroste tak se v tom dnešním šíleném světe neztratí..
@Patyta Přesně, chodím s ním jen pro rohlíky, na veliké nákupy sama a manžel obíhá s malým obchodák. A ja tam sleduji pecky co sedí v košíká a čumí zatím co maminky nakupují. Jak to dělají?
@krtek93 To by mě taky zajímalo
když je to taaak normální a u všech dětí, tak mě taky napadá, že snad všude vidím jen hodné děti… Včera mě pobavil jeden pán v té zoo s vypětím všech sil jsem držela to moje obře a ukazovala surikaty a on šel pro chlapečka co tam chtěl zůstat, že už půjdou a tatínek povídá „podívej jak je ta holčička hodná“ jsem měla co dělat abych nevyprskla v ironický smích ![]()
Jojo, moje detatko je v tom take az po usi.
Ted ji neradeji dacam na hlidani, kde je hodna. Nejhorsi je to predvadeni prede vsema. Kdyz jsem v pritomnosti ja.
Drzim se a snazim nepolevit, kdyz ji neco zakazu.
Nocnik - pch v zadnem pripade.
Vydrzet, vydrzet
@Patyta tuhle větu začínám nesnášet… „TA SE VE SVĚTĚ NEZTRATÍ“
Nevím k čemu mi to má jako pomoci… já potřebuji pomci teď a akutně s ní neco provést, že se neztratí je mi jasné, jelikož ta je nejdřív slyšet, pak dlouho dlouho nic a pak je teprve vidět
![]()
Pridavam se do klubu vzteklych deti
, malém ma teprve necelých 16 měsíců, ale už tak dva měsíce je každý den s nim zážitek…bydlim sama na vsi, rodina daleko, manžel nonstop v práci…
No co tak říct, před deseti minutama usnul a já si jen užíván to ticho, maly az na par slov nemluví, takže si moc po me furt nebo chce, někam me tahá a já nevím co, takže sebou flakne na zem a je konec ![]()
Na studenou sprchu mi přijde ještě maly, ale jak mi rupnou nervy, asi se tomu nevyhne ![]()
Příspěvek upraven 26.07.13 v 11:14
Ahojky. No dámy, to jsem snad ani neměla číst, když vidím, co mě čeká
Ale každopádně jsem chtěla říct něco k té studené vodě… Moje známá má 3 kluky. Je to naprostá pohodářka a kliďaska, ale když byly staršímu něco přes dva roky (asi 2,5), měl tohle období taky. Donesla jsem mu pití a ona po něm chtěla, aby poděkoval. On prostě odmítal, vztekal se, no scéna jak z hororu. Pak to nevydržela s nervama, šoupla ho do vany, osprchovala studenou vodou a byl klid. Pěkně mi poděkoval a bylo. Pak už to nikdy neudělala, nebylo třeba… Nejsem zastánce nějakých drastických metod, ale tohle mi nepřijde nic hrozného. Řekla bych, že nechat jí ječet, je o nervy, za pokus nic nedáš. Na tchýni se vykašli, je to tvoje dítě, ty jsi máma, ona už si svoje dítě vychovala… Držím palce! ![]()
@palapa píše:
Jojo, moje detatko je v tom take az po usi.
Ted ji neradeji dacam na hlidani, kde je hodna. Nejhorsi je to predvadeni prede vsema. Kdyz jsem v pritomnosti ja.
Drzim se a snazim nepolevit, kdyz ji neco zakazu.
Nocnik - pch v zadnem pripade.
Vydrzet, vydrzet
Přesně, v 99% případů to dělá v mojí přítomnosti, jí to snad způsobuje já nebo co ![]()
Nočník u nás naštěstí funguje, čůrání venku taky, už i odpolední spaní dává bez pleny (tak dlouho to „nešlo“, až jsme párkrát riskli třeba kratší cestu autem, pak to spaní - a najednou koukám, že je vlastně bez plen), ale bobek jinam než do pleny neudělá, když jsme se hodně snažili to „zlomit“, byl to průšvih, měla úplněj blok, tak teď prostě tu plenku dám, zeptám se jí, jestli fakt nechci radši nočník… Nevim, jestli k tomu nějak sama dospěje nebo co s tim budem dělat.
@Anonymní píše:
@Patyta tuhle větu začínám nesnášet… „TA SE VE SVĚTĚ NEZTRATÍ“![]()
Nevím k čemu mi to má jako pomoci… já potřebuji pomci teď a akutně s ní neco provést, že se neztratí je mi jasné, jelikož ta je nejdřív slyšet, pak dlouho dlouho nic a pak je teprve vidět
![]()
Ad sprcha - u nás to nějak nezabralo
Asi jsme měkký a dali jsme málo ledovou (já spíš vlažnou, ledová mi přišla prostě moc
) nebo jsme s tim možná dělali moc štráchy a nebyla to ta správná léčba šokem ![]()
@Anonymní píše:..no jo, stím asi nejde nic moc dělat, mě ta věta pomáhá
![]()
@Anonymní píše:
![]()
já jsem až s dětma pochopila rčení, že děti mají být vidět a ne slyšet
Druhorozený to dotahuje do dokonalosti, on bzučí, i když se vůbec nic neděje. I ta moucha ztichne, když si sedne, on bzučí furt, už mi to leze na mozek ![]()
Mám pocit, že neexistuježádná zaručená rada, maximálně elimovat rizikové faktory (hlad, žízeň, horko, únava…), můžeš zkoušet odvádět pozornost, ale to mi u prvního nikdy nešlo, jen ho to víc zahltilo, usnadňovat si život, třeba tím, ženepůjdeš do zoo bez kočáru (třeba v pražské půjčují golfáče zadara, beru je automaticky, kočár a přikurtovat do něj je ideální na mizení se vzteklým dítětem.
Bude líp, holt to nebude hned ![]()
@Anonymní píše:
@krtek93 Já po včerejší Zoo s ní už snad nikam nepůjdu dokud jí tohle nepřejde… na to snad nemám… celou zoo jsem jí nosila (13kg!) ona se prostě nehne. Litovala jsem, že jsem nevzala kočár. Válela se po zemi už u vstupu i když jsem odešla, že na mě neviděla tak jen popošla aby na mě viděla a opět repete.. Lidi na mě čučeli ona řvala nebo ležela a koukala co… vydržela jsem to celkem dlouho dokonce jsem si i asi 10m od ní na kemeni vypila s kamarádkou kafe, ale její holčička taky chtěla jít dál tak jsem jí bafla a šlo se! Připadala jsem si fakt jak debil… Lidi kolem nás chodili, snažila jsem se jí nalákat na zvířátka, že půjdeme krmit kozy a rybičky a že támhle je tohle a tamto.. Néé prostě nejdu tak nejdu!! Mimoto obchod mám od domu cca 20min když jdu sama, když jdu s ní je to záležitost na dvě hodiny!!! Já tašku s nákupem, kabelku a v ruce dítě! Jelikož na silnici jí nemůžu nechat ležet a ani jít od ní pryč
U nás to samé ![]()
Dceři byly 2 roky..
Před hodinou jsem se vrátila z venku (chtěly jsme jít na hřiště), protože jsem si ale „dovolila“ vytáhnout jí tepláky-aladinky pod kolena, ukončila naše příměří
(hodinu předtím měla totiž taky výstup. Kvůli tomu, že jsem jí chtěla učesat). Řvala na celé město, tak jsem to korunovala tím, že jsem řekla, že jdeme teda domů…domů néééééééééé ![]()
Jakmile jsme dorazily domů, hulákala mezi dveřmi, že jí nešli sundat boty (na suchý zip!!!) a zapadla do postýlky a usnula…
@krtek93 Tak jestli to byla vlažná tak to fakt takový efekt asi nemohlo mít těžko soudit sama jsem nezkusila… ale keždej říká normálně ledovou, né tam ty děcka samo topit nějakou dobu… ale studenou i s oblečením a hlavně přes hlavu ![]()
Jestli to někdy zkusím netuším, ale až mě fakt rupnou nervy tak se k tomu možná taky dopracuji.
@krtek93 ja to nejak extra nocnik nehrotim. Az to prijde, tak to prijde.
Ted o vikendu byla u my segry. Pry poslechla na slovo. Prijela jsem ja, vztekani, nene nechci - nejezeni. Hruza des.
Predevcirem na motorce jede po chodniku a neposlechne.
Kdyz jdem domu - leze v parku do kopecka, z ktereho neumi slezt, rikan ji, nelez tam, 5× jsem ji to zopakovala, otoci se na me, usmeje, rekne pa a uz leze nahoru. A potom - mami, mami, ze chce pomoct
![]()