Exekuce a plánovaná svatba!

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
24320
16.5.11 19:53
Pomka píše:
Monny89 píše:
evishka píše:
Ahojky holky. Náhodou jsem narazila na tuto diskusi a zarazila mě jedna věc - opravdu je ověřené, že exekutor může zablokovat účet i úplně cizí osoby? Když teda třeba přítel má zablokovaný účet a část jeho příjmů chodí na můj účet spolu s mojí výplatou, tak mi jej můžou taky zablokovat? I když nejsem jeho manželka a nemám s jeho exekucí nic společného, jen že s ním žiju? Budu se muset na to asi poptat raději nějakého právníka, docela jsem dostala teď strach. A to jsem těhu a za pár týdnu rodím, tak maličko začínám plašit, co kdyby se tohle náhodou fakt stalo. Ach jo :cry: .
Pokud si zjistí, že to chodí z jeho zaměstnání, od jeho zaměstnavatele, tak asi jo :-?
Tam je taky to, že s ním žiješ… :think: Není pro ně problém zjistit osoby ve společné domácnosti. Ale chce to fakt právníka a mít jistotu :palec:

Jenomze to uz nekde spolu musi byt hlaseni.
A v pripade ze by mel kazdy odlisny bydliste tak jak zjisti ze spolu opravdu bydli?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
16.5.11 19:53

A ještě k tomu soudnímu vyloučení věcí, jenom taková malá ukázka, jak u nás fungují soudy. Manžel má firmu, jiná firma mu dlužila peníze, měli podepsanou rozhodčí doložku, takže exekuce přišla relativně rychle (rozhodčí soudy se s tím časově tolik nepárají), exekutor dlužníkovi zablokoval účet… a dlužník se k soudu odvolal proti osobě exekutora. Podle našeho právníka i exekutora od začátku bylo jasné, že nemají šanci, jenom chtějí zdržovat. No a to se jim podařilo - soud exekuci pozastavil, tedy účet zůstal zablkovaný, peníze z něj neměl ani dlužník, ani věřitel a čekalo se na rozhodnutí soudu o osobě exekutora. Uplynul rok a nic, náš právník se na soud opakovaně připomínal, nepomohlo to, uplynul další půlrok a právník začal soudu vyhrožovat žalobou do Štrasburku… bylo nařízeno první stání. Na něm se rozhodlo, že se nic nerozhodlo a někdy v budoucnu bude nařízeno další stání. I čekalo se další rok… a k druhému stání nikdy nedošlo, ptž dlužník i věřitel ztratili nervy a dohodli se mimosoudně :twisted: Takže případ byl dvaapůl roku na soudě, aniž by se cokoli vyřešilo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
16.5.11 19:55
kattkka píše:Jenomze to uz nekde spolu musi byt hlaseni.
A v pripade ze by mel kazdy odlisny bydliste tak jak zjisti ze spolu opravdu bydli?

No, tak například kontaktní adresa (čili adresa skutečného bydliště) se uvádí třeba v zaměstnání nebo třeba u banky jako adresa doručovací a tak. Exekutor se na adresu skutečného bydliště samozřejmě ptá, jako firmu nás už několik jak exekutor, tak soud žádali o součinnost a zajímalo je fakt všechno - adresa pracoviště, adresa skutečného pobytu i dkyby to měla být jenom ubytovna…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
16.5.11 19:55
kattkka píše:
Pomka píše:
Monny89 píše:
evishka píše:
Ahojky holky. Náhodou jsem narazila na tuto diskusi a zarazila mě jedna věc - opravdu je ověřené, že exekutor může zablokovat účet i úplně cizí osoby? Když teda třeba přítel má zablokovaný účet a část jeho příjmů chodí na můj účet spolu s mojí výplatou, tak mi jej můžou taky zablokovat? I když nejsem jeho manželka a nemám s jeho exekucí nic společného, jen že s ním žiju? Budu se muset na to asi poptat raději nějakého právníka, docela jsem dostala teď strach. A to jsem těhu a za pár týdnu rodím, tak maličko začínám plašit, co kdyby se tohle náhodou fakt stalo. Ach jo :cry: .
Pokud si zjistí, že to chodí z jeho zaměstnání, od jeho zaměstnavatele, tak asi jo :-?
Tam je taky to, že s ním žiješ… :think: Není pro ně problém zjistit osoby ve společné domácnosti. Ale chce to fakt právníka a mít jistotu :palec:
Jenomze to uz nekde spolu musi byt hlaseni.
A v pripade ze by mel kazdy odlisny bydliste tak jak zjisti ze spolu opravdu bydli?

No, jednou to řešili v tv, dokonce jsem to četla na stránkách exekutorské komory. Není pro ně důležité, kde má trvalé bydliště, ale kde se skutečně nachází. Proto mluvili o tom, aby si lidé dali pozor, komu poskytnou bydlení. Známý má dluhy, vy ho v dobré víře ubytujete, protože nemá kam jít, a exekutor může jít po vašem majetku, protože se tam dlužník zdržuje a skutečně tam žije. Myslím, že není problém si najít bydliště. Pokud má dluh přítel a ona bydlí u něj, půjdou pro jeho majetek a její tam bude taky a zjišťovat nebudou, čí je… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
16.5.11 19:57

Ono se jedná o příjmy z živnosti - některé faktury hradí na můj účet. Samozřejmě zjistitelné je to snadno. Kolik tak může asi stát konzultace u právníka, aby mi poradil, co teď s tím? Pokud to totiž přesuneme celé na jeho účet, tak vše vezme exekutor a budeme muset žít jen z mého platu, potažmo za chviličku z mateřské a rodičovské. A z toho nezaplatíme ani nájem :-( .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
16.5.11 19:57
kattkka píše:
Pomka píše:
Monny89 píše:
evishka píše:
Jenomze to uz nekde spolu musi byt hlaseni.á

není možné obstavit cizí účet. Ani manželovo

viz.

Jiná situace je v případě, kdy je exekucí postižen účet manžela/ky povinného. Dle ustálené judikatury Nejvyššího soudu České republiky není totiž možné exekucí přikázáním pohledávky z účtu postihnout účet manžela povinného. V rozhodnutí č.j. 20 Cdo 712/2004 je přímo uvedeno: „Exekuce přikázáním pohledávky z účtu peněžního ústavu podle ustanovení § 303 a násl. o.s.ř. může být totiž provedena jen u pohledávky z účtu, jehož majitelem je povinný. Jiná pohledávka z účtu – tedy i pohledávka, jejímž výlučným majitelem je manžel(ka) povinného – není způsobilým předmětem této exekuce, i kdyby na účet byly vloženy peněžní prostředky povinného, případně peněžní prostředky patřící do společného jmění manželů /povinného a majitele účtu.“ Bude-li tedy exekucí postižen účet manžela/ky povinného – je třeba, aby se povinný obrátil na soud (který pověřil exekutora s provedením exekuce) s návrhem na její zastavení pro nepřípustnost, příp. je možné podat vylučovací žalobu dle § 267 OSŘ .

cit. www VOP

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
16.5.11 19:58
Les2311 píše:
kattkka píše:Jenomze to uz nekde spolu musi byt hlaseni.
No, tak například kontaktní adresa (čili adresa skutečného bydliště) se uvádí třeba v zaměstnání nebo třeba u banky jako adresa doručovací a tak. Exekutor se na adresu skutečného bydliště samozřejmě ptá, jako firmu nás už několik jak exekutor, tak soud žádali o součinnost a zajímalo je fakt všechno - adresa pracoviště, adresa skutečného pobytu i dkyby to měla být jenom ubytovna…

Přesně tak. Já ji teda nemám hlášenou nikde, uvádím trvalé bydliště, které mám u rodičů. Ale narovinu - kdybych měla finanční problémy, sama nahlásím, kde se zdržuju. Než aby někdo přišel k našim a vzal jim věci… :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
16.5.11 20:01
evishka píše:
Ono se jedná o příjmy z živnosti - některé faktury hradí na můj účet. Samozřejmě zjistitelné je to snadno. Kolik tak může asi stát konzultace u právníka, aby mi poradil, co teď s tím? Pokud to totiž přesuneme celé na jeho účet, tak vše vezme exekutor a budeme muset žít jen z mého platu, potažmo za chviličku z mateřské a rodičovské. A z toho nezaplatíme ani nájem :-( .

Evishko, třeba to tak není, ale počítat je třeba se vším.. :nevim: Mě by asi napadlo poslat peníze na účet jiné blízké osoby, nebo jednou za čas vybrat z účtu větší obnos a moc na účtu nenechávat, i když je to trochu blbost, no… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
16.5.11 20:04
evishka píše:
Ono se jedná o příjmy z živnosti - některé faktury hradí na můj účet. .

No ale já mám takový mlhavý pocit, že účty, které se používají k podnikání, by měl hlásit na finančák… každopádně mi to ale přijde o ústa nechat si na svůj účet posílat peníze, který má někdo jiný z podnikání… to smrdí napomáháním k daňovým únikům :nevim: (jako tím nechci tvrdit, že tvůj přítel nutně podvání, jenom je to první myšlenka, která mě v takových případech napadne, že potřebuje ulejt peníze tak, aby o nich stát nevěděl).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
16.5.11 20:05
Pomka píše:
evishka píše:
Ono se jedná o příjmy z živnosti - některé faktury hradí na můj účet. Samozřejmě zjistitelné je to snadno. Kolik tak může asi stát konzultace u právníka, aby mi poradil, co teď s tím? Pokud to totiž přesuneme celé na jeho účet, tak vše vezme exekutor a budeme muset žít jen z mého platu, potažmo za chviličku z mateřské a rodičovské. A z toho nezaplatíme ani nájem :-( .
Evishko, třeba to tak není, ale počítat je třeba se vším.. :nevim: Mě by asi napadlo poslat peníze na účet jiné blízké osoby, nebo jednou za čas vybrat z účtu větší obnos a moc na účtu nenechávat, i když je to trochu blbost, no… :think:

Jenže takhle bych to udělala, kdyby exekuce hrozila…Jestli už má nějaké splátky nastavený a poctivě splácí, tak nevidím důvod, proč by řešili něco dalšího, další splátky, jestli mi rozumíš… :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17013
16.5.11 20:06
kattkka píše:
monikalysa píše:
momi33 píše:
Jinka právo mají,v manželství je společný majetek a dluhy!
Nenene, špatně, dluhy před manželstvím se do společného jmění nezapočítávají!
jo jenomze exekutory nezajima dluhy pred a po. :wink: .A vyplata je spolecnej majetek takze po ni ti jit muzou.

Nemáš pravdu, nemůžou :-P Když exekutorovi sdělíš a to musíš udělat, že je to dluh před svatbou, druhému z manželů, který s dluhem nic nemá, NEMŮŽOU A NEZABAVÍ PLAT!!!!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63

Moc děkuji :-) . Snad se něčeho takového nikdy nedožiji, máme společné trvalé bydliště, takže jsem si vědoma, že na mé věci mi bohužel šáhnout můžou, ono se jedná bohužel o platby na soc. a zdrav.pojištění z minulosti, tam člověk nikdy neví a já taky nemám přehled, co vlastně platí a co ne, někdy je těžké se o takových věcech s některými lidmi bavit a sama to nejsem schopná uhlídat, ale pokud se něco stane s tím účtem, tak hned jim dám před nos tenhle judikát a snad mám vystaráno :dance: .

mag píše:
kattkka píše:
Pomka píše:
Monny89 píše:
evishka píše:
Jenomze to uz nekde spolu musi byt hlaseni.á

není možné obstavit cizí účet. Ani manželovo

viz.

Jiná situace je v případě, kdy je exekucí postižen účet manžela/ky povinného. Dle ustálené judikatury Nejvyššího soudu České republiky není totiž možné exekucí přikázáním pohledávky z účtu postihnout účet manžela povinného. V rozhodnutí č.j. 20 Cdo 712/2004 je přímo uvedeno: „Exekuce přikázáním pohledávky z účtu peněžního ústavu podle ustanovení § 303 a násl. o.s.ř. může být totiž provedena jen u pohledávky z účtu, jehož majitelem je povinný. Jiná pohledávka z účtu – tedy i pohledávka, jejímž výlučným majitelem je manžel(ka) povinného – není způsobilým předmětem této exekuce, i kdyby na účet byly vloženy peněžní prostředky povinného, případně peněžní prostředky patřící do společného jmění manželů /povinného a majitele účtu.“ Bude-li tedy exekucí postižen účet manžela/ky povinného – je třeba, aby se povinný obrátil na soud (který pověřil exekutora s provedením exekuce) s návrhem na její zastavení pro nepřípustnost, příp. je možné podat vylučovací žalobu dle § 267 OSŘ .

cit. www VOP
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
Les2311 píše:
evishka píše:
Ono se jedná o příjmy z živnosti - některé faktury hradí na můj účet. .
No ale já mám takový mlhavý pocit, že účty, které se používají k podnikání, by měl hlásit na finančák… každopádně mi to ale přijde o ústa nechat si na svůj účet posílat peníze, který má někdo jiný z podnikání… to smrdí napomáháním k daňovým únikům :nevim: (jako tím nechci tvrdit, že tvůj přítel nutně podvání, jenom je to první myšlenka, která mě v takových případech napadne, že potřebuje ulejt peníze tak, aby o nich stát nevěděl).

Les, a není to jen u právnické osoby? Pokud má živnost, musí tam mít uvedený také „podnikatelský účet“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
16.5.11 20:07
evishka píše:

Evishko, mě teď nabízel konzultaci advokát - 2.000,–/hod + DPH 8-o :mrgreen: Tak jsem řekla, děkuji nashledanou :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
16.5.11 20:12
monikalysa píše:
kattkka píše:
monikalysa píše:
momi33 píše:
Jinka právo mají,v manželství je společný majetek a dluhy!
Nenene, špatně, dluhy před manželstvím se do společného jmění nezapočítávají!
jo jenomze exekutory nezajima dluhy pred a po. :wink: .A vyplata je spolecnej majetek takze po ni ti jit muzou.
Nemáš pravdu, nemůžou :-P Když exekutorovi sdělíš a to musíš udělat, že je to dluh před svatbou, druhému z manželů, který s dluhem nic nemá, NEMŮŽOU A NEZABAVÍ PLAT!!!!!!!

Ale po připsání na třeba společný účet už je zabavit může exekucí přikázáním pohledávky z účtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová