Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak tohle má asi celou škálu rodinných „normálností“, i když upřímně ten hodně prudérní okraj se mi těžko chápe
, přijde mi to spíš jako přenášení nějakého traumatu a že se tím lidi zbytečně omezují. No ale k věci, však není problém přístup k nahotě postupně upravovat a třeba i rozlišovat, kdo to jak v rodině má. My byli na začátku v rodině 2 dospělí, co se před sebou nestyděli, takže na začátku byla přirozená nahota bez stydu, jen záchodování bylo povětšinu v intimní zóně. Pak se objevily děti, které se přirozeně taky nestyděly, ke všemu tam vůči nim padla i většina záchodovací intimity, neb zavírat se nebylo bezpečné. Korunu nasadil pes, který brzy pochopil, že jak si člověk sedne na záchod, má volné ruce na drbání
No ale děti rostou a s nástupem puberty si automaticky intimní zóny vytváří, puberťák sám jasně naznačil, kde chce soukromí, do jaké míry chce být viděn a není problém to respektovat. A jakmile si všimnu, že mu vadí i moje (běžná provozní, aby bylo jasno) nahota, tak se mu holt budu snažit vyjít vstříc, až si sem začne vodit slečny, tak tam už to bude stejně i přes moji čáru
. Druhé dítě je stále ještě v přirozeně nahatě bezstarostném období, tak se učí tomu respektu vůči jinému, když má tendence vskočit staršímu do koupelny, tak to holt připomenu a je. Mně přijde zbytečné kvůli tomu dělat dusno nebo trvat na jednou daném statu quo, když děti rostou, člověk může mít nějaké zdravotní trable a chtít kvůli tomu změnu. Jen vnímat druhého nebo z druhé strany poprosit o soukromí a je, ne?
@terka715 píše:
Jako nevím, proč si na mě začala tak útočit. Jak jsem psala, nejsem nijak přehnaně upjatá, syn mě už zahlédl nahou a nedělala jsem z toho žádný problém. Ale sprchovat se synem v jedné sprše, to mi přijde už trošku moc. Samozřejmě si dělejte, co chcete, to je Vaše věc. Ale abych stála ve sprše nahá a vedle mě de facto dospělý syn a já se musela dívat na jeho bimbase, to fakt ne. Ale tobě je to asi fuk…
To je presne ono, to o cem sem mluvila. Ano videla sem jeho bimbase, jak rikas. A co jako, myslis, ze jsem nikdy zadneho v zivote nevidela…
To se stala takova hruza? Nebo kdyz on videl moje prsa, tak jsem mela proskocit sklem, jak si psala? Proboha, je ti snad 5? Predstav si, ze nekterym lidem to prijde uplne normalni.
@terka715 píše: @Anonymní - 15:45
Jako nevím, proč si na mě začala tak útočit. Jak jsem psala, nejsem nijak přehnaně upjatá, syn mě už zahlédl nahou a nedělala jsem z toho žádný problém. Ale sprchovat se synem v jedné sprše, to mi přijde už trošku moc. Samozřejmě si dělejte, co chcete, to je Vaše věc. Ale abych stála ve sprše nahá a vedle mě de facto dospělý syn a já se musela dívat na jeho bimbase, to fakt ne. Ale tobě je to asi fuk…
Za mě je taky společné sprchování matky s dospělým nebo téměř dospělým synem už trochu dost. Můj názor, nikomu ho nevnucucju.
Ale jen kdyby sem napsal chlap, že se sprchuje společně s dospívající dcerou. To by dostal čočku.
@milami píše:
Za mě je taky společné sprchování matky s dospělým nebo téměř dospělým synem už trochu dost. Můj názor, nikomu ho nevnucucju.
Ale jen kdyby sem napsal chlap, že se sprchuje společně s dospívající dcerou. To by dostal čočku.
Ale to prave tak otocila ona, jako kdyby sme se spolu kazdy den schvalne sprchovali pro radost a dotykali se tam. Ja jsem jen odpovidala na prispevek, ze se mi to taky jednou nebo dvakrat stalo, ze mi syn vlezl do sprchy, kdyz jsme nestihali. A takhle vyjimecne, kdyz se neda, tak v tom nevidim zadny problem, kdyz to ani jednomu nevadi. Nekomu to mozna prijde moc, ale nam nahota nevadi a prijde nam to jako prirozena vec, sme tak zvykli cely zivot. Spis se mi nelibi presny opak chovani, mam jednu znamou a tu kdyz nahodou zahlidli deti v podprsence, tak na ne pomalu hazela rucnik a utikala pryc.
@Anonymní píše:
Ale to prave tak otocila ona, jako kdyby sme se spolu kazdy den schvalne sprchovali pro radost a dotykali se tam. Ja jsem jen odpovidala na prispevek, ze se mi to taky jednou nebo dvakrat stalo, ze mi syn vlezl do sprchy, kdyz jsme nestihali. A takhle vyjimecne, kdyz se neda, tak v tom nevidim zadny problem, kdyz to ani jednomu nevadi. Nekomu to mozna prijde moc, ale nam nahota nevadi a prijde nam to jako prirozena vec, sme tak zvykli cely zivot. Spis se mi nelibi presny opak chovani, mam jednu znamou a tu kdyz nahodou zahlidli deti v podprsence, tak na ne pomalu hazela rucnik a utikala pryc.
@terka715 napsala jen svůj názor, to jak to vidí ona, že jí by to vadilo. Máš problém to přijmout?
@me57h píše:
Nepřijde mi tak hrozné vejít jim občas do koupelny, když se sprchují, nebo je vidět se převlékat. S obojím jsem jim dříve pomáhala, tak proč teď kolem toho dělat zbytečné cavyky?
Jsi fakt děsná.
Klepali jsme holkám do pokoje asi od jejich 10 let. Ony nám do ložnice taky. Koupelna je oáza soukromí. Teď tedy bydlí samostatně a i když máme klíče, ohlašujeme se a zvoníme a čekáme na otevření. Pokud jdu v době jejich dovolené zalít kytky a nakrmit kočku, nešmejdím po bytě. Když jim před návratem dávám domů něco dobrého, ptám se, jestli ti můžu dát di ledničky.
Vím, jak to bylo nepříjemné, když moje mamka soukromí neřešila. Ale to už jsme si taky vyjasnily.
@me57h píše:
Jsme rodina. Když se nestydím já s manželem, neměly by ani děti.
Takze kdyz mate radi spenat, musi i deti. Kdyz mate radi mlaceni se koprivama po zadech, musi i deti… ![]()
Jak muze nekdo totalne nerespektovat osobnost vlastnich deti?
Kazdy clovek je jiny, ma jiny pohled na svet, situace, jine hodnoty a povahu a to i v jedne rodine.
A jeste by me zajimalo, co je tak strasne dulezite v koupelně, ze to 10min nepocka? Kdyz tam potrebuju, zabusim, at si pospisi a ne, ze se jim tam narvu.
Ja zit v takove rodine, tak si asi v puberte podrezu zily nebo v dospelosti omezim kontakt na absolutni nutne minimum. Tohle bych ja stydlivy introvert nedala. To by pro me bylo psychicke tyrani.
@milami
Ne v pohode, ja to beru. Kazdy ma pravo na svuj nazor, me jen ten jeden jeji prispevek prisel trochu prehnany, tak jsem se trosku nastvala. Kazdy at se chova, podle toho jak je zvykly a co je mu pohodlne. Zalezi taky, jak to kdo ma nastavene dlouhodobe. Pokud se nekdo zamyka a stydi pred detmi / rodici prakticky od detstvi, tak by to i me prislo „trochu moc“, aby mi syn lezl do sprchy. Ale my to mame nastavene jinak, takze kdyz me uz syn videl nahou mnohokrat, tak proc bych v tom mela videt najednou problem, ze me uvidi napr. po 101, jenom kvuli tomu, ze je to ve sprse. To je neco specialniho kdyz je to tam, nez kdyby me tak videl treba prechazet pres byt?
@Anonymní píše:
@milami
Ne v pohode, ja to beru. Kazdy ma pravo na svuj nazor, me jen ten jeden jeji prispevek prisel trochu prehnany, tak jsem se trosku nastvala. Kazdy at se chova, podle toho jak je zvykly a co je mu pohodlne. Zalezi taky, jak to kdo ma nastavene dlouhodobe. Pokud se nekdo zamyka a stydi pred detmi / rodici prakticky od detstvi, tak by to i me prislo „trochu moc“, aby mi syn lezl do sprchy. Ale my to mame nastavene jinak, takze kdyz me uz syn videl nahou mnohokrat, tak proc bych v tom mela videt najednou problem, ze me uvidi napr. po 101, jenom kvuli tomu, ze je to ve sprse. To je neco specialniho kdyz je to tam, nez kdyby me tak videl treba prechazet pres byt?
Nevím, zda je to jen řečnická otázka nebo se mě ptáš, ale dobře. Ano, já osobně v tom rozdíl pociťuji. Vidět někoho jen projít přes byt nebo s někým být společně ve sprše, kde provádí i intimní hygienu považuji za rozdíl.
@zrnko píše:
Takze kdyz mate radi spenat, musi i deti. Kdyz mate radi mlaceni se koprivama po zadech, musi i deti…
Jak muze nekdo totalne nerespektovat osobnost vlastnich deti?
Kazdy clovek je jiny, ma jiny pohled na svet, situace, jine hodnoty a povahu a to i v jedne rodine.
A jeste by me zajimalo, co je tak strasne dulezite v koupelně, ze to 10min nepocka? Kdyz tam potrebuju, zabusim, at si pospisi a ne, ze se jim tam narvu.
Ja zit v takove rodine, tak si asi v puberte podrezu zily nebo v dospelosti omezim kontakt na absolutni nutne minimum. Tohle bych ja stydlivy introvert nedala. To by pro me bylo psychicke tyrani.
Mám pocit, že dotyčná snad musí být provokatér. Jinak chudáci děti.
Jsem z rodiny, ktera se pred sebou ukazovala naha maximalne v nasem detstvi v prevlikarne v bazenu, jinak absolutne ne. Presto pro me samotnou (jako jedinou z nasi rodiny) od puberty zacalo byt prirozene pred rodinou prejit naha (ne se producirovat, ale proste v pripade potreby prejit, treba z koupelny do pokoje).
Otec mych deti se pred nimi nahy neukazoval, deti od puberty se taky v koupelne zamykaji, hlidaji si, aby je nahe nikdo nevidel. Ja jako jedina doma bezne v pripade potreby chodim naha, v koupelne se nezamykam, spavam naha, kdyz je vedro.
@Anonymní píše:
@milami
Možná jsem to napsala trochu hůře, než to ve skutečnosti vypadá, ale já jsem to brala z vlastního pohledu. Problém s nahotou nemám, ale ta sprcha se mi zdá už prostě trochu moc. Ono záleží i na situaci a na okolnostech. Schválně nahá doma nechodím, takže syn mě viděl tak maximálně náhodou, když jsem přebíhala nebo se převlíkala a on vešel, jak jsem zmiňovala. Jen jednou jsem nahotu moc neřešila a to bylo, když jsme byly teď na dovolené a měli jsme s dětmi a s manželem společný pokoj. Koupelna na pokoji nebyla, takže jsem se tam jednou převlíkla do plavek, i když byl zrovna syn v pokoji. Nevím proč, ale tam mi to tolik nevadilo a ani jsem ho neposílala pryč, když jsem si sundávala podprsenku a kalhotky. Doma to ale prostě beru jinak a snažím se ideálně takové věci dělat v soukromí.
@terka715 píše:
Možná jsem to napsala trochu hůře, než to ve skutečnosti vypadá, ale já jsem to brala z vlastního pohledu. Problém s nahotou nemám, ale ta sprcha se mi zdá už prostě trochu moc. Ono záleží i na situaci a na okolnostech. Schválně nahá doma nechodím, takže syn mě viděl tak maximálně náhodou, když jsem přebíhala nebo se převlíkala a on vešel, jak jsem zmiňovala. Jen jednou jsem nahotu moc neřešila a to bylo, když jsme byly teď na dovolené a měli jsme s dětmi a s manželem společný pokoj. Koupelna na pokoji nebyla, takže jsem se tam jednou převlíkla do plavek, i když byl zrovna syn v pokoji. Nevím proč, ale tam mi to tolik nevadilo a ani jsem ho neposílala pryč, když jsem si sundávala podprsenku a kalhotky. Doma to ale prostě beru jinak a snažím se ideálně takové věci dělat v soukromí.
Přesně tak, mám to podobně. Taky doma nechodím nahá, vadilo by se mi tak ukazovat před synem v pubertě a necítila bych se moc dobře. Ale když jsme jeli někde na víkend a měli společné ubytování, tak jsem to brala trošičku jinak. Když jsme chodili k vodě, manžel s dcerou šli vždy napřed a syn někdy čekával na mě, než půjdu. A taky jsem ho neposílala pryč z pokoje, když jsem se převlékala a podprsenka nebo kalhotky šli dolů. Samozřejmě být tam se synem i manžel, tak bych asi poslala syna ven, protože bych se necítila dobře před manželem, ale takhle mi to nevadilo.
@Anonymní - 15:45