Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak my máme mrňavej byt, takže stromeček bude nejspíš ve váze na stole (i kvůli malému), a pak různý ozdobičky pověšený na lustru a na zdi. Například slaměné andělíčky mám pověšené ještě od loňska, líbí se mi tam ![]()
Králík s baňkou mě pobavil
A schovávání dárků pro tříleté dítě je opravdu oříšek, já mám dárky pro holky u mamky ve skříni v krabici, protože si ji zamyká (rozumný to nápad), ale problém je, že už si nepamatuju, co jsem tam dávala, neboť si nepíšu seznam a mám jen tak matnou představu. To se při balení nebudu stačit divit ![]()
Jaj, jak si to tady tak čtu a píšu, tak mám snad už vánoční náladu
Že bych si pustila koledy? ![]()
Kromě vánoční výzdoby a takových těch tradičních věcí - na Štědrý den dopoledne chodíme do lesa krmit zvířátka + plus procházka. Pak doma oběd a pak už jen dojít na hřbitov a cestou oběhneme sousedy a popřejeme si navzájem. Takže je to fakt akorát na tu večeři. Všechno si připravuju den dopředu, abych pak už měla pohodičku.
Večer se pouští svíčky a dáváme na balkon krabičku cukroví pro Ježíška. Když už tam není, tak se letí ke stromečku. Tam je pootevřené okno, jako že Ježíšek uletěl oknem.
Jo a zvířata dostávají zvláštní nášup - pesani rozvařené kuře, králíci mrkev a řepu, kočky kousek ryby.
Martina
Já už se tak těším!!! Všichni ostatní se ze mě už kácí
.
Mám už ušité vánoční ubrusy a koupených asi pět dárků, už jsem ve snu kupovala vánoční řetězy
.
Hrozně se těším, jsem na Vánoce hrozně ulítlá, byt nazdobím před adventem, letos uvažuju, že vytáhneme stromeček dříve než na štědrý den, bohužel máme umělý, ale fakt krásný
.
Těším se, až budeme s holkama péct.
Máme stálou uzamčenou diskusi už asi 4 roky a já se občas nostalgicky chodím kochat k datu kolem Vánoc, aby „nasála“ atmosféru.
Jeee jak to tak ctu tak uz chci Vaaaanoce,cukrovi,pohadky,pohodu ![]()
Holky jak davate ten venec na dvere?A nemate strach vy co bydlite v panelaku,ze ho nekdo odnese?
My slavíme tak nějak klasicky. O Adventu se nazdobí byt, napeče cukroví, zabalíme dárky. Letos budeme psát poprvé Ježíškovi. Den před Štědrým dnem ozdobíme stromek (živý až ke stropu) a uděláme salát. Na Štědrý den ráno uvařím rybí polévku, v poledne něco malého sníme, odpo se jdeme projít. Vloni jsme byli krmit labutě a kachny, bohužel stejný nápad mělo víc lidí a labutě byly tak přežrané, že už nic nechtěly.:-) Pak jsme zašli na kafe a jeli domů smažit kapra. Večeře je asi kolem 1700. Po jídle se jdou pouštět lodičky ze skořápek do koupelny, já rozsvítím stromeček a Ježíšek zazvoní, zatím co jsme v koupelně (zvonění je nahrané na manželově mobilu, který nenápadně prozvoním). Rozbalíme dárky a jdeme spát. Bohužel malou ještě moc nezajímají hrané pohádky, doufám, že se to bude časem zlepšovat, abychom se na ně mohli společně dívat.
Na každý svátek jdeme na návštěvu, k jedné a druhé babičce (rodině), takže nemusím vařit, jen večer udělám chlebíčky a jeden den jdeme na výstavu betlémů.
Na Mikuláše je nezveme domů, ale tatínek je někde „potká“ a dostane od nich balíček. ALe letos uvažuji, že přibalím aspoň jednu bramboru (nevím kde sehnat uhlí):-)
ZuzaM píše:
Na Mikuláše je nezveme domů, ale tatínek je někde „potká“ a dostane od nich balíček. ALe letos uvažuji, že přibalím aspoň jednu bramboru (nevím kde sehnat uhlí):-)
Misto klasickeho uhli bych prihodila grilovaci briketku ![]()
U nas je zakladem zivej stromek - borovicka a poradna hromada bramborovyho salatu ![]()
Jinak kdyz jsme byly se segrou maly, tak jsme vyrabely pred vanocema treba papirovy retezy a pak vesely na stromek, na stedry vecer jsme povinne zpivaly koledy ![]()
A jinak vzdycky to bylo tak, ze ke konci vecere se tata nenapadne vytratil, ze musi na zachod, spojovaci dvere mezi kuchyni a obyvakem byly zamceny, mama nas celou dobu zabavovala, abysme se nesoustredily, co se deje, no a tata fakt sel jakoze na zachod, pamatuju si, ze jsem slysela splachnuti
no a pak prosel druhyma dverma potichu do obyvaku, potme zapalil svicky a prskavky na stromku, dosel potichu odemknout zevnitr a pak zazvonil na zvonecek, mama delala desny prekvapeni jakoze co to bylo a pak uz jsme se tam vrhly, tata stal stranou, takze nam nedoslo, ze uz tam byl predtim, no a i kdyz jsem na jeziska uz neverila, dokazal to vzdycky udelat tak, ze jsme si to neuvedomily a segra na jeziska verila asi do peti let
Pak jsme taky nechavaly otevreny okno, aby mohl jezisek prinest ty darky.
Muj nevlastni braska se ted pripravuje na Vanoce tak, ze si vystrihuje obrazky hracek, co se mu libi a co by chtel a dava si to do obalky a pak to asi nalepi do dopisu ![]()
Já se taky hodně těším, malému budou přesně dva roky je Vánoční 24…
Nápady, triky nemám, prostě já jsemna klasiku. Sice Vánoce nejsou o dárcích, ale co mně štve, že je trendem dávat peníze, radši bych, kdyby babičky daly jenom drobnost, ale od nich a ne složenku ![]()
Ahojte holky mám dotaz, kdy si myslíte, že je vhodné volat čerty a Mikuláše - živého, aby děti neměly trauma.
kvaček píše:
Ahojte holky mám dotaz, kdy si myslíte, že je vhodné volat čerty a Mikuláše - živého, aby děti neměly trauma.
Měla bys určitě toho, kdo bude Mikuláš a čert, poznat předem, říct si vzájemná očekávání a požadavky, a pak samozřejmě nepustit je dovnitř, všechno odbýt přede dveřemi, protože doma je jistota a bezpečí. ![]()
kvaček píše:
Segra takhle trauma mela jeste par let potom… Jak rikaji holky, rozhodne nekoho znamyho a proverenyho, mozna bych ani nebrala certa, jen Mikulase a Andela, zalezi, jak moc otrly mas deti
A mozna bych je nejdriv vyzkousela nekde venku behem prochazky, jak budou deti reagovat zdalky..
Kazdopadne k nam dorazil mikulas se dvema certy, kdyz bylo segre asi pet a protoze uz meli par navstev za sebou a vsude se trochu posilnili, tak zacali byt dost divoky a zacalo to tak, ze nam retezem mlatili na dvere a rvali, takze segra schovana pod posteli, brecela, pak uz to bylo lepsi, tata zjednal poradek, ale z toho leknuti a strachu pak mela dalsi roky nocni mury, jak jde v noci do obyvaku, a najednou vidi na balkone stat certa, zableskne se a ona vidi jeho kostru
Budila se vydesena peknych par tydnu potom a i pak se ji to casto vracelo. A znamym se mala pocurala strachy a to byl velice privetivy mikulas i hodnej cert. Tak bych byla opatrna ![]()
Na vánoce se taky moc těším!!! Žádný zvláštní zvyk nepěstujeme
akorát na štědrý den jdeme do lesa a ozdobíme stromek taky zvířátkám (mrkev, jablíčko, chleba, rohlík atd)malého to baví, je z toho nadšený a já vlastně taky ![]()
Domů jsme holkám Mikuláše a spol. pozvali poprvé loni, to jim bylo 2,5 roku a Čerta dělala moje 15ti letá neteř a Mikuláše a Anděla její stejně staré kamarádky, takže jsem si s nimi pěkně dopředu řekla, co mají a co nemají dělat, Čert aby nechal za dveřmi pytel a držel se spíš vzadu. Rozhodně nejsem pro nějaký tahání dětí do pytlu, honění po bytě atd… prostě jen taková návštěva, Mikuláš s Andílkem se může třeba podívat do pokoje dítěte, kde spinká, kde si hraje a samozřejmě nesmí chybět básnička nebo písnička, pokud je tedy dítě schopné něco vydat
A ještě letos řeším, jestli pořídit kapra do vany, vždycky si ho necháme klepnout u prodeje a vykuchat a já ho doma už jen stáhnu a naporcuji. Ale kvůli holkám bychom letos chtěli živého, akorát teda u nás ho nikdo pak neumí klepnout atd, to bych se asi musela s někým domluvit. No, uvidíme.