Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
monikalysa píše:momi33 píše:Nenene, špatně, dluhy před manželstvím se do společného jmění nezapočítávají!
Jinka právo mají,v manželství je společný majetek a dluhy!
jo jenomze exekutory nezajima dluhy pred a po.
.A vyplata je spolecnej majetek takze po ni ti jit muzou.
monikalysa píše:momi33 píše:Nenene, špatně, dluhy před manželstvím se do společného jmění nezapočítávají!
taky jsem to tak někde slyšela…
Sice se dluhy před manželstvím nezapočítávají do společného jmění, ale pokud jenom žijete s dlužníkem, nebo necháte u sebe bydlet známého-dlužníka, mají právo i na váš majetek! Na to pozor, stačí, kdyby spolu jen žili… ![]()
Taky bych to odložila, zjistila, jak se věci mají, co s tím jde a nejde udělat a hlavně, jestli nemá ještě nějaký jiný dluh! ![]()
Exekutory nic nezajímá,jdou po všem ![]()
Asi bych svatbu odložila a nebo si rychle sjednala nějaký splátkový kalendář splátek.
A ty jsi před tím nevěděla,že má takový dluh
To by mě dost mrzelo,že nebyl upřímný ![]()
Asi tak - dluhy vzniklé před manželstvím jsou jenom toho, kdo si je udělal. ALE exekutor na jejich uhrazení může zabavit věci nabyté v manželství = patří do společného jmění manželů, tedy jsou i dlužníka a je možno je dluh zabavit. Na druhou stranu kdyby pak došlo k rozvodu, tak nemůže být vymáhán po exmanželce dlužníka, ptž její dluh není. Oproti tomu kdyby dluh vznikl v manželství, mohl by i po rozvodu být vymáhán i po druhém z exmanželů.
Předmanželská smlouva - nevím, jestli v tomto případě k něčemu bude. Ze zákona se při exekuci nebere ohled na zúžení společného majetku, ale nejsem právník a nevím, jestli se to týká předmanželské smlouvy nebo jenom smlouvy vzniklé v průběhu manželství.
každopádně před vstupem do manželství bych doporučovala si zmapovat majetek, se kterým kdo do manželství vstupuje (uschovat doklady), ptž co si do manželství přineseš, to by v tomto případě zabavit neměli.
Ale tedy ještě spíš bych pořešila, CO je to za exekuci - jako třeba nějaký větší dluh, o kterém jsi nevěděla? dluhy z podnikání na zákonné odvody, na které se nastávající vybodl? neplacené výživné na předchozí děti? deset let stará dávno zapomenutá pokuta, kterou teď dopravní podnik vytáhl na světlo boží?… ptž některé exekuce jsou maximálně tak pro vztek, že kvůli blbosti tolik naskočily, ale u některých už je k zamyšlení, jestli člověk s takovým přístupem ke svým závazkům je terno do manželství.
mam otazku tak me to napadlo.A co kdyz si dluznik nechava posilat rodicak,plat proste cokoliv na ucet cizi muzou blokovat i ten cizi ucet?
kattkka píše:
mam otazku tak me to napadlo.A co kdyz si dluznik nechava posilat rodicak,plat proste cokoliv na ucet cizi muzou blokovat i ten cizi ucet?
Myslím že ano, kamarádce takhle zablokovali účet její mámy…
![]()
Monny89 píše:kattkka píše:Myslím že ano, kamarádce takhle zablokovali účet její mámy…
mam otazku tak me to napadlo.A co kdyz si dluznik nechava posilat rodicak,plat proste cokoliv na ucet cizi muzou blokovat i ten cizi ucet?![]()
Je to pořád rodina
Kdyby neměli na toho člověka jak přijít, tak těžko, ale - rodičák je rodičák, asi by jim bylo divné, proč ho nemá při nároku - nejspíš by zjistili přes sociálku, kam chodí ![]()
kattkka píše:
To netuším, teoreticky by neměl, myslím, nicméně jsou paragrafy na to, když někdo dlužníkovi v exekuci pomáhá jakýmkoli způsobem ulejt část jeho majetku
A zasílání rodičáku či platu na cizí účet je velmi rychle zjistitelné, stačí se zeptat zaměstnavatele či úřadu, na jaký účet výplatu posílá. Nicméně pokud má dlužník mzdu, tak stejně většinou v první řadě dají exekuci na mzdy, takže na účet už jde jenom nezabavitelná část mzdy.
Pomka píše:Monny89 píše:Je to pořád rodinakattkka píše:Myslím že ano, kamarádce takhle zablokovali účet její mámy…
mam otazku tak me to napadlo.A co kdyz si dluznik nechava posilat rodicak,plat proste cokoliv na ucet cizi muzou blokovat i ten cizi ucet?![]()
Kdyby neměli na toho člověka jak přijít, tak těžko, ale - rodičák je rodičák, asi by jim bylo divné, proč ho nemá při nároku - nejspíš by zjistili přes sociálku, kam chodí
někdo to dělá tak, že si ho nechává posílat složenkou, teda kámoška mi říkala, že tak jí vlastně nic nestrhnou… ale co je na tom pravdy
že prý účet si pohlídají, ale složenky ne ![]()
Monny89 píše:Pomka píše:někdo to dělá tak, že si ho nechává posílat složenkou, teda kámoška mi říkala, že tak jí vlastně nic nestrhnou… ale co je na tom pravdyMonny89 píše:Je to pořád rodinakattkka píše:Myslím že ano, kamarádce takhle zablokovali účet její mámy…
Kdyby neměli na toho člověka jak přijít, tak těžko, ale - rodičák je rodičák, asi by jim bylo divné, proč ho nemá při nároku - nejspíš by zjistili přes sociálku, kam chodí
že prý účet si pohlídají, ale složenky ne
No já nevím… ale jak už se tu napsalo, mzdu zabavují přímo u zaměstnavatele, takže na účet přijde už jen ten zbytek. U rodičáku a ostatních dávek - to si sami zjistí, těžko to jde někam „schovat“. U úspor je to něco jiného - ty se dají poslat na účet jinam a nikdo na ně nepřijde, stejně tak jako movitý majetek, který se ale zabavuje jako jedna z posledních možností..
Myslím, že by jí i tou složenkou chodila jen ta nezabavitelná část a bylo by zabaveno „u zdroje“ ![]()
Jak píše Pomka,exekuce je z platu a to římo u zaměstnavatele.Můžou zadat ui exekuci u banky,ale nevím jak to přesně chodí.Má to tak jeden známí a vyplácí mu jen životní minimum ![]()
Pomka píše:Monny89 píše:No já nevím… ale jak už se tu napsalo, mzdu zabavují přímo u zaměstnavatele, takže na účet přijde už jen ten zbytek. U rodičáku a ostatních dávek - to si sami zjistí, těžko to jde někam „schovat“. U úspor je to něco jiného - ty se dají poslat na účet jinam a nikdo na ně nepřijde, stejně tak jako movitý majetek, který se ale zabavuje jako jedna z posledních možností..Pomka píše:někdo to dělá tak, že si ho nechává posílat složenkou, teda kámoška mi říkala, že tak jí vlastně nic nestrhnou… ale co je na tom pravdyMonny89 píše:Je to pořád rodinakattkka píše:Myslím že ano, kamarádce takhle zablokovali účet její mámy…
Myslím, že by jí i tou složenkou chodila jen ta nezabavitelná část a bylo by zabaveno „u zdroje“
já právě nevím jak to je.. ale když jí rodičák posílá sociálka složenkou… a to je sama s dítětem.. tak jí nic nestrhávají… co mi říkala tedy… ale co je na tom pravdy nevím ![]()
Pomka píše:Monny89 píše:No já nevím… ale jak už se tu napsalo, mzdu zabavují přímo u zaměstnavatele, takže na účet přijde už jen ten zbytek. U rodičáku a ostatních dávek - to si sami zjistí, těžko to jde někam „schovat“. U úspor je to něco jiného - ty se dají poslat na účet jinam a nikdo na ně nepřijde, stejně tak jako movitý majetek, který se ale zabavuje jako jedna z posledních možností..Pomka píše:někdo to dělá tak, že si ho nechává posílat složenkou, teda kámoška mi říkala, že tak jí vlastně nic nestrhnou… ale co je na tom pravdyMonny89 píše:Je to pořád rodinakattkka píše:Myslím že ano, kamarádce takhle zablokovali účet její mámy…
Myslím, že by jí i tou složenkou chodila jen ta nezabavitelná část a bylo by zabaveno „u zdroje“
Asi to tak bude i u toho rodicaku.Ale ted tak premyslim uz je tod elsi doba ale kamoska dostala exekuci domluvila si splatky a pani ji sama rekla ze pokud ma rodicak 7600 ze i kdyz by se nedomluvila ze vic jak 500 ji strhnout nemuzou.
Monny89 píše:Pomka píše:já právě nevím jak to je.. ale když jí rodičák posílá sociálka složenkou… a to je sama s dítětem.. tak jí nic nestrhávají… co mi říkala tedy… ale co je na tom pravdy nevímMonny89 píše:No já nevím… ale jak už se tu napsalo, mzdu zabavují přímo u zaměstnavatele, takže na účet přijde už jen ten zbytek. U rodičáku a ostatních dávek - to si sami zjistí, těžko to jde někam „schovat“. U úspor je to něco jiného - ty se dají poslat na účet jinam a nikdo na ně nepřijde, stejně tak jako movitý majetek, který se ale zabavuje jako jedna z posledních možností..Pomka píše:někdo to dělá tak, že si ho nechává posílat složenkou, teda kámoška mi říkala, že tak jí vlastně nic nestrhnou… ale co je na tom pravdyMonny89 píše:Je to pořád rodinakattkka píše:Myslím že ano, kamarádce takhle zablokovali účet její mámy…
No podle me nez bloknou ucet tak dojde dopis,pote je na rade zamestnavatel a socialka,pak ucet a pak majetek.Takze predtimm asi kazdy dluznik dostane oznameni.No ale pokud se casto stehuje tak to muze byt problem.