Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pomka píše:Monny89 píše:Tam je taky to, že s ním žiješ…evishka píše:Pokud si zjistí, že to chodí z jeho zaměstnání, od jeho zaměstnavatele, tak asi jo
Ahojky holky. Náhodou jsem narazila na tuto diskusi a zarazila mě jedna věc - opravdu je ověřené, že exekutor může zablokovat účet i úplně cizí osoby? Když teda třeba přítel má zablokovaný účet a část jeho příjmů chodí na můj účet spolu s mojí výplatou, tak mi jej můžou taky zablokovat? I když nejsem jeho manželka a nemám s jeho exekucí nic společného, jen že s ním žiju? Budu se muset na to asi poptat raději nějakého právníka, docela jsem dostala teď strach. A to jsem těhu a za pár týdnu rodím, tak maličko začínám plašit, co kdyby se tohle náhodou fakt stalo. Ach jo.
Není pro ně problém zjistit osoby ve společné domácnosti. Ale chce to fakt právníka a mít jistotu
Jenomze to uz nekde spolu musi byt hlaseni.
A v pripade ze by mel kazdy odlisny bydliste tak jak zjisti ze spolu opravdu bydli?
A ještě k tomu soudnímu vyloučení věcí, jenom taková malá ukázka, jak u nás fungují soudy. Manžel má firmu, jiná firma mu dlužila peníze, měli podepsanou rozhodčí doložku, takže exekuce přišla relativně rychle (rozhodčí soudy se s tím časově tolik nepárají), exekutor dlužníkovi zablokoval účet… a dlužník se k soudu odvolal proti osobě exekutora. Podle našeho právníka i exekutora od začátku bylo jasné, že nemají šanci, jenom chtějí zdržovat. No a to se jim podařilo - soud exekuci pozastavil, tedy účet zůstal zablkovaný, peníze z něj neměl ani dlužník, ani věřitel a čekalo se na rozhodnutí soudu o osobě exekutora. Uplynul rok a nic, náš právník se na soud opakovaně připomínal, nepomohlo to, uplynul další půlrok a právník začal soudu vyhrožovat žalobou do Štrasburku… bylo nařízeno první stání. Na něm se rozhodlo, že se nic nerozhodlo a někdy v budoucnu bude nařízeno další stání. I čekalo se další rok… a k druhému stání nikdy nedošlo, ptž dlužník i věřitel ztratili nervy a dohodli se mimosoudně
Takže případ byl dvaapůl roku na soudě, aniž by se cokoli vyřešilo…
kattkka píše:Jenomze to uz nekde spolu musi byt hlaseni.
A v pripade ze by mel kazdy odlisny bydliste tak jak zjisti ze spolu opravdu bydli?
No, tak například kontaktní adresa (čili adresa skutečného bydliště) se uvádí třeba v zaměstnání nebo třeba u banky jako adresa doručovací a tak. Exekutor se na adresu skutečného bydliště samozřejmě ptá, jako firmu nás už několik jak exekutor, tak soud žádali o součinnost a zajímalo je fakt všechno - adresa pracoviště, adresa skutečného pobytu i dkyby to měla být jenom ubytovna…
kattkka píše:Pomka píše:Jenomze to uz nekde spolu musi byt hlaseni.Monny89 píše:Tam je taky to, že s ním žiješ…evishka píše:Pokud si zjistí, že to chodí z jeho zaměstnání, od jeho zaměstnavatele, tak asi jo
Ahojky holky. Náhodou jsem narazila na tuto diskusi a zarazila mě jedna věc - opravdu je ověřené, že exekutor může zablokovat účet i úplně cizí osoby? Když teda třeba přítel má zablokovaný účet a část jeho příjmů chodí na můj účet spolu s mojí výplatou, tak mi jej můžou taky zablokovat? I když nejsem jeho manželka a nemám s jeho exekucí nic společného, jen že s ním žiju? Budu se muset na to asi poptat raději nějakého právníka, docela jsem dostala teď strach. A to jsem těhu a za pár týdnu rodím, tak maličko začínám plašit, co kdyby se tohle náhodou fakt stalo. Ach jo.
Není pro ně problém zjistit osoby ve společné domácnosti. Ale chce to fakt právníka a mít jistotu
No, jednou to řešili v tv, dokonce jsem to četla na stránkách exekutorské komory. Není pro ně důležité, kde má trvalé bydliště, ale kde se skutečně nachází. Proto mluvili o tom, aby si lidé dali pozor, komu poskytnou bydlení. Známý má dluhy, vy ho v dobré víře ubytujete, protože nemá kam jít, a exekutor může jít po vašem majetku, protože se tam dlužník zdržuje a skutečně tam žije. Myslím, že není problém si najít bydliště. Pokud má dluh přítel a ona bydlí u něj, půjdou pro jeho majetek a její tam bude taky a zjišťovat nebudou, čí je… ![]()
Ono se jedná o příjmy z živnosti - některé faktury hradí na můj účet. Samozřejmě zjistitelné je to snadno. Kolik tak může asi stát konzultace u právníka, aby mi poradil, co teď s tím? Pokud to totiž přesuneme celé na jeho účet, tak vše vezme exekutor a budeme muset žít jen z mého platu, potažmo za chviličku z mateřské a rodičovské. A z toho nezaplatíme ani nájem
.
kattkka píše:Pomka píše:Jenomze to uz nekde spolu musi byt hlaseni.áMonny89 píše:Tam je taky to, že s ním žiješ…evishka píše:Pokud si zjistí, že to chodí z jeho zaměstnání, od jeho zaměstnavatele, tak asi jo
není možné obstavit cizí účet. Ani manželovo
viz.
Jiná situace je v případě, kdy je exekucí postižen účet manžela/ky povinného. Dle ustálené judikatury Nejvyššího soudu České republiky není totiž možné exekucí přikázáním pohledávky z účtu postihnout účet manžela povinného. V rozhodnutí č.j. 20 Cdo 712/2004 je přímo uvedeno: „Exekuce přikázáním pohledávky z účtu peněžního ústavu podle ustanovení § 303 a násl. o.s.ř. může být totiž provedena jen u pohledávky z účtu, jehož majitelem je povinný. Jiná pohledávka z účtu – tedy i pohledávka, jejímž výlučným majitelem je manžel(ka) povinného – není způsobilým předmětem této exekuce, i kdyby na účet byly vloženy peněžní prostředky povinného, případně peněžní prostředky patřící do společného jmění manželů /povinného a majitele účtu.“ Bude-li tedy exekucí postižen účet manžela/ky povinného – je třeba, aby se povinný obrátil na soud (který pověřil exekutora s provedením exekuce) s návrhem na její zastavení pro nepřípustnost, příp. je možné podat vylučovací žalobu dle § 267 OSŘ .
cit. www VOP
Les2311 píše:kattkka píše:Jenomze to uz nekde spolu musi byt hlaseni.No, tak například kontaktní adresa (čili adresa skutečného bydliště) se uvádí třeba v zaměstnání nebo třeba u banky jako adresa doručovací a tak. Exekutor se na adresu skutečného bydliště samozřejmě ptá, jako firmu nás už několik jak exekutor, tak soud žádali o součinnost a zajímalo je fakt všechno - adresa pracoviště, adresa skutečného pobytu i dkyby to měla být jenom ubytovna…
Přesně tak. Já ji teda nemám hlášenou nikde, uvádím trvalé bydliště, které mám u rodičů. Ale narovinu - kdybych měla finanční problémy, sama nahlásím, kde se zdržuju. Než aby někdo přišel k našim a vzal jim věci… ![]()
evishka píše:
Ono se jedná o příjmy z živnosti - některé faktury hradí na můj účet. Samozřejmě zjistitelné je to snadno. Kolik tak může asi stát konzultace u právníka, aby mi poradil, co teď s tím? Pokud to totiž přesuneme celé na jeho účet, tak vše vezme exekutor a budeme muset žít jen z mého platu, potažmo za chviličku z mateřské a rodičovské. A z toho nezaplatíme ani nájem.
Evishko, třeba to tak není, ale počítat je třeba se vším..
Mě by asi napadlo poslat peníze na účet jiné blízké osoby, nebo jednou za čas vybrat z účtu větší obnos a moc na účtu nenechávat, i když je to trochu blbost, no… ![]()
evishka píše:
Ono se jedná o příjmy z živnosti - některé faktury hradí na můj účet. .
No ale já mám takový mlhavý pocit, že účty, které se používají k podnikání, by měl hlásit na finančák… každopádně mi to ale přijde o ústa nechat si na svůj účet posílat peníze, který má někdo jiný z podnikání… to smrdí napomáháním k daňovým únikům
(jako tím nechci tvrdit, že tvůj přítel nutně podvání, jenom je to první myšlenka, která mě v takových případech napadne, že potřebuje ulejt peníze tak, aby o nich stát nevěděl).
Pomka píše:evishka píše:Evishko, třeba to tak není, ale počítat je třeba se vším..
Ono se jedná o příjmy z živnosti - některé faktury hradí na můj účet. Samozřejmě zjistitelné je to snadno. Kolik tak může asi stát konzultace u právníka, aby mi poradil, co teď s tím? Pokud to totiž přesuneme celé na jeho účet, tak vše vezme exekutor a budeme muset žít jen z mého platu, potažmo za chviličku z mateřské a rodičovské. A z toho nezaplatíme ani nájem.
Mě by asi napadlo poslat peníze na účet jiné blízké osoby, nebo jednou za čas vybrat z účtu větší obnos a moc na účtu nenechávat, i když je to trochu blbost, no…
Jenže takhle bych to udělala, kdyby exekuce hrozila…Jestli už má nějaké splátky nastavený a poctivě splácí, tak nevidím důvod, proč by řešili něco dalšího, další splátky, jestli mi rozumíš… ![]()
kattkka píše:monikalysa píše:jo jenomze exekutory nezajima dluhy pred a po.momi33 píše:Nenene, špatně, dluhy před manželstvím se do společného jmění nezapočítávají!
Jinka právo mají,v manželství je společný majetek a dluhy!.A vyplata je spolecnej majetek takze po ni ti jit muzou.
Nemáš pravdu, nemůžou
Když exekutorovi sdělíš a to musíš udělat, že je to dluh před svatbou, druhému z manželů, který s dluhem nic nemá, NEMŮŽOU A NEZABAVÍ PLAT!!!!!!!
Moc děkuji
. Snad se něčeho takového nikdy nedožiji, máme společné trvalé bydliště, takže jsem si vědoma, že na mé věci mi bohužel šáhnout můžou, ono se jedná bohužel o platby na soc. a zdrav.pojištění z minulosti, tam člověk nikdy neví a já taky nemám přehled, co vlastně platí a co ne, někdy je těžké se o takových věcech s některými lidmi bavit a sama to nejsem schopná uhlídat, ale pokud se něco stane s tím účtem, tak hned jim dám před nos tenhle judikát a snad mám vystaráno
.
mag píše:kattkka píše:Pomka píše:Jenomze to uz nekde spolu musi byt hlaseni.áMonny89 píše:Tam je taky to, že s ním žiješ…evishka píše:Pokud si zjistí, že to chodí z jeho zaměstnání, od jeho zaměstnavatele, tak asi jo
A v pripade ze by mel kazdy odlisny bydliste tak jak zjisti ze spolu opravdu bydli?není možné obstavit cizí účet. Ani manželovo
viz.
Jiná situace je v případě, kdy je exekucí postižen účet manžela/ky povinného. Dle ustálené judikatury Nejvyššího soudu České republiky není totiž možné exekucí přikázáním pohledávky z účtu postihnout účet manžela povinného. V rozhodnutí č.j. 20 Cdo 712/2004 je přímo uvedeno: „Exekuce přikázáním pohledávky z účtu peněžního ústavu podle ustanovení § 303 a násl. o.s.ř. může být totiž provedena jen u pohledávky z účtu, jehož majitelem je povinný. Jiná pohledávka z účtu – tedy i pohledávka, jejímž výlučným majitelem je manžel(ka) povinného – není způsobilým předmětem této exekuce, i kdyby na účet byly vloženy peněžní prostředky povinného, případně peněžní prostředky patřící do společného jmění manželů /povinného a majitele účtu.“ Bude-li tedy exekucí postižen účet manžela/ky povinného – je třeba, aby se povinný obrátil na soud (který pověřil exekutora s provedením exekuce) s návrhem na její zastavení pro nepřípustnost, příp. je možné podat vylučovací žalobu dle § 267 OSŘ .
cit. www VOP
Les2311 píše:evishka píše:No ale já mám takový mlhavý pocit, že účty, které se používají k podnikání, by měl hlásit na finančák… každopádně mi to ale přijde o ústa nechat si na svůj účet posílat peníze, který má někdo jiný z podnikání… to smrdí napomáháním k daňovým únikům
Ono se jedná o příjmy z živnosti - některé faktury hradí na můj účet. .(jako tím nechci tvrdit, že tvůj přítel nutně podvání, jenom je to první myšlenka, která mě v takových případech napadne, že potřebuje ulejt peníze tak, aby o nich stát nevěděl).
Les, a není to jen u právnické osoby? Pokud má živnost, musí tam mít uvedený také „podnikatelský účet“?
evishka píše:
Evishko, mě teď nabízel konzultaci advokát - 2.000,–/hod + DPH
Tak jsem řekla, děkuji nashledanou ![]()
monikalysa píše:kattkka píše:Nemáš pravdu, nemůžoumonikalysa píše:jo jenomze exekutory nezajima dluhy pred a po.momi33 píše:Nenene, špatně, dluhy před manželstvím se do společného jmění nezapočítávají!
Jinka právo mají,v manželství je společný majetek a dluhy!.A vyplata je spolecnej majetek takze po ni ti jit muzou.
Když exekutorovi sdělíš a to musíš udělat, že je to dluh před svatbou, druhému z manželů, který s dluhem nic nemá, NEMŮŽOU A NEZABAVÍ PLAT!!!!!!!
Ale po připsání na třeba společný účet už je zabavit může exekucí přikázáním pohledávky z účtu.