Změna přijmení - jde to?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1854
10.1.14 15:09

@Aliki

No proc, protoze je to moderni a ma to prece tolik zenskych :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
394
10.1.14 15:20

Můj muž měl již na zacatku vztahu problém, ze by naše dítě mělo koncovku -ova. Byla to první věc, kterou zjišťoval. A jde to, matrikarka měla pravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.1.14 15:31

Mám příjmení po manželovi bez -ová a dcera také! Všichni jsme Češi a nevidim na tom nic moderního. Hodně cestujeme do zahraničí a navic si manžel nepřál, abych měla stejné příjemní, jako jeho bývalá žena. Na matrice musíš napsat čestné prohlášeni o tom, ze se hlásis k jiné národnosti a mělo by to jít. Nám to tak udělali, ale záleží na jakou matrikarku narazis…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
10.1.14 15:38

Spíš to -ová je blbost. Akorát jsme na to zvyklé a tam máme pocit, že nám to dává ženskost. Ale ono nás to spíše staví do role mužova majetku, ne?

Kdyby se to tedˇka zrušilo, příští generaci to rozhodně chybět nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4620
10.1.14 15:43

@Pudloslava ono, proč si vůbec brát jeho příjmení…není to znamení podřízenosti? Myslím že ová blbost není a hlavně myslím že je to každého věc, on s tím jménem bude žít, ne já pokud chce být někdo Anna Konvalinka, Ema Smetana atd… tak at si jsou, ale at nehaní -ová…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
767
10.1.14 15:46

@Pudloslava ale prdlajz majetek… tyhle řeči…

Česká ženská příjmení jsou z historických a jazykových důvodů odvozena od mužských. V češtině nelze snadno skloňovat mužská příjmení podle ženských vzorů a použití vzorů mužských není možné. Obvykle se přechylují i příjmení cizí, protože potřeba je skloňovat je aktuální i u nich.
Přechylování je běžné v mnoha jazycích, například slovanských nebo baltských.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elizabeta92
10.1.14 15:49

Je to o zvyku, já si zvykla že mám na konci -ová, ale taky jsem si zvykla na Ema Smetana a Petra Svoboda :D a líbí se mi to..

edit.: teda já nemám na konci -ová ale -cká :mrgreen: to jsem popleta

• Citovat
  • Upravit
1972
10.1.14 15:50

Já si myslím, že je to fakt blbá móda poslední doby. Nevím, co vede ženy k tomu, aby měly mužskou podobu příjmení. Možná, že za chvíli např. Jany budou chtít být Jan, aby to bylo fakt dokonalý ;)
Já to jedině chápu, pokud se manželé rozhodnou a opravdu žijí v zahraničí, ale v ČR žena s mužským tvarem příjmení působí komicky a blbě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
10.1.14 15:55
@lucinecka84 píše:
Mám příjmení po manželovi bez -ová a dcera také! Všichni jsme Češi a nevidim na tom nic moderního. Hodně cestujeme do zahraničí a navic si manžel nepřál, abych měla stejné příjemní, jako jeho bývalá žena. Na matrice musíš napsat čestné prohlášeni o tom, ze se hlásis k jiné národnosti a mělo by to jít. Nám to tak udělali, ale záleží na jakou matrikarku narazis…

jj, stačí se přihlásit k jiné národnosti a mělo by to stačit, takhle to udělala kamarádka, nicméně stejně má problém s dítětem - pokud by to byla holčička, byla by stejně -ová
je to praštěný, nevím, proč by se každý nemohl jmenovat jak chce :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1854
10.1.14 16:07
@lucinecka84 píše:

No vidiš, takže jste podvodníci. :mrgreen: Navíc nechápu, proč by měl být důvod to, že často jezdíte do zahraničí, to jezdí každej třetí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
531
10.1.14 16:14

@pampeliška189

To co ti řekli na matrice je pravda, ale jsou ty moznosti 4 nebo 5
Ješte to jde kdyz se přihlásíš k jiné národnosti a nebo kdyz v budoucnu budeš mít trvalý pobyt v zahraničí kde se příjmení neskloňuje.

Já mám tak mužský tvar, a na matrice jsem uvedla svou budoucí adresu (australie :mrgreen: ) i když se tam nikdy nechystám…jen formalita.
Nikdo se v tom prý rýpat nebude :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
10.1.14 16:16

@andice Smetana a Konvalinka aspoň něco znamená a může to ladit se jménem, ale Novák je prostě jen „ten pán s tuctovým příjmením“. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2016
10.1.14 16:24
@Lolllo píše:
@Aliki
No proc, protoze je to moderni a ma to prece tolik zenskych :mrgreen:

Taky se těšíš až bude v módě nošení zelené hlavy?  :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
10.1.14 16:33

No jasně, že to lze! Není nic jednoduššího, k získání příjmení bez -ová stačí pouze při podpisu čestného prohlášení lhát! Že je to čestné prohlášení? No a co, však tu lže každý a ve všem a tohle je jen cár papíru, že?… Bože ženy, když jste schopné lhát v tomhle, v čem ještě dalším? :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.1.14 16:42

@Lolllo podvodníci??? Rozhodne ne!!! Opravdu se hlásím k jiné národnosti!!! Jen tak mimo v zahraničí žijeme většinu roku…

U dcery to bylo tak, ze byla skutečně po porodu a celou dobu v porodnici s -ová. ještě když jsem byla na sále tak volala paní z matriky a s tou jsem se domluvily, ze ten den, co nás budou pouštět prijedeme za ni a vše dame do pořádku. Jen co jsme přijeli, paní měla vše připraveno, jen jsme podepsali to prohlášeni u dcery a hotovo! Paní byla skvělá! V rodině máme matrikarku a ta my jasne rekla, ze by nám to neudělala, opravdu záleží na koho narazis!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová