Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ty jo, to mám jen já batolata, co vstávají 6:00-6:30, odpoledne spi az po obědě (takže nejriv ve 12:30) a večer usnou nejdřív v 19:30 (to je ta lepší varianta)? ![]()
Dcera 22m od jednoho roku - vstává v 9 hod, odpolední spánek 14-16hod, večer jde spát v 9 hodin s tím, že ji do postýlky šupnu ve 20 30hod a ona si tam povídá s usínáčkem až usne, trvá to cca tu půl hodinu
Tak to nas syn chodi mezi 5-6 ale spis v pet a spi do rana pokud mu zrovna nelezou zuby. zalezi teda kdy jde spat po obede, ale v 6 je nejdyl v postsli.
Ahoj, nas 18.mes chodi spat mezi 21-22hod, nam to tak vyhovuje, nebot ja jsem sova…vstava kolem 8hod a odpoledne spi tak 3 hodinky…
@zrcadlo píše:
U nás okolo 18:30-19h, vstává okolo 6:30-7h, přes den spí tak 1-1,5h většinou tak 11-12:30. Tříleťák chodí spát i vstává taky tak, ale přes den nespí.
Když to tak čtu, mám zlaté děti
Máme to úplně, ale úplně stejně! ![]()
Ty jo, nekterym tady prudce zavidim
Syn kolem osme vecer, ale ted taky parkrat strasil do 10 i vic…a uspavala jsem pres hodinu. zajimave je, ze pred nekolika mesici jsem se bavila s jednou maminkou tehdy rok a pul stareho ditete a rikala to same, ze kolem tech 17-18 mesicu se jim rozhodilo uspavani…tak treba to je nejake takove obdobi
Syn čerstvě 18 měs, ráno vstáváme v 6.30 poněvadž jdem se starším do školy, pak spí cca od 8.30-10-10.30h, pak kolem 14 h až přijdem ze školy a poo a večer je to různé dle toho jak je unavený ale cca 19-20-30 většinou spí celou noc, uspávám, jsem vedle něj na posteli, malý v postýlce, drží mě za ruku, povídáme, posloucháme cd, usínáčka..teď je nemocný, takže usíná rychle..Starší byl také spavec, poo spal do skoro šesti let, jenže on nemusel ráno vstávat, takže většinou spak třeba i do 9h a pak poo cca 12.30 -15,15.30 pak večer usínal kolem 21 a také spával celou noc
V tomto veku chodil syn spat v 18:00, vstaval mezi 5-6 rano. Kdyz jsme ho dali spat pozdeji, tak vstaval ve 4:00
Ted ve 3 letech chodi spat ve 20:00, vstava mezi 4-6hod., pres den spi hodinu ve skolce po obede.
Jsem ráda, že jsem přečetla tuto diskusi, protože vidím, že můj syn není sám, komu se kolem 18. měsíce zhoršilo spaní. Vždycky byl ultraspáč, ale poslední dva měsíce usíná místo v 19h o hodinu později a uspávání (taky uspávám v mé posteli) trvá o 20 minut déle. A nezáleží na tom, v kolik hodin ráno vstane.
Oproti jiným tady pohodička, ale zase je na nohou většinu už v 6h ráno. Dnes třeba od půl 6
.
Díky, tak jste mě uklidnily že je celkem normální strašit do deseti
ale i tak pořád přemýšlím, jak ji donutit aby byla po koupání už v klidu, aby už nelitala, nedělala bordel a nejlíp lezela v posteli, na čtení pohádek ji ještě moc neužije. Jako neříkám že má v osm spát. A nebo je to možná přes tu zimu, kdy nejsme moc venku a nemá se jak pořádně unvit, nevím.
@Svistice píše:
A v kolik se ti odpoledne budi? Dcera usina mezi 19h- 20:30, podle toho, jak spala pres den a jak moc „narocny“ byl program.
Syn byl chutovka a usinal i 21-22:00, hodínové uspávaní nebylo výjimkou.
No vstává mezi 7:00-8:00 hod. A chodí spát po obědě a spí tak 1,5h.
Mezi devátou a desátou, vstává v osm. Po obědě si dá tak dvě hodinky spánku.
Tak náš malý chodil v tomto věku spinkat v půl 8 (s jedním spánkem po o),teĎ ve 2 letech je to spíš v 8, jelikož si dává šlofíčka po obědě tak do půl 3.V době růstu zubů s tímto žádná změna nebyla.
Je to asi kus od kusu
Já mám obě děti naučené chodit spát 19:30 jak mladší 22 měsíční, tak 4,5 letá. chodí spát v tuto dobu. Mladší spí po obědě od 13 cca do 16-17h. Když je potřeba vydrží i nespat.
Tak jsme najeli na nový režim a je to v klidu, spí nejpozději do devíti. Takže ono je to asi všechno o tom nastavit dětem pravidla a ty dodržovat. ![]()