Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zítra máme ve městě uzavřené všechny školky. Jedná se o jeden den. Nevím jestli si mám vzít v práci neplacené volno nebo mám na něco nárok od státu? Jak postupovat? Jedná se o státní školku. Děkuji za rady a zkušenosti
A kde bylo dítě celé prázdniny? Teta, kamarádka, sousedka zítra nepohlidaji? ![]()
Furt nějaký nároky, běžte vy samoživy už s nimi do zadele. Najmi si na den komerční hlídání.
Zítra je poslední prázdninový den, školky všude otevírají až v úterý
to se snad ví celkem dlouho, ne?
No ona ani nepíše, jestli je sama.
Jsou normálně ještě prázdniny. Každý jak si zařídí. Zaplať si hlídání, dej dítě jiné mamince apod.
Jinak teda s neplaceným volnem by mě zajímalo, jak to u vás v práci dělají - protože u nás to hrozně nechtějí, je s tím vopruz, protože za neplacené volno by sis měla platit sociální a zdravotní.
@pufik20 Jistě že máš nárok od státu. Jestli bydlíš v Praze tak si dítě odnést na ministerstvo ať ty ho pohlídají, když povolili zavřít školky v době prázdnin..Taková nehoráznost
@Burj Chalifa tak já teda nevím, ale třeba u nás v okolí žádné komerční hlídání nabizene není. Jsme malé město a žádné chůvy nebo agentury na hlídání tu nejsou. Na webu hlídaček je v naší blízkosti evidována jen jedna paní a ta má stálé klienty a tak už nové nepřijímá. Nehledě na to, že já teda nevím, ale neumím si představit, že své děti jen tak sverim někomu cizímu, koho neznám, to se snad musí ta hlidacka s dětmi předem nějak seznámit a stejne tak se s ní musím seznámit já, ne? Přece je nenechám úplně cizímu člověku a už vůbec tu cizí paní nenechám u sebe doma a nepůjdu do práce, ne? Nebo jak to jako reálně funguje?
@solip Tak si vezmi dovolenou. Nic Ti nebrání. Prázdniny máš mít naplánované celé, abys pak věděla, jestli Ti dovča vyjde.
Jinak ano, nechala jsem dítě i cizí paní. Když jsem musela do práce, dítě nemohlo do školičky nebo školky, tak jsem prostě řekla agentuře a oni mi dodali osobu. Garantují její spolehlivost a já jsem to musela risknout. Druhá možnost by byla najít do práce, ale když jsem si to nemohla dovolit, tak holt cizí paní.
@pufik20 píše:
Zítra máme ve městě uzavřené všechny školky. Jedná se o jeden den. Nevím jestli si mám vzít v práci neplacené volno nebo mám na něco nárok od státu? Jak postupovat? Jedná se o státní školku. Děkuji za rady a zkušenosti
A to jsi zjistila až teď, že školní rok začíná až v úterý? Obvolej babičky nebo kamarádky. A nebo si vezmi v práci dovolenou nebo neplacené volno. Nebo jak se domluvíte. Stát opravdu o prázdninách nic neplatí.
@Slečna Ferka já žádnou dovolenou nepotřebuji, jsem na rodičáku, nejsem zakladatelka. Jen jsem reagovala na příspěvek, kde jedna uživatelka hned odkázala na komerční hlídání, tak jsem ji chtěla říct, že to tak jednoduché všude není. U nás prostě žádná taková firma není a nějakou paní „z ulice“, která jako na FB nabízí, že pohlídá děti i dům a nemá žádné ověření, ke svým dětem nepustím.
Příspěvek upraven 30.08.20 v 23:03
@solip píše:
@Burj Chalifa tak já teda nevím, ale třeba u nás v okolí žádné komerční hlídání nabizene není. Jsme malé město a žádné chůvy nebo agentury na hlídání tu nejsou. Na webu hlídaček je v naší blízkosti evidována jen jedna paní a ta má stálé klienty a tak už nové nepřijímá. Nehledě na to, že já teda nevím, ale neumím si představit, že své děti jen tak sverim někomu cizímu, koho neznám, to se snad musí ta hlidacka s dětmi předem nějak seznámit a stejne tak se s ní musím seznámit já, ne? Přece je nenechám úplně cizímu člověku a už vůbec tu cizí paní nenechám u sebe doma a nepůjdu do práce, ne? Nebo jak to jako reálně funguje?
pokud je to akutní, tak prostě necháš dítě s někým neznámým
pokud plánuješ využívat chůvu pravidelně, tak se s ní samozřejmě seznámíte ty i děti
když jsme hledali chůvu, pozvala jsem jí na odpoledne nezávazně, pohrála si s holkama a pak jsme se domluvily my dvě
už to budou 3 roky co jsme chůvu našli a spokojenost
@solip Sorry, to bylo nedorozumění. Chtěla jsem tím říct, že kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod. A říct „služby nejsou“ je typická ukázka důvodu. A docela se mi otevírá kudla v kapse, že tu někdo čeká, že mu erár zařídí péči o dítě, když přitom jsou normální prázdniny…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.