Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Já jsem ve 14 končila základku, chodila jsem na diskotéky a až v půlce prváku mi bylo 15. A co jako? Prý uzná za vhodné
To je vtip dne ![]()
@Stevia píše: Více
I pres prázdniny? Tam já mu tu devatou klidně povolim i o dva roky mladsimu. Sem ráda, ze je venku, lepsi nez s klukama vysedavat u Fortnite ![]()
Ja sem byla v šoku v Itálii, kde i čtyřletý děti byly v parku a na houpackach i v 10 - 11 večer. S rodiči, samozřejmě, ale i tak.
Holt jinej kraj ![]()
@Mar__tanka1983 Oni mají jinou dynamiku organizace dne. Jsou zvyklí na dlouhý odpolední odpočinek a spánek. I dospělí(když to jde a to je častěji než v ČR). Když je horko, jsou zalezlí, večer ožívají. Taky není úplně běžné být v práci na značce v 7 nebo v 8 jak u nás, ale běžnější jsou pozdější začátky.
To platí pro více států, kde je horko, ale zrovna v Itálii vyrůstala moje dobrá kamarádka a vracívá se tam na část prázdnin a ještě tak dvakrát během roku. Do běžného života do domu své rodiny. Nejedou do kempu nebo apartmánu dovolenkářů, jak my. Toto říká od doby, co ji znám. Že je tam celkově větší pohoda a víc času. Den je tímto pocitově klidnější. I ráno se déle vyspává. Pracuje celoročně HO. Část jí pokryje dovolená a potom pracuje odtud. Na 8 nikdy nezačíná.
Jak se mění klima i u nás, tak jde mírně pozorovat posun. Odpoledne jsou dětská hřiště prázdná, bez ohledu na to, jak jsou umístěna a jak se mění stín. Lidi, co nejdou zrovna k vodě, jsou zalezlí. Mezi 17. a 18.hodinou to začíná na hřištích ožívat a děti s rodiči jsou tam klidně do devíti, půl desáté večer. Nebo větší děti, na které jde vidět z okna paneláků nebo bytovek i samy. V době mého dětství to nebylo. Vždy nás volali se tmou, když jsme byli už větší(školní věk) a přibližně po osmé večer už malé dítě ani s rodičem venku nikdo nepotkal. Ani v létě. Pamatuji si, že maminky s batolaty a malými dětmi se zvedaly odkudkoliv nejpozději kolem sedmé. Teď se daleko déle vysedává i na zahrádkách s hodně malými dětmi. Často tam má provozovatel trampolínu.
Ve 22 hodin místní hlídky nebo pochůzkáři některá dětská hřiště uzamčou.
I ty zmíněné zahrádky a posezení často otevírají později než v minulých letech. Chodíme na procházky biokoridorem kolem řeky ven z města a podniků je tam cestou hodně. Všechny otevírají nejdřív v 15 hodin, některé později. Dřív si žádné pití nikde nedokoupíme, když dojde, ani si nedáme nic k jídlu, pokud by to bylo v plánu. Jídla z grilu jsou hotová až kolem páté ![]()
Mně tento posun a „noční“ život moc nevyhovuje. Jsem nastavená jinak. Ale to horké počasí posledních let dokáže aspoň dočasně měnit nastavení i v zarytých skřivanech. V létě fungujeme jinak než zbytek roku. Beru to jako fakt. Před nějakými 15 lety si pamatuji i mírná, studená propršená léta, která podporovala zachování normálního přiměřeného režimu.
@Mar__tanka1983 píše: Více
No jo, ono je to taky tím, že tady pro tuhle věkovou kategorii nic není…a když nejsou venku jeho kamarádi tak aby zevlil s těma druhýma, to ať je raději doma..
A on navíc pak neví, kdy má jít spát…
V neděli byl venku déle…
Koupel, ještě čučel určitě do mobilu a vstával po 14h… ![]()
On je schopen si úplně otočit spaní…
Do 10 jsem mohla běžně. Když bylo něco extra, tak jsem to uprosila i dýl, ale jako do půnoci max.
@Stevia píše: Více
A to pozdní vstávání vadí? Já jsem jedině ráda, když puberta vyspává a neprudí. ![]()
@Tamtama to já taky ![]()
Ale vím, jak snadno se ten spánek otočí a prázdniny zase skončí…