Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No, do půlnoci bych ho určitě nenechala. To snad jen u někoho na zahradě při výjimečné příležitosti. Podle mne je do 22 akorát. Ono jim to stejně dlouho nevydrží, co by taky kde do noci dělali? Ani bych tomu, že jsou denně venku do půlnoci, nevěřila, to oni jen tak říkají, aby byli „cool“, že mají rodiče na háku.
O víkendu a v létě se domlouváme do 22 h, že smí být v terénu. Akorát chci, ať přijdou na večeři a případně se přiobléct. Ukázat se a zas můžou fičet ven. Průběžně takhle k nám někdo přiběhne na záchod, děcka vymění kolo za koloběžku nebo obráceně nebo povoz úplně nechají doma a zas zmizí ven. Chodí většinou s děckama na některé hřiště. Když chtějí čas prodloužit, tak se přijdou zeptat nebo napíšou/zavolají a operativně se domluvíme. Minule třeba začínalo foukat, tak před 21 h byly holky doma.
Jak budou brzo u nás zas hody a kolotoče, letní kino v létě. Tak to smí do půl noci. Na kolotoče jsme loni nechávali prvně dlouho do zavíračky, protože kolotočáři pak dávají prodloužené jízdy, dělají zábavu.
Asi jak kde, někde v centru města bych nechala tak do 22h, na vsi, kde každý zná každého, bych nechala klidně tu půlnoc ![]()
Do půlnoci bych rozhodně nenechala. Za mě je těch 21:30 akorát. Mám kluka 13.5 a nikdo z jeho kamarádů ani takhle dlouho venku není. Kolem té desáté vídám venku akorát partičku nevychovaných spratků v tomhle věku. Ti už mají pár oplétaček se zákonem.
14 je včera mu bylo 14 a nebo za měsíc mu bude 15? Nebo za 2 měsíce bude 14 let?
Jinak třeba 13.5 a skoro 15 je zase obrovský rozdíl.
Navíc záleží kde žijete. U nás ve 14-15 letech, což je 8-9 třída ZŠ klidně do 22.00 venku byli.
@rsisa za mě do 22.00 hod. Když ho necháš dýl, tak zase zjistíš, zda fakt ostatní můžou ![]()
Jak dlouho chce. 2× týdně je to teď v létě určitě i do půlnoci. Průběžně se hlásí na mobilu, a většinou říká, sedíme hned za barákem ![]()
Upřesním, že znám celou jejich partu holek i kluků, spolužáci, spolužačky.
Asi taky záleží, v kolik chodí spát. Sice mám dvanáctiletého, ale za barákem s děckama může být do 22, usíná kolem půlnoci. Kamarádčin čtrnáctiletý, když má návštěvu s přespáním, může do 20:30, ale běžně je v 9 večer tuhý. ![]()
Minulý rok do 22 hodin. Teď má dcera už 15 let a někdy do půlnoci venku bývá. Včera byla do půl jedné. Ale oni nejsou venku, většinou někde sedí s bývalými spolužáky(v podniku) a někdy si přivede někoho na spaní. Bydlíme kousek od centra města. Má výhodu, že skoro vše má kousek narozdíl od někoho, kdo bydlí na periferii. Večer u nás už nejezdí MHD a její spolužáci musí pěkný kus pěšky.
Dnes se vrátí kolem 23 hodin, ale je na brigádě.
Dcera chodila do sportovní třídy a má i základy bojových sportů, je vybavena pepřákem. Je nejlepší v atletice v běhu. Stát se může cokoliv, ale za extra nebezpečné to tu nepovažuji. Problémoví obyvatelé už léta bydlí ve vesnicích.
Před dosažení věku 15 let bych to asi neprodloužila, i z důvodu trestně právní odpovědnosti.
Na veřejných dětských hřištích se u nás po 22 hodině být nesmí. Některá se zamykaji
@Kriss Tina píše: Více
Jenže to centrum je kolikrát bezpečnější než periferie nebo vesnice. Nám tu nepřetržitě pravidelně projíždějí policejní hlídky, jejich služebnu máme 100m. Všude je osvětlení všude lidi a pohyb, protože se vracejí z odpoledních směn a jdou na noční. Někde jsou kamery se záznamem. Nejen akce.
Přiznám se, že v malé vesnici zvlášť někde u hranic bych se bála daleko víc, že ji někdo naloží do auta a odveze než když projde osvětleným a rušným centem města ![]()
Všude je něco a nejsem zastáncem přílišné hysterie ani z jedné strany. Je to jen poznámka k bezpečnosti.
Mladší dcera má čerstvě 12 let a má jinou povahu. Netouží chodit večer ven. Má i klidnější typy kamarádek.
Taky mám jako ty…každý den přidávám 5 min
… ale strop bude ve 22 ![]()
Ahoj všem,
syn 14 let se se mnou hádá, že musí být prý brzy doma, chci, ať je doma teď v létě ve 21.15 - 30 nejpozději…
Má teď nějaké nové kamarády, prý ti zůstávají venku až někde do půlnoci…jak je to u vás? Nemám na mysli zahradu vašeho domu, ale sídliště…prostě jsou někde bez dospělých venku. Já myslím, že do té 21.30 je v tom věku až až…
Děkuji za příspěvky.