Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Blíží se Vánoce a já marně přemýšlím, jaké cukroví malému udělat. Bohužel je atopik, takže i spříkrmy jsem začala až od 8. měsíce. Potřebovala bych poradit nějaké cukroví bez ořechů, bez nepečeného bílku, bez kyselých věcí a čokolády..... Já vím,že je to skoro neřešitelný problém, ale je mi jasné,že malý bude chtít taky mlsat a nějak nevím,co bych mu mohla připravit.
Moc děkuju za rady
Mě napadá jen linecké slepené marmeládou - bez citronové kůry. Jinak se dají dělat různé hrudky z ovesných vloček, rozinek, atd. A taky ovocný klih - rozvařené sušené ovoce - datle nebo švestky.
Martina
Ahoj,
v tomhle mám docela praxi
.
Nevím, jaká konkrétní omezení chceš dodržet kromě klasických atopických čili žádný med, ořechy, čokoláda, kakao atd., já nedávám do cukroví ani cukr a dělám ho z celozrnné mouky, ale tu bych zase nedala jedenáctiměsíčnímu dítěti, takže ti napíšu alespoň recept na linecká kolečka a ty si to kdyžtak upravíš, jo?
Tak linecká kolečka dělám z 500 g (to je základní dávka, já to dělám většinou z dvojité) hladké špaldové celozrnné mouky (takže tu bys asi pokud už budeš dávat lepek dala prckovi z oloupaných zrn), 120-150 gramů pšeničného sirupu (podle savosti mouky), 200g rostlinného tuku a 1/8l vody, špetky soli plus přidávám mletou vanilku a kůru z biocitrónu, to vynecháš. Bude to trošku řidší těsto, nech ho vychladit v lednici a pak se krásně válí a vykrajuje, slepuju vlastní marmeládou bez cukru, můžeš koupit marmelády St. Dalfour, je tam pouze ovoce zahuštěné koncentrovanou šťávou anebo normální, pokud ti nevadí ten cukr.
Prcek bude určitě spokojenej a u nás to jí i manžel!
![]()
No já nevím, malýmu bude na Vánoce rok a s cukrovím bude mít smůlu, připravím mu na mističku křupky nebo rohlík nebo chleba a to bude mít na mlsání. Nevím teda, co atopik může, ale u nás nebude žádný vánoční menu pro dítě, jenom proto, že se budou ostatní přežírat ![]()
Já jediné co budu Honzikovi dělat, jsou kousky z ovesných vloček se sušeným ovocem a troška marmelády a to bude to jediné co bude jíst.
Ahoj!
Loni jsme řešili podobný problém; jen Štěpánkovi byl už rok a 4 měsíce a navíc mám ještě starší holčičku. A i v téhle konstelaci se to v pohodě zvládlo. Je fakt, že už mohl mouku (používám ale taky v podstatě jen celozrnnou) a i jiné věci, ale klasické alergeny ne. Pekli jsme sušenky jako psala Zuzle s tím pšeničným sirupem a pak měl sušené ovoce a nějaké sýrové tyčinky (sýr, rostl.tuk, mouka, něco na ten způsob). Kupodivu ani moc nežárlil na Elišku, která není atopik a měla i jiné mňamky. Ochutnal trošku z jiných druhů (teda ne zrovna ořechové nebo tak) a nic mu nebylo. Pokud nemáš straší dítě, nepřipadá mi to jako problém; nebude mu ani rok…
Držím palce; za rok už to budeš mít lepší, my už teď jíme skoro všechno.
Katka
Díky za tip:-) to linecké mě hned nenapadlo
a když koupím bezlepkovou mouku…bude to vyřešené.....chci jen nějaké malinké cukroví, protože malý pochtívá, tak ať má taky trošku svého
díky za tipy a recepty
Vím, že už je to tady nějakej pátek ten dotaz, ale natrefila jsem na něj teď, tak sorry
.
Nicméně já teda ani na minutu neuvažuju o tom, že bych 11. měsíčnímu prckovi dala cukroví. Ať už jakékoliv. Dostane prostě svoje křupky, případně ovoce - kousky jablíčka, hroznové víno, meloun, hrušku, případně dětské sušenky. Na cukroví má spoustu času.