Uzdička pod jazykem u novorozence – je normální?

Anonymní
21.5.25 18:44

Uzdička pod jazykem divná/normalni?

Holky co myslíte? Je to normalni? Syn měsíc a 10dní. Než zavolám k dr jaký máte názor?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4058
21.5.25 20:33

Noo :think:,prijde mi kratsi, nee ze ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1222
21.5.25 20:35

2 z mých 6ti dětí se s takovouto uzdičkou narodily, já sama taky, je to docela běžné. Nejstaršímu ji střihli hned v porodnici, pak jsme na stříhání byli znovu v jeho 3 letech (na mou žádost střihala zubařka), protože ji měl stále hodně, ale i tak jazyk musel dlouho rozcvičovat, tzn. nenaplnily se mé představy, že šmiknutí vyřeší "přibitý' jazyk. Uzdičku má i náš nejmladší, zatím nesříhanou, u kojení mu problém vůbec nedělala (problém s kojením by byl důvod, proč bych uzdičku začala řešit), tak zatím neřeším (budou mu 2r), mě ji střihali ve 14ti letech, dlouho mi ji nikdo nechtěl střihnout, měla jsem jen cvičit, po zkušenostech se starším jsem poznala, že samotné střižení vůbec nemusí pomoci, i když u sebe jsem střižení vnímala rozhodně jako pozitivní krok k uvolnění jazyka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4127
21.5.25 21:02

Podle me je kratka a resila bych to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
22.5.25 11:52

Jako klinická logopedka říkám ano, je hodně krátká. Ja osobně bych to řešila hned, na druhou stranu, znám případy, kdy dítě i s takovou uzdičkou problémy nemělo a naopak dítě, které ji nemělo zkrácenou tolik, problémy mělo. V tomhle věku záleží, jak se daří kojeni, jestli dobře saje, v pozdějším věku může mít vliv na výslovnost, především hlásek, u kterých se musí jazyk zvedat nahoru (TDNLRŘ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.5.25 20:08
@nikca92 píše: Více

Bohužel nekojím. A z lahve saje no jak kdy podle nálady. Je to velký lenošek. Děkuji za názor!:smiling_face_with3_hearts:

• Citovat
  • Upravit
8
22.5.25 23:08

Myslím si, že je krátká. Měli jsme to hodně podobně. V 5 dnech jsme to byli se synem nechat leaderem odstranit. Lepší je co nejdříve - nejmenší utrpení i pro rodiče.
Pak by se měla rána alespoň 4 týdny masírovat.
Pokud by se uzdička nechala, mohl by být problém s kojením, později i s mluvením.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.5.25 09:18
@Mamka2024 píše: Více

Děluji za názor
Bohužel nekojím

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...