Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já začala tehdy jen po 50Kč/měs. od první třídy
a každé září dalších 50Kč ![]()
takže valorizuji pravidelně ![]()
a ano, v práci taky navýšení u obou bylo…
aktuální inflace je 17,3% to je mazec..
s tou padesátkou by dnes pomalu ani neměly na zmrzku s kámoškou…
@Anonymní píše:
Stačilo napsat „ne, nezvyšuji kapesné“, morálního poučení netřeba
A jinak ano, v práci nám v rámci zvýšení inflace přidali.
A pokaždé nebo jen jednou nějakou usmudlanou tisicovku, co jí ještě zdaní a na soczdrav vás taky hned oberou? Takže kolik přidají fakticky procent čistého?
A příště se vás tedy zeptám co je ještě třeba či netřeba, morálních poučení není nikdy dost ![]()
@Anonymní píše:
Tak přemýšlím, jestli přidat anebo spíš zavést navíc pohyblivou motivační složku, třeba v závislosti na školních výsledcích.
Nevalorizovala jsem, už tak mají peněz, že pomalu nevědí, co s nima. Dostávají i různě od babiček k Mikuláši atd, jsou už náctiletí.
Pohyblivou motivační složku ne. e. Já razím heslo, že doma a v rámci rodiny si pomáháme zadarmo, copak mně někdo dá příplatek za to, že umyju okna? Těžko. To samé školní motivace, to by mi přišlo nefér naprosto. Jedno dítě je napůl génius (bez legrace) a druhé dítě má dys. Navíc se učí pro sebe a pro život, to jim říkám, ne, aby dostali 20 Kč navíc od mamky. ![]()
@markytka3 píše:
tobe v praci nepridali? mozna kdyby ti rodice valorizovali kapesne, o zvyseni by jsi si rekla. je dobre, ze deti si uvedomuji inflaci a poprosi o zvyseni kapesneho, zrovna tohle si myslim, se jim v zivote bude hodit a nedopadnou jako ty![]()
autorko, u nas fungujeme jinak, deti (9 a 12 let) maji „neomezeny“ prisun penez, ale vedi kolik driny vse stoji, takze u nich zadnou vetsi utratu nepozoruji, opomenu-li, ze nakup svaciny je stoji cca o 5-7 kc vice nez vloni.
Ty hloupá, to by si mohly hodne gratulovat, dopadnout jako já, ale to nehrozí už vůbec takovým, ktere jejich rodiče vychovali ve smyslu : došly, posli ![]()
Nedávám kapesné takže nezvyšuju.
Až bude dostávat kapesné bude dostávat podle potřeby. Až pak začne chodit do města bude mít svůj vlastní účet který tedy bude do té doby co to nepůjde napsat na ni napsán na mě.
Chci aby se naučila s penězi hospodařit.. zatím si ale s penězi hraje případně je strká do škvír.. nechápe že si může šetřit a za to něco koupit, nebo nechce chápat.
@Ahep píše:
Ty hloupá, to by si mohly hodne gratulovat, dopadnout jako já, ale to nehrozí už vůbec takovým, ktere jejich rodiče vychovali ve smyslu : došly, posli
vis prd, jak me rodice vychovali,… a ze me deti mohou zit ve stylu, dosly, prosim, posli, jsem jen velmi rada, protoze jim to mohu doprat… a porad lepsi nez utocit vetou - ze penize nerostou na stromech a divit se, ze nekdo dostal pri soucasne situaci pridano, kdyz oni ne ![]()
@ludmilaadamkova píše:
Nedávám kapesné takže nezvyšuju.Až bude dostávat kapesné bude dostávat podle potřeby. Až pak začne chodit do města bude mít svůj vlastní účet který tedy bude do té doby co to nepůjde napsat na ni napsán na mě.
Chci aby se naučila s penězi hospodařit.. zatím si ale s penězi hraje případně je strká do škvír.. nechápe že si může šetřit a za to něco koupit, nebo nechce chápat.
deti mohou mit svuj vlastni ucet, ty na nej pres internetove ucetnictvi vidis, pro me je to i lepsi, ze vidim, za co ty penize utratily (vesmes je to za svaciny nebo za nakup domu, ci veceri, kterou jim posilam domu, kdyz se zdrzim necekane v praci)… vetsi obnosy od babicek mi davaji a ja je investuji,… dokonce je kazdou chvili nejaka akce s cash backem, kdyz si zridis ke svemu uctu ucet pro dite
@markytka3 díky za info -
Tten účet bude aktuální ve chvíli, kdy bude dojíždět sama do města a to je až půjde do 5. třídy. Do té doby by ji to bylo naprosto k ničemu a myslím, že by to taky ani úplně nechápala. Každopádně aktuální to bude za cca 7 let, třeba v té době na trhu budou věci, které teď nejsou a budou ještě jiné možnosti.
@Tarena píše:
Tak slyset to slysi treba ve zpravach a doma, ale jestli fakt prijdou a reknou, zdrazili mi nanuk, bramburky, energetak a tak.
Za me dobra příprava na to se v budoucnu v práci nebát ozvat. Otevřít tema, kde se člověk necítí komfortně, vymyslet argument ![]()
@ludmilaadamkova píše:
Nedávám kapesné takže nezvyšuju.Až bude dostávat kapesné bude dostávat podle potřeby. Až pak začne chodit do města bude mít svůj vlastní účet který tedy bude do té doby co to nepůjde napsat na ni napsán na mě.
U nás 4,5 roku a nechápe hodnotu peněz. Jako šetří si a ví, ze telefon je dražší než bonbon, ale ze by věděl, ze v Lidlu mu na bonbon stačí dvacku, ale na mobil by jich musel mít strašně moc.. to ne. Pro nej by bylo strašně moc jich mít 5. V rámci inflace jsme si vysvětlili, ze lepší jít na zmrzku skoro každý den když je v lete teplo a koupit si ji v obchodě, protože tocena stojí tolik co 3 velké v Lidlu. Nebo na makronkach. V cukrárně si koupi 3, ale v Lidlu v akci celou krabičku 12 kousku… jo, on pekne všechno přes jidlo ![]()
@hospodki jj, ono je to ve 4/5 letech ještě hodně brzo, počítání hodně naskakuje právě od těch šesti a s příchodem do 1. třídy mi přišlo logické začít i s osobními základy fin. gramotnosti
jedna z toho našetřila tehdy dokonce i na vánoční dárky po těch ubohých 50Kč e
což jsem fakt nečekala..
Od 10 mají své vlastní dětské účty s kartou - vše zdarma, spořka jim tam taky půl roku ještě každé posílala 50 Kč, to bylo fajn ![]()
jinak než s vlastními penězi a pevným přídělem se dítě opravdu „na vlastní kůži“ hospodařit nenaučí..
když ví, že je dostane jen na svátek-narozky, tak mezitím je strašně dlouhá doba a to fakt ne každý vydrží tak dlouho šetřit.. radši míň, ale častěji…
u úplně malých dětí se doporučuje spíš týdně..
je na to téma i dost článků a obecně se opravdu kapesné na své vlastní věci doporučuje…
(z vlastní zkušenosti moc nedoporučuji do něj zahrnovat zcela nezbytné výdaje jako jízdné nebo stravné na obědy, to jsme s pár spolužačkama z gymplu pak totiž jezdily stopem, na oběd jsme měly suchý rohlík, ale hlavně, že jsme mohly vyrazit si koupit rtěnku a měly na kávičku za 2.50 tehdy
)