Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@kozisek píše:
@zvědavá borůvka a v čem jsi myslela, že jsi zklamala? já myslím, že máš normální průměrné dítěStrarší byl tlustší, také jsem se v noci nevyspala, pořád pil - MM, jel přesně dle tabulky - pohybově. Teď je to hubendíra. 4 roky a má 16,4kg a 114cm.
Mladší měla větší porodní váhu, je hubenější, opatrnější, sedla si brzo, do jedenáctého měsíce žádný pokrok, pak začala rovnou lézt. Jí dobře, přesto měla v roce cca okolo 9,5kgDoteď si jenom leze a obchází nábytek, rok už jí tedy byl…a co jako
![]()
V tom, že jí možná nedávám dost jídla, že se nesnažím dostatečně.
Jsem ráda, že sní aspoň to co sní.
Když jsem dělala masozel domácí, tak to byly boje (odmítala to jíst, mnohdy snědla jen dvě lžičky), minulý týden jsem se na to vyprdla a ty masozel dávám kupované ve skleničkách a hned je to lepší a lépe jí.
Masozel mi sní cca 100g, Holandii jak kdy, někdy půlku někdy celý ten 200g kelímek. Do rozmixovaného ovoce jí dávám pár piškotů kvůli lepku a to mi sní tak cca půlku toho via pohárku tj. cca 100ml.
@zvědavá borůvka a je spokojená? netrpí průjmy? nehubne?…tohle fakt nevyřešíš, nemá cenu se trápit, pokud je holčička spokojená a stačí jí to ![]()
@zvědavá borůvka no tak máš prostě nejedlíka, nedá se nic dělat. Do dítěte víc jídla, než ono chce, násilím „nenacpeš“. Taky jsem dlohou bojovala s myšlenkou, že toho mého chlapíka vykrmím… nejde to.
Někdy jí víc - a to mu pak dělám „velké porce“, někdy jí míň, to zase jí jako vrabec… střídá se to různě, většinou to období trvá třeba tak dva tři týdny, tak už poznám, jak velké porce dělat.
Neboj, neděláš nic špatně.
Jen prostě dbej na různorodou stravu a je to.
@zvědavá borůvka ženo klíííd
já mám holčičku 8m, aktuálně váží 6,65kg a má 65cm takže je ještě větší prcek než ta tvoje
nic jsi nezkazila, prostě dítě je každé jiné..pokud ti nepláče, je čilá, hraje si, je spokojená, tak jí evidentně nic nechybí..moje se vůbec neplazí, teď necelý týden se občas pokouší na kolínka, ale hned se zase rozplácne, válí sudy a asi jí to tak zatím stačí. Jinak jídelníček: ráno mlíko 190ml, oběd zelenina/masozelenina 120-140g, sváča ovoce nebo jogurt, večeře kaše 150ml a druhá večeře mlíko 190ml..ne vždycky všechno sní, nenutím jí, dbej na pestrou stravu, hodně vody/čaje…kdyby měla malá hlad, tak si řekne
![]()
Já tě taky uklidnim. Moje malá bude mít za týden 8 měsíců a váží jen 5,5 kg (porodní váha byla tedy necelá dvě kila). Podle doktorky je v pořádku, pokaždé nás chválí. Příkrmy jí docela pěkně a kojim. Netrápila bych se tim, podle mě 8 kg je uplně v normě.
@zvědavá borůvka
Bud v klidu, nas mladej bude mit za tri tydny 9 mesicu a ted vazi tak 7,7kg. On je teda hodne pohyblivej, uz umi vsechno krome samostatneho chozeni. Zacal se vsim hodne brzo a tak od tech 4 mesicu se jeste nezastavil, celej den v pohybu. S jidlem teda bojujem dost…krome kojeni ji v podstate hezky jen banan a kasi s ovocem. Pred mesicem jedl jakz takz vsechno a ted jsem rada ze do nej dostanu par lzicek masozeleniny. Uz mu do toho micham i ten banan aby to vubec jedl. Je mu jedno jestli sklenicka nebo doma varene, proste to neji. Uz jsem z toho nekdy na prasky, ale je spokojenej tak co…to co potrebuje ma asi z mlika a z bananu ![]()
Dĕkuji holky, jsem klidnĕjší ![]()
Hodnĕ jsem nad tím přemýšlela a myslím, že jedla málo protože byla napitá z kojení.
Tak jsem dnes zkusila dát víc kaše s tím, že dokojím když tak potom a ona mi to snĕdla všechno (i když ke konci už dĕlala drahoty) ![]()
Tak vĕřím, že bude líp.
@zvědavá borůvka jasně a navíc, teď jsou vedra, to hodně miminek nejí tak jako obvykle.
@zvědavá borůvka bohužel více jídla neznamená více růstu a přibírání. syn měl v 8m 7,7kg a 69,5cm a v 10m 7,9 a 71,5cm, takže za 2 m moc nepřibral ani nevyrostl, ač se narodil jako 4kg. Jeho jídelníček je slušny, ráno kojení+ půl rohlíku či chleba, pak 150g Holandie, 150-200g masozeleniny, 200g ovoce, 150ml husté kaše a před psaním kojení. Ale my jako rodiče jsme holt malí a syn navíc všechno jídlo asi vyse..,(3× denně)
Takže bych kašlala na tabulky a přeměřování
@zvědavá borůvka Ahoj, můj syn 8m+1t má 9kg a 72cm. Co se týče stravy, snažím se řídit tím, co mi řekla doktorka, ale nehrotím to. Denně 0,5 mléčné stravy (koj+UM+kaše), 5× týdně maso (1× týdně žloutek místo masa), oběd - 200g msz z toho 50g masa, jinak sváče ovoce/jogurt. Neleze, neplazí se (jen kolem své osy), teprve tento týden začal pérovat na kolínkách. Ale myslím, že tvá dcerka je ok ![]()