Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
On má nahlášené čísla účtů na finančáku, sociálce i zdravce, má jej vedený jako firemní účet, ale to je to číslo účtu, které má zablokované kvůli exekuci. Na můj účet chodí některé úhrady faktur, které zákazníci odmítají hradit v hotovosti. Tyto faktury normálně dává do účetnictví a daní je. Jen prostě ty peníze nemůže strhnout exekutor.
Monny89 píše:evishka píše:Evishko, mě teď nabízel konzultaci advokát - 2.000,–/hod + DPH
Ono se jedná o příjmy z živnosti - některé faktury hradí na můj účet. Samozřejmě zjistitelné je to snadno. Kolik tak může asi stát konzultace u právníka, aby mi poradil, co teď s tím? Pokud to totiž přesuneme celé na jeho účet, tak vše vezme exekutor a budeme muset žít jen z mého platu, potažmo za chviličku z mateřské a rodičovské. A z toho nezaplatíme ani nájem.
![]()
Tak jsem řekla, děkuji nashledanou
Nejlepší by bylo přes nějakého známého, pokud máš. Na stránkách exekutorské komory je bezplatná právní poradna, ale pouze při osobním setkání (praha, brno, plzeň). Telefonicky ani písemně nee
Jinak na netu bys jich možná našla dost..
ahoj,nečetla jsem celou diskuzi,ale přesně toto je můj případ a dojela jsem na to,akorátže jsem se o dluzích dozvěděla týden po svatbě a dodnes to nemohu zapomenout ani jemu anijeho matce,nakonec to dopadlo rozvodem a dluhy se vyšplhaly na víc jak 500tis.plus hypotéka,která je zasažena jeho exekucemi.Dluhy vzniklé před svatbou se tě netknou,ale musíš jednat s exekutorama a dodat jim oddací list,stačí kiopie.Jinak jsem nyní byla na finančáku ohledně stěhování a byla jsem překvapena-opravdu je povinnost na FÚ nahlásit číslo účtu,kam chodí příjmy z podnikání byť sebemenší živnosti.Sice už máte po svatbě,ale dluhy bych si ohlídala,já „trpěla“a naivně věřila 7let,odnesli to kluci-předtím jsem nikdy nic nedlužila,nakonec mě vždy přiměl si vzít půjčku,protože jemu nikdo nepůjčil,já blb si půjčila a hádejte,kdo dnes splácí,živoří a kdo se jen vysmívá a vesele kouří marlbora…jsem dokonale vyškolena a znechucena,protože již horko těžko dokážu někomu důvěřovat
pardon za anonyma
Děkuji
. Tak já se juknu na ten net a když tak obětuji prostě něco málo a zajdu si za právníkem osobně. Řešit tohle s malým mimčem, to by mě asi odvezli
. Dneska s těmi exekutory není žádná sranda.....
evishka píše:
On má nahlášené čísla účtů na finančáku, sociálce i zdravce, má jej vedený jako firemní účet, ale to je to číslo účtu, které má zablokované kvůli exekuci. Na můj účet chodí některé úhrady faktur, které zákazníci odmítají hradit v hotovosti. Tyto faktury normálně dává do účetnictví a daní je. Jen prostě ty peníze nemůže strhnout exekutor.
No i tak, to mi tedy nepřijde ani o trochu lepší. Mám obavy, že by to mohlo být vyhodnocené jako napomáhání při poškozování věřitele ![]()
Trestní zákoník, par. 222 píše: § 222 Poškození věřitele
(1) Kdo, byť i jen částečně, zmaří uspokojení svého věřitele tím, že
a) zničí, poškodí, zatají, zcizí, učiní neupotřebitelnou, nebo odstraní, byť i jen část svého majetku,
b) postoupí svou pohledávku, anebo převezme dluh jiného,
c) zatíží věc, která je předmětem závazku, nebo ji pronajme,
d) předstírá nebo uzná neexistující právo nebo závazek,
e) předstírá nebo uzná právo nebo závazek ve větším rozsahu, než odpovídá skutečnosti,
f) předstírá splnění závazku, nebo
g) předstírá úpadek nebo svůj majetek jinak zdánlivě zmenšuje nebo předstírá jeho zánik,
a způsobí tím na cizím majetku škodu nikoli malou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.
(2) Stejně bude potrestán, kdo, byť i jen částečně, zmaří uspokojení věřitele jiné osoby tím, že
a) zničí, poškodí, zatají, zcizí, učiní neupotřebitelnou nebo odstraní, byť i jen část majetku dlužníka, nebo
b) k majetku dlužníka uplatní neexistující právo nebo pohledávku nebo existující právo nebo pohledávku ve vyšší hodnotě či lepším pořadí, než jaké má,
a způsobí tím na cizím majetku škodu nikoli malou.
(3) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let bude pachatel potrestán,
a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 značnou škodu, nebo
b) získá-li takovým činem pro sebe nebo pro jiného značný prospěch.
(4) Odnětím svobody na tři léta až osm let bude pachatel potrestán,
a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 škodu velkého rozsahu,
b) získá-li takovým činem pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu, nebo
c) způsobí-li takovým činem jinému úpadek.
mag píše:monikalysa píše:Ale po připsání na třeba společný účet už je zabavit může exekucí přikázáním pohledávky z účtu.kattkka píše:Nemáš pravdu, nemůžoumonikalysa píše:jo jenomze exekutory nezajima dluhy pred a po.momi33 píše:Nenene, špatně, dluhy před manželstvím se do společného jmění nezapočítávají!
Jinka právo mají,v manželství je společný majetek a dluhy!.A vyplata je spolecnej majetek takze po ni ti jit muzou.
Když exekutorovi sdělíš a to musíš udělat, že je to dluh před svatbou, druhému z manželů, který s dluhem nic nemá, NEMŮŽOU A NEZABAVÍ PLAT!!!!!!!
To už není účet manžela který nedluží, ale i dlužníka, což si jistě nezaloží když toto ví, tak je to pouhá spekulace!
monikalysa píše:mag píše:To už není účet manžela který nedluží, ale i dlužníka, což si jistě nezaloží když toto ví, tak je to pouhá spekulace!monikalysa píše:Ale po připsání na třeba společný účet už je zabavit může exekucí přikázáním pohledávky z účtu.kattkka píše:Nemáš pravdu, nemůžoumonikalysa píše:jo jenomze exekutory nezajima dluhy pred a po.momi33 píše:Nenene, špatně, dluhy před manželstvím se do společného jmění nezapočítávají!
Jinka právo mají,v manželství je společný majetek a dluhy!.A vyplata je spolecnej majetek takze po ni ti jit muzou.
Když exekutorovi sdělíš a to musíš udělat, že je to dluh před svatbou, druhému z manželů, který s dluhem nic nemá, NEMŮŽOU A NEZABAVÍ PLAT!!!!!!!
Ale já jenom, že plat přestane být platem, jak se dostane na účet a manželé často mají účet společný, tak aby bylo jasno, jaká je třeba udělat opatření a mít prostě účty dva.
mag píše:monikalysa píše:Ale já jenom, že plat přestane být platem, jak se dostane na účet a manželé často mají účet společný, tak aby bylo jasno, jaká je třeba udělat opatření a mít prostě účty dva.mag píše:To už není účet manžela který nedluží, ale i dlužníka, což si jistě nezaloží když toto ví, tak je to pouhá spekulace!monikalysa píše:Ale po připsání na třeba společný účet už je zabavit může exekucí přikázáním pohledávky z účtu.kattkka píše:Nemáš pravdu, nemůžoumonikalysa píše:jo jenomze exekutory nezajima dluhy pred a po.momi33 píše:Nenene, špatně, dluhy před manželstvím se do společného jmění nezapočítávají!
No jo, ale tady v tom případě je snad jasné, že společný účet nehrozí. ![]()
tak já mám velice dobře ověřené z problémů s BM,že na cizí účet exekutoři nemůžou i když jsou tam prokazatelně zasílány peníze od dlužníka,BM si posílá peníze vesele po rodině-jako OSVČ k důchodci a i k přítelkyni a nic se neděje,prostě to není účet na jeho jméno,tak tam nesmí-a řekli mi to sami exekutoři,když jsem se pídila po dlužném výživném,a na to aby mu zabavili nějakou výplatu zase velice rychle střídá firmy pro které pracuje
Ahoj, dluh který vznikl před manželstvím se na toho druhého nevztahuje (jak již tady někdo psal).Jinak ani na předmanželskou smlouvu ani na zúžení SJM se v exekuci nepřihlíží, takže jakoby by jste ani nic nemali sepsáno.
Jinak pokud by i přes to všechno exekutor obstavil tvou mzdu, tak si můžeš dát vylučovací žalobu na soud a on ti ho musí odblokovat. Jinak v dnešní době už většina institucí na manželky dlužníků informace nepodává.
Kdybys měla otázky tak napiš, skusím pomoct ![]()
Doufám, že jste se vzali. Exekutor nemůže jít po Vás, když ty dlouhy nejsou vedeny na Vaše jméno (nebo ano? spoludlužník, ručitel…? to by byla jiná…) a v době vzniku pohledávky jste nebyli manželé. Po manželce jde exekutor POUZE v případě, že by dluhy vznikly v době manželství (a to i bez Vaší účasti na nich, neboť spadnou do SJM). Ve Vašem případě se ale podle toho co píšete jedná pouze o dluhy druha, se kterými nemáte Vy nic společného, takže ani po Vaší svatbě na Váš příjem nikdo sáhnout nesmí! Jediné riziko je případná mobiliární exekuce - tedy moment, kdy exekutor příjde „na návštěvu“. Půjde po všech známých adresách manžela/druha. A pokud vy se na jedné z těch adres nacházíte s ním, mohou olepit veškerý majetek, který na té adrese najdou, tedy i Váš. A dokazování, že to či ono není jeho ale jen Vaše není tak úplně jednoduché, nicméně záleží taky na vykonavatelích…
Blbost! Na tohle ex. nemůže, protože účet není veden na RČ povinného ale na někoho, kdo se závazky nemá nic společného. Maximálně to můžou típnout u zdroje, takže jestli je to výplata, kde je on zaměstnán pod svým RČ, tak to nechaj strhávat už rovnou u toho zaměstnavatele… ale určitě ne z cizího účtu.
MonnyDee píše:evishka píše:Pokud si zjistí, že to chodí z jeho zaměstnání, od jeho zaměstnavatele, tak asi jo
Ahojky holky. Náhodou jsem narazila na tuto diskusi a zarazila mě jedna věc - opravdu je ověřené, že exekutor může zablokovat účet i úplně cizí osoby? Když teda třeba přítel má zablokovaný účet a část jeho příjmů chodí na můj účet spolu s mojí výplatou, tak mi jej můžou taky zablokovat? I když nejsem jeho manželka a nemám s jeho exekucí nic společného, jen že s ním žiju? Budu se muset na to asi poptat raději nějakého právníka, docela jsem dostala teď strach. A to jsem těhu a za pár týdnu rodím, tak maličko začínám plašit, co kdyby se tohle náhodou fakt stalo. Ach jo.
Blbost! Na tohle ex. nemůže, protože účet není veden na RČ povinného ale na někoho, kdo se závazky nemá nic společného. Maximálně to můžou típnout u zdroje, takže jestli je to výplata, kde je on zaměstnán pod svým RČ, tak to nechaj strhávat už rovnou u toho zaměstnavatele… ale určitě ne z cizího účtu.