Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
už dlouhou dobu bych chtěla přřijmení po otci a tak se chci zeptat zda to jde na úřadě změnit?Nebo to lze pouze u směšného přijmení?A zda se zsa to platí eventuelně kolik…Děkuji
Určitě to lze, ale nevím podrobnosti, asi by bylo nejlepší si zavolat přímo na matriku ![]()
Sumaya píše:
Koukni tady http://www.mvcr.cz/…rijmeni.aspx
byla jsi rychlejší
![]()
za poplatek tuším 1000,– a musí ti to úředníci schválit, takže hodně záleží na koho narazíš. Pak to ješte jde při zápisu otce do RL (ale to se tě asi netýká-pokud jsem správně pochopila dotaz
)
Holky, kdysi jsem tu četla diskuzi o změně příjmení na můžský tvar. tedy chtěla bych se jmenovat Novák, jenže jsme při svatbě před 5 lety vylpnili, že chci užívat normální českou koncovku ová. Něco jsem tu v dizkuzích četla, že to jde i normálně, jenže ted jsem mluvila s paní na matrice a ta mi řekla, že můžu o změnu bez ová zažádat pouze v případě, že bud jsem cizinka, nebo mám manžela cizince, nebo mám trvalý pobyt v cizině. jakto? když má tolik ženksých u nás jméno bez ová?
omlouvám se, a si to nepatří přímo do tohoto téma, alenechtěla jsem zakládat zcela novou dizkuzy. tak snad to nebude vadit. ![]()
Co nahlásit že se chystáš žít trvale v zahraničí… na to by mělo stačit pouhé čestné prohlášení. Stejně jako to dělají nevěsty
@pampeliška189 Ano, je to tak, jak říkala matrikářka.
A jen čistě ze zvědavosti, můžu se zeptat, co tě k tomu vede? Proč chceš mít jméno v mužském rodě bez ová? Není to rýpání. ![]()
To je tak blbá móda toto…
Proč se chceš @pampeliška189 jmenovat Novák? Zajímá mě, co vás k tomu vede… když je manžel cizinec a máš cizí příjmení, tak to je jasné, ale české když žijete tady?!?!
@Aliki píše:
To je tak blbá móda toto…
Proč se chceš @pampeliška189 jmenovat Novák? Zajímá mě, co vás k tomu vede… když je manžel cizinec a máš cizí příjmení, tak to je jasné, ale české když žijete tady?!?!
taky mi to přijde divný
A vůbec se mi to nelíbí. Jako Kateřina Konvalinka, Ema Smetana, mě to přijde prostě uhozený.