Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Chtěla jsem se zeptat: Je tady někdo, kdo vaří pro větší množství lidí? Jakým způsobem uvařit rýži, aby se nepřipálila? Já ji vařím klasickým způsobem, z varných sáčků nám rýže nechutná. Vždycky to byl můj nejosvědčenější způsob jak uvařit výbornou rýži, každý mě chválil, jenomže teď jsem už podruhé vařila pro větší množství strávníků než jsem byla zvyklá (6 lidí) a pro tolik lidí už teď budu vařit asi pořád, a už podruhé se mi rýže připálila ke dnu kastrolu. Když jsem takhle vařila menší množství rýže, ještě v životě se mi to nestalo a to mám letité zkušenosti
Poradí mi někdo nějaký trik jak na to? Děkuji!
Nebo ji dát do trouby, mě v troubě víc vyhovuje, na plotně ji vždy připálím. Další možnost, nechat ji dojít v duchnách.
@bamba V duchnách ji dojít nechávám pokaždé. V té troubě to zkusím, dík ![]()
@sao já…dnes a denne…nevarim dusim
to je jina mnamka, rekni co potrebujes vedet presne…uuplne nej je papinak ![]()
Taky dělám v troubě. Tam se ti to nepřipálí, uvaříš toho klidně velký hrnec a hlavně u toho nemusíš stát a míchat ![]()
Klidně do velikého pekáče a do trouby…já nechám na trošce másla zesklovatět cibulku, přidám řádně propláchnutou rýži, lehce osmahnu, podliju vodou (na 1 díl rýže dávám 1,5 dílu vody)osolím, někdy přidám kari nebo kurkumu, někdy třeba trošku grilovacího koření a šup do trouby nebo na kamna…jak kdy. Nemíchat, vařit či dusit 10-12 minut a pod pokličkou potom ještě nechat dojít.
Taky bych dala trochu víc vody než dáváš, případně zbytek slít, než to množství vychytáš. ![]()
Vařím léta…min. půl kila a jedině v papiňáku, vařím tam brambory, těstoviny, luštěniny, rýži…miluji papiňák ![]()
@sao
Za sebe z vlastní zkušenosti doporučuji buď
Jinak asi platí klasika - dvojnásobné množství vody než je rýže a nechat dojít v dece se taky vyplatí ![]()
Naopak bych nedávala víc vody a po celou dobu vaření nechat přiklopené, nemíchat, pak hrozí, že se rýže rozblemcá (záleží i na tom, jakou rýži kdo kupuje)
No, množstvím vody to nebude, dnes jsem měla ještě plný kastrol vody a rýže už přípálená. A míchat se to nemá. I když já jsem dnes už radši míchala, takže místo rýže mám kaši a stejně se to připálilo. A asi si budu muset dokoupit nádobí, protože jak se tak dívám, kromě různých pekáčů na pečení masa tady nemám nic vyššího, v čem by se dala dělat v troubě rýže… Existuje nějaký hrnec, který lze použít na plotýnku i do trouby?
Já dělám sypanou rýži již pár let pouze a jen v rýžovaru-stačí i ten úplně obyčejný-stojí kolem 500,– a mívají ho v akci buď v akuflandu nebo v intersparu (možná i jinde) a to se dělá v podstatě samo-za 20 minut je hotová a je výborná. ale pokud zas tak moc rýži nejíte, nemá asi význam kupovat další stroj do kuchyně.