Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chci Tě uklidnit, je to naprosto normální období vzdoru a to, že u Tebe si dovolí, u babi né, to je taky normální (Tebe má přečtenou). Zatnout zuby, vydržet. Pokud ubližije a tak, jasně ukázat, že takhle se to nedělá. A při hysterácích prostě vydržet, když pro ni po půlhodině přijdeš, tak ona příště vydrží vřískal o něco déle.. prostě zatni zuby, jen o očku sleduj, ale jinak ignorace. Možná to zní hrozně, ale i to dítko pochopí, že si to nevyřve.. a pevné nervy
někdy je to fakt na hlavu..
Ahoj, mám také dvouleté dítě a také máme tohle krásné období neustálého ječení, mrčení, vztekání se. Hrozně rád prostě jen stojí a ječí a ječí a ječí a ječí…
. Už si i sám začal říkat na záchod, do plínek skoro nic nedělal, přes noc měl plínu suchou, ale teď schválně kadí do plínky, ráno je plínka mokrá durch a když ho chci dát na záchod, tak by mě doliskal, jak se vzpouzí
. Zkoušela jsem vše, ale teď už zabírá jen to, že ho vezmu a začnu lechtat, lechtám ho třeba několik minut, samozřejmě že u toho ječí, ale pak je tak groggy, že je aspoň půl hodiny v klidu…
Věřím že z toho vyroste. Hlídání nemám žádné, manžel dělá až do večera…tak se obrňuju trpělivostí…Když už je hodně nesnesitelný, pošlu ho do vedlejší místnosti, ať se vyřve, vždy do deseti vteřin dojde zpátky
. Přejde to, neboj
Taky hodně chodíme ven, na koupaliště a hodně si hrajeme, musím se mu pořád věnovat, není ten typ, co si hraje sám
.
No klasické období vzdoru - jenom vydržet. Syn je vztekloun, naštěstí si neubližuje. Nechat vyvztekat, ignorovat. Prostě si to v té hlavičce musí poskládat:-). U nás slovíčko NE působí jako červený hadr na býka
.
No, nevím, jestli Ti poradím a jestli je to zrovna „košér“ rada, ale já se jako malá uměla taky pěkně vztekat. A babička mě párkrát natvrdo zatáhla do vany a osprchovala studenou vodou. Normálně v oblečení, celou i s vlasama…A zabíralo to na mě v pohodě.
@tery16
To dělala moje teta svým malým holkám…prý nic jiného nezabíralo…jen mi to přijde docela drastické
.
@Mišela1
U nás také slovo ne vyvolává hysterický záchvat ![]()
Hele jestli tě to uklidní, tak myslím že ty pocity jsou normální, Malýmu jsou dva a 7 měsíců a poprvé mám pocit, že se s ním dá jakž takž vyjít. Do té doby katastrofa. Není bohužel žádná pecka, venku je permanentně v běhu, já za ním, neposlechne zastav, vrať se, vztekačka jakmile něco nejde. A do toho na hřišti ty babičky co mají u nohy pecku s kyblíčkem a lopatičkou - proč se ten chlapeček tak vzteká…vraždila bych. Myslím že je třeba vydržet, bude to určitě zase lepší. Co se ráno střídat s manželem na to vstávání? S tím vztekáním nic neuděláš, to musí přejít samo. Nejlíp odejít, fakt je že u nás je to takový ten záchvat minutu a konec, otočí se a jde si hrát.
@tery16 píše:
No, nevím, jestli Ti poradím a jestli je to zrovna „košér“ rada, ale já se jako malá uměla taky pěkně vztekat. A babička mě párkrát natvrdo zatáhla do vany a osprchovala studenou vodou. Normálně v oblečení, celou i s vlasama…A zabíralo to na mě v pohodě.
tohle mi udělala máma, jen jednou, dodnes si pamatuju, že mě děsně mrzelo, že mám mokrý bačkůrky
a pak už mi vždycky stačilo jen pohrozit a byla jsem v klidu.. ![]()
@verjanku zase tak drastické to není - tedy pokud to není moc často.. u mě stačilo fakt jednou a pak jen říct, jestli chci pod sprchu.. a byla jsem nejzlatější dítě pod sluncem ![]()
@martina.se Děkuji
já vím, že je to normální a že to přijít muselo, ale už z toho začínám být magor… ani se mi s ní nikam nechce jít..
@verjanku nočník nebo záchod to je u nás kapitola sama o sobě… první týden chodila krásně sama, řekla si šla zatleskala si, spláchla si to po sobě a obě jsme byli spokojené… teď to začla zadržovat, čůrat si do bot, na zem, na židli apod.. ani na ten bobek si nedřepne a nočník už ani náhodou, venku na trávu čůrá ve stoje a to s tím, že to hodinu předtím drží ![]()
@tery16 já vím, že se to říká, ale já na to nemám tohle udělat
![]()
Me vypravela mamka, ze me taky vzala do vany i s oblekanim a byl klid. kdyz to vezmes z lepsi stranky otuzovani je zdrave
preji pevne nervy ![]()
@Anonymní píše:
@martina.se Děkujijá vím, že je to normální a že to přijít muselo, ale už z toho začínám být magor… ani se mi s ní nikam nechce jít..
@verjanku nočník nebo záchod to je u nás kapitola sama o sobě… první týden chodila krásně sama, řekla si šla zatleskala si, spláchla si to po sobě a obě jsme byli spokojené… teď to začla zadržovat, čůrat si do bot, na zem, na židli apod.. ani na ten bobek si nedřepne a nočník už ani náhodou, venku na trávu čůrá ve stoje a to s tím, že to hodinu předtím drží
@tery16 já vím, že se to říká, ale já na to nemám tohle udělat![]()
No já ho mám pořád na plínkách, máme doma koberce a počůraný kočár a koberce prostě nedávám
. Prostě až ho to přejde, tak to zas budu zkoušet, jsou děti co mají plínky i do 3,5 let ![]()
@Bohulinka Přesně takhle to venku funguje i u nás ![]()
A s manželem to nejde, ráno vstává brzy a chodí celý týden do práce ![]()
Zrovna včera jsem řešila velmi podobný pocity. Mám doma holčičku, 2,5 roku. Když je v pohodě, je to to nejúžasnější dítě samozřejmě, ale když se vztekne…
A když má tu vztekací, je to většinou „program“ na celej den, ne-li více dní. Sice mi nedává tak časný budíčky (teď, ještě před dvěma měsíci to bylo trochu jinak), ale zas nemám to hlídání, muž chodí z práce nejdřív v šest, než vyvenčí psa a dá si sprchu, je půl sedmý… Takže zkrátka většinu dní jsem na ní těch minimálně 10 hodin sama a už mi z toho začíná hrabat. Reakce okolí, když předvede hysteráček jinde než doma, jsou někdy taky výživný (posledně z toho byli hotoví moji prarodiče na zahradě), takže snaha chodit mezi lidi (abych doma nezbláznila úplně) je někdy taky spíš horší než lepší. Upínám se na myšlenku, že z toho brzo vyrostou. A už tak rok mám čim dál intenzivnější pocit, že opravdu budeme mít jedináčka. Uklidňuje mě vědomí, že to chování je „normální“, že to má doma v nějakým podání většina rodičů. Ale je to na hlavu ![]()
edit: Moje má navíc taky výdrž, vydrží hysterčit klidně půl hodiny. A je dost akční, furt někam leze, něco ničí, dělá binec, venku lítá, neposlouchá… No kolikrát je to dost náročný no.
Příspěvek upraven 26.07.13 v 10:21
Je to normalni, jen zkratka obcas to obdobi vzdoru trva dele, treba u nas cca 1,5r-3r u nestarsiho, druhy v tom lita ted, zrovna tu zas jeci ![]()
Problem vidim ve vete „pak to ja nevydrzim“, ty jsi dospela a vydrzet musis. Ano, je to na palici, ale nema vyznam ji nechat pul hodiny jecet, kdyz pak stejne za ni asi jdes - jen se ti uci, ze kdyz bude dostatecne dlouho rvat, ze si vyrve to svoje a pak se toho budete velmi spatne zbavovat, protoze kdyz si ji naucis na pulhodiny rvani a pak vyhovis tak to je fakt snad jeste horsi nez vyhvet hned.
Vcera tu byla diskuze Vlci dite, zkus ji najit a procist. Vychova je inevstice s dlouhodobou navratnosti, co do ditete vlozis ted, tak se ti vrati v horizontu mesicu az let.
A me treba ostatni deti „drzi nad vodou“, protoze starsi uz je mnohem lepsi a je to takove svetlo na konci tunelu, ze i ten druhy z toho vyroste. A treti je mimino a je strasne moc sladkej a roztomilej a to mi zveda naladu, kdyz tu jeci ten malej neandrtalec. No a to mam to treti kolo vztelyho batolete jeste pred sebou, s nejvetsi pravdepodobnosti bude kontinualne navazovat na druheho
Ale je to vyvoj, pockej na pubertu, to bude teprve neco, maly deti, maly starosti… ![]()
Hlavně si nic nevyčítat.. můj kluk byl jako malej v klidu a vztekací období měl v cca 4řech letech. Už měl svůj názor, vše komentoval, no někdy mě fakt i napadlo, že ho snad někde odložím (myšleno třeba u babi, tam byl jak mílius).. strašné, trvalo to tak půl roku, pak ze dne na den pink a klid.. přejde, neboj
pořiď špunty do uší, s nimi to ječení jde zvládnout lépe ![]()
Ahoj, ani nevím co si vlastně od této diskuse slibuji, třeba pochopení, nebo zjištění, že v tom nejsem sama.
Omlouvám se za anonymitu, ale přiznat veřejně jak to je, se mi moc nechce.
Takže k problému, mám pocit, že nezvládám svou dvouletou dceru, neustále se vzteká, válí se po zemi a dožaduje se vlastně ani nevím čeho. Chce nosit, když jí vezmu je jak gumová a chce zas na tem samozřejmě doprovázejíc bujarým řevem. Ráno vstáváme kolem páté, někdy déle ale ne déle jak do šesti. Zrušila jsem již i spaní po obědě, ale účinek to nemá stejně žádný takže ho zase zavedu. Stále se vzteká, jakmile slyší kouzelné slůvko „zlatíčko tohle NE“ ať jakým komkoliv tónem, řve, vzteká se, lehá si na zem, nebo se otočí a rovnou se napřáhne a bouchne mě
Jsem tu mezi vámi už dlouho a tak s diskusí a rad co jsem kde vyčetla jsem již zkoušela, že jí odvedu do pokoje a nechám jí tam, vydrží řvát i půl hodiny pak to nevydržím já, celou dobu ječí úplným histerákem až se zaliká a mlátí do dveří. Nebo jí pevně chytím a držím, to je snad ještě horší tahle rada, mám co dělat abych jí udržela aspoň půl minuty a je to snad ještě horší. Jednou jsem dokonce zkusila když chytla takovejhle vztek a válela se po zemi to zrovna mlátila hlavou o zem (to už nedělá) jsem na ní vylila hrníček studené vody
koukala jak puk a je pravda, že to na poprvé zabralo… Od přítště žádný efekt krom mokré podlahy
Už nevím co s ní, ráno spím ona si vyleze ke mě na postel, chvíli se mazlí a pak mi vezme telefon a hodí ho na mě
nebo vezme hračku a hodí jí do televize nebo do monitoru… Přiznám se, že se kolikrát neudržím a dám jí na zadek, není to často radši jí vetšinou odvedu do jiné místnosti.. Už zkrátka nevím co s ní někdy zápasím i s pocitem jestli jí mám vůbec ráda
nebo mě napadají myšlenky proč jsem si pořizovala dítě.. Teď jsem na tom tak, že po včerejšku jsem se zařekla, že další dítě už nechci, NIKDY!! Nemám na to ještě jednou…Uklidňuji se pocitem, že jednou přestane až bude větší, ale už to trvá moc dlouho.. Jen napíšu, že hlídání mám, většinou si jí i denně bere babička na dvě hoďky k sobě. U ní tohle nedělá, ale jen přijdu k nim já začne vyvádět, vyhazuje babičce věci z kuchyně, vzteká se a řve
Proč mi to dělá? a co mám dělat já?