Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@pavlina1i píše:
Já to mám doma taky tak. Na dovolené to bylo trošku jiné, ale doma se tak necítím a snažím se chodit oblečená. Nedávno jsem si náhodou zapomněla vzít do sprchy ručník a musela jsem projít nahá přes byt a jako na potvoru jsem potkala syna"do protivky". Jsem holka krev a mlíko a když mi při chůzi poskakovaly moje pětky prsa ze strany na stranu před synem, tak to bylo docela nepříjemné. A synovo zavtipkování: „Páni mami, pěkné prsa“ to ještě zhoršilo. Příště snad radši počkám v koupelně, než dojde manžel z práce domů a podá mi ručník, protože tohle byl pro mě docela trapas. Je to prostě něco jiného, než se jednou, dvakrát na dovolené před synem převléknout.
Dobrý večer,
Váš příspěvek mne donutil k zamyšlení. Nikdo z nás nazastavíme koloběh života. Všichni jednou zestárneme. Váš syn, pokud Vám složil takovýto kompliment, má Vás rád. Až Vám bude třeba 90, bude z něj pravděpodobně slušný a empatický člověk, nenacpe Vás do prvního domova důchodců, bude se o Vás třeba chtít postarat, bude Vás pořád mít rád. A Vy třeba v tomto věku budete potřebovat dopomoc do vany. Také budete říkat: Počkám na manžela, až přinese ručník.
Nechci nikoho urazit, jen by mne to zajímalo z psychologického hlediska…
@Náhodný host píše:
Syna by asi chtělo poučit, že takové komentáře se vůči ženám ani dívkám neříkají. Hlavně vůči dospělým nebo vlastní matce. Ale i holkám v pubertě je nepříjemné, když je kluci různě komentují, moc velký zadek, malá/žádná prsa, nebo naopak veliký kozy atd. Dívky jsou dost citlivé a většinou jim to milé není.
Asi jsem spíš pro větší cudnost a zahalování. Kluci jsou v pubertě nadržení a současně mají nevhodné komentáře. Což bohužel zůstane mnohým do pozdní dospělosti. Dcera si zas může stěžovat, že viděla otcův úd, když se s otcem pohádá a některá se pak „svěří“ paní učitelce, ta zavolá sociálku. Nebo jí bude vadit, že ji vlastní otec chlípně okukuje, ač to není pravda. V dnešní době je sice plno nahoty, ale současně je dost různých honů na úchyly, zkrátka jak hon na čarodějnice.
Dřív to bývalo, že děti rodiče vidět neměly. Ale současně se bydlo v jedné místnosti, takže matka se ve škopku nebo neckách myla/koupala, a byl tam závěs, nebo se kluk měl aspoň otočit. Stejně tak se dřív lidi koupali nazí v přírodě, ale oddělená pohlaví a na ženské nesměl nikdo čumět. Já si myslím, že bohatě stačí, co nahotin kluci uvidí na internetu, v televizi, na velkoplošných reklamách atd. Zas bych doma nedramatizoval, když někde přejdou nazí z koupelny. Je-li to od mala, tak kluk nebo holka to berou spíš asexuálně. Jen je naučit, aby neměli nevhodné komentáře, nebo holka kamarádkám pak nevyprávěla, jak ho má táta velkýho…
No teď jsi mi připomněl co mi vyprávěla kamarádka. Její 7 letá dcera vlezla (omylem, nevěděla že tam je) tátovi do koupelny a ten tam byl nahej. Holka běžela za ségrou a začala jí vyprávět že viděla táty pindíka. Člověk by se tomu snad i zasmál ale pak mu dojde co by se mohlo dít kdyby tohle holka řekla někde na veřejnosti
my se nezamykáme když jsme v koupelně ale starší sama nás nechce vidět nahý a mladší ta teda když se jdu sprchovat během dne chodí se mnou ale tý jsou dva roky a když může je všude kde jsem já
![]()
@Ravedd Já chodil v první a druhý třídě na tzv. nápravný tělocvik, ráno před vyučováním. Jednou jsem měl dlouhé spodky, tak jsem šel cvičit v nich. bohužel měly dosti otevřený poklopec. Učitel mě poslal zpět, malér z toho nebyl, jako klukovi mi to nijak nepřišlo. Ze školy jsem byl zvyklý vídat holčičky, ležel jsem na postýlce a naproti byly wc mísy, dveře žádné, nezavíralo se, takže jsem od mala viděl, že holčičky jsou jiné. Neřešil jsem, že mě viděla spolužačka ze třídy, bylo mi ale nepříjemné, jak holkám povídala, že viděla mého „buřta“ (to slovo si dodnes pamatuji, přes 50 let). Asi bych neřešil, kdyby mě viděla i nahého ve sprše, ale ty řeči mi vadily.
U těch dětí to pak je, že poblázněná učitelka může volat sociální pracovnice ap. V rodině k tomu dojde všude, že děti zahlédnou rodiče, ať cíleně, nebo nechtěně. Hlavně by chtělo děti naučit, že o takových věcech se nevykládá. Nemluvím o zneužívání, ale kde prostě náhodou vleze tátovi do koupelny ap. Kluci si takové věci vypráví mezi sebou (srov. Obecná škola), holčičky se navíc svěří i paní učitelce.
@Anonymní píše:
Dobrý večer,
Váš příspěvek mne donutil k zamyšlení. Nikdo z nás nazastavíme koloběh života. Všichni jednou zestárneme. Váš syn, pokud Vám složil takovýto kompliment, má Vás rád. Až Vám bude třeba 90, bude z něj pravděpodobně slušný a empatický člověk, nenacpe Vás do prvního domova důchodců, bude se o Vás třeba chtít postarat, bude Vás pořád mít rád. A Vy třeba v tomto věku budete potřebovat dopomoc do vany. Také budete říkat: Počkám na manžela, až přinese ručník.
Nechci nikoho urazit, jen by mne to zajímalo z psychologického hlediska…
Zajímavé, co dokážete vydedukovat z jedné hlášky pubertálního kluka…
@milami píše:
Zajímavé, co dokážete vydedukovat z jedné hlášky pubertálního kluka…
Tak hlavně „dedukuje“ nesmysly. Kluk má sexuální narážku, abych použil běžnou terminologii. Prostě sexualita ho zajímá a matky si všimne. Až bude matce 90, tak by jí pak mohl „emapticky“ říkat, jé, ty máš kozy až do půlky břicha nebo co. Dospělé žene nebývá příjemný komentář jejích druhotných pohlavních znaků. Ale někdy může i polichotit. Ale v 90, tak to jakýkoli komentář příjemný nebude.
@Náhodný host píše:
Tak hlavně „dedukuje“ nesmysly. Kluk má sexuální narážku, abych použil běžnou terminologii. Prostě sexualita ho zajímá a matky si všimne. Až bude matce 90, tak by jí pak mohl „emapticky“ říkat, jé, ty máš kozy až do půlky břicha nebo co. Dospělé žene nebývá příjemný komentář jejích druhotných pohlavních znaků. Ale někdy může i polichotit. Ale v 90, tak to jakýkoli komentář příjemný nebude.
Samozřejmě, že dedukuje nesmysly. Proto jsem reagovala. Pubertální narážka pubertálního kluka. Mimochodem ani se mi moc nechce věřit, že to takhle řekl.
Netvrdila bych, že dospělé ženě jsou nepříjemné pochvalné komentáře týkající se jejích prsou, ale záleží na tom, kdo ty věty říká. Pokud partner, je to super, pokud nadrženci v hospodě, je to otravné, pokud dospívající syn, je to řekněme nevhodné.
Ale vyvodit ze sexuální hlášky puberťáka cosi o empatii a neodložení do domova důchodců, je úplně mimo.
@milami Ano, vidím to nějak podobně. Já myslel právě to, že ty narážky říkal pubertální syn. Většinu matek by nepotěšil, ale ze stylu, jak to bylo podáno, tak to jí trošku asi i lichotilo. Někdy si lidi věci trochu přibarví, doslova to mohlo být řečeno mírně jinak.
@me57h píše:
U nás jsou všechny dveře otevřené, kdyz se holky zavřou, zase jim ty dveře otevřeme, takže už to ani nezkouší. Pokud nedělají nic nekalého, nemusí být zavřené a nedej bože zamčené.
A tady opět nemáš pravdu. Taková dospívající slečna nemusí dělat nic nekalého a přesto mít potřebu zavírat dveře. může chtít poslouchat muziku, pustit si film, číst knížku a ruší ji televize z obýváku nebo hovor z kuchyně, může telefonovat s kámoškou, může se učit a potřebovat klid. může se chtít jen zavřít před světem, protože i to člověk někdy potřebuje. Taky může dveřmi táhnout, může si chtít měřit obvod hrudníku (a u toho ji nikdo nemusí vidět) a asi milion dalších činností
@me57h píše:
Není to něco trochu jiného?
Není, z tohoto pohledu, když vezmete v úvahu to, že kluci se běžně začínají sebeuspokojovat ve 12/13 letech, holky o rok až dva později, a neznamená to, že se v 15 vyspí s prvním klukem co jim přijde do cesty, můžou začít ve 13, ale jedna o to přijít v 15, druhá v 22 a nebude na tom nic zvláštního, poznávat svoje tělo je přirozená a normalní součást dospívání, nic nekalého a vy vašim dcerám nedáváte na výběr, když se nikde nemohou zavřít
a že vy jste tenkrát tu potřebu neměla neznamená, že ji nesmí mít ony
další věc je MS, fakt není snem každý holky, aby ji máma (natož táta) viděla měnit si tampon nebo vložku, protože se přece není za co se stydět ![]()
nechtěla bych být Vaší dcerou
![]()
@Náhodný host
Určitě to myslel dobře, než jako nějakou blbou narážku. Je to moje zlatíčko, myslím si, že na to, že je mu 16, tak je hodný a slušný, ne jako kluci v jeho věku. Mě ta situace ani tak nevadila, to se prostě občas stane. Spíš v tu chvíli se mi nelíbily ty okolnosti, že mě tam syn takhle viděl. To, že jsem šla proti němu úplně nahá, tak z toho jsem se určitě nijak nehroutila, nebylo to poprvé, co mě viděl nahou, ale spíš mě vadily ty obrovské poskakující prsa.
Prostě takový trapný moment.
Myslím si právě, že už mě natolik zná, že když viděl můj ne úplně nadšený výraz v tu chvíli, tak mi složil kompliment. A mě to určitě potěšilo, myslím si, že každá matka je ráda, když ji někdy syn řekne něco pěkného, třeba že je hezká nebo má pěknou postavu, samozřejmě pokud v tom není žádný sexuální podtext. I máma je žena a je ráda, když jí někdo složí poklonu, aspoň u mě to tak je. Právě být na jeho místě klasický puberťák, tak si myslím, že by měl hloupé narážky na můj odhalený klín, zadek nebo poprsí. Máme spolu skvělý vztah, syn stojí vždy při mě, svěřuje se mi i ohledně holek, prostě se máme rádi. Proto jsem reagovala na ten příspěvek ohledně převlékání na dovolené. Pokud by to bylo doma, tak to je něco jiného a chtěla bych soukromí, ale když jsme byly na dovolené a všichni jsme měli společný pokoj, tak je to přece jenom odlišnější situace. Když jsem se potřebovala převléct a on byl zrovna se mnou v pokoji, tak nevidím důvod, proč bych ho měla posílat pryč, když vím, že to není žádné pubertální „hovado“. Nevadilo mi, že mě uvidí nahou a ani jsem nedělala žádné scény, ať se otočí, když jsem si sundávala podprsenku a kalhotky. To bych si připadala hloupě, vypadalo by to, že mu nevěřím nebo že si myslím, že mě tam chce snad okukovat.
@milami píše:
Předpokládám, že vy s manželem taky máte a vždy jste měli otevřené dveře i při sexu.
Neděláte přece nic nekalého.
Nemaji, to je pry neco jineho, uz jsem se ptala… Akorat nedokáže pochopit, ze je to uplne to samy. I kdyz ji bych prala, aby ji to holky vratily i s urokama a vlitli jim tam pri sexu bud s bandou kamaradu nebo treba s postackou, ze neni probkem, tu dobirku matka podepise, vzdyt prece nebude poatacka cekat, kdyz specha ![]()
Pokud by muj sestnactilety syn nejak komentoval muj vzhled, kdyz me vidi nahou, reaguju ve srande, no problem. At uz je to kompliment, nebo kritika.
Od.syna neocekavam v tomto smeru zadnou fascinaci a nijak si to neberu.
@me57h píše:
U nás jsou všechny dveře otevřené, kdyz se holky zavřou, zase jim ty dveře otevřeme, takže už to ani nezkouší. Pokud nedělají nic nekalého, nemusí být zavřené a nedej bože zamčené.
Přečti si nějakou knížku s vězeňskou tématikou, nebo nějaké paměti vězněného člověka. Dozvíš se z ní, že kromě jiného velmi trpěli trvalým nedostatkem soukromí. Nikdy nebyli sami, nikdy neměli možnost se někam zavřít, kde by je někdo nerušil, neviděl. Ani vězňi na samotkách tohle soukromí neměli, co chvíli jim dovnitř načuhovali dozorci. Je to jedna z forem mučení, sebrat člověku jeho osobní prostor a přirozenou potřebu soukromí. To, že ty jsi to kdysi taky přežila, o ničem nevypovídá. Člověk přežije leccos. Otázka je, zda je nutné vlastní děti něčemu takovému vystavovat. Já ti na tu otázku hned odpovím: Ne, není to nutné, není to ničím obhajitelné. Pokud nejsi ochotná dopřát svým dospívajícím dcerám jejich vlastní prosotr, svědčí to o tvé duševní nedostatečnosti. Ty jsi dopělá, měly bys být v tomhle ohledu dostatečně zkušená a empatická, schovívavá. Protože jsi máma. Chápeš to? Jsi svým dcerám máma, tak se nechovej jako bachařka. Tyhle rodinné vazby jsou pro vás všechny strašně důležité, na celý život. Já mám dcery obě už mězi 30 a 40 lety a máme hezké vztahy, rády se vidíme, vzájemně se svěřujeme, víme, že se na sebe můžeme s čímkoli obrátit. Jsem moc ráda. Jsi si jistá, že jednou budeš mít s dcerami taky takové vztahy? Třeba až budeš stará? Abys pak nedřepěla doma sama a nezpytovala svědomí a neříkala si: „Bože, proč jsem se tenkrát chovala jako krá*a? Vždyť to, na čem jsem bazírovala, byly naprosté nesmysly.“ A věř mi, že jestli v tobě zůstalo aspoň trochu zdravého rozumu, k tomu dřív nebo později dojdeš. A bude tě to hodně mrzet. Tak to přehodnoť ještě dneska. Nic, žádné pitomé zásady, nic ti nestojí za to, abys od sebe odstřihla vlastní děti.
@pavlina1i píše:
Určitě to myslel dobře, než jako nějakou blbou narážku. Je to moje zlatíčko, myslím si, že na to, že je mu 16, tak je hodný a slušný, ne jako kluci v jeho věku. Mě ta situace ani tak nevadila, to se prostě občas stane. Spíš v tu chvíli se mi nelíbily ty okolnosti, že mě tam syn takhle viděl. To, že jsem šla proti němu úplně nahá, tak z toho jsem se určitě nijak nehroutila, nebylo to poprvé, co mě viděl nahou, ale spíš mě vadily ty obrovské poskakující prsa.Prostě takový trapný moment.
Myslím si právě, že už mě natolik zná, že když viděl můj ne úplně nadšený výraz v tu chvíli, tak mi složil kompliment. A mě to určitě potěšilo, myslím si, že každá matka je ráda, když ji někdy syn řekne něco pěkného, třeba že je hezká nebo má pěknou postavu, samozřejmě pokud v tom není žádný sexuální podtext. I máma je žena a je ráda, když jí někdo složí poklonu, aspoň u mě to tak je. Právě být na jeho místě klasický puberťák, tak si myslím, že by měl hloupé narážky na můj odhalený klín, zadek nebo poprsí. Máme spolu skvělý vztah, syn stojí vždy při mě, svěřuje se mi i ohledně holek, prostě se máme rádi. Proto jsem reagovala na ten příspěvek ohledně převlékání na dovolené. Pokud by to bylo doma, tak to je něco jiného a chtěla bych soukromí, ale když jsme byly na dovolené a všichni jsme měli společný pokoj, tak je to přece jenom odlišnější situace. Když jsem se potřebovala převléct a on byl zrovna se mnou v pokoji, tak nevidím důvod, proč bych ho měla posílat pryč, když vím, že to není žádné pubertální „hovado“. Nevadilo mi, že mě uvidí nahou a ani jsem nedělala žádné scény, ať se otočí, když jsem si sundávala podprsenku a kalhotky. To bych si připadala hloupě, vypadalo by to, že mu nevěřím nebo že si myslím, že mě tam chce snad okukovat.
Tak to buďte ráda, že máte ještě takového syna. Mému synovi je 15, ale je to bohužel zatím spíš ten druhý případ chování. ![]()
V koupelně jsme většinou každý sám soukromě, ale taky se občas stane podobný případ, že někdo na někoho narazí, to se ve společné domácnosti může stát. Bohužel jsem taky zažila podobnou situaci, že jsem procházela z vany nahá přes byt v domnění, že jsem sama doma. Bohužel syn skončil ve škole dřív kvůli odpadlé hodině a to je zákon schválnosti, že jsem ho samozřejmě potkala úplně nahá. Taky jsem to brala s rezervou a neutíkala jsem s křikem pryč, ale normálně prošla kolem něho. Ale jak jsem psala, bohužel můj syn je typický puberťák a neodpustil si blbé poznámky. Když mi řekl „Kurv* mami, ty máš teda obrovské ty kozy, to je fakt síla, jo mimochodem pěknej bobr“, tak mě to dost mrzelo.
Snad x-krát jsme mu s manželem domlouvali, jak se má chovat k ženám atd., ale bohužel je to všechno k ničemu.
@j.a.n.i1 píše:
Nemaji, to je pry neco jineho, uz jsem se ptala… Akorat nedokáže pochopit, ze je to uplne to samy. I kdyz ji bych prala, aby ji to holky vratily i s urokama a vlitli jim tam pri sexu bud s bandou kamaradu nebo treba s postackou, ze neni probkem, tu dobirku matka podepise, vzdyt prece nebude poatacka cekat, kdyz specha
Jo!
![]()