Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Můj muž měl již na zacatku vztahu problém, ze by naše dítě mělo koncovku -ova. Byla to první věc, kterou zjišťoval. A jde to, matrikarka měla pravdu.
Mám příjmení po manželovi bez -ová a dcera také! Všichni jsme Češi a nevidim na tom nic moderního. Hodně cestujeme do zahraničí a navic si manžel nepřál, abych měla stejné příjemní, jako jeho bývalá žena. Na matrice musíš napsat čestné prohlášeni o tom, ze se hlásis k jiné národnosti a mělo by to jít. Nám to tak udělali, ale záleží na jakou matrikarku narazis…
Spíš to -ová je blbost. Akorát jsme na to zvyklé a tam máme pocit, že nám to dává ženskost. Ale ono nás to spíše staví do role mužova majetku, ne?
Kdyby se to tedˇka zrušilo, příští generaci to rozhodně chybět nebude.
@Pudloslava ono, proč si vůbec brát jeho příjmení…není to znamení podřízenosti? Myslím že ová blbost není a hlavně myslím že je to každého věc, on s tím jménem bude žít, ne já pokud chce být někdo Anna Konvalinka, Ema Smetana atd… tak at si jsou, ale at nehaní -ová…
@Pudloslava ale prdlajz majetek… tyhle řeči…
Česká ženská příjmení jsou z historických a jazykových důvodů odvozena od mužských. V češtině nelze snadno skloňovat mužská příjmení podle ženských vzorů a použití vzorů mužských není možné. Obvykle se přechylují i příjmení cizí, protože potřeba je skloňovat je aktuální i u nich.
Přechylování je běžné v mnoha jazycích, například slovanských nebo baltských.
Je to o zvyku, já si zvykla že mám na konci -ová, ale taky jsem si zvykla na Ema Smetana a Petra Svoboda
a líbí se mi to..
edit.: teda já nemám na konci -ová ale -cká
to jsem popleta
Já si myslím, že je to fakt blbá móda poslední doby. Nevím, co vede ženy k tomu, aby měly mužskou podobu příjmení. Možná, že za chvíli např. Jany budou chtít být Jan, aby to bylo fakt dokonalý ![]()
Já to jedině chápu, pokud se manželé rozhodnou a opravdu žijí v zahraničí, ale v ČR žena s mužským tvarem příjmení působí komicky a blbě ![]()
@lucinecka84 píše:
Mám příjmení po manželovi bez -ová a dcera také! Všichni jsme Češi a nevidim na tom nic moderního. Hodně cestujeme do zahraničí a navic si manžel nepřál, abych měla stejné příjemní, jako jeho bývalá žena. Na matrice musíš napsat čestné prohlášeni o tom, ze se hlásis k jiné národnosti a mělo by to jít. Nám to tak udělali, ale záleží na jakou matrikarku narazis…
jj, stačí se přihlásit k jiné národnosti a mělo by to stačit, takhle to udělala kamarádka, nicméně stejně má problém s dítětem - pokud by to byla holčička, byla by stejně -ová
je to praštěný, nevím, proč by se každý nemohl jmenovat jak chce ![]()
@lucinecka84 píše:
No vidiš, takže jste podvodníci.
Navíc nechápu, proč by měl být důvod to, že často jezdíte do zahraničí, to jezdí každej třetí.
To co ti řekli na matrice je pravda, ale jsou ty moznosti 4 nebo 5
Ješte to jde kdyz se přihlásíš k jiné národnosti a nebo kdyz v budoucnu budeš mít trvalý pobyt v zahraničí kde se příjmení neskloňuje.
Já mám tak mužský tvar, a na matrice jsem uvedla svou budoucí adresu (australie
) i když se tam nikdy nechystám…jen formalita.
Nikdo se v tom prý rýpat nebude ![]()
@andice Smetana a Konvalinka aspoň něco znamená a může to ladit se jménem, ale Novák je prostě jen „ten pán s tuctovým příjmením“. ![]()
@Lolllo píše:
@Aliki
No proc, protoze je to moderni a ma to prece tolik zenskych
Taky se těšíš až bude v módě nošení zelené hlavy? ![]()
No jasně, že to lze! Není nic jednoduššího, k získání příjmení bez -ová stačí pouze při podpisu čestného prohlášení lhát! Že je to čestné prohlášení? No a co, však tu lže každý a ve všem a tohle je jen cár papíru, že?… Bože ženy, když jste schopné lhát v tomhle, v čem ještě dalším?
![]()
@Lolllo podvodníci??? Rozhodne ne!!! Opravdu se hlásím k jiné národnosti!!! Jen tak mimo v zahraničí žijeme většinu roku…
U dcery to bylo tak, ze byla skutečně po porodu a celou dobu v porodnici s -ová. ještě když jsem byla na sále tak volala paní z matriky a s tou jsem se domluvily, ze ten den, co nás budou pouštět prijedeme za ni a vše dame do pořádku. Jen co jsme přijeli, paní měla vše připraveno, jen jsme podepsali to prohlášeni u dcery a hotovo! Paní byla skvělá! V rodině máme matrikarku a ta my jasne rekla, ze by nám to neudělala, opravdu záleží na koho narazis!