Vaření rýže pro více lidí - prosím o radu!

sao
1827
18.7.14 11:45

Vaření rýže - prosím o radu!

Chtěla jsem se zeptat: Je tady někdo, kdo vaří pro větší množství lidí? Jakým způsobem uvařit rýži, aby se nepřipálila? Já ji vařím klasickým způsobem, z varných sáčků nám rýže nechutná. Vždycky to byl můj nejosvědčenější způsob jak uvařit výbornou rýži, každý mě chválil, jenomže teď jsem už podruhé vařila pro větší množství strávníků než jsem byla zvyklá (6 lidí) a pro tolik lidí už teď budu vařit asi pořád, a už podruhé se mi rýže připálila ke dnu kastrolu. Když jsem takhle vařila menší množství rýže, ještě v životě se mi to nestalo a to mám letité zkušenosti :? Poradí mi někdo nějaký trik jak na to? Děkuji!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11439
18.7.14 11:47

Víc vody, míchat a přebytečnou pak slít?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
18.7.14 11:49

Nebo ji dát do trouby, mě v troubě víc vyhovuje, na plotně ji vždy připálím. Další možnost, nechat ji dojít v duchnách.

• Citovat
  • Upravit
sao
1827
18.7.14 11:53

@bamba V duchnách ji dojít nechávám pokaždé. V té troubě to zkusím, dík :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
18.7.14 11:54

@sao já…dnes a denne…nevarim dusim :mrgreen: to je jina mnamka, rekni co potrebujes vedet presne…uuplne nej je papinak ;)

• Citovat
  • Upravit
1166

Taky dělám v troubě. Tam se ti to nepřipálí, uvaříš toho klidně velký hrnec a hlavně u toho nemusíš stát a míchat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba

@sao Není zač, mě to na plotně taky nejde, vžy jsem ji připálila.

• Citovat
  • Upravit
1166
18.7.14 11:55

@KackaDoup rýže v papiňáku? Napiš mi postup, prosím :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13434

Klidně do velikého pekáče a do trouby…já nechám na trošce másla zesklovatět cibulku, přidám řádně propláchnutou rýži, lehce osmahnu, podliju vodou (na 1 díl rýže dávám 1,5 dílu vody)osolím, někdy přidám kari nebo kurkumu, někdy třeba trošku grilovacího koření a šup do trouby nebo na kamna…jak kdy. Nemíchat, vařit či dusit 10-12 minut a pod pokličkou potom ještě nechat dojít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137

Taky bych dala trochu víc vody než dáváš, případně zbytek slít, než to množství vychytáš. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
18.7.14 11:59

Vařím léta…min. půl kila a jedině v papiňáku, vařím tam brambory, těstoviny, luštěniny, rýži…miluji papiňák :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
18.7.14 12:00

@sao
Za sebe z vlastní zkušenosti doporučuji buď

• větší množství vařit ve větším kastrolu, nikoliv v hrnci, víc se rozloží, teplo projde jako s menším množstvím rýže ;
  • přidat kapku oleje (nebude cítit, ale trošku promastí);
  • pořídit rýžovar, nedám na něj dopustit a od té doby, co jej máme, tak máme rýži častěji (používáme tedy i na sushi nebo i na rýžový nákyp nebo rizoto), mám obyčejný, který stál 500

Jinak asi platí klasika - dvojnásobné množství vody než je rýže a nechat dojít v dece se taky vyplatí :-)
Naopak bych nedávala víc vody a po celou dobu vaření nechat přiklopené, nemíchat, pak hrozí, že se rýže rozblemcá (záleží i na tom, jakou rýži kdo kupuje)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827

No, množstvím vody to nebude, dnes jsem měla ještě plný kastrol vody a rýže už přípálená. A míchat se to nemá. I když já jsem dnes už radši míchala, takže místo rýže mám kaši a stejně se to připálilo. A asi si budu muset dokoupit nádobí, protože jak se tak dívám, kromě různých pekáčů na pečení masa tady nemám nic vyššího, v čem by se dala dělat v troubě rýže… Existuje nějaký hrnec, který lze použít na plotýnku i do trouby?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3893

Já dělám sypanou rýži již pár let pouze a jen v rýžovaru-stačí i ten úplně obyčejný-stojí kolem 500,– a mívají ho v akci buď v akuflandu nebo v intersparu (možná i jinde) a to se dělá v podstatě samo-za 20 minut je hotová a je výborná. ale pokud zas tak moc rýži nejíte, nemá asi význam kupovat další stroj do kuchyně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
18.7.14 12:02

Na 1 hrnek rýže - 2 hrnky vody

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie