Vaření příkrmů - 5 otázek pro pokročilejší
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Vaření příkrmů - 5 otázek pro pokročilejší
Ahoj,
chtěla bych tu zkonzultovat několik věcí týkajících se příkrmů pro kojence:
- vaření zeleninky - zásady správného vaření:
nikde na netu nemůžu najít nějaký takovýty poučky, jak správně vařit zeleninu. Je mi jasný, že ideál je na páře, pak že tedy v minimu vody, pod pokličkou … ale pak nevím, jestli házet zeleninu do vroucí nebo do studený vody, jestli vařit pozvolna dýl nebo zprudka kratší dobu ![]()
jde mi o zachování živin v zelenině, poraďte nebo dejte odkaz na nějaký web, prosím
- kousíčky v příkrmech - dávení, zvracení:
mám fainovčičku, kterej při sebemenším drobečku má hned dávicí reflexy (někdy se fakt i pobleje chudáček), takže všechno pečlivě mixuju
na druhou stranu ho ale nechci nějak rozmazlovat a chci ho postupně učit na hrubší konzistence
jde to? jak jste to dělali, kdy se dítě dáví? nebo mám furt mixovat a počkat třeba do roka nebo dýl? nenutit? ![]()
- ještě k vaření v páře, nehodlám si kupovat nějakej parní krám, ale jak efektivně vařit v páře??? na napařováčku? nebo máte nějakej jinej systém?
- ohledně žloutku do příkrmů - kupujete obyč vejce nebo nějaký bio nebo lepší? kde a jaký, prosím?
- když budu v zimě dávat mraženou zeleinu (bio v pytli z obchodu nebo naší ze zahrady zamraženou), tak házet do vody rovnou z mrazáku a jen propláchuté vodou nebo nechat rozmrazit a až pak propláchnout a dát do vody/páry?
děkuju všem moc za vaše zkušenosti
P. Rampe
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
ahoj,tak na něco odpovím podle vlastních zkušeností ![]()
1. já vařím ve vodě od té doby, co jsem jednou uvařila mrkev v páře, ale po rozmixování tam zůstaly jakoby vlákýnka, který malýho navalovaly. Při vaření ve vodě to nemám, protože asi ta zelenina nasaje část vody a taky se pak mnohem líp mixuje.
2. Dáví se též a x-krát vyhodil celý oběd. Takže mixuju pořád a hodlám dál. Akorát včera jsem mu tam dala najemno nasekané vařené špagety a snědl to v pohodě, takže občas mu takhle přidám lžíci dvě těstovin, čím dál větší kousky, je to mazlavé a líp to klouže. Jinak něco do ruky kromě kukuřičných křupek u nás nehrozí, zkoušela jsem piškot, chleba, rohlík, sušenky, banán - výsledek je dávení, dušení, blinkání, vyplivnutí rozžvýkaného. Má problém s polknutím.
3. Myslím že stačí bohatě napařovák v hrnci.
4. Tak tady neporadím, mám domácí zdroje
Ale rozhodně bych šla do vajec z volného výběhu (ty se ale docela blbě shání), nikoliv klecového (90% vajec v obchodě), to je tak akorát do buchet, ne pro mimčo.
5. Nerozmrazovat, hoď to na pařák mražené. Ovšem předpoklad je důkladné očištění a umytí před dáním do mrazáku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
AHOJKY,
TAK MY TAKY VAŘÍME VE VODĚ,DŮLEŽITÉ JE PRÝ PŘED ROZMIXOVÁNÍ PŘIDAT TROŠKU OLIVOVÉHO OLEJE ČI MÁSLA KVŮLI VITAMÍNKŮM ![]()
PROBLÉM S KOUSKAMI NEMÁME..OD MIXOVANÝCH POMALU PŘECHÁZÍME K ROZMAČKANÝM VIDLIČKOU A V POHODĚ.. SEM TAM SE MALÉ JAKOBY ZVEDNE ŽALUDEK (HODNĚ MÁLO) ALE BAŠTÍ V KLIDU DÁL.. TAKŽE ASI POMALU PORÁD ZKOUŠET ZKOUŠET ZKOUŠET..
VAJÍČKA MÁME TAKY DOMÁCÍ..ALE MYSLÍM ŽE TY LEPŠÍ MOHLI MÍT TŘEBA V BILLE?? ![]()
A MRAŽENOU ZELENINU BYCH ASI NA CHVÍLI VYNDALA Z MRAZÁKU A PAK DALA DO VROUCÍ VODY..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevím co je odborně nejzdravější, ale napíšu jak vařím já.
Vařím v takovém keramickém kastrůlku se skleněnou poklicí, dám trochu vody, zeleninu dávám do studené a ono se to jakoby napůl vaří a napůl dusí - prostě vody malinko( zeleniny trochu vykukuje)..Poklička není odkrytá a rychle se to dusí..
Také jsem měla dávivku - mixovala jsem snad až do 11 m, nevidím v tom nic špatného.. Dítě si samo určí kdy je čas,když zvládne více..
Vejce běžná
Mraženou zeleninu neomývám a nerozmrazuji( ale je to k zamyšlení, jen mě to nenapadlo), tu svou zamraženou - pokud jsi ji umyla před zamražením, tak není co řešit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem zeleninu nejprve orestovala na másle nebo oleji (olivovém nebo na směsi), z červené se tak lépe uvolní v tucích rozpustné vitamíny, aromatická se rozvoní a všechna se pak mnohem rychleji uvaří a o to jde když chceš zachovat maximum vitamínů náchylných k oxidaci. Pak jsem nalila trošičku vody (ale pod rajčata třeba skoro žádnou) a pár minut povařila. Pak rozmixovat. Nejlíp se dělaly masozeleniny, nejdřív na tuku osmahnout maso, pak podusit s trochou vody, pak zase vysmahnout až na tuk, do toho zeleninka a ještě trchu podusit, pak nějaká rychlá zavářka (těstoviny, jáhly, kuskus…) a hotovo.
S kousky jsme neměli žádný problém, neznám.
Pokud v páře tak stačí obyč pařák, ale mně se to kromě brokolice (na páře je svěžeji zelená než z vody) moc neosvědčilo. Žloutky jsem dávala domácí když byly jinak z českých vajec (jsem patriot), všechny ale aspoň pár minut provařit (salmonely je více v domácích, marná sláva).
Mraženou zeleninu upravuju rovnou zmrzlou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- vaření zeleninky - zásady správného vaření:
nikde na netu nemůžu najít nějaký takovýty poučky, jak správně vařit zeleninu. Je mi jasný, že ideál je na páře, pak že tedy v minimu vody, pod pokličkou … ale pak nevím, jestli házet zeleninu do vroucí nebo do studený vody, jestli vařit pozvolna dýl nebo zprudka kratší dobu ![]()
jde mi o zachování živin v zelenině, poraďte nebo dejte odkaz na nějaký web, prosím
** čerstvou i mraženou házím do studené vody. bud používám nerez pařák, nebo cca 1?5 cm vody, do toho zeleninu a přikryju poklicí. Rychlost varu - to je asi fuk. není to jako smažení. voda at bublá málo, nebo máš gejzír, stejně je to 100 stupňů. takže vařím tak, aby to alespoň trochu bublalo**
- kousíčky v příkrmech - dávení, zvracení:
mám fainovčičku, kterej při sebemenším drobečku má hned dávicí reflexy (někdy se fakt i pobleje chudáček), takže všechno pečlivě mixuju
na druhou stranu ho ale nechci nějak rozmazlovat a chci ho postupně učit na hrubší konzistence
jde to? jak jste to dělali, kdy se dítě dáví? nebo mám furt mixovat a počkat třeba do roka nebo dýl? nenutit? ![]()
s kousky problém nemáme. postupně jsem zahuštovala mixovaní, pak mačkala vidličkou, teď už měsíc krájím na kousky. pokud by to vyžadoval, mixovala bych klidně ro 3 let
- ještě k vaření v páře, nehodlám si kupovat nějakej parní krám, ale jak efektivně vařit v páře??? na napařováčku? nebo máte nějakej jinej systém?
už jsem psala nahoře
- ohledně žloutku do příkrmů - kupujete obyč vejce nebo nějaký bio nebo lepší? kde a jaký, prosím?
domácí. bio jsou drahé, 8 kaček za jedno, navíc musím koupit 10, kluk sní jedno týdně.
obyč bych zase nechtěla- asi to nebude mít ty živiny, kvuli kterým se má vejce dávat- ty polomrtvé slepice vyprodukují jakési rychlovejce…
- když budu v zimě dávat mraženou zeleinu (bio v pytli z obchodu nebo naší ze zahrady zamraženou), tak házet do vody rovnou z mrazáku a jen propláchuté vodou nebo nechat rozmrazit a až pak propláchnout a dát do vody/páry?
házím mraženou. na zelenině to tak i píšou.
- Citovat
- Upravit