Uzavření pracovního poměru
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Uzavření pracovního poměru
Dobrý den, mám dotaz. Byla jsem na osobní schůzce (pohovoru), měla jsem se rozhodnout zda chci nastoupit. Psala jsem email, že ano a že prosím o poslání pracovní smlouvy (abych si to mohla přečíst). Na to mi však bylo odpovězeno ať pošlu scan OP a kartičky pojišťovny a at odešlu vyplněny dotaznik (ve kterém chtějí číslo OP) (zároveň v dotazníku ani nechtěli moje číslo účtu). Nevidím důvod (pokud nemám podepsanou smlouvu) posílat scan OP a kartičky pojišťovny, za mě je to asi podvod.. nazory prosím? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@vokishka pracovní pohovor probíhal cca 15 minutově.. probraly jsme peníze, způsob a probíháni práce, víkend a to je asi vše.
Makala jsem předtím ve více firmách a nikdy po mně nikdo nechtěl nascenovat do e-mailu občanku nebo kartičku pojišťovny.
Navíc jsme tohle vždy řešili až po podepsání smlouvy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás je tohle běžný postup. Ještě chceme výpis z rejstříku trestů, doklad o vzdělání a číslo účtu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kavenka Já jsem ještě stále v tomhle zmatená, dekuju za odpoved, nicméně je to za me proste divne, videt se jednou na chvilku, neposlat do e-mailu smlouvu na přečtení a ihned chtít OP a kartičku pojišťovny. Prijde mi to jako citlivý a porad přes e-mail osobní údaj. Muze si na me vzit i půjčku ne? Stále mi nerekl, jak nakládají s GDPR
Osobně bych tyhle věci asi pochopila, nicméně nerozumím tomu, k čemu jim to vlastně bude cislo OP a všechny údaje s nim spojené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jjjjjjjjj813 píše: Více
no my máme teoreticky povinnost přijít nahlásit nové číslo občanky. I když ve skutečnosti to asi nikdo nedělá. To číslo prostě zaměstnavatel někde má, nevím, jestli to není dokonce na smlouvě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nic divného mi na tom nepřijde. Číslo OP a všechny vaše citlivé údaje si např. zapisuje i hotel, když se ubytujete. A zatím jsem teda neslyšela ani o jednom případu, kdy by si recepční vzala úvěr na někoho z hostů… Přece tušíte, jestli se hlásíte do solidní firmy, ne? Jestli je vám to tak moc proti srsti, tak buď můžete nenastoupit (a pak doufat, že najdete firmu, která vás bude chtít a bude nabírat přesně tím způsobem, jakým si to představujete), anebo se s nimi zkusit domluvit, že přinesete doklady na oskenování osobně a rovnou podepíšete smlouvu. Ale řekla bych, že to chtějí takhle elektronicky, protože je to jednodušší a šetří to čas na obou stranách. Víc v tom nebude…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já mám zkušenost, že si to personální vždy opisovala nebo scanovala při osobní schůzce. Ve více různých firmách.
- Citovat
- Upravit
Ne, zaměstnavateli bych sken OP rozhodně neposílal. Skoro bych přemýšlel, jestli bych v takové firmě chtěl vůbec pracovat, když jsou na personálním idioti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zumpa Já nevím no, jakože všechno fajn až na tohle. Já byla od mala učena, že OP je nejvíc citlivý,,údaj” co můžu dat. Skrz OP se dá vzít úvěr, někam to registrovat nebo něco..
a zároveň to po mně chtěl vyloženě majitel firmy a ne personální oddělení, s tím jsem zatím vůbec nekomunikovala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@andiedvorakova .. v hotelu se na OP vždy maximálně podívali, rozhodne si ho nefotili nebo neskenovali a kdykoliv jsem kdekoliv byla, tak nebylo třeba předem skenovat a posílat do e-mailu. Nemyslím si, že jsem tak hloupá, jen jsem tohle v životě v práci nezažila a podvodů je dnes velmi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nástup děláme uchazečem osobně a na jeho základě se zpracovává smlouva. Údaje ze zdr. kartičky i občanky + další jsou k tomu třeba.
- Citovat
- Upravit
Tak rozhodně si opisují číslo, celé jméno a adresu pobytu. To je v podstatě jako sken.
- Citovat
- Upravit
@vokishka píše: Více
Ono to číslo občanky je třeba i na formulářích různých bank pro hypotéku atd., a když tam mzdovka zadá údaj ze systému a číslo se neshoduje, banka to vrací. Tak někdy je dobré mít osobní údaje nahlášené v pořádku. My si tedy kopii neděláme a scan nechceme, ale posíláme dotaznik kde číslo OP i pojišťovna je, na základě toho se připraví smlouva, a v den podpisu zkontrolujeme údaje v dotazníku s originály dokladů (ale nekopírujeme).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na sken nemá vůbec právo, bůhví, jak takový tatar vůbec nakládá s osobními údaji. K čemu to chce, když vše potřebné už vyžaduje v dotazníku?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit