Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak my budeme mít letos první Vánoce s prckem, ale asi z toho moc mít nebude. Budou mu tři měsíce. No nicméně pro další roky se asi inspirujeme u známých, kteří pro malou celé roky dělali Ježíška dokonce i tak, že jako přinesl stromeček. Vždycky ji na štedrý den nějak zabavili, nebo vyslali o patro níž k babičce a mezitím bleskurychle nastrojili stromeček, který byl do té doby někde na zahradě schovaný. No nevím, jak sdlouho se nám to bude dařit v bytě, kde stromek asi budeme muset nechat na balkóně, ale uvidíme
Malá našich známých měla takovéto překvapení až snad do svých šesti let, kdy jim sama řekla, že ví, že stromek zdobí oni a že by si ho s nimi chtěla taky nazdobit, jako její kamarádky ![]()
Jinak my trávíme Vánoce vždy trochu ve stresu i když se snažím vše připravit. Dopoledne jezdíme na hřbitov, protože je výročí smrti manželova otce. Ale v Praze na Olšanech na štědrý den to nelze nazvat jinak než opruz. Tisíce lidí, stovky aut, není kde zaparkovat, navíc máme dva hroby a dost daleko od sebe, takže to tam musíme mezi těmi davy projít skoro celé. Pak v Praze vyzvedáváme manželovu matku, která má být připravená na poledne s tím, že má navařeného Kubu. Jenže přijedeme obvykle o hodinu později a tchýně ještě v pyžamu, navařeno nemá a připravuje kachnu, zelí a knedlíky na následující den. Já mám již v té době samozřejmě nakoupeno a s tím jejím jídlem nepočítám, takže se nám obvykle přes Vánoce něco zkazí, někdy i něco poměrně drahého jako loni kilo filetů z candáta
Pak nás čeká cesta k nám na Kladno, kam dorazíme tak tak, abychom stihli kostel. Po kostele připravím večeři, pustíme si k tomu koledy, pak rozbalíme dárky a koukáme na televizi. No a druhý den přijede manželova sestra s rodinou a s nimi trávíme odpoledne, někdy s vycházkou do okolních lesů, někdy jen tak povídáním. Další den obvykle jedeme k našim na Moravu a tam si konečně užijeme vánočního klidu.
Letos to ale vše bude jinak. Na hřbitov s tříměsíčním děckem nepojedu. Nemáme nacvakávací autosedačku a v zimě bych ho stejně v autosedačce na tak dlouhou dobu asi nechtěla vozit. A celý kočár včetně autosedačky i korby se nám do auta i s tchýní na zpáteční cestu nevejde. Takže hřbitov si odbudeme některý den předem sami a konečně v klidu. Na štědrý den tedy doufám půjdeme na procházku u nás do lesa a pak jen zajedeme pro tchýni.
A ještě nás čeká jedna novinka, malý bude mít na sv. Štěpána svátek - tak přibude ještě jedna oslava. Loni na sv. Štěpána jsme si ho totiž pořídili a narodit se má každým dnem ![]()
Ty bláho, udělali jsme mi strašnou Vánoční náladu, je krásný Vás takle číst.:)
My budeme mít druhé vánoce, druhé vánoce co nebudu u rodiču. A první vánoce v manželství.
Jenže Já nevím…
Jinak vůbec nevím jak to bude tyto vánoce probíhat, protože manžel má střídavou péči, a letos bude malá u své matky. Takže u nás se bude štědrý den slavit asi až 28.12.
Jinak jsme přemýšleli, že pojedeme když jsme sami s manžou na štědrý den do Německa do Tropicalu.
Jinak miluju Vánoce a strašně si to užívám
A dárky??:D mám nakoupeno už asi tak 10dárku pro malou.:) vždy kupuju radši dřív, protože pak to není taková finanční rána.
My měli mikuláše,čerta a anděla už loni to malému bylo rok a půl,samozřejmě jsme pozvali známé,co dělali mikuláše už mě,takže vím že jsou to rozumní lidi,žádný mladý ucha bych si nevzala a ještě venku jsem se s nima domluvila,že čert tam bude jen na ukázku,ale nebude strašit a byla to pohoda,ale každý dítko je jiný ![]()
Myslím, že nakupovat dárky s předstihem je skvělá věc, člověk si pak alespoň ten předvánoční čas víc užije, když nemusí lítat po přeplněných obchodech… Já si pak na ten týden před Štedrým dnem nechám balení dárků, pustím koledy, popřípadě otevřu vínečko a už si to opravdu užívám… A Mafino5, máte pro mrňouska pěkné jméno
Akorát teda ten svátek po Vánocích nic moc, vím o čem mluvím, jsem Eva a narozeniny mám 25.12.
Takže mám opravdu vše v kupě. ![]()
Tchýně i švagrové jsou také Evy, takže taky znám.
Ale my se snažili(sice jen tři měsíce), ale stejně.. No a ovulace vyšla na vánoce, ale furt byly nějaké návštěvy a tchýně u nás spala a tak, no a tak to vyšlo až na Štěpána ráno před kostelem. A když jsem pak byla v kostele, tak jsem si řekla, že jestli to vyšlo, tak se kluk bude jmenovat Štěpán. No a vyšlo
Nemám ráda, když se jména vybírají jen podle toho, aby to nějak znělo, nebo že se nám líbí, ale podle toho, aby něco symbolizovala, nebo že jsou v rodině tradiční, nebo že příběh svatého patrona mě nějak oslovuje nebo je mi vzorem. A tohle mi přijde, že je dost symbolické
A navíc to i dobře zní - Štěpán Fialka ![]()
Jeeee, úplně jste mě naladily
Taky jsem si řekla, že s dárkama začnu brzo ať je potom klid. To jsem na sebe zvědavá.
U nás je ŠD teď taky takový náročný, protože po o chodíme k našim a pak ještě jedeme k rodičům manžela pro rybí polévku, takže nic takového, že bysme se šli projít či pohádky v TV.
Stromeček jsem zvyklá strojit večer předem, nevím, jak budeme řešit teď s Toníkem, protože v manželově rodině ho zase strojí (li) až navečer…
Navíc máme panelákový byt a ještě k tomu kuchyň spojenou s obyvákem, tak nevím, jak to dělat. Nastrojit stromek taky zabere dost času ![]()
A ještě si vzpomínám z domu, že jsme dárky pod stromek strkali už od odpoledne, postupně se tam objevovali další a další
Bylo to hlavně pro naší o dost mladší ségru, která z toho vždycky byla úplně paf, že zase Ježucha propásla..
Musím to s manželem pořádně probrat, abysme si také zavedli nějaký řád a tradice. Líbí se mi to. Jé, já se těěěěším. (nicméně jsem asi zakladatelce vůbec nepomohla..)
Tak ja vznesu dotaz jeste jednou,protoze jsem na nej nedostala odpoved ![]()
Jak ty vence davate na dvere???
Taminko,myslíš,jak je připevnit?Já dávám věnec na venkovní vrata a tam to připevním hřebíčkem,ale vchodové mám plastové,takže tam tu stuhu lepím izolepou a maskuji větvičkou.
milhaus píše:
Taminko,myslíš,jak je připevnit?Já dávám věnec na venkovní vrata a tam to připevním hřebíčkem,ale vchodové mám plastové,takže tam tu stuhu lepím izolepou a maskuji větvičkou.
Přesně tak, izolepou, zamaskuji větvičkou nebo mašličkou ![]()
My mame na dvere tmave hnede, jednou mi tam manzel buchl velkej hrebik a ten je tam porad, videt moc neni, mame tmave chodby. Venec pripevnim dratem. Vazu vetvicky vazacim dratkem a zezadu vetvicku nedavam, stejne nejsou videt, takze tam pak ten dratek je dost hmatatelnej, no a za ten to povesim. Kdyz jsem poprve venec na dvere davala, tak jsem s napetim pokazde prichazela domu s tim, zda ten venec tam jeste je. Nikdy se neztratil a to ani tehdy, kdyz s nami na jedne chodbe bydleli neprizpusobivi obcane. Jini sousedi ho maji pripevneny nejak zevnitr, pres horni cast dveri tahnou masli nebo tak neco a na tom ten venec visi.. Jo a dulezita poznamka, dvere mame dvoukridle, venec mam na te neoteviraci casti.
milhaus píše:
JJ psala jsem to rychle,ale tohle presne jsem myslela.Hrebickem asi ne,ale na vchodove v panelaku bude asi lepsi ta izolepa.
Dekuji
My bydlíme ve starém domě, máme bytelná dřevěná futra a už nějakou dobu je nad futrama malá skoba, tak věnec věším na ni… Takže věnec pak visí v prostoru… A taky se mi nikdy neztratil, byť tu bydlí fůra lidí… Lendíku, Tvé psaní je hezké, jsem ráda, když si můžu přečíst, jak to chodí v jiných rodinách. ![]()
Aha tak ja mam na dverich zevnitr nahore hrebik,tak je mozne,ze majitele co tu bydleli prede mnou to tam davali..
NO vidíš, tak to vyzkoušej a uvidíš
A bylo by to bez vymýšlení ![]()