Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte holky,
mám dva dotazy. Jsem ve 14 tt a stále jsem nepřibrala ani kilo. Je to normální? A druhý dotaz je, že mám menší infekt močových cest. doktorka mi napsala hned antibiotikum a doporučila i pít urolog. čaj. No a já se chci zeptat zda ten čaj nějak nevadí v těhotenství. Prášky se mi moc nechce brát, když je to jenom maličko. Moc děkuji za odpověď.
ahoj Bobon,
no já jsem začala pořádně přibírat až na konci 5 měsíce. Na zač. 5 měsíce jsem přibrala pouze 1 kg a během 6 měsíce mi naskočila hned 4 kg. Až jsem se lekla, jaká to byla rychlost a to ti můžu říct, že jsem se nepřejídala (spíš naopak), 4× týdně jsem cvičila a vůbec jsem se až moc hýbala. Celé těhotenství jsem něco dělala,dokonce na zač. 9 měsíce jsem se pustila do malování kuchyně. To už jsem ale dost přehnala a teD´toho strašně lituji a mám strach, aby to neodneslo mimi, ale znáte to, chcete mít pro mimi vše perfektní a kdo to má udělat, když je manžel do večera v práci . No, dnes jsem ve 38tt a mám nahoře už 12kg. Naštěstí to mám ale jenom v břichu , ale stejně te´d už vím, jak špatně se cítí pánové s pupkem. Hlavně, když jdou do schodů nebo když vstávají z postele. Neboj, kila půjdou sama nahoru.
Já taky měla infekci močových cest,nepoznala jsem to,až mi na poradně našli v moči krev.Antibiotika jsem nechtěla tak tomu dr.dal šanci přes víkend,kdy jsem se prolévala urologickým a heřmánkovým čajem.Díky tomu ta infekce odešla dost rychle.
Já bych asi nejdříve vyzkoušela jen čaj a až pak antibiotika ale domluvila bych se s lékařem a ten by mi řekl co a jak.
Gabka
Ahoj
to vůbec nevadí že jsi nepřibrala… kámoška ještě v 25 tt měla 5 kg pod svojí normální váhou… měla dost těhu nevolnosti…
a tu infekci bych taky radila nepodceňovat..... Pokud budeš pod dohledem dr. tak zkus ty čaje… ale neléčená infekce močových cest může způsobit v nejhorším případě až potrat… Proto ti tvá dr. zřejmě hned dala ATB…
ahoj
na infekce močáku docela trpím, ty čaje určitě, kromě urologického heřmánek, dětský… zkus do sebe dostat tak tři čtyři litry denně - to se ti bude hodit v kojení, to je potřeba hromada tekutin. a když to nepřejde, tak ty antibiotika. jo a ještě jsou výborný brusinkové tabletky, ty se taky v těhu můžou.
brzo se uzdrav
Moc děkuji za rady. Zkusím ten čaj tak dva dny a pak si znovu nechám zkontrolovat moč a uvidím. Teploty nemám. no pak se ozvu zda je vše vpoho. ještě jednou děkuji.
Bobon - o váhu si nemusíš dělat vůbec starosti. Některé těhule i v prvních 3.měsících zhubnou! Já jsem 20tt a mám nahoru 3 kila, v 1.trimestru jsem přibrala 1 kilo. Taky záleží na postavě a jestli jsi mívala nevolnosti. Já právě neměla žádné nevolnosti, spíše naopak jsem měla větší chuť k jídlu, jinak mi bylo zle z hladu, teď už to ustalo. Váhový přírůstek je individuální a neměj strach, nejvíc stejně přibereš až nakonci těhu ![]()
Dr. asi ví, co dělat. A v lékárně ti jistě poradí, který čaj můžeš, hlavně dodržuj dávkování. Některá bylinky se v těhu vůbec nesmí, tak si projdi složení nebo se zeptej v lékárně.
Karinka - to mi něco připomíná. Já mám od manžela slíbeno, že mi umyje okna, ale je tak pracovně vytížen, že přemýšlím, že se na to vrhnu sama. Ale vím, že natahování je to nejhorší a tak si pak řeknu, že mi za to zdraví dítěte nestojí, zvlášť, když jsme na těhu tak dlouho čekali. Ale asi jsme všechny stejné, jak to není hned… ![]()
Kati + Prcek
Bobon: s váhou v klidu. Já do pátého měsíce shodila tak pět kilo…co měsíc, kilo dolů…a pak frk a šlo to - nejvíc sem nabrala ted v osmém…tři kila…celkem mám nahoře tak11.-) takže s váhou bud ráda, že to zatím neletí. Na infekci moč.cest bacha - to není dobré. HOdně čajíku, brusinky a když to nepomůže, tak frk k doktorovi.
Já jsem byla odjakživa vyhublá a když jsem otehotnela tak mi gynekoložka zakázala do 20 týdne přibrat- prý co do té doby přiberu tak je pro mě zbyzečná zátěž pro záda a mimčo to nepotřebuje. Nedalo mi to ani moc práce dodržet a přibírat jsem začala až od 25 týdne ale pak to byl fofr.
Chtěla bych Tě uklidnit, ale já jsem nepřibrala nic asi do 16. týdne…a teď jsem zítra na začátku 29. týdne a už mám 9 kg nahoře. V těhotenský průkazce je taková orientační křivka a podle toho vypadá, že přiberu dohromady tak kolem 12-13 kg. Což je naprosto normální. Neboj, však to doženeš v posledním trimestru.
A co se týče toho urologického čaje, tak já jsem také dost trpěla na zánět močových cest a můj urolog mi řekl, že urologický čaj je to nejhorší, protože nutí ledviny více pracovat.
Z vlastní zkušenosti doporučuji pít brusinkový džus a koupit si Urinal, ten se může i v těhotenství.
bobon ja mela v 5mesici tehu zanet mocoveho mechyre a cest…pila jsem urologicky caj, a v pohode jsem to vylecila.caj muzes, a kup si susene brusinky,zabirji paradne.