Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Arboretka píše:
Víš, ty se pořád dokola oháníš tím, hlavně že mi nedovedou syny. Ale o tom to není. To ty sis vsugeorovala. Žádné syny ti nikdo odvádět nebude, válka muž proti muži, kde mají chlapi a chlapci brannou povinnost, ta tady nebude, jsme NATO. A píšeš o blahobytu? Základní vzdělání ve třídě je blahobyt? Ty jsi úplně zaslepená. Ano, zase to hodili na nás rodiče, my zase budeme dohánět s dětmi látku. Zase to vidím, příští týden přijímačky a co se řeší? Integrace Ukrajinců. A však taky nikdo netvrdí, že by si chtěl nárokovat 20 dětí ve třídě, jako zase se snažíš citově manipulovat. Nevidíš rozdíl mezi 20 a 34 dětma na jednu třídu? Malých dětí na prvním stupni? Když z toho 4 nebo 6 třeba nerozumíš ani popel a oni nerozumí tobě? Včetně učitelky? Koho to jako obohatí? Ty nemluvící děti? Ty stvající děti? Učitelku? Houby s octem. Však taky pomáháme. Ty stále mluvíš o blahobytu, to je tvoje oblíbená mantra. To vůbec není o blahobytu. Kdo kontroluje zdravotní stav a očkování těch dětí? Taky nikdo.
Ptám se Tě, jak bys to řešila. Očkování u skolkovych děti se řeší, na školní můžeš napsat ministrovi školství. Prostě tohle je situace teď. A u té Ukrajiny je vidět, jak rychle se může roz. rdat normální život. Člověk se tomu má postavit čelem. Nic jiného nám nezbývá. Jo, primacky, jo hodně deti. Člověk doma sedne a s harantama to probere. Co jiného navrhujes? Jiné řešení není.
@Arboretka píše:
nemůže udělat nic, víš co je nejhorší, že dokonce nemůže pořádně ani vystoupit na obhajobu vlastního dítěte, protože okamžitě je na ni koukáno jako na Rusáka, co nechce pomáhat. Zrovna tak my rodiče, když se ohradíme, že jako 34 dětí ve třídě? Že se jako zastavila výuka pomalu? Tak je zle, jsme neempatičtí a sobci. Já se necítím býti sobcem, Ukrajince mám ubytované ve svém domečku, dobrovolničím v asistenčním centru, rozdala jsem už dost peněz, pomáhám. Ale tohle se mi nelíbí, silně. To není omezení zpovykanosti dětí, to je prostě omezení jejich vzdělávání, a bude to tak až do konce roku. Což o to, tři měsíce by nebyla žádná trága, kdyby tomu ovšem nepředcházely ty dva covidové roky.
Myslím, že to, co lidi cítí, nejsou z většiny ty nálepky, co tu lítají. Začínají cítit nespravedlnost. A cítí ji víc, když se dotýká jejich dětí. V tom školství to prostě bude pohroma. Válka, jakákoli, je katastrofa. Ukrajinské děti za ni nemohou. Ale to pravě ani ty naše. Krutě to odnesly za covidu. A teď zas.
@Arboretka píše:
jo? Jako už střední škola, tohle je první stupeň základky, kdy ty děti potřebují učitele. A navíc jsi v té třídě nezažila situaci, kdy je tam část dětí, se kterými se nikdo nedomluví. Srovnáváš nesrovnatelné, všechno omlouváš a všechno bagatelizuješ. Tohle je přesně ten až nesoudný fanatismus, o kterém píš.
Nevim, jak Jkra, nebudu mluvit za ni, ale ja tohle chapu. Chapu, ze z toho ma rodic obavy, to je normalni. Ale zaroven chapu ji. Jo, je to na houno, nejsou to samy duhy a jednorozci a bude to náročné pro nas všechny. Ale co chces jineho delat? Kdyby nam Putin poslal dopisem, do kdy planuje válčit, byla by to.jina. Ale my nevíme, zda tady ty deti budou jeste mesic, pul roku, nebo jestli Putin.hodi na Ukrajinu v ramci denacifikace malou atomovku a tim znemozni návrat na dlouhe roky. A co pak s detmi a rodinami, ktere jsme mezitim izolovali mesice a mesice nekde bokem? Porad vidim jako mensi zlo se je snazit integrovat a pak jim zamavat u vlaku s tim, ze to nebylo treba, nez si tu vypestovat problematickou neintegrovanou chudou mensinu a generaci ukrajinskych deti bez budoucnosti.
@Arboretka píše:
jo? Jako už střední škola, tohle je první stupeň základky, kdy ty děti potřebují učitele. A navíc jsi v té třídě nezažila situaci, kdy je tam část dětí, se kterými se nikdo nedomluví. Srovnáváš nesrovnatelné, všechno omlouváš a všechno bagatelizuješ. Tohle je přesně ten až nesoudný fanatismus, o kterém píš.
Já ji zažila. Uz před 30 lety. V první třídě Rus, Vietnamec, Řekyne. Český neuměli ani píp, na konci první třídy už se domluvili všichni. Výuku to nerusilo, největší problém měla na zacatku skolniho roku druzinarka, jak vysvětlit Vietnamcovi, že má donést mydlo.
@Popeladym píše:
Myslím, že to, co lidi cítí, nejsou z většiny ty nálepky, co tu lítají. Začínají cítit nespravedlnost. A cítí ji víc, když se dotýká jejich dětí. V tom školství to prostě bude pohroma. Válka, jakákoli, je katastrofa. Ukrajinské děti za ni nemohou. Ale to pravě ani ty naše. Krutě to odnesly za covidu. A teď zas.
Jo s tím souhlasim. Samozřejmě, ze to spravedlivy neni a ani lehky. ale takovej je proste zivot. Jak rikas, ty ukrajinske deti ani rodiny za to nemohou, takze co zbyva, nez prosze zabrat a preckat to?
@Arboretka píše:
ale ta agresivita zastánců absolutně všeho ukrajinského, ta tady strašně graduje. Nesmí se zapochybovat, nesmí se na nic upozornit. A to vůbec nesouvisí s tím, že člověk Putlera odsuzuje. Okamžitě přijde útok a docela tvrdej. Takové to zalez a podobně, to je už jen třešnička na dortu. Víš, řeší se, třeba, že Ukrajinci půjdou k zápisu až po našich dětech. Super, ale neřeší se, co to udělalo ve školách u těch, co už v těch školách jsou. Když na to člověk upozorní, tak nic. Třeba to, co se děje ve školách je prostě zlo. Naše děti dohánějí učivo z posledních dvou let, takřka všude jsou ve skluzu. Já když si vzpomenu, jak dítě, které není neočkované, nesmí ani na blbou školu v přírodě nebo na tábor. A teď, já nevím, jak je to jinde, mohu zprostředkovat 4 školy v našem krajském městě. V jedné jsem v radě školy, tam to mám z první ruky, učitelé úplně šílí, ředitel šílí, ale řekne, že s tím nejde nic udělat, ve druhých dvou mám děti, takže vím, co se děje v jejich třídách a těch sousedních, ve čtvrté na prvním stupni učí moje neteř, ta je úplně na švestku. Takže musí se za každou cenu na čvrt roku integrovat ukrajinské děti, je potřeba jim zachovat zdání normálního života, pustit je mezi vrstevníky, ulehčovat jim, protože jdou z války. Kouká někdo na ty stávající děti? Na to, co se vzděláná týče mají dva rky za sebou? Na to, že mezi ne jdou děti, u kterých se nezná jejich zdravotní stav, očkování, nic? Dneska jsou třídní schůzky, nevím jak jinde, u nás téměř v celém městě, budou hodně třeskavé, protože rodiče jsou napružení maximálně. U nás máme ty děti 14 dnů a na těch 14 dnů se takřka zastavila výuka. Ono se ani u těch ukrajinských dětí nepředpokládá, že by jako měly zvládat výuku, jsou tam jen jako aby se asi socializovaly. Ale socializujeme je na úkor vzdělání našich dětí, které stále ještě nedohnaly učivo, nedohnaly tu ztrátu ze začátku školního roku, kdy doháněly loňský rok. Ale není populární o tom mluvit. My máme ve třídě jednu malou Rusku, je jí devět let ještě. Jediný šlověk, který je v té třídě schopen komunikovat rusky. Do toho ukrajinské nové děti. Nerozumí ani slovo, nikdo se s nimi nedorozumí. Co to je pro boha za situaci, co vytvořili? Takže je přetěžováno to malé rusky mluvící devítileté dítě, které ale mluví rusky, ne ukrajinsky. Leží na ní veškerá komunikace ve třídě. A začíná z toho být špatná. Samozřejmě se to nelíbí její mámě, ovšem našlapuje a neví co s tím, protože má ještě zhoršenou pozici tím, že jsou Rusové a na ty se teď nepohlíží nejlépe, ještě tak aby se vymezovaly proti tomu, že je jejich dítě zneužíváno školou k řešení šílené jazykové bariéry ve třídě. Děs, o čem myslíte, že budou dnešní schůzky?
Agresivita všeho ukrajinského graduje jen v očích těch, co jim vadila např. agresivita očkovaných. A ono je to úplně naopak.
Z agresivních antivax jsou agresivní prorusáci.
@bertoldina píše:
Já ji zažila. Uz před 30 lety. V první třídě Rus, Vietnamec, Řekyne. Český neuměli ani píp, na konci první třídy už se domluvili všichni. Výuku to nerusilo, největší problém měla na zacatku skolniho roku druzinarka, jak vysvětlit Vietnamcovi, že má donést mydlo.
@Arboretka píše:
Fanatismus? Hm.. ty máš dost. To je základní slušnost. Tywoe, tak navrhni řešení. Budeme je internovat v táborech? Co chceš? Tak obešli ministerstva a navrhni jim řešení. Mých dvacet kolegů z východního Polska si je vzalo domu, k sobě. Mají to tam mnohem horší než my. U nás je ukrajinský stavitel, teď dostavěl byty, chtěl je pronajímat, půjčil je. Jeho kluk hraje šachy s mým. Myslíš, že jste jediná škola, kde je hodně nových dětí? Nejste.
@Uslava píše:
Agresivita všeho ukrajinského graduje jen v očích těch, co jim vadila např. agresivita očkovaných. A ono je to úplně naopak.![]()
![]()
Z agresivních antivax jsou agresivní prorusáci.
Myslim, te Arboretka nebyla antivax, pokud si ji pamatuji z covidovych diskuzi. Ale jinak souhlasim hoaxy a dezinformace se ted siri o Ukrajincich stejne jako se sirily o Covidu. Jen ted ti panikari presedlali na neco jineho. Ockovani uz netahne, tak se ted bude strasit vsim moznym ohledne Ukrajincu.
@bertoldina píše:
@Arboretka Zavřený školy za covidu byl pr.user, ale na to vliv dětí z UA neměly. Děti s OMJ ve třídách nejsou žádná novinka, že s tím někteří učitelé neumí zacházet není problém těch dětí.
Navíc ukrajinstina/ruština nejsou češtine tak vzdálené, děti se to zvládají naučit rychle. Viděla jsem to na skolach, kam jsem před mateřskou chodila dělat primární prevenci.
A osobně bych byla radši, kdyby se moje děti naučily jak se k takovým spoluzakum chovat, jak pomáhat atd. než o dva druhy prvoku navic.
Já třeba nerozumím tomu věcnému remcani ve stylu neřešily se školky, blbě, teď se řeší, taky blbě.
Nemyslím, že by se tu startovalo proti obavám z ekonomické situace a tak, to je přeci logické, že se toho část lidi bojí. Startuje se proti tomu, že za to můžou lidi z UA, proti priblblemu závidění zoo, proti vymyslum, jak švagrová babičky bratrance slyšela, že…
dva druhy prvoků navíc? Vidíš to? To je přesně to, o čem píšu. Tady přeci vůbec nejde o prvoky. A třeba jak se k takovým dětem chovat? Moje děti obě prošly, respoektive to mladší ještě úrochází, jazykovou základkou, kde jsou zvyklí na cizince, na cizince v hojném počtu, od první třídy, umí se k nim chovat, ví, jak s tím zacházet, jejich třída, škola je multikulti mnohojyzyčná. To co se děje teď ale, v celé škole, nejen u nás, to nemá obdoby. A nejde o dva prvoky navíc. A děje se to právě po tom průseru dvou posledních let. Ty děti se potřebují učit, ne integrovat spousty a spousty jiných dětí. Bez přípravy, bez konceptu, tak jako teď běží, ze dne na den. Školky? Já už školkové dítě díky bohu nedám. Ale velmi dobře si pamatuju tou zoufalství, kdy je dítě v prosinci, takže tři mu byly v prosinci, od září nemělo nárok se dostat do školky, protože místa pro dvouleťáky nebyly, nikde v dojezdové vzdálenosti 30km. Jak zoufalé to bylo, protože do dalšího září to bylo 9 měsíců od jeho tří let. Jasně, taky byly běžné hlášky, tvoje dítě, ty se starej. Ne všichni mají xtisíc na soukromou školku. Tohle je třeba palčivý problém, který trápí spoustu rodičů, co mají děti v tom věku a co já si pamatuju, tak to nebylo jak řešit vyjma řečí tvoje dítě, stát není zaopatřovací ústav. A hle, najednou jdou navýšit kapacity i v průběhu roku. Nedivím se rodičů, že na to zírají. Na tu naši základku je nátřesk, běžně odmítají uchazeče, prostě se nedostanou všechny ty děti, přednost mají spádové, zybtek má většinou smůlu, musí jinam. Najednou se do školy s 500žáky vejde bez problémů třeba 70 dětí navíc? No nevejde, ne bez velkých problémů, ale musí to jít. Nějaké zoo je mi úplně ukradený.
Já fakt pro sebe vycházím z toho, že být ve stejné situaci, chtěla bych potkat někoho jako já. Kdo pomůže a nebude řešit očkování, školu, atd. Vždyť se to semlelo tak rychle. Vlada věřím toto bude řešit.
@alejandra píše:to me rozesmalo, proc s tim mela takovy problem?
No protože každé dítě muselo donést jedno tuhé mýdlo, abychom si v té družine měli čím mýt ruce. Bylo v takové té desive upatlane sitce povesene na umyvadle. Dodnes vidim, jak na něj tou sitkou s mýdlem mavala, koulela očima a opakovala MÝDLO! MÝDLO! DONEST SEM! ![]()
@jkra píše:
Fanatismus? Hm.. ty máš dost. To je základní slušnost.Tywoe, tak navrhni řešení. Budeme je internovat v táborech? Co chceš? Tak obešli ministerstva a navrhni jim řešení. Mých dvacet kolegů z východního Polska si je vzalo domu, k sobě. Mají to tam mnohem horší než my. U nás je ukrajinský stavitel, teď dostavěl byty, chtěl je pronajímat, půjčil je. Jeho kluk hraje šachy s mým. Myslíš, že jste jediná škola, kde je hodně nových dětí? Nejste.
vždyť to píšu, jsi nenormálně agresivní, jakmile dojde argument, začneš vyšilovat, já úplně zírám.
@bertoldina píše:
No protože každé dítě muselo donést jedno tuhé mýdlo, abychom si v té družine měli čím mýt ruce. Bylo v takové té desive upatlane sitce povesene na umyvadle. Dodnes vidim, jak na něj tou sitkou s mýdlem mavala, koulela očima a opakovala MÝDLO! MÝDLO! DONEST SEM!
@alejandra píše:
Myslim, te Arboretka nebyla antivax, pokud si ji pamatuji z covidovych diskuzi. Ale jinak souhlasim hoaxy a dezinformace se ted siri o Ukrajincich stejne jako se sirily o Covidu. Jen ted ti panikari presedlali na neco jineho. Ockovani uz netahne, tak se ted bude strasit vsim moznym ohledne Ukrajincu.
no jistěže nejsem antivax, máme všichni tři dávky a očkované je i dítě 12+. A nebavíme se o hoaxech a dezinformacích nebo zoo, bavíme se o reálných problémech a starostech, které prostě jsou. A ani o těch se nevyplatí mluvit.