Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@moof píše:
A na to je nějaký zákon, že je hloupé se stydět před mámou? Můj táta mi mazal neštovice mezi nohama, když mi byly 3. Má i teď ve 30 právo na důkladnou kontrolu? Nebo to se už mohu stydět? Kdo určuje, co je a co není hloupé, když jde o nahotu? Rovnou i odpovím. To si určuje každý člověk sám. Sám pro sebe. Někomu nevadí společně sdílet koupelnu, jinému ano. Ani jeden z přístupu není hloupý, jen je rozdílný. A navíc je to normální, k procesu dospívání to patří
Jsme rodina. Když se nestydím já s manželem, neměly by ani děti.
@me57h prostě od tebe se nic šokujícího nedozvíme prostě ty se nestydíš takže tvoje děti se taky nesmí stydět. doufám že z toho nulovýho soukromi u vás doma nebudou mít jednou nějaký následky ![]()
@me57h píše:
Neměly by… opět. Kdo to určuje? Kdo určuje tu hranici, co je a není normální? Rodiče? Opravdu rodiče mohou svým pubertálním dcerám určovat, co je a není normální, co se týče nahoty? Upřímně nechápu, že jsi se svým sebevědomým, ale naprosto výstředním pojetím rodinného života, nenarazila už dávno.
@Lalelale píše:Přesně tak. Já jsem klepala i na dveře dceřina pokoje, začala jsem zhruba v jejich dvanácti letech. Naprosté soukromí v koupelně, na wc a částečně i v pracovně či ložnici je podle mě základní slušnosti a respektem k druhému!!!
Manželovi se nedivím, spíš se divím dceři, že jí přijde zcela normální jít do koupelny, kde sedí otec na záchodě. Doma to mám nastavené tak, že do koupelny se v žádném případě druhému neleze, pokud je zamčená, a i pokud není, klepe se. Asi tu teď dostanu čočku, ale podle mě chodit si vzájemně do koupelny, kde někdo sedí na záchodě atd, je dokonalý začátek k tomu se začít oslovovat mamko a taťko.
@me57h píše:
Stud u dospívajících je zcela normální a přirozený. Mění se jim tělo, sami se s tím potřebují nějak vyrovnat a je pochopitelné, že v tomhle období nestojí o to, aby je někdo okukoval, i kdyby to měla být vlastní máma, natož otec. Aspoň v tomhle jste doufám soudní, že nevyžadujete, aby se na díval otec. Jinak si ale myslím, že jsi tím svým prezentováním tady už trapná, přijde mi to z tvé strany že se jen bavíš a soutěžíš sama se sebou, jakou ještě větší šílenost si dokážeš vymyslet.
@me57h píše:
Jenže tak to u nás není, názory a postoje dcer v potaz v rámci možností samozřejmě beru. Ani s nimi nesoupeřím, a do té koupelny nevlezu až tak často, ale třeba jen jednou do týdne. Prostě když v té koupelně něco potřebuji dělat, nebudu se omezovat tím, že tam někdo je… Nepřijde mi to až tak hrozné, holky sice nadávají, ale já to taky zvládla.
Co myslis tim, ze jsi to taky zvladla?
Co to je za rodinu, že si neumí respektovat soukromí, pokud ho někdo vyžaduje? ![]()
@me57h píše:
My chodíme doma normálně nazí, když někam přecházíme. Dcery kdysi taky, teď už jim vadí když jim třeba do koupelny vlezu, abych se tam namalovala. Kdysi jim to nevadilo.Za mě je ten falešný stud zbytečný, takže tam stejně občas vejdu, nemají se za co stydět. Vždyť jsem je jdysi umývala
Nedočetla jsem celou diskuzi, ale toto mě zarazilo. Jaký falešný stud? Nevím, kolik je dcerám, předpokládám, že jsou minimálně v pubertě, a to, že se stydí, není snad žádný falešný stud. Je jedno, jestli se mají nebo nemají za co stydět, prostě se stydí, to je od určitého věku normální a je to tak v pořádku. Ty to víš, že je jim to nepříjemné, vadí jim to, ale přesto jim tam budeš lézt. Říká ti něco respektování soukromí, potřeba zachování intimity apod? Ano, kdysi jim to nevadilo. Kdysi bylo kdysi a teď je teď. Uplynulo několik let, změnilo se jejich tělo, jejich postoj, potřeba soukromí… Tak to respektuj.
@terka715 píše:
Mě osobně by spíš vadila ta ztráta intimity. Samozřejmě už se mi stalo, že mě syn vešel do pokoje, když sem se převlíkala a uviděl mě zrovna, když jsem byla nahoře bez. Viděl mě už i nahou, když jsem ze sprchy přebíhala a neměla jsem na sobě podprsenku ani kalhotky a narazili jsme na sebe na chodbě. Brala jsem to v pohodě, o nic nejde, to se stane. Ale aby mi lezl za mnou do sprchy (i když nestíhá) a stáli jsme tam spolu nazí, to bych asi nerozdýchala a rychle utekla pryč…
A to zmiňované překážení - to si ani neumím představit, jak tam v tom malém prostoru stojíme na sobě namáčklí a nedej bože, kdyby o mě zavadil svým penisem nebo já o něj třeba prsem, to bych asi proskočila tím sklem.
Ale tak jestli jim to přijde úplně v pohodě, tak je to samozřejmě jejich věc, jen mi to přijde už trochu moc.
Myslim, ze tenhle tvuj prispevek je trochu moc, pro nektere lidi je nahota prirozena vec a neresi takove blbosti jako ty. Nam uz se taky stalo, ze jsme zaspali, ja jsem byla ve sprse a muj osmnactilety syn mi tam jen tak vesel, ze se rychle oplachne, jinak prijde pozde. Kdyby to byl nejaky cizi chlap, tak to beru ze je to pres caru, ale pred vlastnim synem se nestydim a on prede mnou taky ne. Sprchovy kout mame velky, ze by se tam vesli i tri lidi, takze zadne dotykani jak pises, tam urcite nehrozi.
Vidim, ze ty patris mezi lidi, co kdyby se jim neco takoveho stalo, tak budes mit dozivotni trauma, ze syn zahledl tvou vaginu nebo ty jeho penis. Jeste jsi nikdy nevidela naheho cloveka nebo co…
@me57h píše:
Když ty jsi úplně blbá, tak neznamená, že musí být i děti… ![]()
Wc a koupelnu mame oddělenou a vzdy si zamykame + mame místnost se saunou a i tam se zamykame ![]()
@Anonymní píše:
Myslim, ze tenhle tvuj prispevek je trochu moc, pro nektere lidi je nahota prirozena vec a neresi takove blbosti jako ty. Nam uz se taky stalo, ze jsme zaspali, ja jsem byla ve sprse a muj osmnactilety syn mi tam jen tak vesel, ze se rychle oplachne, jinak prijde pozde. Kdyby to byl nejaky cizi chlap, tak to beru ze je to pres caru, ale pred vlastnim synem se nestydim a on prede mnou taky ne. Sprchovy kout mame velky, ze by se tam vesli i tri lidi, takze zadne dotykani jak pises, tam urcite nehrozi.
Vidim, ze ty patris mezi lidi, co kdyby se jim neco takoveho stalo, tak budes mit dozivotni trauma, ze syn zahledl tvou vaginu nebo ty jeho penis. Jeste jsi nikdy nevidela naheho cloveka nebo co…
No, mě rozhodně nahota nevadí (max. řeším, abych tím nepohoršovala okolí), ale aby mě dítě prudilo ve sprše, protože si neumí nařídit budík, to tedy ani omylem… buď by přišel pozdě nebo by jel bez sprchy.
@me57h
A to ani manzel a ty nemate na sobe spodní prádlo a ukazujete se tak velkým dcerám?
Mne by bylo nepříjemný chodit doma i ve spodním prádle, protoze nam sousedi vidi i do okna ![]()
@Dana112 píše:
@me57h
A to ani manzel a ty nemate na sobe spodní prádlo a ukazujete se tak velkým dcerám?
Mne by bylo nepříjemný chodit doma i ve spodním prádle, protoze nam sousedi vidi i do okna
Tak v takovém vedru máme max. spodní prádlo a někdy ani to ne, i po zahradě chodíme nazí. My se prostě nestydíme a nechápu, proč by měly dcery. Žádní úchylové nejsme, ale nechápu, proč bychom jim s chlapem občas nemohly jít do koupelny. Nevypadají o nic jinak než kdokoli jiný.
@me57h píše:
Tak v takovém vedru máme max. spodní prádlo a někdy ani to ne, i po zahradě chodíme nazí. My se prostě nestydíme a nechápu, proč by měly dcery. Žádní úchylové nejsme, ale nechápu, proč bychom jim s chlapem občas nemohly jít do koupelny. Nevypadají o nic jinak než kdokoli jiný.
Tomu se říká´white trash". Naprostý nedostatek ohleduplnosti a vychováni.