Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj,
byla jsem na svem prvnim IUI a v den IUI mi neudelali ultrazvuk. Predpokladala jsem, ze se pred IUI UTZ dela, ale pak se vse sebehlo tak rychle, ze mi v tu chvili nedoslo se zeptat doktorky proc UTZ nebyl. No a ted mi to vrta samozrejme hlavou. Nevite nekdo, jestli to je bezny postup? Nebo vam v den IUI UTZ udelali?
Posledni UTZ jsem mela 4 dny pred IUI, folikul mel 14 cm, Ovitrelle jsem si pichla dle instrukce doktorky 13 hodin pred IUI.
Bohužel UTZ už se ve spousta Carech nedělá..
Mě ho také nedělali…
Každopádně si myslím ze alespoň jeden den před IUI by bylo super UTZ udělat
Moc Vám držím palce ![]()
Myslím, že by to mělo být v pohodě, pravděpodobně jsi teprve před ovulací.
Tak ať vám to vyjde ![]()
A nevis jaky je duvod, ze se to nedela? Ja to moc nepobiram ![]()
Vycistene spermie, ktere se pri IUI pouzivaji jsou zivatoschopne max. 12 hodin od zavedeni, narozdil od klasickeho spermatu, kde jsou ponechane tekutiny, ktere spermie chrani a ty pak vydrzi i nekolik dni. Takze u IUI je nacasovani extremne dulezite a co jineho poskytne lepsi obrazek o nacasovani nez UTZ…
Ovitrelle jsem si pichla 13 hodin pred IUI, ale vsude pisou, ze ovu po Ovitrelle nastava za 24-72 hodin, pricemz prumerna doba je 36 hodin, ale je to vse strasne individualni, takze mi prijde divne to jeste nezkontrolovat pomoci UTZ.
@Nikolka999 duvod bohuzel nevim. Je to asi z kapacitnich duvodu.
Kazdopadne, kdyby se to delalo, bylo by to jiste prinosem…
Me utz dr,.Jarošova udělala
dokonce pri inseminaci sem to zavádění viděla na obrazovce
nevim jestli to děla vzdycky byla to první iui u ni ale v pronatalu sem měla 4 a utz taky nebyly
@Janča3030
O tom jsem slysela, ze nekteri doktori zavadeji rovnou pri UTZ, aby presneji vybrali misto kam spermie vstriknout. Rekla ti doktorka co na UTZ vidi? Mela jsi praskly folikul nebo se terpve chystal prasknout? Tak pak dej vedet, jestli to melo efekt a povedlo se, drzim palce.
@Nikolka999 ja jsem byla na IUI v patek rano v Gennetu Letná, doktor utz udelal, zkontroloval sliznici a podíval se na folikul. Byla jsem 38 hodin po Ovitrelle a folikul tam stále byl a mel 21 mm. Doktor říkal, že by mel prasknout do neděle, ze načasování je spravne. Po iui me nechal ještě 5-7 min poležet…Dnes jsem cítila krátkodobé píchání na pravém vaječníku, beru to tedy tak, ze k prasknutí došlo dnes 🙃 absolvovala jsem uz jednu iui v minulém CAR a tam utz nedělali a ležet me také nenechali 🤷♀️takže asi opravdu záleží na doktorovi. Ja jsem věděla, že minule mi utz nedělali, tak jsem neváhala se na utz zeptat 😇 😊
@Nikolka999 říkala ze mam krásné otevřeny čípek pak neco ze je hezky slizkej😀 😀 a ze ovulace pravé probíhá,,pak taky říkala neco o žlutým telisku
Noo já tomu už moc nevěřím po všech těch zklamání, dneska sem 6den od iui a testovat chci v neděli tak snad ![]()
@MarciBagind
to zni jako dobry postup! Muzu se zeptat ke kteremu doktorovi v Gennetu chodis?
@Nikolka999 ja chodím do Gennetu Letná k paní doktorce Langerové, byla jsem u ni na úvodni konzultaci, telefonujeme si prubezne výsledky, ale zrovna to ted vyšlo tak, ze mela týden dovolenou, takže jsem v jednom tydnu absolvovala HyFoSy u doktora Leahomschi a ten mi podle utz naplánoval v ten samý týden iui, který udelal doktor Valachovič. Všichni tři byli parádní, profesionální, vyslechli vse, co jsem měla na srdci, vse dopodrobna vysvětlili, ja jsem spokojená… na ten utz jsem se doktora proste zeptala, protože mě to zajimalo..mela jsem predtim doktora v jiném car, co mi dával taky ovitrelle a když jsem měla podezření, že mi do 36 hodin po Ovitrelle folikul nepraskne, tak to uplne negoval, jakože „neni možný“…no a ted jsem byla na te iui, poprosila jsem o utz, byla jsem 38 a pul hodiny po Ovitrelle a folikul tam byl a mel 21 mm - prý by mel prasknout do dvou dnu. Takže jsem si potvrdila to, co jsem si myslela a mela jsem z toho ultrazvuku dobry pocit. 😇 😊
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.