Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@bertoldina píše:
A ty víš, kdy tam bude mír?
Nerozumím otázce - chcete tím říct, že podle Vás už nikdy žádná Ukrajina nebude existovat, že se všech 40 mil Ukrajinců „domestikuje“ v jiných evropských národech? To by se asi těm Rusům nebránili, kdyby nechtěli, aby Ukrajina jednou byla obnovena, ne? Já nevím, jak dlouho to bude trvat, ale vím, že jednou to skončí. A do té země se ti lidé musí vrátit a znovu ji vybudovat.
@Villanelle píše:
@Upirek123 Demokracie neznamena, ze si kazdy muze rikat ci delat co chce.
Samozřejmě. To už asi pochopila většina těch „japnějších“, že demokracie znamená, že si jen někteří, rádoby vyvolení, mohou dělat co chtějí.
Zbytek může jen držet hubu a krok, tedy myslet si a říkat to, co ti „vyvolení“ určí. Ještě taky na ty vyvolené a jejich kauzy můžeme vydělávat. Nějakou tu korunu nám taky nechají, abychom moc neřvali…
Ono je to tak nějak ve finále jedno, jestli jsou u koryt ti s těma rudýma knížkama, nebo úžasné porevoluční vlády, jedno, z jaké partaje…normální člověk musí to jejich řádění vždycky nějak přežít s co nejmenší újmou ![]()
@beta72×xx píše:
Samozřejmě. To už asi pochopila většina těch „japnějších“, že demokracie znamená, že si jen někteří, rádoby vyvolení, mohou dělat co chtějí.Zbytek může jen držet hubu a krok, tedy myslet si a říkat to, co ti „vyvolení“ určí. Ještě taky na ty vyvolené a jejich kauzy můžeme vydělávat. Nějakou tu korunu nám taky nechají, abychom moc neřvali…
Ono je to tak nějak ve finále jedno, jestli jsou u koryt ti s těma rudýma knížkama, nebo úžasné porevoluční vlády, jedno, z jaké partaje…normální člověk musí to jejich řádění vždycky nějak přežít s co nejmenší újmou
A kdo je, prosím, ten „normální člověk“?
@ida007 Ano, skončí. Ale je setsakra rozdíl, jestli za měsíc nebo za rok nebo za několik let. Lepší je počítat s tou delší variantou a pomoci uprchlíkům se tu zapojit do běžného života. To neznamená, že se nevrátí. A uprchla jen část, ne 40 mil…
@bertoldina píše:
@Arboretka No jasně, že to nemá obdoby. Epidemie takového rozsahu tu sto let nebyla, válka nás tak ohrožující taky ne. Zrovna ty školky jsou problém léta, u nás nemá šanci ani tříleták. Takže já jsem ráda, že se to konečně začíná řešit. Přesto radši nepočítám s tím, že mi za cas druhorozene letní ve třech vezmou.
Mám dotaz: jaká epidemie? Ona někdy hygiena vyhlásila epidemii? Viděla jste statistiky úmrtnosti posledních let? Srovnání? Mrkněte na twitter p. Dostála. Asi budete překvapená…
Ale chápu, že palcové titulky ze seznamu lezou hodně do podvědomí a člověk pak papouškuje každou blbost, kterou slyší…
@Alriga píše:
Ano, bylo to velmi těžké období. A teď je ještě těžší. Děti ale neumiraly pod troskami, neprchaly před genocidou, neumírali jim tátové. Teď je válka. Za humny. Stěžovat si, že nase děti mají zhoršené podmínky vzdělávání je absurdní.
Absurdní je to srovnávat. Vede to k bagatelizaci, která není na místě.
@beta72×xx píše:
Mám dotaz: jaká epidemie? Ona někdy hygiena vyhlásila epidemii? Viděla jste statistiky úmrtnosti posledních let? Srovnání? Mrkněte na twitter p. Dostála. Asi budete překvapená…Ale chápu, že palcové titulky ze seznamu lezou hodně do podvědomí a člověk pak papouškuje každou blbost, kterou slyší…
Ja nemusim mrkat na twitter, znam ho osobně
.
A jo, poslední dva roky tu byl běžný život, nic zvláštního se nedělo, pohoda, jazz…
.
@bertoldina píše:
@ida007 Ano, skončí. Ale je setsakra rozdíl, jestli za měsíc nebo za rok nebo za několik let. Lepší je počítat s tou delší variantou a pomoci uprchlíkům se tu zapojit do běžného života. To neznamená, že se nevrátí. A uprchla jen část, ne 40 mil…
Ale pomoci se zapojit nemusí znamenat ihned je nahnat bez znalosti jazyka do českých škol. Zrovna dnes je o tom článek na Seznamu - ten systém nevyhovuje nikomu - ani UA dětem, ani ČR dětem, o českých učitelkách a rodičích na obou stranách ani nemluvě. Navíc je potřeba si uvědomit, že celá UA není ve válce - školy na většině území normálně fungují a dětem, kteří tam nejsou prezenčně poskytují standardní on-line výuku. Takže ty děti nejsou bez vzdělání. Klidně by stačilo, kdyby se tady učily „jen“ český jazyk.
@ida007 píše:
Pracuji s Ukrajinci dobrých deset let. Utíkali z UA jednak kvůli ekonomické situaci, ale také kvůli režimu, který tam panoval (a jehož je prezident Zielensky představitel). Úplatky jsou tam na denní pořádku. Vzpomínám, jaké tady panovaly na začátku války obavy, že UA zaměstnanci odejdou bojovat a budou chybět na stavbách. Podle oficiálních údajů jich odešlo 10 %. (já osobně znám několik výrobních závodů, kde pracovalo 196 UA - bojovat odešel jeden!). Oni za ni a režim tam bojovat nechtějí.
Ta země je neskutečně zkorumpovaná, my používáme termín mafiánská, ale sami Ukrajinci běžně mluví o nacistickém režimu. Navíc je ta země je nejednotná. Velká část jejich obyvatel má k Rusku blízko.Včera jsem četla článek o znásilněné Ukrajince a nejsmutnější mi na tom přišlo tohle, cituji: „Neslyšela jsem, co říkají, ale uvědomila jsem si, že jeden z místních ukazuje na mě a říká: ‚Je to banderovka! To kvůli takovým lidem vypukla válka. Je manželkou vojáka‘,“ Tzn., že ji těm ruským vojákům předhodil nějaký soused. Je to strašné, ale velmi dobře to ilustruje tamní situaci.
Chápu, že tohle je ženský server a ženy jsou více emocionální. Ale války se nevyhrávají emocemi a hysterií, ale rozumem, taktikou a strategií. Je nutné pomáhat, ale je dobré u toho neztratit nadhled a objektivitu.
Ido, díky moc, konečně příspěvek, co je věcný a má co říct.
Po nesmyslech typu jak Ukrajinci bojují za naší demokracii
a jiných perlách je tohle jak živá voda.
Průšvih je, že nadšení z pomoci velmi rychle opadává - ani není divu, to se dalo čekat. Bohužel rostoucí nenávist mezi lidmi spláchne i ty poctivé Ukrajince, kteří tady roky dřou - a máš pravdu, z těch, co znám z práce, NIKDO do bojů nešel. Naopak se báli a přemýšleli, co dělat, kdyby museli narukovat. I to o něčem vypovídá, ale to se do oficiálního narativu nehodí.
@ida007 píše:
Ale pomoci se zapojit nemusí znamenat ihned je nahnat bez znalosti jazyka do českých škol. Zrovna dnes je o tom článek na Seznamu - ten systém nevyhovuje nikomu - ani UA dětem, ani ČR dětem, o českých učitelkách a rodičích na obou stranách ani nemluvě. Navíc je potřeba si uvědomit, že celá UA není ve válce - školy na většině území normálně fungují a dětem, kteří tam nejsou prezenčně poskytují standardní on-line výuku. Takže ty děti nejsou bez vzdělání. Klidně by stačilo, kdyby se tady učily „jen“ český jazyk.
MSMT už na výuku češtiny udělalo výzvu. Je to složitý, nikdo neříká, že není. Kdyby se vědělo, jak to bude, tak se to řeší snaz. Vždyť ta distancka bylo to samé, hledalo se, zvládalo se to různě, nikdo nevěděl, co bude…
A češtinu se rychleji naučí, když budou moci být i v kolektivu.
@beta72×xx píše:
Ido, díky moc, konečně příspěvek, co je věcný a má co říct.Po nesmyslech typu jak Ukrajinci bojují za naší demokraciia jiných perlách je tohle jak živá voda.
Průšvih je, že nadšení z pomoci velmi rychle opadává - ani není divu, to se dalo čekat. Bohužel rostoucí nenávist mezi lidmi spláchne i ty poctivé Ukrajince, kteří tady roky dřou - a máš pravdu, z těch, co znám z práce, NIKDO do bojů nešel. Naopak se báli a přemýšleli, co dělat, kdyby museli narukovat. I to o něčem vypovídá, ale to se do oficiálního narativu nehodí.
No vidíš, mně dodají byt se zpožděním, protože jim dělníci narukovali.
Teda ja chapu, ze clovek v ruznych profesich potkava ruzne „vyselektovane“ Ukrajince. DIky sve praci, prostridala jsem par pracovnich skupin, jsem potkala docela hodne Ukrajincu a protoze tak nejak v te cizine k sobe tihnem, dost jsme se pratelili, i s jejich ukrajinskymi kamarady. Ale teda vsichni svou zemi meli radi, nikdo o nejakem nazi rezimu nemluvil. Ve dvou pripadech doslo pak k navratu domu, jo, do te strasne Ukrajiny. Ale asi mluvim za ty vzdelanejsi, neobsahnu svyma zkusenostma cely prurez jejich svetonazory, ale s tim jak bezne oni mluvi o nazi rezimu, bych teda byla opatrna. A korupce? Ony ty uplatky a ruzne podvody zneuzivajici postaveni jsou i v CR, vime? A ne malo. Rozsah srovnavat nebudu, ale nedelala bych z toho ukazatel civilizovanosti.
@jkra píše: [citU nás mají školy každé odpoledne hodinu češtiny pro tyto děti. Třídy jen pro Ukrajince asi řešení nejsou.. chceme je začlenit. Tohle nemá teď jiné řešeni. Je to nápor pro všechny, po covidu extra. Bud se z toho posadíme na zadek nebo udelame to nejlepší, co můžeme. A navdavkem nám všem asi zvednou daně, všechno ještě zdraží. Tak jsem asi blbá, protože tohle lze ustát, dokud se nebojíš o život a nemusíš prchat. Co jiného můžeme dělat…
@Arboretka píše:
a to co děje teď, je systémové řešení? Jako tady máš 70 dětí se kterými se nedomluvíš, narvi je do už tak narvané školy a bez diskuze? To je systémové řešení? Nedomluvíte se? Některí děti ano, tak ať tlumočí. A právě že to není jen naše škola, kdyby ano, bylo by to ještě dobré, protože kupodivu zrovna naše školy s tí tak nějak umí pracovat, zatím tedy vždy v mnohem menším měřítku a vždycky bylo takové řešení, že třeba to jedno dítě cizí šlo tak, aby se s ním byl schopen domluvit učitel, což teď v tom masivním měřítku nejde, ale není to jen naše škol. A školy a učitelé s tím bojují hrozně. Víš, co je problém, u nás by byl schopen vyčlenit třídy pro Ukrajince, dokonce i v ostatních školách, jakože prostry, byli by schopni to personálně obsadit Ukrajinskýma učitelama, udělalo by se něco na způsob malotřídek, prostě dva tři ročníky pohromadě. Naše škola dokonce má češtináře pro cizince, je to běžná škola, cizí děti běžně mají denně hodinu navíc, kde jedou jen češtinu a to a anglicky, německy, francouzsky a rusky mluvícím učitelem. Ale nejde to, protože nedostanou peníze na ty pedagogy. Tady žádné systémové řešení není, hodilo se to na školy.
To neni pravds, nepotrebujeme je zaclenit ted okamzite, to je ciry alibismus. Mame tri mesice do konce skoly. U tech deti se ani nepocita s tim, ze by mely zvladat latku..ony v tech tridach sedi a koukaji a nerozumi slovu. Takze resenim, minimalne tam, kde to jde, je resit malotridky, aklimatizovat je, narvat do nich cestinu. A hlavne ziskat cas do zari, na nejake komplexnejsi reseni, nez pretizene tridy. A tam, kde by to behem t, dne zvladlu, vcetne ukrajinskeho personalu, nemohou, protoze finance. Jasne ze se to zvladne, musime, nemame jinou moznost, ale… to je presne ono. A pomalu ani nemuzu napsat, ze me to stve, ne ty deti, ta situace, aby z toho nekdo nebyl vztekly. A chystam se na vecer, uz jsem byla pred chvili pozadana, abych sla na radu rodicu pred schuzkama, pomoct zmirnit napeti., Takze pro klid budu obhajovat neco, co mne osobne vnitrne stve, abychom to nejak ukocirovali
@Alriga píše:
Ano, bylo to velmi těžké období. A teď je ještě těžší. Děti ale neumiraly pod troskami, neprchaly před genocidou, neumírali jim tátové. Teď je válka. Za humny. Stěžovat si, že nase děti mají zhoršené podmínky vzdělávání je absurdní.
Promin, ale to je nesmysl. Protoze podle tehle logiky musi byt spokojeny absolutne kazdy, jenom jeden clovek na svete ma narok nebyt spokojeny a stastny a sice ten, co je na tom absolutne nejhur ze vsech lidi na svete.
To, ze nekde umiraji lide je samozrejme horzne. Ze bychom si meli vazit naseho relativniho pohodli je taky fakt. Ale lidska psychicka takto nefunguje a obzvlaste detem toto nevysvetlis.