Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Lepší je neporovnávat, také mám hubené děti. Známá má 10M holčičku, která má 11 kg. Stejně má i moje skoro dvouletá. Také nikdy nevím, co na to říct, moc to neřeším, násilím jídlo do nich nenacpu a sami jíst nechtějí.
Malý měl teď dva roky, má rád jídlo, nedávám mu moc oplatky, ani pribiňáky, snažím se ho v jídle hlídat, jinak by jedl každých 5 minut. váží 14 kilo a měří 88cm
Malá má rok a má 13kg a 81cm, taky ji vaříme zdravě, akorát já i tatínek jsme vysocí, takže k tomu má předpoklady. U doktorky jsme hodně nad grafem, ale nikdy neřekla, že by byla tlustá nebo něco
kamarádka má roční holčičku, která má 8kg a 74cm a rodiče jsou taky drobní a taky jim doktorka nikdy neřekla, že by byla hubená a ani já se teda do nich nenavážím ani by mě to nikdy nenapadlo
každý dítě je jiný a nemůžou se srovnávat ![]()
Tak moje dcera měla ve třech letech 12,8kg a 94,5 cm. Teď jí budou v prosinci čtyři roky a váhu pořád má kolem 14 a 14,5 kg. Výškově už snad ten metr má, jsem ji dlouho neměřila
Pediatr prohlašuje, že má radši hubenější děti, než tlustý a dcera se mu moc líbí
Zato její tříměsíční bráška už měl 6,6 kg a 62 cm, tak to už se mu tolik nelíbilo
Ale kojím, tak co se dá dělat ![]()
Náš dvouletý váží 12,5 a měží asi tak jako ten tvůj, dlouho jsme neměřili, ale vůbec neroste
Já si myslím, že nějak zvlášť hubený být nemůže, když píšeš, že má pěkná stehna, bříško, váhu si myslím nemá nějak pod normálem. a co se jídla týče-hlavně že jí, a jenom plus, že spíš ty zdravější věci. I já jsem se kolikrát setkala s reakcemu druhé strany, kdy se divily, že malý ještě neměl gumové medvídky, lízátko, bonbony a podobné sladkosti…Sám to ani nechce, když je mu to nabídnuto, má svého oblíbeného Šrůdlíka ![]()
hlavne ze je v pohode a bud vpohode i ty. Kasli na grafy, tabulky a hlavne blby kecy a rady. Mam 9 mesicni holcicku, meri 62 cm a vazi 5,30 kg. Jsme uplne mimo tabulky. Byly jsme i v nemocnici a po vsech moznych vysetrenich konstatovali, ze je mala od prirody. Ale taky mam takovouhle super pribuznou. Jeden den mi vmete, jak ji trapim hlady, dalsi jak je urcite vazne nemocna a dalsi ze jsme pripad pro socialku. Chce to pevne nervy. Ona vsechny svy deti vykrmila a bohuzel trpi nadvahou i v dospelosti. Mala ji uplne normalne, mleko, teply obed - masicko a zeleninu, k svace presnidavku nebo ovoce nebo smetanek. Ji po mene nez 3 hodinach, takze hlady snad netrpi.
jo a kamaradka ma 6 letou holcicku a ta ma 13 kg. Taky uplne zdrava, jen mala
proste existuji deti velke a deti male. My mame ty male
![]()
@Monira Jo, a co je malé, to je hezké
I my jsme mimo grafy, hlavně s velikostí hlavy a tím, že ještě ve 2 letech nemá uzavřenou fontanelu, ale po kontrole na neurologii vše v pořádku a bez problémů. Jo a hlavna na pohled vypadá úplně normálně, ne nějak obří
Ale to mimo téma.
První kluk má 4,5 roku,120 cm a 21,5 kg. Hubeňour, ale dr.nic neříká. Druhy má 2 roky,92 cm a asi 12,5 kg. Taky hubeňour. Kluci ji docela zdravě, ale malý je na sladké, toho musím krotit. Ve školce sní starší oba chody, doma taky jen jeden, ale větší porci…
@Anonymní píše:
Mám otázku. Synovi je 2,5 roku, váží 12,5 kg na 92 cm. Přijde mi v pohodě, spíš že má zásoby na horší časy. Má pěkný stehna, velké bříško. Prostě dobře živené batole s pozitivním vztahem k jídlu. Teď do mě ryje jedna příbuzná, že je hubený a měla bych s tím něco dělat. Její dítě mělo v roce 12 kg, takže asi podle sebe soudím tebe. Mně to přijde dost, ale nijak to nekomentuju.
Jsme s nimi v poměrně častém kontaktu a pokaždé se mi snaží dítě něčím nafutrovat - sušenky, buchty, rohlíky… Na mě nedá, když zakážu, dá mu to za mými zády.
Její dítě dostane na svačinu dva velké Pribiňáky, moje dítě jablko a tam začíná kámen úrazu. Už jsem z různých stran slyšela, jaká jsem alternativní matka, že dítě trápím hlady… Je to i tím, že já dám synovi samotné mléko, ona zásadně Granko, dává mu mezi jídly sušenky, dítě má 2× denně teplé jídlo - v poledne bere obědy z restaurace…
Myslíte, že daný jídelníček je dostatečný, nebo opravdu dítě trápím hlady?
Ráno - miska kaše nebo müslli - kupujeme müslli z Mixit, kaše instantní ze zdravé výživy, dochucuju medem, ovocem nebo různými sirupy - např. datlovým.
Svačina - většinou nechce, ale nechávám na talířku ovoce/zeleninu, když má náladu, tak to vyzobe.
Oběd - buď hustá polévka nebo druhé jídlo. Sřídám maso, příloha, zelenina a bezmasé varianty.
Svačina - většinou výživa a k tomu miska křupek. Výživy střídám domácí a kupované. Někdy koktejl + křupky - banán, borůvky, jahody, maliny… mixnout do mléka.
Večeře - hustá polévka nebo pečivo s něčím (sýr, šunka, máslo, marmeláda…) a k tomu má na talířku často nakrájené ovoce/zeleninu - např jablko nebo rajče, případně je k večeři salát a pečivo, někdy domácí pizza nebo palačinky.
Jogurty nejí už víc jak půl roku. Jinak by je měl k odpolední svačině.
Omlouvám se za anonym, ale příbuzná sem chodí, tak nechci, aby odhalila můj nick. Diskuzi jí pak dám přečíst.
Takže je mé dítě hubené a trápím ho hlady? Nebo je to normální dítě s normálním jídelníčkem?
PS: Podle mě mám normální dítě s normálním jídelníčkem.
moje dítě má podobnou váhu, má 12,1kg na 90cm, je dokonce o trošku starší..jí jak kdy, kdysi jedl málo, teď jí lépe..
Moje tříletá má podobný jídelníček(dopolední svačinka ovoce, odpoledne jogurt, na oběd sní někdy i stejnou porci jako já) a má ted 11,5 kg. Jí opravdu pěkně i když na to nevypadá.
Nas ma pres 15kg, ve ctyrech letech.Je hubenejsi, ale moc jist nechce.Teda od zari, co chodi do skolky, ji trochu vic.
@misalin Vid. Ja rikam, zn je moje prdelka ke me ohleduplna, ze nemusim tahat 10ti kiloveho mamutka
Na neurologii jsme jaky byli ![]()