Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Calathea píše:
Tak já třeba si to cele stále pamatuji a díky tomu beru vyjádření v mediich s velkou rezervou. Jak ockovani má 94% účinnost, jak to nechytíš, neroznasis atd. Teď už je to naštěstí na chvíli pasé, ale jde o to jak nám vlada naprosto bezostyšně lhala a manipulovala s nama. To hned tak nezapomenu. A když teď vidím jak se nepotkavaji vyjádření o uprchlicich v mediich s mou osobní zkušenosti a zkušenostmi mých blízkých, tak jsem velmi obezřetná.
Ok
@hanka.br. píše:
Je na čase přijmout fakt, že svět nebude jako dřív. Je válka - chápeš to slovo? Nevinní lidé umírají, matky před očima svých dětí, tak prostě utíkají a očekávají od nás trochu lidskosti. Ne, do našeho systému nic nevložili, přesto doufají, že se zachováme lidsky. Jestli nás celá tahle válka bude stát jen trochu toho pohodlíčka, zrušení slev na jízdném a drahotu, můžeme mluvit o štěstí a být vděční. Může to být mnohem horší. Bože… co vložili do našeho systému…to snad není pravda.
Naprosto souhlasím, ale mezi zachovat se lidsky a pomáhat a rozhazovat na všechny strany a zapomínat na vlastní národ je obrovská propast.
Vzhledem k tomu, že mám teď docela velké zdravotní problémy a čeká mě operace, tak jsem stále po nemocnicích a vidím, slyším 🙂
Mezi zdravými Čechy jsou taky Ukrajinci čekající na rtg plic s těžkou tuberou, na kožním se svrabem a podobně.
A taky to asi dělá dost i to, že moje rodina pracuje ve zdravotnictví.
Na Ukrajině se totiž vše platí, tady to mají zdarma
@šklíbakočka píše:
Jen takové drobné upozornění, mezitím se vláda změnila, tohle už je další vláda
Jakože tahle už lhát nebude? Pobavilas ![]()
@Calathea
Doufám, že nečekáš, že v případě, že by tady byla válka a ty bys musela zdrhat s děckama a jednou taškou někam na západ, že by ti tam někdo pomohl? Že bys taky měřila stejným metrem a nečekala nějakou pomoc? Žádnou nabídku bydlení, jídla, školy pro děti.
Předpokládám, že bys automaticky počítala s tím, že budeš spát někde na mezi a živit se kořínky rostlin. Protože oni nejsou zodpovědní za to, že ty utíkáš před válkou a smrtí a navíc jsi do jejich systému nevložila ani kačku. Ony ty mlýny někdy melou, sice pomalu, ale melou, tak aby sis někdy nevzpomněla.
Nejhorší je, že lidi jako ty, pak budou nejvíc natahovat ruce a dožadovat se pomoci.
@Calathea píše:
Ze by válka byla ta spojitost? Zkušenosti z krajského města. Zrovna predevčirem se snažil s ukrajinským pasem registrovat pod falešným jménem člověk, co byl vyhoštěn pro kriminalitu z ČR. Na druhou stranu kamarádka ubytovala rodinu(ženy a děti), která je velmi skromná a vděčná. Proste nejsem sluníčkářka a vnímám i ty negativní stránky věci. A je mi jasný, ze tahle situace neskončí během týdnů, to nás ovlivní na další roky. Čím větší díru si teď do rozpočtu děláme, tím hůř nám pak bude. Tak snad jak píšou ty články nám opravdu pracující posila pomůže. Jsem docela zvědavá na transformaci pracovního trhu. Už ted měly matky s menšími dětmi problém sehnat rozumnou práci a když jich tu teď máme o desítky tisíc víc. Uvidíme…
K tomu bych jen podotkla, ze mnohem hloub zatal sekeru Babis s Ajou (a covid byl jen zaminka) a navic ani nedokazali tvorit prebytky v dobe rustu.
@Calathea píše:
Naprosto souhlasím, ale mezi zachovat se lidsky a pomáhat a rozhazovat na všechny strany a zapomínat na vlastní národ je obrovská propast.
Už ty fejsbuky nečti, jsi z toho celá zmagořená. Zapomínat na vlastní národ…tohle máš ze svý hlavy? Kdo na tebe zapomněl?
@bigl píše:
@Calathea
Doufám, že nečekáš, že v případě, že by tady byla válka a ty bys musela zdrhat s děckama a jednou taškou někam na západ, že by ti tam někdo pomohl? Že bys taky měřila stejným metrem a nečekala nějakou pomoc? Žádnou nabídku bydlení, jídla, školy pro děti.
Předpokládám, že bys automaticky počítala s tím, že budeš spát někde na mezi a živit se kořínky rostlin. Protože oni nejsou zodpovědní za to, že ty utíkáš před válkou a smrtí a navíc jsi do jejich systému nevložila ani kačku. Ony ty mlýny někdy melou, sice pomalu, ale melou, tak aby sis někdy nevzpomněla.
Nejhorší je, že lidi jako ty, pak budou nejvíc natahovat ruce a dožadovat se pomoci.
presne tak, ta vlna solidarity a kroky vlady jsou motivovany tim, ze jsme dalsi na rade.
@bigl píše:
@Calathea
Hezky vystizene.
@Calathea píše:
@free333 @větvička1 jenze to jízdné byl jen příklad, který mě zrovna napadnul, o to konkrétně vůbec nejde. Jde o ten způsob jednání naši vlády, kdy rozhodnutí nepromýšlí a jen podněcuje nenávist. A teda samozřejmě rozhazuje ze státního rozpočtu. V podstatě jsem nepochopila kam potřebuji uprchlíci jezdit, aby bylo nutné je nechat jezdit zdarma. Ale to je detail. O to v mem příspěvku neslo.
Hele, ty nádhero….. ty by jsi byla ráda, kdyby je někdo zavřel do uprchlických táborů a vobehnal ostnatým drátem, co?
Nenávist tady podněcují jen takový závistivý hydry, jako jsi ty. Asi bych ti měla připomenout, že ukrajinci tady už pěknejch pár let dělají tu nejhorší práci. Makají na stavbách, dojí krávy, uklízejí, dělají v lese. Berou práci, kterou českej človíček dělat nebude, páč mu nevoní. Já jsem všema deseti pro, aby se jim co nejvíc usnadnila integrace do naší společnosti a pracovního systému. Nezávidím jim. Není co. Naopak, je mi jich neskutečně líto a klidně se uskromním. Oni nám to totiž vrátí.
@bigl a ty mě nějak znáš kočko. No jako rozhodne bych nečekala ubytování v hotelu, bus zdarma, měsíční kapesné, dítě po měsíci války do školy atd. Uprchlický tábor by bylo max co bych já čekala. Apropo ta kamarádka co ubytovala rodinu. Jejich děti jedou on-line výuku. Tak proč máme integrovat ty deti obratem do českých škol, vždyť se pocita, ze se bude většina vracet ne?
@matkabagristy píše:
neni to nenavist, je to zavist. Deti ukrajincu maji docasne zadara nektere atrakce. Zalozila k tomu dalsi diskuzi.
Jak to maji deti ve skole, mne vypravet nemusis. Jsem uca cejaku na druhem stupni. Se starsimi jsem ucivo nejak dohnala, pokud to zas nezavrou, mam jeste rok na to vse upevnit (v devitce je to vetsinou opakovani). Sestaci jsou tristni. Nemaji zazito, upevneno to, na cem ja mam stavet. Takze ucim 4.-5. tridu a k tomu po troskach sestku.
Muzu te uklidnit, ukrajinci nejsou prvni integrovani cizinci u nas. Mam zkusenosti s vietnamci. V pocatcich vubec nejde o to, aby se tyto deti ucily v rytmu zbytku tridy, neceka se, ze zvladnou ucivo jako ostatni. Jde o to, aby byly v detskem kolektivu a mely podporu v jazykove komunikaci mimo tridu.Příspěvek upraven 10.04.22 v 21:56
No ten problém vidím i v tom, že třeba samoživitelkám se tolik nedostane.
Já chápu, že to není stejný. Ale chápu i lidi co nemají a vidí jen zdražování, všeho a všude. Nájmy jsou vysoké, že je kumšt na ně dosáhnout.
Jestli u vás ve škole to jaksi taksi jde, tak je to super. Neteř je ve škole nešťastná. Vyloženě si zoufá, že po 2 letech doma se těšila do školy. Nejdřív náraz, obrovské rozdíly, někdo se doma učil, jiný vůbec. Teď dostali do třídy ukrajince,
učitelka pořádně neučí ani jedny ani druhé.
Kamarádka má syna na prvním stupni a je to podobné.
Opravdu jsem ráda, že teď nemám dítě školou povinné. ![]()
@Upirek123 píše:
@VillanelleVzhledem k tomu, že mám teď docela velké zdravotní problémy a čeká mě operace, tak jsem stále po nemocnicích a vidím, slyším 🙂
Mezi zdravými Čechy jsou taky Ukrajinci čekající na rtg plic s těžkou tuberou, na kožním se svrabem a podobně.
A taky to asi dělá dost i to, že moje rodina pracuje ve zdravotnictví.
Na Ukrajině se totiž vše platí, tady to mají zdarma
A ten zdroj? Jedna pani, jak psala Bagristova vid? Tak aspon název te nemocnice, rada ji kontaktuju o vyjádření.
Jojo, takových bylo i za covidu. Jedna takova mi prisahala, jak u nich ve skole skoncily ockovane deti v nemocnici s těžkou reakci. Taky videla, slysela. Ale jak chtel clovek znat konkrétní skolu ci nemocnici, aby se to teda mohlo zverejnit a resit, dostalo se mi takrka totozne odpovedi. Nemusím rikat, ze se samozřejmě ukázalo, ze lhala. Ale ty mas jiste sve informace podložené a vis, kde konkretne byli uprchlíci z Ukrajiny jiz operovani. ![]()
@Janli Jj já vím, taky je v práci máme. Jak říkám, některé z nich bys potkat sama v noci nechtěla…
@Calathea píše:
@bigl a ty mě nějak znáš kočko. No jako rozhodne bych nečekala ubytování v hotelu, bus zdarma, měsíční kapesné, dítě po měsíci války do školy atd. Uprchlický tábor by bylo max co bych já čekala. Apropo ta kamarádka co ubytovala rodinu. Jejich děti jedou on-line výuku. Tak proč máme integrovat ty deti obratem do českých škol, vždyť se pocita, ze se bude většina vracet ne?
Ty děti mají na integraci tři měsíce, náš systém na ně netlačí, ale umožňuje to, aby se děti cítily pokud možno normálně. Je to špatně?